Serie aan bijeenkomsten over verdere ontwikkeling van Suriname

21
Serie aan bijeenkomsten over verdere ontwikkeling van Suriname

ROTTERDAM, 12 feb – Surinamese Students Abroad (SSA) en de Surinaams-Nederlandse Diaspora Associatie (SuNeDA), beiden gevestigd in Nederland, organiseren samen Diaspora Insights 2019; een serie van diaspora thema avonden waar studenten en professionals met elkaar in dialoog gaan over verschillende sectoren in Suriname: gezondheidszorg, onderwijs, ondernemerschap en de agrarische sector.

Aanleiding voor de Diaspora Insights 2019 is de volgende vraag: ‘Hoe kan de Surinaamse diaspora in Nederland bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Suriname?’ SSAen SuNeDA zijn ervan overtuigd dat de diaspora bijdrage van belang is voor de verdere ontwikkeling van Suriname, op basis van wederzijds respect en gedeelde kennis en inzichten.

Op 30 januari vond de eerste diaspora thema avond plaats: ‘Zorg in Suriname; uitdagingen anno 2019’. Tussen februari en april 2019 worden achtereenvolgens nog eens drie thema avonden georganiseerd. Daarna worden de verworven inzichten gebruikt in breder perspectief: de Diaspora Case Study, waar studenten en professionals van verschillende vakgebieden integraal bij elkaar komen.

De eerste thema avond ‘Zorg in Suriname; uitdagingen anno 2019’ was een geslaagde avond, zo blikt SSA-voorzitter Ferayed Hok terug. “Iets meer dan 40 Surinaamse studenten enzorgprofessionals uit verschillende steden van Nederland kwamen bij elkaar om inzichten tedelen over de uitdagingen die de zorgsector in Suriname ervaart.” Hierbij deelde gastspreker Mariska van Heijdoorn, initiatiefneemster van B&R Health Care, haar ervaringen over het werk dat haar stichting verricht met als doel om de gezondheidszorg in Suriname te verbeteren. Een samenwerking met de overheid wordt weleens omschreven als barrière voor het implementeren van een mogelijke oplossing, maar Van Heijdoorn liet zien dat dit geen issue hoeft te zijn. Tijdens het Diaspora Zorgdebat, geleid door PhD-candidate Oemar van der Woerd, konden de aanwezigen met elkaar in discussie gaan over verschillende stellingen aangaande de zorgsector in hun thuisland en welke bijdrage de diaspora generatie hieraan kan geven. “

De eerstvolgende diaspora thema avond, met als thema ‘Onderwijs als fundamentele waarde’ vindt plaats op donderdag 21 februari 2019 op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

SuNeDA richt zich op de verdere intensivering van diaspora projecten, organisaties en sympathisanten en tracht hiermee bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van Suriname door het delen van kennis en middelen tussen Suriname en Nederland en andersom.

Surinamese Students Abroad (SSA) is de grootste Surinaamse studentenvereniging buiten het land en bestaat voornamelijk uit studenten die affiniteit hebben met Suriname en in het bijzonder degenen die Suriname tijdelijk verlaten voor hun vervolgstudie in Nederland. SSA is van meerwaarde voor de Surinaamse studentengemeenschap en levert via verschillende activiteiten een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Suriname.

21 REACTIES

 1. Dit is een heel goede initiatief om de band met Suriname te versterken. Nu het langdurig slecht gaat met Suriname merk ik in mijn omgeving dat heel veel mensen het vertrouwen in het land verliezen en zich volledig richten op Nederland. Sommigen waren van plan om een huis in Suriname te laten bouwen en zich daar te vestigen. Uiteindelijk kopen ze hun huis toch in Nederland en als hun kinderen al eenmaal hier opgroeien wordt het lastiger om terug te gaan. Suriname verliest hierdoor heel kader.


  Maak melding

 2. Het is een feit dat de meeste Surinamers hier in dit land een chronisch kennis te kort hebben. Het is raadzaam de bevolking bewust te maken van het krom denken. Hoe vaak is er kennis overdracht afgewezen??? Met als antwoord sa ding sma uit Holland dengkie dat ding o kong lerie oeng sannie.
  Veel over gehoord en meegemaakt. Maar jullie hebben een goed plan. Dus succes gewenst.


  Maak melding

 3. Wat voor zin heeft het om dit land verder te ontwikkelingen, terwijl deze paarse vernietigers, dit land op alle fronten, aan het vernietigen zijn, zou er mee wachten, todat deze criminele paarse kliek, geheel niet meer voorkomt in een coalitie, veel van deze gasten zijn miljonair geworden vanwege het roven van de Staatskas, en d.m.v. het toeeigenen van verschillende consessies, en op deze manier zorgen voor stilstand betreffende de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 4. Hallo,
  Beginnen jullie eerst te kijken naar de Surinamers hier te lande,de helft van de Surinamers hier hebben s’morgens niets te vreten.
  Laten jullie Suriname, ze lossen hun eigen problemen op,maar hier hebben de Surinamers heel grote problemen.
  Er wonen hier Surinamers al 40 jaar die niet eens een ticket kunnen betalen om naar Suriname te gaan.
  De Surinamers hier dachten dat zij in een paradijs terecht zouden komen,maar ze zijn bedrogen uitgekomen.
  Dus mensen laten jullie Suriname met rust,jullie wonen niet in Suriname.
  De meeste die daar zitten te lullen staan rood op de bank!


  Maak melding

 5. Als ex Surinaamse mijnbouw en geologie wil ik me niet toewijden aan deze cohesie tussen de ssa en de suheda. Er worden heel veel zaken oppervlakkig besproken nav de feiten die hun constateren. Echter moeten ze terug gaan in de basis, ik ben daar een goed voorbeeld ; toen ik in nl in 1995 voet aan wal zette dacht ik dat de les had kunnen voorlezen aan de Hollanders , sommige vakken wel, maar het gross niet omdat simpel weg de technologische innovatie in Europa heel heel ver gevorderd waren zonder dat wij in Suriname dat hebben geweten. Het heeft mij een aantal jaren gekost om die vernieuwingen bij te houden. Een vb daarvan was het opsporen van hulp bronnen mbv satellieten. En nu 10-tallen jaren verder is Suriname verder gezakt in denken en deelnemen. Wil men oog om oog /tand om tand mee met de moderne tijdperk op internationaal nivo : dan moet Suriname alle I.S.O.’s halen . Die sleutel heeft su niet, er wordt gerommeld met leugens en met drugs …kort gezegd het land is zo goed als verdwenen van de wereld kaart .! Het spijt me dat ik dit moet meedelen …


  Maak melding

 6. Simmy@@@

  Helemaal met jou eens. En dan ben je nog mild, de mensen wonen al ruim 40 jaren in nederland, maar hebben nooit fatsoenlijk kunnen leven volgens nederlandse waarden. Diep triest dat de zwarte Sur bevolkingsgroep niet opkomt voor hun eigen mensen hier en beginnen te dromen om suriname uit het slop te halen. Dat geldt idem dito voor de bruine hindoestaanse sur gemeenschap in ned. De organisaties richten stichtingen op, krijgen subsidies en verijken zich in plaats van de belangen voor de surinamers op te komen. Vergeleken met de moslim gemeenschap doen zij het ontzettend goed en geloof het of niet, ze krijgen bijna alles voor elkaar van de nederlandse overheid. Juist de surned bevolking had een voorsprong op de moslims, omdat zij van beginsaf in sur nederlands hebben geleerd. De surinamer is egoïsties en hebzuchting en heeft geen gevoel voor het maatschappelijk belang. Zijn meer gericht op persoonlijke belangen.
  Ik zal een aantal zaken benoemen die de surned organisatie beter in nederland hadden kunnen regelen.
  – geen visumplicht vice versa
  – systeem regelen voor behandeling zieke surinamers in ned
  – al jaren zijn/waren de vliegticket kosten buiten porportioneel
  – bij overlijden van een familie is niets geregeld m.b.t. snelle overgang van familie leden vice versa
  – voor vliegticket bij overlijden had een standaard tarief moeten zijn bepaald
  – aanvragen beschikkingen en legalisatie van documenten is slecht geregeld
  – hebben van bezittingen in sur en erfrecht deugt niet, vooral bij overlijden een onbegaanbare weg om de familie bezit te verdelen enz.

  Dat de sur gemeenschap in ned initiativen ontplooit om met sur te gaan samen werken op bepaalde gebieden, heeft de praktijk uitgewezen dat het niet zal werken. Want de afgelopen 45 jaren heeft het ook geen toegevoegde waarde opgeleverd. Ik nijg bijna te zeggen stemmingmakkerij en zonde voor de energie. Het beste zou zijn om ter plaatse actie te ondernemen en vanuit nederland zal het niet werken.

  Ik zou zeggen tegen deze groep, jullie zijn geletterd, kom op voor de belangen van de surneds. Er is zoveel werk te doen vooral op het gebied van de sur ouderen.
  En natuurlijk ook wat ik boven heb opgesomd.


  Maak melding

 7. Wel de hoogste tijd om sur op te delen in twee staten. De creoolse bevolking en hindoestanen. De rest mag kiezen aan gene zijde. Zo zal er een strijd ontstaan om onderling te concureren voor de vooruitgang. Een andere oplossing zie ik voorlopig niet zitten.


  Maak melding

 8. @Debby, Lijkt me heel logisch dat mensen toch ervoor kiezen om maar in Nederland te blijven, in Su ga je een onzekere toekomst tegemoet….regering bouta heeft de economie kapot gemaakt…de srd laten devalueren…..daardoor is het onmogelijk geworden om dingen te plannen in Su….de wederopbouw van Su gaat minstens 20 jaar duren !!


  Maak melding

 9. Dan laat je de hele Surinaamse groep zich tot het moslimgeloof bekeren. In een klap zijn jullie dan van veel problemen bevrijdt. Nu al pompt de Islam bank miljoenen in de Surinaamse economie. Dat geld wordt niet gebruikt om het land op te bouwen maar verdwijnt in de grote dikke bigi bere van de heren en mevrouwen politici. De zwarte gemeenschap is zakelijk niet te vertrouwen. Dus lieve mensen spendeer geen geld aan Suriname maar besteed het aan de studie van uw kind.


  Maak melding

 10. De vragen die gesteld moeten worden:
  – wat is het doel?
  – welke ondernemingen heeft Suriname nodig, gelet op de natuurlijke mogelijkheden
  – welke kennis, ervaring, kapitaal is hiervoor nodig en is die bij de diaspora ( korte termijn, middellange termijn)?
  – hoe zit het met het verschil in mentaliteit tussen de Surinaamse werknemers( no spang, ze hebben de tijd) en de Nederlandse mentaliteit (afspraak is afspraak, op tijd zijn, het gevraagde leveren, hebben de klok, met je handen in het modder staan en doorgaan, waar Surinamers stoppen, gaan voor uitdagingen, productief zijn, geld verdienen, kwaliteit leveren, enz?

  Verder:
  facileiten en de mogelijkheid bieden om je onderneming goed op te zetten, lage belastingen betalen in de opstartperiode en de ondernemingen handen en voeten te geven om te wortelen,

  Niet te lang wachten als overheid zaken in orde moet maken, van vergunningen, geen tjoekoes en lekkers, geven,
  -plan van aanpak, overheidsgaranties geven,

  Er zijn vele valkuilen die eerst goed onder de loep moeten worden genomen, want het kan onmogelijk zijn dat je je tijd en kapitaal in een bodemloze put gaat stoppen en je er bekaaid van af komt.

  Names and faces, vooral nu ndp-faces. snel een njang willen maken. zie maar de vele projecten die OW&V momenteel uitvoert of heeft uitgevoerd en zie wie njangs maken.

  Suriname zit vol uitdagingen, maar ook vele valkuilen. De overheid is niet fris onder haar oksel.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. De oorzaak (slechte voeding en slechte voedingsgewoonten) aanpakken, dan kom je alvast een stuk verder en kan het bespaarde geld voor andere gezondheidszaken worden besteed.


  Maak melding

 12. Ja suriname heeft het hard nodig ….. vooral als je nu kijkt wat bouta met suriname doet..suriname is een drugsdoorvoer land geworden ….niet suriname ondersteunt venezuela…maar bouterse persoonlijk..maar sleept ons met de haren mee in zijn avonturen….mischien omdat het heet voor hem begint te worden.. hij krijgt nu wel slapeloze nachten van die 20 jaren ….


  Maak melding

 13. Goed initiatief !

  Hoop dat Sranan spoedig weer een rechtsstaat
  wordt en dat aan dictatoriale gedragingen van leiders
  een einde komt.

  Mijns inziens eerst Grondwet en wetten herstructureren,
  zodat alle controle-mechanismen de staat weer op
  onafhankelijke wijze kunnen functioneren !

  ZONDER EFFECTIEVE GRONDWET EN RECHTSTAAT KAN

  SRANAN NOOIT TOT ONTWIKKELING KOMEN !


  Maak melding

 14. beste Brantimakka.

  Uw input snijd juist het goede hout. U generieke bijdrage met inhoud kan de generalisten duiden waar het juist aan ontbreekt bij het op orde brengen van de zorg, het onderwijs, het toerisme, de infrastructuur en in uw geval de mijnbouw.
  u kunt met feiten onderbouwen dat het ongeordend en ongestructureerd als dollemensen graven in de natuur enorme schade aanricht en enorm veel bodemschatten laat liggen. U weet hoeveel moeite u heeft moeten doen om van uit het Surinaamse kennis kader te komen op het Europese kenniskader en de in Europa/de Wereld beschikbare systemen en processen waar men in Suriname om heen werkt of die men te slim af probeert te zijn.

  U hebt afstand en kennis genoeg om het gat in mogelijkheden te dichten. beide kanten van de Oceaan begrijpen elkaar niet omdat men in Suriname en Nederland in een heel andere context blijft steken. men bereikt elkaar niet door de eigen context als hard uitgangspunt te nemen met als gevolg dat de Europese kant tegen een muur van frustratie oploopt en de Surinaamse kant tegen een muur van onbegrip. Eurpeanen zijn geen allesweters en surinamers zijn niet dom (omdat ze minder mogelijkheden hebben). Met wat u uitlegt in uw vakgebied zou u juist een grote bijdrage kunnen leveren.


  Maak melding

 15. EFFE TUSSEN NEUS EN LIPPEN DOOR!

  Ik bespeur een bepaalde groei in het debat.

  Het doet mij goed,om een paar leuke, verstandige en opbouwende reacties te mogen lezen.

  Zo zie je maaaarrrr!

  Met haat, nijd, rancunne, verbittering, en alles wat ons naar beneden trekt redden we het niet.

  Surinamers waar ook ter wereld, maar vooral in suriname: hou vol, denk en werk samen dan wordt het zeker beter voor ons allemaal.

  Suriname en surinamers VOORWAARTS MARS !!!!!!!

  Odi
  Roy Kaikusi Groenberg


  Maak melding

 16. @Baba Sai,

  Jij mag wel schrijven dat de zwarte gemeenschap niet is te vertrouwen, maar schrijf ik dat ik de moslims niet vertrouw dan ben ik een schijnheil.
  Jij wil dat men jouw mening respecteert, andersom respecteer jij de mening van een ander niet en ga je schelden.


  Maak melding

 17. MI MARS PAPA

  MI MARS PAPA

  Wie gaat nou vanuit Nederland de scepter zwaaien in Sur. De afgelopen 44 jaren is het niet gelukt. Waarom zou het dan nu wel lukken!!!!!!!!!!!!!

  MI MARS PAPA

  MI MARS PAPA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.