VHP: Ontslag Governor Centrale Bank Suriname scenario voor verkiezingen

43
VHP: Ontslag Governor Centrale Bank Suriname scenario voor verkiezingen
Waterkant Archieffoto: Glenn Gersie (l), inspecteert de bankbeveiliging bij aantreden in 2016.

PARAMARIBO, 13 feb – “Het ontslag van de Governor van de Centrale Bank is een slechte zaak voor de wankele economie van Suriname. Met de verkiezingen van mei 2020 in zicht is het duidelijk dat de regering iemand op de post van Governor wil plaatsen die kennelijk bereid is om, net als bij de vorige verkiezingen, de overheid meer geld te geven en eventueel monetair te financieren. Het volk zal daarna weer een hoge prijs betalen. Het scenario is duidelijk, want anders haal je een goed presterende governor niet weg” zegt oppositiepartij VHP vandaag in een persbericht.

Governor Gersie is er met prudent beleid redelijk in geslaagd om de koers stabiel te houden en wat deviezen op te bouwen. Vanuit de Centrale Bank is er een zuinig beleid gevoerd en zijn geen onnodige uitgaven gedaan. Er was een duidelijk verschil te merken qua beleid met dat van de vorige Governor, dhr. Hoefdraad. Hoefdraad had toegegeven dat hij in het verkiezingsjaar 2014/2015 aan monetaire financiering had gedaan. Het volk heeft een hoge prijs hiervoor betaald middels een forse inflatie en devaluatie van de Surinaamse dollar. Uiteindelijk is iedereen armer geworden aldus de VHP.

Toen de VHP op 7 februari jl. in DNA vragen over het afzetten van de governor stelde, werd dit de volgende dag door de minister van de regering afgedaan als ‘gossip’. Nog geen week later blijkt dat het gerucht werkelijkheid is geworden en dat de regering dus gelogen heeft. De VHP spreekt bij deze haar grote bezorgdheid uit over het ontslag van governor Gersie en de gevolgen daarvan voor onze economie. De oppositie heeft daarom een spoedvergadering aangevraagd.

43 REACTIES

 1. PARAMARIBO – Nog geen 24 uur nadat bekend werd dat Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door president Desi Bouterse aan de kant is gezet, is er een opwaartse beweging in de wisselkoers voor de US dollar. Bij sommige cambio’s was de verkoopkoers woensdag rond het middaguur SRD 7,95. Dinsdag ging de Amerikaanse munt nog voor SRD 7,70 over de toonbank.

  Lees meer: Dollarkoers gaat omhoog – DWT


  Maak melding

 2. Duidelijk is alweer te zien waar het Surinaams intellectueel zich bevindt. De VHP bestaat louter uit intelligente mensen die als geen ander nattigheid voelt aankomen. Eenvoudig omdat deze mensen ervaring hebben en ook een visie. Daar kunnen de lui van Bouterse en cs een puntje aan zuigen. De NDP bestaat alleen maar uit laffe kramdagoes die ook nog eens te dim zijn om te poepen. De jaknikkers zijn de oorzaak van alle ellende.


  Maak melding

 3. Een K- walitaiet U- ui-T-ermate bende maakt de dienst uit dankzij twee simple zielen, Combo Somo en Ronnie de Diploma harker. Hun achterban is net zo achterlijk ALS de ideologue van de partij. ER is in Suriname alleen maar een alternatief: VHP!


  Maak melding

 4. Ik heb nog van geen partij een goed onderbouwt partijprogramma gezien, of een
  stappenplan met getailleerde onderbouwing om Suriname uit de crises te halen. Ook
  van de VHP niet, met een oneliner in 200 dagen haal ik Suriname uit de crises is ook
  holle retoriek. Wat dat betreft ziet het er best wel somber uit, welke partij de
  verkiezingen ook wint.


  Maak melding

 5. @VH: Het streven is daar…abstraheer en je zult op de productieve dagen uitkomen. 200 Productieve dagen, de rest van de dagen van een jaar is door NDP nutteloos verklaard.


  Maak melding

 6. Dit krijg je als ongeregelde niets nutters een land regelrecht in chaos doen toe manoeuvreren, meer bekend als een Bananen Republiek…time for chance, time4 CS4Pressss.


  Maak melding

 7. Kort: Oneerlijke mensen kunnen geen zaken doen met eerlijke mensen. De dictator van Suriname, desi bouterse is een oneerlijk mens en een chinese marionet. Dank u wel Mr Gersie u bent een echte zoon van Suriname.


  Maak melding

 8. Ik zou zeggen geef die Vhp ( in combinatie met PRO, DOE, NPS en Vernieuwings Beweging) die 200 dagen. (Zolang VHP maar max 18 zetels haalt) Na die 200 dagen mogen ze nog 4 x 200 dagen om zich te bewijzen.

  Ndp heeft meer dan 2000 dagen gehad en t wordt na 2020 -volgens mij- er niet beter op.

  Tijd voor iets nieuws.


  Maak melding

 9. Beste Santokhi, oppositie en slim-Suriname

  Wees voorbereid !

  De manier waarop de NDP regering heeft gereageerd op demonstraties en het reshuffelen van allerlei belangrijke posten zijn signalen.

  Bouterse zal zijn stoel niet afstaan. Hij zal of de verkiezingen saboteren of de macht hardhandig in eigen hand houden.
  Bouterse weet dat hij onschendbaar is zolang hij president is.

  Hoe dan ook wees voorbereid op letterlijk een harde strijd !


  Maak melding

 10. Net zoals de rest, meent VHP het niet met Suriname. Men wilt alleen maar regeermacht om regeermacht, niet om het land uit de ellende te halen. En trouwens, er is zoveel corruptie dat een failed state als Suriname niet meer te redden is, tenzij de corruptieve handelingen stoppen en de anti-corruptiewet streng wordt nageleefd, dan kan er een oplossing komen voor Suriname, anderszins zie ik het niet veranderen in SU, ook niet door de verenigde huichelaars partij.


  Maak melding

 11. De zwarte racistische minister van Financiën dhr Hoefdraad heeft vorige week, toen de VHP al een vermoeden uitte, de VHP beschuldigt van opruiing en destabiliseren van het land. Het ontslag werd door deze vulgaire racist als gossip genoemd. Kijk nu maar een week verder en het ontslag is een feit. Hiermee wordt weer aangetoond dat de denkwijze en het intellect voornamelijk bij de VHP te vinden is. Het volk weet het te dien staat mocht het toch voor de oorlogsmisdadiger kiezen dan is het Surinaamse volk behalve lui ook nog eens dom.


  Maak melding

 12. Aan het eind van de dag is China de lachende buddha. Hoe slechter het gaat met Suriname, des te meer de lachende buddha Suriname op kan eisen voor chickenfeet. Surinamers hebben straks niks meer, dus blijf maar lekker met die achterlijke etnische en partij politiek. Straks heb je toch niks meer om voor te vechten. De mensen die zich hebben verrijkt die gaan alles verkopen en zullen gaan wonen in hun ander huis in Miami of de Antillen…

  Just wait and see…


  Maak melding

 13. Die domme bush bush Surinamers hebben de strategie van China nog steeds niet door. De Chinezen vissen de Surinaamse wateren leeg, onthoofden de bossen en bomen zodat geen vegetatie meer mogelijk is en wat is het gevolg ? Deze strategie is erop gericht om het Surinaamse volk uit te hongeren. De leiders met hun Afrikaanse mentaliteit van verdeel en heers durven niet in opstand te komen. Daarom wordt het tijd voor een man met zware ballen. Bouterse heeft zijn langste tijd gehad hij wordt of geliquideerd of blaast hij zijn laatste adem uit.


  Maak melding

 14. In 2020….nog hogere koersen…..weer devaluatie van de srd……lege staatskas……vloek bouta brengt in zn val Su helemaal naar de afgrond!! Su zal richting Venezuela gaan…met dank aan bouta!!


  Maak melding

 15. Volgens mij begrijpt niemand het, bouta heeft dezelfde denkwijze als maduro,,,iedereen verarmen en dan met een mug (voedselpakket bv ) ze goed houden, heb je niets dan ben je al blij met een mug.hoe armer hoe zwakker.


  Maak melding

 16. Kavvries en geld, dat gaat samen zelden goed. De Surinaamse ezels zijn van een aparte ras. Ze stoten zich meermaals aan dezelfde steen. Maar die steen is heel sterk. Het kan wel 1000 ezels aan en breekt niet, ondanks al die stoten. Toch gaat weer een kavvrie de bankgouverneur worden. Tel uit je winst! Die steen krijgt opnieuw een trap.


  Maak melding

 17. STOP Racistische opmerkingen !

  Sranan moet een GOVERNOR CBVs hebben met kennis en ervaring
  in de bankwereld, die onafhankelijk opereert en geen SLAAF wordt
  van de uit de USA GEIMPORTEERDE FROMMELAAR VAN FINANCIEN OF
  VAN DE PAARSE SPORTERSBEGELEIDER-PRES !

  Afkomst of ras maakt niet uit !!!!!!!!!!


  Maak melding

 18. De glijdende schaal was al ingezet, deze laatste actie echte kon wel eens de laatste nagel zijn aan de doodskist van ons zo geliefde Suriname.

  Op weg naar een definitieve failed state, en failliete staat.

  Mijn hart huilt.


  Maak melding

 19. De zwakbegaafde Bouterse weet dat als hij de grote man van de Centrale bank vervangt door zijn loopjongen, hij een vrijbrief heeft om onbeperkt (waardeloos) geld bij te drukken. Deze zwakbegaafde man denkt dan weer dat Suriname een rijk land gast worden en hierin wordt hij door die dikke zwarte negro Hoefdraad gesteund. Het gevolg is dat de Surinaamse valuta nog verder zakt en dat het land failliet is. Waarom neemt de Surinaamse regering niet het voorbeeld van het armste land van de Wereld Bangladesh ? Daar krijgen boeren van de overheid een kleine lening om eigen bedrijfjes op te starten en zo zelfvoorzienend te zijn. Ach laat maar het antwoord is velen al bekend. Het land wordt niet door een gladharige geregeerd maar door een persoon die het principe van verdeel en heers toepast. Arm Suriname !


  Maak melding

 20. Eens was er een forum dat van waterkant.net., door onbenullen die zwaar racistische taal gebruikten en anderen voor alles en nog wat uitmaakte is er niets van overgebleven.
  Een grote schande want het was in het begin een forum van posters van een goed niveau waar velen, ook ik, het nodige van opstak.
  Ik vraag me af waarom deze nietszeggende, racistische postings van Baba Sai getolereerd worden.


  Maak melding

 21. Ik denk dat het volk eerder zwakbegaafd is dan Bouterse. Hij is heel slim uit de bus gekomen vergis j niet. Soms is het jammer dat hij niet de juiste personen aan zijn zijde heeft. Corruptie zal nog heel heel lang voorbestaan in su. Alleen is vraag wie is het minst corrupt. Verder heb j mensen met kader en ervaring nodig en waar vindt j dat. Voorlopig zijn de meeste in VHP. En aub laten de meesten nu niet de zgn. Koelies gaan uitschelden want als ze allemaal vertrekken dan gaat men met 100% zekerheid ka eten in su. Laten we dus zeggen iedereen moet er zijn. Het is en blijft ONS suriname. A thang so


  Maak melding

 22. Zo gat het in Suriname Bouterse is een domkop en heeft geen verstand van economie en daarom doet hij alleen maar domme dingen in Suriname.Eerst de tegoeden van het land leeggeroofd 1.3 miljard USD.


  Maak melding

 23. Betaal jij dan de schuldenlast die jouw soortgenoot maakt en laat noet onze kinderen daar de dupe van worden meneer Uncle Sam. Je beschuldigt mij van het bezigen van racistische taal en begrijpt niet waarom de moderator mijn reacties steeds plaats. Laat ik jou het volgende zeggen schijnheil; als Hindoestanen voor koelies worden uitgemaakt, Chinezen voor omoe snezie dan hoor ik jouw geblèr niet. Waarom zou ik een negro geen zwarte mogen noemen ?


  Maak melding

 24. Weet wat het is ,je kan een ander uitmaken op zijn kleur ,op luiheid, op moordenaars, maar als de verkiezingen er aankomen dan denken ze, we worden overal voor uitmaakt ik Stem niet op die partij
  waar die mensen die dat doen van afstammen ,je snijd in die partij in zijn vingers. want daar gaan ze niet op stemmen logisch toch.
  Ze denken straks, als die partij wint zijn we het haasje.


  Maak melding

 25. Surinaamse politici zijn onbetrouwbaar en niet consistent.Zie de vele voorbeelden.Als je niet oppast werkt deze zelfde VHP na 2020 met de NDP.De VHP en de andere in de oppositie banken doen vele beloften die ze niet zullen kunnen nakomen na 10 jaar ravage Bouterse.Dit land is een failed state.Niet leuk dit te horen.Maar de waarheid is niet altijd leuk.


  Maak melding

 26. Ontslag
  Als dit mij zou overkomen zou ik willen weten op grond waarvan ik word ontslagen.
  Zelf ontslag nemen? Waarom zou ik dat doen?
  Waarom doet de deze man dit dan toch?
  Edele motieven? Kan. Mooie beloftes, zoals je word adviseur tegen het zelfde bedrag dat je verdiende.
  Zijn opvolger moet dan wel iemand zijn die bereid is uit te voeren wat hem wordt opgedragen.
  Elders las ik een accountant. Dat is iemand die heel veel verstand heeft van controle van de boekhouding, maar weinig tot geen les heeft gehad in monetaire aangelegenheden. Hij zal het leren tijdens de job. Learning by doing. Dat moet je niet willen op dit niveau.
  De heer Hoefdraad heeft enkele jaren geleden gezegd en ik was het volledig met hem eens dat hij niets heeft aan de hulp van een bedrijfseconoom. Wat mij betreft geldt dat ook voor een accountant. Geweldige kerels, maar niet voor deze job.
  Wat is de job dan?
  In principe tweeledig
  1.De interne waarde van de SRD (wat kan je voor 1SRD in SU kopen) en de externe waarde stabiliseren (waarde van de SRD ten opzichte van buitenlandse valuta)
  2. Daarnaast zorgen voor voldoende geld in omloop en het betalingsverkeer vlotter laten verlopen.
  Het stabiliseren is, afgezien van het niveau, redelijk tot goed gelukt.
  Is er voldoende geld in omloop? Dit is te meten, maar ik heb geen gegevens en kan vanuit de vogelkamer hier daar geen antwoord op geven.
  Waarschijnlijk vinden de beleidsbepalers , de president en de minister van financiën van niet.
  Er moet dus meer geld in omloop komen. Zo naïef. Het hoeft helemaal niet!
  Het doet me denken aan de trainer van een voetbal club die zegt: we scoren niet dus ik zet een extra spits erin.
  Er zijn nog wat andere voor de hand liggende maatregelen naast monetaire financiering, zoals extra lenen uit de krediettranche bij het IMF, verlaging liquiditeitspercentage van banken, uitgifte van staatsobligaties aan het publiek (dit is neutrale financiering)
  Maar het meest simpele instrument dat snel kan worden ingevoerd, ZONDER hulp van de centrale bank, die de president populair(der) kan maken bij het volk wordt over het hoofd gezien.
  En het heeft direct effect op een kleine samenleving.
  De 200 dagen van de heer Santoki zijn wel degelijk mogelijk


  Maak melding

 27. Dat vhp met ndp gaan samen werken is voorlopig het beste optie. Vraag is wat zullen de voorwaarden zijn. En dat vhp het in 200 dgn niet kan oplossen is naar mijn mening ook waar . Maar er moet weer een begin komen om positief te denken en te hopen en te dromen. Maar dit houdt op wanneer we in hokjes gaan denken en elkaar zien als concurrenten en of racistische opmerkingen gaan maken.
  Verander de wereld begin bij jezelf. Vraag niet wat een ander kan doen voor su vraag eerst wat jij voor suriname doet. Denk hier maar eens over na. Succes.


  Maak melding

 28. @ Doe,

  Deze bloedzuigende regering handelt bewust om het land naar de afgrond te krijgen.
  Want ze weten dat welke regering in 2020 aan de macht komt, zij niet in staat zullen zijn om ontwikkeling te brengen daar de staatschuld met de dag groter wordt. Hoe kan men dan in 2020 het land uit de crisis halen?
  De ongeboren kinderen zitten al met een hypotheek waar je u tegen zegt.

  Het enige land die Suriname uit deze crisis kan helpen is Nederland, maar dan krijg je weer die nep nationalisten met hun grote zwarte bek met hun credo zie je ze zijn Suriname aan neo koloniseren.

  Zelfs zijn ze nooit in staat geweest om ontwikkeling te brengen, nu begrijp ik ook waarom het tering zooitje is in sub Afrikaanse landen !!!

  Vraag me af waarom de creolen vóór de onafhankelijkheid ook naar Nederland zijn vertrokken.
  Ze hadden toch allen voor de onafhankelijkheid gestemd of niet????


  Maak melding

 29. Deze leugenachtige regering heeft geen bestaansrecht om verder het land besturen/vertegenwoordigen, ongeloofwaardig, bananenrepubliek, Volksvertegenwoordiger → Hoefdraad en Soewarto Mostadja grootste landverraders…………..schande liegen en nog in het parlement…..ik zou me dood schamen en ministers portefeuille inleveren….™


  Maak melding

 30. Weer gaat het klein beetje door Gersie opgebouwde reserve naar de Bouta opvreters. De volgende kandidaat van Bouta gaat weer vrolijk verdelen, en dan komt er weer een volgende crisis, en weer een nieuwe Governor die weer reserves gaat opbouwen, om vervolgens dan weer gewisseld te worden. En zo blijft het cirkeltje mooi rond.😭


  Maak melding

 31. @fikki,
  Bouta is eerder slim te noemen maar zeker niet dom, als je een heel volk achter je aan kan laten lopen die nog steeds in je blijft geloven , ben je een heel goed sekteleider. Het volk moet tegen zichzelf beschermd worden , de Bouta vloek moet verbroken worden.😈


  Maak melding

 32. Op deze site wordt reclame gemaakt voor een bonoeman die wasie geeft waarmee genezing wordt bereikt. Misschien kan je samen met die volksheld van jou naar de bonoeman toe. Ik geloof niet in die rommel.


  Maak melding

 33. Daar gaan we weer, hebben ze niet genoeg gestolen? Waar is de dekking (goudstaven) van het land gebleven?
  Er is na alle mislukte drugs deals natuurlijk geld nodig om de verkiezing (lees omkopingen) te financieren natuurlijk. Het zal mij niet verbazen als de FBI meekijkt. Ooit zal er een afrekening moeten komen natuurlijk.


  Maak melding

 34. Ha,Ha!
  Jullie zijn allemaal hier op dit forum door de mand gevallen.
  De bank was leeg toch,pé a monie dé dat waren jullie mooie woorden toch geleerden.
  Jullie vergeten jullie eigen stommiteiten,en komen jullie plotseling op voor een bankdirecteur.
  Foei toch geleerden!


  Maak melding

 35. @Slimmy

  De DRIE MILJARD door Gilmore en Desi gedrukte Ongedekte
  SRD bankbiljetten hebben de Paarse machthebbers,
  laten VERDAMPEN !
  Dat heeft GILMORE zelf in het openbaar verklaard, na de
  verkiezingen, omdat Paars dit in het GEHEIM had geflikt !

  Omdat Paars nu, na alle geldleningen WEER verder in geldnood zit,
  dreigt men OPNIEUW Ongedekt geld te gaan drukken !

  Een bankdirecteur vd CBvS moet onafhankelijk opereren en de
  waarde Onze Munt beschermen. Door dictatoriaal gedrag van
  Desi en Gilmore, is dat niet meer mogelijk, men wil de directeur
  Anti-Surinaamse opdrachten geven, zoals het drukken van
  Ongedekte Bankbiljetten !

  De ANTI-SURINAAMSE PAARSE MACHTHEBBERS zullen de
  Koers van de SRD verder doen DALEN, waardoor het Volk
  nog ARMER wordt gemaakt.

  Laat Paars aantonen waar het geld naar toe is en waar het
  Paarse beleid heeft geleid tot BANEN/ARBEID voor de Bevolking !

  FRI SRANAN ! NO MORE PURPLE SLAVERY !


  Maak melding

 36. “Simmy
  Ha,Ha!
  Jullie zijn allemaal hier op dit forum door de mand gevallen.
  De bank was leeg toch,pé a monie dé dat waren jullie mooie woorden toch geleerden.
  Jullie vergeten jullie eigen stommiteiten,en komen jullie plotseling op voor een bankdirecteur.
  Foei toch geleerden!”

  @Simmy, wel bij de les blijven. De regering Bouterse I heeft in de periode 2000-2015 alle reserves die de vorige regering had opgebouwd doen verdampen. Tot de dag van vandaag weet niemand wat er met het geld (goud) van de CBvS is gebeurd. Men heeft toen willens en wetens het volk voor de gek gehouden bij de verkiezingen van 2015. Daar komt deze “pé a monie dé” vandaan wat jij zo gekscherend beschrijft.
  Gersie heeft een getekende overeenkomst kunnen aangaan met Boefdraad dat er tijdens eerst genoemde zijn governerschap niet monetair gefinancierd zou worden. Mede hierdoor kon hij Gersie weer voor 5 a 6 maanden dekking zorgen (creëren) voor de Surinaamse munt, de SRD. Wat nu zal blijken is dat de regering Bouterse II weer met behulp van een schimmige Boefdraad de Surinaamse staatskas weer zal leegplunderen. Of de huidige Goudvoorraad wordt gebruikt om leningen af te betalen zodat er weer meer geleend gaat worden. Of de goudstaven verdwijnen gewoonweg in de zakken van deze mensen.
  Pak een spiegel, kijk er goed en voldoende lang in en vraag je af wie nu door de maand valt.
  En oh ja, check ook even in diezelfde spiegel ook wie hier op dit forum stommiteit zit te verkondigen.


  Maak melding

 37. De grote vraag is altijd: hoe is het Bouta gelukt aan de macht te komen..? Antwoord is:door de mislukkelingen van de vorige partijen en regeerders, denk aan NPS, VHS e.d. In Suriname komt of shit aan de macht of stront…veel verandering is er dus niet. En: een volk kiest zijn eigen leiders dus…succes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.