Sociaal Democratische Unie (SDU) nieuwste politieke partij in Suriname

36
Sociaal Democratische Unie (SDU) nieuwe politieke partij in Suriname
Archieffoto (c) Waterkant.Net - Celsius Waterberg in 2012.

PARAMARIBO, 9 feb – Gisteren is in Suriname de nieuwe politieke beweging ‘De Sociaal Democratische Unie’ (SDU) gepresenteerd aan de gemeenschap. Voorzitter van de SDU is Celsius Waterberg (foto) die onlangs uit de BEP is gestapt. Volgens de voorzitter zal zijn nieuwe partij voornamelijk opkomen voor vrouwen, mensen met een beperking, seniorenburgers, de jeugd en de werkende klasse.

Volgens De Ware Tijd (dWT) zegt Waterberg te zullen werken aan sociale transformatie van de kapitalistische samenleving. De boodschap van de partij is duidelijk: “Het kan anders. De rijkdommen van het land zijn voor iedereen. A kondre gudu, we hebben goud, olie en noem maar op. Iedereen moet kunnen profiteren van de rijkdommen van het land” aldus dWT vandaag.

Naast Celsius Waterberg zitten ook Chenifa Moidon, Imro Wehl, Ingrid Banda, Nathalia Roemer en Cheryl Ceder in het hoofdbestuur.
36 REACTIES

 1. Suriname is een onderontwikkelde land met een een zeer zwakke economie en het geld dat binnen komt wordt besteed aan het betalen van de ambtenaren, regeringscoalitie, diplomaten en om heel veel goederen te importeren voor de consumenten.

  De Surinamers hebben nauwelijks goede scholing en de meeste vinden werk bij de overheid die de grootste werkgever is in het land. Het bestuur is zeer zwak en heeft veel van een machtstaat onder leiding van e grootste en gevaarlijkste crimineel ddb die niet alleen president is maar ook heel grote misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd en hiervoor in het buitenland voor drugshandel is veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, op de opsporingslijst van de DEA in USA staat en een eis van 20 jaar van de krijgsraad/rechtbank in Suriname heeft gekregen voor de 8 december 1982 moorden.

  Velen van deze onderontwikkelde mensen kunnen niet rationeel denken en handelen, zijn niet kritisch en kunnen ook niet logisch denken en handelen. Het zijn mensen die genoegen nemen met linzensoep op het pleintje, van boeke muziek houden en flink kunnen schudden met hun dikke billen. De armoede waarin ze leven vinden ze normaal en weten niet hoe te stemmen bij Algemene Verkiezingen voor de DNA.

  Met zulke mensen die nauwelijks hun naam kunnen schrijven en wat kunnen praten is niet veel te verwachten. Ze worden door ndp, ddb flink voor de gek gehouden en ze geloven het ook nog dat hij en ndp-ers in de top van de dna-partij hen de waarheid vertellen.

  Boeng Sari (s)Tory!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Bouterse speelt weer het spel van verdeel en heers. Weer een oud partner in de vernieling. Als Waterberg net onder de kiesdeler blijft zijn dat verloren stemmen. Indien hij minder eigenwijs zou zijn was hij bij Doe of de SPA gegaan en hadden ze kans gemaakt op een extra zetel. Nu zijn de stemmen op Waterberg verloren stemmen.

  Wat het kapot maken van partners betreft (Nieuw Suriname, BVD, VVV, KPTI, PL/HVB) is Bouterse echt heel succesvol. Bouterse wil geen preelectorale combinaties omdat de NDP al haar potentiele partners al geassimileerd heeft.


  Maak melding

 3. Weer zo een dommerik,fomheid straalt van zijn gezicht en denkt net als vele andere partijen regeermacht te verkrijgen.

  Wat ik niet hoor van alle oppositie partijen wat ze met de uitstaande schulden gaan doen,bij die diverse landen,gaan ze verder met aflossen of zeggen ze tegen die landen o protten van wie heeft jullie gestuurd om leningen te verstrekken aan een arm land. Leningen zijn verstrekt voor wat,wat hebben ze met het geld gedaan.
  D i e nieuwe pres van venuzuela heeft al bekend gemaakt van china en de rusland oprotten jullie krijgen niets meer na machtsoverdracht.

  Su zal dat ook moeten doen aan china india en midden oosten en en een fijne aantal uit oosteuropa.


  Maak melding

 4. Een nobel streven van de arts en politicus Waterberg. Maar ik kan hem verzekeren dat zijn beweging het niet makkelijk zal krijgen. Hij zal moeten opboksen tegen partijen die maar al te graag de belangen van Europa en Amerika in Suriname behartigen. Ik denk dat de partij van Waterberg genoeg duiven kan vangen in de gelederen van Abop, NPS, DOE, PALU, SPA en VHP.


  Maak melding

 5. @JoJo: Wat het kapot maken van partners betreft (Nieuw Suriname, BVD, VVV, KPTI, PL/HVB) is Bouterse echt heel succesvol.

  Ja, hij is het tegenovergestelde van koning Midas. ALLES wat deze man aanraakt gaat naar de mallemoer. Hij is een geboren sloper.


  Maak melding

 6. Moedig van hem om een nieuwe politieke partij op te richten, echter de naamkeuze vind ik erg verwarrend. De afkorting van zijn nieuw opgerichte partij doet me veel denken aan het Duitse CDU, ook een politieke partij. Ook doet het mij denken aan een bekende uitgever hier in NL, namelijk SDU Uitgevers. Veel afkortingen van openbare organen in Suriname doen me denken aan andere internationale organisaties: PLO doet me denken aan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (in Suriname Particuliere Lijnbus Organisatie??); SVB doet me denken aan de Sociale Verzekeringsbank ( in Suriname variant is de Surinaamse Voetbal Bond) en het iMEAO (Surinaamse variant van de Nederlandse MEAO); ALS is hier de afkorting voor een spierziekte (in Suriname Alliantie van Leerkrachten Suriname). Het is best wel verwarrend dat men in Suriname vele afkortingen gebruikt die wij hier in Nederland kennen. Beter zou zijn als men een eigen gezicht heeft en niet teveel kopieert uit het buitenland). Suriname moet een eigen gezicht hebben en daarop trots kunnen zijn.


  Maak melding

 7. Oh mang..hoe anders dan ??? Hoe gaat of wilt deze gast het aanpakken ? Deze zelfde belofte had de NDP ooit gedaan en kijk nu zweef teki leki jaap japi.. ontwikkeling begint niet met rijkdommen , met cabeza . Ede nanga boeng tong tong. Met je zelf : eerlijk en zelf respect . Meki a man disi flikker op. Dank je wel .


  Maak melding

 8. Belachelijk kan het niet meer met ons land, handje vol mensen en gros aan politieke, hebben deze mensen echt niets anders te doen…..zie lijst van politieke partijen in arm land Suriname,
  Politieke partijen Suriname:

  1 Suriname

  A-Combinatie

  Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij

  Basispartij voor Vernieuwing en Democratie

  Broederschap en Eenheid in de Politiek

  Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

  KTPI

  Megacombinatie

  Nationale Democratische Partij (Suriname)

  Nationale Partij Suriname

  Nieuw Front

  Partij Nationalistische Republiek

  Pendawalima

  Pertjaja Luhur

  Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie

  Progressieve Surinaamse Volkspartij

  Surinaamse Partij van de Arbeid

  VolksAlliantie

  Vooruitstrevende Hervormings Partij

  Strei

  Sociaal Democratische Unie

  Hervormings -en Vernieuwings Beweging

  Partij voor Recht en Ontwikkeling
  Met vriendelijke groet,
  rakram


  Maak melding

 9. Dit is een hele belangrijke aanwinst voor Suriname en in het bijzonder de politiek. Immers is duidelijk dat deze partij er voor gaat om de.rijkdommen eerlijk te verdelen.

  Lees”De boodschap van de partij is duidelijk: “Het kan anders. De rijkdommen van het land zijn voor iedereen. A kondre gudu, we hebben goud, olie en noem maar op. Iedereen moet kunnen profiteren van de rijkdommen van het land”

  Denkt deze.neger dat hij met goud en olie de honger van het volk kan stillen. Daarom lijden ze in afrika honger. Ze hebben genoeg rijkdom maar zijn te lui om productie en industrie in gang ten zetten. Deze neger denk ook dat het goud vanzelf uit de grond zal springen.

  Jonge droom maar lekker. Kijk naar de Hindoestanen. Die staan met hun voeten in de toko toko. Daarom gaan zij vooruit en kunnen de negers teminste rijst eten. Dus met de goud en olie in de bodem heeft het volk niks en heb jij deze mensen niks te bieden.


  Maak melding

 10. @ RobG

  “Hij zal moeten opboksen tegen partijen die maar al te graag de belangen van Europa en Amerika in Suriname behartigen”

  Wat voor belang kunnen Europa en de VS nu in Suriname hebben. Denk aub eens na. Er is geen enkele handel. Er verdwijnen alleen maar Euro’s naar Suriname zonder dat er iets voor terug komt Nederland houd Suriname drijvende met euro 200.000.000 jaar aan familie ondersteuning (zonder dat er iets tegen over staat) verder toerisme en familie bezoek en pensioennada’s .
  SLM was allang uit de lucht zonder de tickets die zij aan loyalisten in Nederland kan verkopen.

  De reele economie is bijna gehalveerd sinds DDB aan de macht is. Nederland kan alleen maar opdraaien voor enorme noodhulp als Bouterse uitgeregeerd is omdat Suriname tegend die tijd weer aan de eisen voor ontwikkelingshulp zal voldoen.

  In Suriname is niets wat Europa of de VS boeit.


  Maak melding

 11. Roepen dat de VS en Europa belangen zoeken en roepen dat Suriname onafhankelijk van de kolonisator moet zijn is een pure oproerkraaier.

  Jammer genoeg werkt het wel bij dom-Suriname ! Daarom heeft de NDP zoveel stemvolk. De NDP maakt misbruik van de onwetendheid van de Surinamers.


  Maak melding

 12. Robje-de-Huisslaaf-van-OpaD beschuldigt Europa en
  e USA en handlangers ????

  Surinamers worden door wanbeleid van uw baasje DDB,
  weer tot slaaf gemaakt van oa China, Rusland en Cuba !

  Zie de door DDB, in het geheim, binnengehaalde Chinese
  Vis-hektrawlers, die de visserijsector zullen vernietigen !

  Zie de door Paars binnengehaalde Scalians-gouddieven, die
  ook nog de Sranan natuur, compleet VERNIETIGEN !

  Zie hetgeen de 35000 in Venezuela binnengehaalde Cubaanse
  ADVISEURS hebben bereikt samen met Maduro : miljoenen-
  inflatie en meer dan DRIE MILJOEN Vluchtelingen !

  Robje en DDB, neem maar een kijkje in AFRIKA, wat de
  Chinezen klaarspelen in meerdere landen !

  Vraag DDB waarom hij toestemming verleent dat Chinezen
  vanuit Sranan elk kwartaal MILJOENEN USD overmaken naar
  CHINA !

  Op Europa en USA schelden is een, de democratie in Sranan
  in stand houden, ontwikkeling brengen en zorgen dat Sranan
  geen Slavenstaat/satellietstaat wordt van COMMUNISTISCHE
  ONDERDRUKKERS, is een tweede !


  Maak melding

 13. Jojo, de republiek Suriname heeft veel te bieden. Men moet niet afgaan op uw sombere karakter. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komen grote olievoorraden voor in de aangrenzende territoriale wateren en het achterland van Suriname. De politieke partijen van uw voorkeur en hun lokale financiers gaan deze rijkdommen verkopen aan Nederland en de VS. Dat staat nu al vast. De VS en Nederland houden niet van regeringen die de rijkdommen voor het eigen volk willen aanwenden. Kijk maar naar Venezuela wat er daar aan de hand is. De grote olievoorraden en de mega goudvoorkomens in het land mogen niet in handen van de regering zijn, maar in handen van de VS, lokale bondgenoten en Europese partijen. Met de grote olievoorraden van Guyana gaat hetzelfde gebeuren.


  Maak melding

 14. Oma en opa taki, sma sa law foe bribi a paars verworden allata disi? Hij heeft meer een boeventronie dan dat van een arts. Ai politici zijn niet te vertrouwen. Liever was hij arts alleen gebleven. Eng heri fesi sorie dat foe wang rover.


  Maak melding

 15. @ Bouta 3. Het volk van Suriname heeft geen politieke inzicht. Denk maar aan 1973. Toen heeft een bepaalde bevolkingsgroep getekend voor de ondergang van Suriname. BAAS IN EIGEN HUIS was de motto. En nu ze hun zin hebben gekregen pinaren ze.


  Maak melding

 16. Govind
  10 februari 2019 at 07:46
  Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Typisch een nege.. mentaliteit.

  Beste redactie, waarom wordt miijn reactie tegengehouden als het woord neg… in voorkomt


  Maak melding

 17. Deze man is slim.
  De BEP heeft de NDP ondersteund en hij (Waterberg)weet dat de NDP, vanwege hun geweldig beleid ,de grote verliezer zal zijn in 2020. Net als de NPS ooit. Ook zijn partij de BEP is behoorlijk gehavend. Door onder een andere naam aan de verkiezingen deel te nemen wil hij de Surinamers om de tuin leiden, denkende dat het volk hem zal vergeten en vergeven.
  Wel Waterberg: je hebt ooit gekozen om de duivel van Suriname te dienen. Ook voor jou zal het doek vallen en het doet er niet toe onder welke schuilnaam je nog wilt optreden. Tijd voor jou om te vertrekken. 2020 wordt bijltjesdag en de Surinaamse kiezer zal in het stemhokje wraak nemen.


  Maak melding

 18. Govind, en Baba Sai, schijnt dat het N woord, velen trauma veroorzaken..ik word ook eruit gegooit als dat beladen N woord gebruik….Waterkant site is een niet objectieve media, je meningsuiting word niet gerespecteerd….


  Maak melding

 19. Al deze kersverse partijen zijn alleen maar koren op de molen voor de Big Boys. Na gedane arbeid ligt het weer aan de Big Boys om de kleine jongens op te zoeken die nodig zullen zijn voor de meerderheid in het parlement.


  Maak melding

 20. De NDP is de enige partij die niet noemenswaardig erop achteruitgaat. Of, het moet een grote bons zijn die uit de partij stapt en dan ook kiezers meeneemt. Het etnisch ‘stemmen’ is bekend. NDP heeft geen last daarvan. Maar als de arts Waterberg een eigen partij opricht, heeft de rest van de voornamelijk uit boslandcreoolse partijen, wel hinder. Het loont om een multi-etnische partij te zijn.


  Maak melding

 21. Het Loont totaal NIET als een Paarse partij zichzelf
  Multi-Etnisch noemt en vervolgens de Corruptie
  vrij laat bloeien, de Zware Misdaad laat groeien,
  de staatskas ZWAAR negatief maakt en Ons land stort
  in een Langdurig Faillissement !

  Zit Sranan in een PAARS Multi-etnisch Faillissement ?????

  PS : Rechtsstaat Herstellen ! STOP de NIEUWE SLAVERNIJ
  en de Verkoop van Surinaamse Belangen !

  Weg met de PAARSE Goud-Rovende Scalians en de Paarse
  Vis-Rovende Vis-hek-trawlers !!!

  LEIDERS KIEZEN DIE DAADWERKELIJK OPKOMEN VOOR
  DE BELANGEN VAN LAND EN VOLK VAN SRANAN !!!


  Maak melding

 22. Er wordt gezegd dat Europa en USA uit zijn om de grote voorraden natuurlijke rijkdommen zich toe te eigenen en dat dankzij de huidige leider van Suriname de voorraden olie en andere natuurlijke bronnen toekomen aan het volk. Nou schiet mij maar lek want zelden heb ik zoveel dommigheid gelezen in een reactie. Deze domme man weet nog steeds niet dat de wereldeconomie om landen als USA, Japan en Europa draait. Deze domme man weet niet dat de grootste zakkenvullers de eigen leiders zijn. Kijk maar naar Nigeria terwijl het eigen volk lijdt vullen ze zwarten hun zakken vol en zitten in Engeland of Dubai. Voor een zwarte is het leed van het eigen volk niet belangrijk als ze maar hun eigen buikjes vol kunnen blijven vreten. Daarom zal een land waar een zwarte de leiding heeft zich nooit ontwikkelen. Dat geldt iok voor Suriname.


  Maak melding

 23. Rakram en baba, jammer dat de redactie niet objectief is. En jammer dat ze.niet met een reactie verklaring komt. Zou hun wel.sieren. Maar.effin, het is niet.anders.


  Maak melding

 24. pakiratigri 10 februari 2019 at 09:43
  De NDP is de enige partij die niet noemenswaardig erop achteruitgaat wat betreft het groeiend aantal criminelen, dwazen debielen, delinqenten en idioten die zichzelf herkennen in de lijder van deze politieke zieke sekte. Of, het moet een grote bons zijn die uit de partij stapt en dan ook kiezers meeneemt. Het etnisch ‘stemmen’ is bekend. NDP heeft geen last daarvan, landelijk her en der is het aantal paars verziekte ddb dwazen en debielen stijgende. Maar als de arts Waterberg een eigen partij opricht, heeft de rest van de voornamelijk uit boslandcreoolse partijen, wel hinder. Het loont om een multi-etnische partij te zijn.


  Maak melding

 25. Hoe de uitslag van de verkiezingen in mei 2020 zal zijn zal ook afhangen hoe zaken in venezuela zullen zijn op dat moment.

  De Surinaamse onderdrukte en lijdende kiezers die het financieel-economisch sociaal in hun leven merken weten dat er een andere Mozes moet komen die hen gaat leiden. De paarse kakkerlakken die zich nog vastplakken e/o paarse kikkers in de kruiwagen zullen alle kanten opspringen.

  Feit is dat Venezuela op dit moment twee presidenten heeft, nl Maduro en de zelfbenoemde Guaidó. DT en bijna alle landen van de OAS, EU, enz ondersteunen Guaidó. Maduro wordt ondersteunt door Rusland en China, die vele dollars in Venezuela hebben uitgegeven voor oa hun oliebelangen.

  Brazilie, USA en andere OAS-landen zullen alles aan doen dat landen als China en Rusland of moslimlanden invloed op het continent hebben. De koude oorlog hierdoor weer ontstaan, tussen het westen en Rusland en China.

  Surinamers moeten heel goed uitkijken dat ze hierin niet de dupe worden en daarom de toestand in Venezuela ( de wereld, USA, China, Rusland,) niet het slachtoffer van worden en hen weer mee sleurt in nog/weer een financiele, economische en sociale, rechtsstaat, grondwet, Internationale verdragen, mensenrechten, welvaart en welzijn komt niet tot stand, enz.) ddb volgt ook met argusogen zaken in Venezuela. Ook de kiezers, Surinamers moeten dit doen. Wees Waakzaam!

  Zie Guyana.

  In Guyana zijn er grote aardolie – en gasvoorraden gevolgd, waar Amerikaanse olie mij in investeren. Het USA-Armi zal deze belangen ook beschermen en u kunt vergift innemen dat erin Guyana een US-marinebasis komt. Dit niet alleen om de US-belangen in Guyana veilig te stellen, maar ook als ingegrepen moet worden, vandaar actie te ondernemen. Ook in Suriname zal de US-Ambassade versterkt worden, CIA, dit om zoveel te kijken naar de één twee tussen maduro en ddb. Want ddb is ook een luis in de pels voor USA. Ook Frankrijk/Frans-Guyana, Brazilie zullen hem sterk in de gaten houden Frankrijk en USA ook om de drugcriminelen in Suriname voorgoed uit te schakelen. Gelet op de grote olievoorraden in Guyana is het dus verwachtbaar dat dit bij dee Guyanezen minder interessant wordt, omdat ze met de olie-en gasdollars een goed middel van bestaan, welvaart en welzijn kunnen hebben.

  Als in Guyana de drugstransport, wapenhandel, mensenhandel, kort gezegd de criminaliteit sterk vermindert, zal het voor criminelen in Suriname ook een aflopende zaak zijn. Zie hoe de vlag voor ddb bij hangt. Niet best.

  De kiezers, jongeren in Suriname moeten daar de misdadige ddb en kliek daarom gewoon links laten liggen. Zonder ddb en kliek zijn er meer dan genoeg kansen dat Suriname een goede toekomst tegemoet gaat, oa toerisme, aardolie-gasvoorraden van uit Guyana en Suriname, betere betrekkingen met Frankrijk/Frans-Guyana, ook met Guyana, USA, Nederland, Antillen, India, China, Brazilie, Indonesie, enz.

  Kiezers, jongeren wees bewust hoe u wil leven. Suriname heeft een andere Mozes nodig, die u naar het Surinaams Paradijs moet brengen.

  Time4Change!
  CS4Pres!

  Leve:
  – de Vooruitstrevende HervormingsPartij, (VHP),
  – het bestuur van VHP,
  – Chandrikaperkash Santokhi (CS)
  – de rechtsstaat, de grondwet, Internationale Verdragen,
  – alle dr-en rr-leden van de VHP voor de verkiezingen van mei 2020,
  – alle kandidaten die op de lijst van de VHP komen voor de DNA-verkiezingen van mei 2020,
  – alle overlopers die bij de VHP komen,
  – alle kiezers van Oost – West, Noord – Zuid die zich aansluiten bij de VHP en voor de VHP gaan stemmen bij de DNA-verkiezingen van mei 2020,
  – 28 zetels of meer voor de VHP bij de DNA-verkiezingen van mei 2020,
  – plan van aanpak voor het partij programma van de VHP voor de verkiezingen van mei 2020,
  – VHP, Oranje, Orange-movement, movement of the people,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  CS4Pres!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 26. Robg,
  Begin je weer massogist, lekker he om steeds weer je mond gesnoerd te worden ,wie h et goud verkwanseld, de Chinees koopt heel Suriname leeg ,sjapie,aals men dom roept be jij de eerste die om mag kijken


  Maak melding

 27. Op de posting t.a.v. Suriname en de koude oorlog van mij in dit bericht, kom ik te zijnertijd beter en nauwkeuriger terug in een daarvoor geshiktere artikel over de toestand van Venezuela, Guyana, USA, Rusland, China in de regio van Latijns-America.

  Recht En Waarheid Maken Vij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 28. @ RobG

  Ik ben niet somber en heb geen favoriete partij in Suriname.

  Mijn ogen zijn open. Ik zie de mogelijkheden van Suriname heel goed. Ik heb met veel enthousiasme twee potentiële ontwikkelingen kunnen presenteren bij de ministers van MinOC en NH. Het maakte niet uit welke regering. De plannen zijn gepikt.

  Er wordt gespeculeerd op olie in Zee. Dat is zelf bedrog want niemand gaat die olie winnen zolang Bouterse een factor is. Bouterse is internationaal een paria en maatje van Maduro.

  U doet net als of investeerders dieven zijn als ze uit de VS of Europa komen. Ondertussen verklaart u Chinese roofridders tot de helden.
  Suriname kan bij extractie overeenkomsten haar reguliere deel krijgen en niet meer aangezien zij voor nul, nul in de risico’s participeert.

  U sluit uw ogen voor het bedrog van Bouterse. Ik zie zijn bedrog en moet, helaas, vaststellen dat er maar een enkele politicus in Suriname instaat zal zijn de puinhoop te saneren. Ik zeg bewust helaas, omdat het oude politiek is, dat Santokhi de enige is die het land op de rails kan krijgen en pee 2024 de olie uit zee zak kunnen winnen.


  Maak melding

 29. Als VZ / BEP destijds met V7 was ik super enthousiast… maar dat is helemaal afgenomen [logischerwijs…], Meneer Waterberg ik wens u veel suc6 verder geen commentaar.


  Maak melding

 30. @ Passant hallo partijgenoot ff een correctie ”– alle overlopers die bij de VHP komen,” gaarne dit anders formuleren zeg… ”allen die zich aansluiten op/terug komen naar de VHP”

  danke 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.