‘Guyana kan in drie jaar tijd een superrijke oliestaat worden’

31
Guyana kan in drie jaar tijd een superrijke oliestaat worden

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 8 feb – Met de ontdekking van twee nieuwe olievelden voor de kust van Guyana kan het buurland van Suriname uitgroeien tot een belangrijke olieproducent. Het land kent momenteel nog altijd grote armoede, maar zou in drie jaar tijd een superrijke oliestaat kunnen worden en vanuit het niets plots kunnen meten met gevestigde oliestaten zoals Qatar. Dat schrijft de Belgische nieuwssite Express.

In dit uitgebreid artikel wordt Guyana genoemd als het meest recente voorbeeld van het zeldzame fenomeen dat uit het niets een totaal nieuwe petrostaat ontstaat. Het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil berekende namelijk dat de exploratie van potentiële olievelden in Guyana goed is voor in totaal meer dan vijf miljard vaten! Deze vondsten kunnen de toekomst van Guyana volledig omgooien. Suriname heeft tot nu toe minder geluk; er zijn voorlopig nog geen grote voorraden ontdekt.

Maar waarnemers leggen ook een kritische kanttekening en waarschuwen, want het land zou helemaal niet georganiseerd zijn voor een dergelijke toestroom van rijkdom, die elders al tot chaos, corruptie en oorlog heeft geleid. Guyana lijkt totaal niet voorbereid op de stromen cash die naar het land zullen stromen, zeggen ze. Ook verkeert het land politiek in een staat van beroering en is er vooralsnog geen plan om de opbrengsten van de oliewinning onder de relatief kleine bevolking te verdelen.


31 REACTIES

 1. De olie zullen gewoon naar die Amerikanen gaan, want ze houden niet van de Russen en Chinezen invloed in zuid Amerika. Guyana moet een van de drie duivels kiezen. Venezuela wilt de olie gebied invallen in essequibo die volgens Venezuela hoort. Straks gaan Surinamers emigreren naar Guyana en olie roven


  Maak melding

 2. Er is niet een druppel aardolie in de zeebodem voor de kust van Suriname meer. Venezuela heeft alles al heel lang schuins weggeboord.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @ Passant… moeten ze wel heel schuins en ver kunnen boren.😂😂 (en n beetje hebben achtergelaten in Guyana 😎😎😎)

  We spreken elkaar wel weer binnen 3 jr!


  Maak melding

 4. Succses Guyana.
  In Suriname zou het dieken en graven,boringen hier en daar al begonnen zijn zonder een plan.Bouta zou geen 1 minuut langer wachten en overnight miljonair willen worden.


  Maak melding

 5. Als er in Guyana olie wordt gevonden zal vroeg of laat ook in Suriname dat geval kunnen zijn. Maar dan moeten de criminele ndper’ s niet aan de macht zijn. Zoals oma en opa steeds voor waarschuwen is en staat de ndp voor leugen, onrecht en armoede. Hun lijdsman is een onberechte moordenaar, drugsbaas, en staatskas/bankrover. Ook zoon, stiefzoon en vele oerdomme volgelingen zijn net als ddb verworden. Ndper’ s verworden van hoog tot laag als hun soso lobi didibri lijder, de allergrootste misdadiger en grootste misdaadvloek sinds 25 februari 1980, een moordenaar, een drugscrimineel een rover. Ndp olv meedogenloze, gewetenloze misleiders brengen het land en volk en gelukkig ook hun dwaze debiele idiote oerdomme aanhanger, letterlijk en figuurlijk in de afgrond vol armoed, corruptie, onrust, onvrede en misdaad. Hopelijk wordt er ook olie gevonden maar niet onder deze corrupte criminele paarse roverheid.


  Maak melding

 6. In Suriname zou het graven en boren al begonnen zijn en dit allemaal zonder een plan.
  Guyana is meer relaxed bij het horen van zulk nieuws en zal met plannen en voorbereidingen komen.Surinamers,die houden niet van huiswerk eerst doen,daarom dat niks slaagt..


  Maak melding

 7. Is dat zo ? Ik dacht het niet. Het ligt aan de deal wat ze gesloten hebben. Wellicht 10 % of op zn minst 20 % voor de guyanezen. Men moet dit verhaal niet zo goedkoop mogelijk gaan verkopen aan het Surinaamse volk door feiten van ons buurland als of wij werkelijk gaan vinden. Staatsolie bestaat al bijna 40 jaar en heeft nog geen grote bronnen kunnen boren, Guyana doet dat in 5 jaren… shame on you !!


  Maak melding

 8. Guyana zal nooit een status als Qatar kunnen bereiken, ze hebben niet de wil en visie daarvoor, zullen altijd afhankelijk blijven van olie, zie hun buurland Venezuela met de grootste olie voorraden ter wereld, zelf het rijke Saudi Arabia is tot inkeer gekomen , om hun oliegelden wijs te investeren en niet op te maken aan sociale programma’s.


  Maak melding

 9. Stabiliteit Guyana dankzij, jaren top management van regeringen onderleiding van Premier Cheddi Jagan Premier Bharrat Jagdeo, Premier Donald Ramotar en nu Premier David Granger, ik zeg altijd het maakt niet uit wie het land regeert, als het maar ten goede komt van de bevolking…..


  Maak melding

 10. Suriname financieel straatarm ..Guyana stinkend rijk.
  Dat word een feit.
  Ik hoop niet dat Suriname onder Bouterse ..olie zal vinden.
  Het volk zal er zeker niet van profiteren.
  Cokeboss bouta weet er wel raad mee.


  Maak melding

 11. @Jayl
  Nah ,Guyana zegt niet dat het wil concurreren met Qatar.Guyana is Suriname niet .Ze bouwen geen luchtkastelen en vertellen geen sprookjes.ze houden zich bezig met de realiteit en niet met dromen en sprookjes.


  Maak melding

 12. Suriname, Guyana, Frans Guyana hadden allang moeten fuseren, allemaal 1 volk.
  Domme knudde politiek in vooral Suriname en Guyana houden dit soort logische zaken tegen. Met een fusie zal je schaalvergroting en een sterkere economie krijgen maar vooral een sterker land naar de buitenwacht toe.

  Laten Suriname en Guyana hierin alvast het voortouw nemen. Zodat kolonie Frans Guyana later kan aansluiten en mogelijk zelfs deelstaat Amapa in Brazilië.


  Maak melding

 13. De Guyanezen zijn op 1 punt Suriname voorbij gestreefd. Ze zijn iets slimmer dan de Surinamers want kijk hoe het beleid is. Ze werkt samen met andere landen omdat Guyana weet dat dat de enige mogelijkheid is om vooruit te komen. Wij in Suriname hebben alleen grote praatjes en denken dat alles vanzelf gaat. We zijn te lui om te werken en om na te denken. Ik gun Guyana alle rijkdom toe. Nog een advies voor Guyana vernieuw de legereenheden want nu grote olievoorraden zijn ontdekt ligt een inval van de VS voor de hand of van Suriname.


  Maak melding

 14. En waarom nog geen drup kunnen vinden binnen de surinaamse wateren?
  Nogmaals frontregering heeft hiervoor gezorgd. Bij bepalen vd zeegrenzen hebben ze zich laten vertegenwoordigen door een stek oude advocaten sls shak sjie, die geen notie hadden van zeerecht.
  Ze hebben zelf nooit gedacht dat dit deel z u lke olie op brengsten zou oplveren, ze hielden hin handen liever om ontwilkelingshulp te ontvangen. Schuld ligt bij de frontregering.
  Niet dat ik zou willen zien dat ze nu op olievelden stuiten voor de su kust
  want als dat xou mogen gebeuren dan worden die twaalftal families alleen nog rijker. Ddb,abrahams en consorten waren allemaal magertjes en zagen er armoedig uit,vergelijk foto’s van toen en nu, nu zijn xei de rijkste families van su. Leuke hiervan is dat de armsten van su deze rijke families in stand houden door op ze te stemmen.
  Ze worden bewust arm gehouden zodat ze hun armen spreiden om een pakket te ontvangen van die ro j ke families,maar het is su die ervoor opdraait en niet die rijkestinkerds.

  Pakket wordt met geld van suriname gekocht, en dit wordt verkocht tegen een bepaalde prijs,dat ontvangen wordt door deze families,hierdoor worden ze nog rijker. Ze hebben eerst op kleine schaal voor een kleine 3 tot 5 miljoen pakketen verkocht,dit geld is hun zakken verdwenen, en nu komend jaar xal er voor 13 tot15 miljoen aan pakketten worden verkocht,en wederom zal dit geld in hun zakken verdwijnen. Zijn er dan zoveel meer armen bijgekomen.
  Laten ze nu nog even genieten,alles zal ze worden afgepakt zelf een babywiegje.


  Maak melding

 15. Guyana zal niet de kans krijgen om zelf te bepalen wat met de olie zal gebeuren. De grote jongens in de USA zullen alles bepalen. In Veneuzuela heeft Chaves het ook geprobeerd met de gigantische olievoorraden en de de enorme goudvoorraden van het land. De Yankees kunnen je maken of breken. Guyana zal dus naar de pijpen van de Amerikanen moeten dansen. Een Guyanese geleerde die ideeen had geopperd over het eigen beheer van de oliebronnen is naar het buitenland gevlucht omdat zijn leven nu al in gevaar kwam.


  Maak melding

 16. De oude rechter Truideman is voor een deel verantwoordelijk voor de ellende waarin Suriname zich nu bevindt. Deze man die zich nu uitheeft als advocaat is niet integer.


  Maak melding

 17. Ze bedoelen de olie giganten en hun aandeelhouders gaan stinkend rijk worden. Landen als Saudi Arabië, Nigeria, Iran, Irak, Libië, Kuwait en Venezuela hebben ook grote olie reserves, de bevolking is er echt niet beter van geworden. Kapitalisten gaan die rijkdommen echt niet delen, gaat nooit gebeuren.


  Maak melding

 18. @ Sherida,

  Inderdaad, kijk maar naar zijn grote vriend Obiang, daar verdwijnen ook al die olie dollars in eigen zak en van famillie, waarbij het volk straatarm blijft.


  Maak melding

 19. @RobG

  “Guyana zal niet de kans krijgen om zelf te bepalen wat met de olie zal gebeuren. De grote jongens in de USA zullen alles bepalen. In Veneuzuela heeft Chaves het ook geprobeerd met de gigantische olievoorraden ….”

  Ik ben van nature sociaal democraat en heb ooit zelfs PSP gestemd. Voeg daar aan toe dat ik de VS een nare natie vind.
  Echter u slaat zulke grote onzin uit die alleen maar uit enorme dogmatische hersenspoeling kan zijn voor gekomen:
  Het is geen Yanks ding om bij olie winning de dienst uit te maken. Neem even Angola onder de loop en u zult zien dat de Chinezen en israelisch daar de wacht uit maken. Kijk naar Indonesie en zie wat Pertamina daar doet.
  Het is normaal dat de onderneming die de exploratie risico’s genomen heeft en de exploitatie investeringen doet het voor het zeggen heeft en een markt prijs aan het land betaald waar het de exploratie en exploitatie rechten (vaak middels een tender) verkregen heeft.

  U schijnt Chaves te bewonderen. Hij zal het ooit goed bedoeld hebben, zijn rechtse tegenspelers waren geen lieverdjes echter Chaves heeft zonder directe noodzaak met populisme en retoriek Venezuela naar de knoppen geholpen en niet de Yanks die hij achter elke grote boom meende te zien.
  Chaves was populist en megalomaan en heeft vijanden gecreëerd . Dat de yanks dan wraak nemen en hem afknepen door hem onderdelen en nafta (noodzakelijk voor het verdunnen van de dikke Venezolaanse Crude) te onthouden is vrij logisch. De yanks hoeven zich vijandige retoriek uitkramende staatshoofden niet te helpen.

  Helaas u loopt graag achter desinformatie aan. jammer


  Maak melding

 20. Dat er een spanning is tussen USA en Venezuela is goed voor de olielanden, omdat die nu meer kunnen verdienen omdat Venezuela als aardolie leveren aan de USA nu is weggevallen. In dat gat kunnen ze springen en meer aardolie leveren om de voorraad die er was toen Venezuela nog actief was op peil te houden.

  Ook Guyana spint er garen bij, omdat ze ook een garantie zijn voor de USA, dichtbij huis om genoeg aardolie ook naar huis te halen. De Guyanezen zullen met dit geld wel heel veel oliedollars in huis halen de komende jaren. De vraag is hebben ze wel een goed plan van aanpak wat ze moeten doen met zoveel geld, waarover ze nu gaan beschikken. Als dat plan er niet is, zal het land net zo arm blijven als Equatoriaal Guinee of vele olie moslimlanden.

  Ook Suriname zal er iets beter van worden. Surinaamse ondernemingen moeten nu hun vleugels ook uitslaan naar Guyana en daar ook een dochteronderneming gaan opzetten. Hierdoor kunnen ze hun producten, made in Suriname daar aan de man, op de markt brengen. Ook mensen vanuit guyana naar Suriname krijgen.

  Ik denk dan aan ondernemingen zoals BAM, Fernandes brood, banketbakkerij, houtondernemingen die meubels maken, toerismebranché, hotels, rent a car, enz. Ook in de aardolie industrie zullen vele technici en contractors werk kunnen vinden, naast de foodindustrie, Surinaamse restaurants, horeca, kunnen flink uitpakken in Guyana. Hierdoor kan Suriname er ook beter en goed opgeleide werknemers krijgen, gidsen, hotels, toerisme (internationaal) en dit kan weer ten goede komen voor Suriname. Ook de banken in Suriname ondernememingen zullen banken, verzekeraars in Georgetown moeten openen. Hierdoor doen ze internationale ervaringen op doen die ze ook in andere landen en Suriname goed kunnen gebruiken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 21. Passant, Rudisa heeft al diverse ondernemingen in Guyana. Van andere ondernemers weet ik niet, maar Rudisa 1000%
  Kijk maar op hun site, zijn er zeker 4 of 5, zoniet meer.


  Maak melding

 22. Ik zie liever ondernemingen naar guyana gaan die niets te maken hebben met de ndp. Laat hij de schuld die zijn zandboot aan de brug over de Surinamerivier had veroorzaakt af gaan betalen. De schuld staat nog steeds open.

  De koers van de Guyanese dollar gaat steeds meer stijgen in waarde. Suriname heeft net als Guyana links verkeer, dus voor ondernemingen van rent a car is dit gunstig voor toeristen, wellicht dat ze met de auto tot de Corantijnrivier in Guyana komen en als ze met de boot in Nieuw Nickerie zijn daar weer in rent a car stappen en richting Paramaribo kunnen rijden. Dus ondernemingen in Nickerie kunnen hierop ook inspelen, samen met hotels, restaurant, Horeca, toerisme branhé.

  Surinamers moeten van de gelegenheid gebruik maken en verder kijken dan hun eigen navel. Surinamers moeten internationaal worden in het ondernemen. Guyana en Suriname hebben heel veel gemeenschappelijk, de verschillen moeten overbrugbaar zijn, oa BG-engels, Guyanezen meer nationalistiser zijn dan Surinamers.

  Surinamers pak uw kansen, onderneem nu reizen naar Guyana en begin terreinen op te zoeken die u kunt kopen, om uw onderneming op te zetten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 23. @ Vasseur
  “En waarom nog geen drup kunnen vinden binnen de surinaamse wateren?
  Nogmaals frontregering heeft hiervoor gezorgd.”

  Niet Venetiaan bepaald waar de grens ligt maar de internationale verdragen.

  Op de vraag waarom er in Surinaams water niets gevonden wordt kan simpel geantwoord worden. Zolang Bouterse aan de macht is wordt er niets gevonden. Wat in het vat zit verzuurd niet. De exploratie bedrijven kunnen beter even wachten want als zij met Bouterse zaken moeten doen hebben ze een probleem met hun Governance regels. Ze stoppen verdacht vroeg met boren.
  Newmont vertraagde ook maximaal met haar heronderhandelingen en voorbereidende werkzaamheden omdat Bouterse en co middels de zogenaamde area’s of interest frauiduleus wilden mee eten. Ze hebben zolang uitgesteld dat de volgende regering pas de vruchten kon plukken.

  Geen enkele onderneming die zich zelf respecteert is de afgelopen jaren actief geworden in Suriname.


  Maak melding

 24. Wie gaat die olie dan afnemen? De klimaatmaffia dwingt ieder land over te gaan op zon-, wind- en waterenergie. De klimaatmaffia in Nederland wil 1000 miljard euro belastingheffing van de bevolking om 0,0000001% bijdrage aan de klimaat te bewerkstelligen.
  Guyana zal flink moeten investeren in raffinaderijen, tankers, havens, terminals, wegen, productiemiddelen, mensen. De financierder zal woekerrentes vragen en de Guyanezen zullen hun goud geruild blijken te hebben voor een spiegeltje en kraaltje.
  Bolle Willempie zal dan met zijn belastingontduikende LaTina en z’n 3 aapjes Ahalia, Akalia en Azalia misschien een villa in Guyana willen kopen met het geld die de tandarts niet krijgt maar wel recht op heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.