Suriname leent weer geld; dit keer USD 15 miljoen bij India

50
Tekort aan contante US dollar biljetten in Suriname; banken adviseren girale overmakingen
Foto: (c) ptmoney.com

PARAMARIBO, 7 feb – Suriname heeft onlangs de zoveelste lening afgesloten. En dit keer gaat het om een lening van USD 15 miljoen bij de Export-Import Bank (EximBank) van India. Volgens de Surinaamse overheid zal het geld gebruikt worden voor de aanschaf en installatie van 19 pompen, ten behoeve van de ontwatering.

Een vertegenwoordiger van de EximBank is hiervoor onlangs op werkbezoek bij minister Gillmore Hoefdraad van Financiën geweest. De ondertekening van de overeenkomst voor deze lening vond plaats in bij zijn van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de ambassadeur van India in Suriname, Mahender Singh Kanyal.

De pompen zijn bestemd voor 10 woongebieden in de districten van Commewijne, Nickerie en Saramacca. Met deze pompen zal het probleem van de wateroverlast waarmee de landbouwers in deze gebieden te kampen hebben tot het verleden behoren. Benadrukt dient te worden dat niet alleen de agrarische sector de voordelen van deze pompen zal ondervinden, maar ook voor de plaatselijke bevolking zal het een verlichting zijn aldus de overheid.

Intussen voert de Indiase bank ook gesprekken met andere organisaties om de mogelijkheden van lenen bij de EximBank van India nader toe te lichten. Het betreft met name gesprekken met het Ministerie van LVV en Defensie, enkele banken, de Energie Bedrijven Suriname(EBS)  en Informatie, Communicatie en Technologie (ICT) bedrijven.


50 REACTIES

 1. Het armste land India leent geld aan een van de rijkste landen (dat is wat Misaka met zijn 2e Dubai ons wil laten geloven ). De wereld op zijn kop en maar blijven kkk op die koelies die ons weer komen helpen. Een volk dat trots is houdt de handen niet op.


  Maak melding

 2. Pompen? Waarom denk ik dan dat een groot gedeelte van deze lening via de aanbestedingsprocedures in de zakken van een paar politieke topfiguren zal belanden of verdwijnen ? En is het kredietplafond niet overschreden? Gersie moet weg omdat hij getekend heeft niets meer monetair te financieren. Grote drugstransporten worden onderschept. De NDP en Bouta hebben heen geld. De verkiezingen komen eraan.


  Maak melding

 3. Een nepeconomie die door allerlei leningen, overeind gehouden moet worden, nadat de meeste drugstransporten onderschept worden, uiteindelijk word het volk weer opgescheept met een zoveelste lening, die ze zullen moeten aflossen.


  Maak melding

 4. De minister van Financien is niets meer dan de penningmeester van de baas.
  Alles gaat via de baas.Bakra basi a keba!Noew na sranangmang e mik un ka.
  Dit is wat je noemt een bananen republiek.


  Maak melding

 5. Bodemloze put, de ene lening kunnen ze niet betalen en weer volgt de andere.
  A k@ dong volk tang briebi tap a didibrie, nanga ding mati, wo k@ fu paai baka.
  Laat de domme jonge generatie, die op NDP gestemd hebben de lening betalen.
  Stelletje domme oelewappers, het bedrag wordt besteed aan kleinschalige
  projecten, en de rest gaat naar ………. juist, de grote strijkstok !
  Un tang tan téki, stelletje ………….

  sari tori.

  JACKO


  Maak melding

 6. @ Boe; pompen kan je wel zien als investering in productie middelen. Er wordt nl meer landbouwgrond voor goede productie veilig gesteld. En als men er nou eens bloemkool, paprika of spinazie op plant scheelt t weer import.

  En tja t is wel triest dat er een lawsi 15 miljoen weer wordt geleend.

  Wat nog triester is zijn de vele negatieve berichten op waterkant.net. ik ksn net zo goed op geenstijl.nl gaan zitten.


  Maak melding

 7. @opa1951 ; helemaal met u eens dat een land zo een klein bedrag via een lening moet bewerkstelligen.
  Mijn werkgever realiseert dit bedrag minimaal per kwartaal en dat een land voor dit bedrag op de leentour moet ,zegt genoeg over de financiele situatie van het land.
  Klakkeloos maar lenen en de komende generaties met ongekend hoge schulden opzadelen.
  Het faillissement van Suriname is nabij.
  Het land hangt aan de zuurstoffles van landen zoals India en China.
  Wanneer gaat men zich richten op zelfredzaamheid en procuctie. Deze regering laat voor de zoveelste keer blijken niet capabel te zijn om de financiele huishouding op orde te krijgen . Rot toch lekker op en laat het over aan eerlijke en oprechte Surinamers die het hart op de juiste plek hebben.


  Maak melding

 8. Te yu leni moni alla sei, wiensi tjien tjien bedrag. Te yu poti alla malla samen a trong bigi bedrag. Dan fu alla bigi bedrag alla rente san musu pai.
  Ef yu meki winst fu a lening, dan no spang fu pai baka. Ma efu lening na lasi moni, yu lasi nomo.

  Alla moni san leni, mi no sjie productie of sani fu meki productie. Moro lasi moni, a gwe, poef.


  Maak melding

 9. massaliteit x futiliteit = groot getal.
  Voorbeeld
  stel dat 3.000.000 werknemers (van de 5.000.000) declareren dagelijks 10 km teveel tegen een vergoeding van 19 cent dan is dit jaarbasis
  3.000.000 x 5 dagen x 52 weken x 0,19 cent = 148.200.000

  15.000.000 lijkt veel maar is peanuts in vergelijking met wat er daadwerkelijk wordt geroofd uit de staatskas.
  De anti fraude wet is reeds door het DNA maar nu nog afkondigen voor de inwerkingtreding en naleving.
  Maar deze NDP coalitie doet er niets aan ze denken meer aan amnestie en 2e Dubai en zoals Abdoel dat zei “nog even en dan zijn wij rijk” dus onzin verkondigen


  Maak melding

 10. Bouta en modi,
  Twee schaamteloze criminelen bij elkaar
  Ga je eigen volk helpen modi,je helpt niet Suriname maar je vriend bouta!!.Je eigen volk heeft het 1000× slechter dan de luie ,verwende surinamers.
  De surinamers die krijg je nooit op straat om het vertrek van deze corrupte,incompetente en criminele ndp regering,te eisen.
  Ze zijn er van overtuigd dat 1 of ander idioot bouta geld gaat lenen en dat er wat adem ruimte is voor een maand of 2.Surinamers zoeken geen genezing voor langere duur of voor altijd,nee ze willen genezing voor korte duur.In the end het zal niet bouta zijn die terug gaat betalen aan India met rente,neen,het zullen ‘we the people’ en ons nog te komen nakomelingen zijn.
  ‘wij’ ,…slaven van India.
  Maar bouta had wel 1 miljoen voor kovind,en niks voor de surinamers?!


  Maak melding

 11. Het wordt tijd dat leen slaaf boefdraad vervangen gaat worden door een gedreven surinaamse chinees of hindoestaan op universiteit niveau. Met sociaal, economich en monitair inzicht en talent. En die de belangen van suriname op de eerste plaats zet. Bouta heeft nooit economisch inzicht gehad. Elke keer dat hij aan de macht is wordt de surinaamse gulden, en nu de surinaamse dollar een zeep bel.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 12. @Baba Sai 7 februari 2019 at 07:20, even een aanvulling op jou mening, Onderschat de Indiase economie niet, het is bij elk van de Afrikaanse continent een van de snelst grootste comming-up economical Reus na China, een Kern/Atoom wereld macht,en wereld leading ICT market….grootste leverancier op de wereld van alle soorten medicijnen………dus arm zijn niet maar wel een bescheiden volk………..daar kunnen anderen veel leren


  Maak melding

 13. Wat een armetierig Mickey Mouseland….zijn na 45 jaar zelfstandigheid diep door de financiele/ economische/morele ondergrens gezakt. 2e Dubai is hard op weg naar een 2e Venezuela.


  Maak melding

 14. Ik ben even in de war.
  Wie of welke land heeft he bestuur van Suriname in handen?!
  Is het China of modi van India?!
  Deze 2 zijn net engeltjes die de surinamers van de dood redden.
  En bouta de bedelaar hoeft niks te doen dan alleen maar de handjes ophouden.
  Bouta is wat FOUT is met Suriname!
  Intussen heeft bouta miljarden. geleend van de hele wereld en in Suriname weten we niet eens waar al het geld is.Het verdwijnt voor onze ogen net hokus pokus…


  Maak melding

 15. @rakram wat ik met arm India wilde aangeven moet u in cynische zin opvatten. Natuurlijk is India een land dat economisch het goed doet en ook in het buitenland investeert. Tata Steel bv produceert 80% van de staal voor bv de auto-industrie tot groot ongenoegen van de Amerikanen en Europeanen. Ook in Afrika investeerde India veel tot de achterlijke Afrikanen Ghandi van zijn sokkel neerhaalde. Volgens hen was Ghandi een racist die de zijde van de Britten koos. Enfin goed dat India de hulp aan die landen stopzette.


  Maak melding

 16. Volgens mij had India iets van totaal 200 miljoen dollar aan lening voor Suriname ingeruimd op heel gunstige voorwaarden. Deze 15 miljoen zal waarschijnlijk de eerste opname zijn.


  Maak melding

 17. Bouterse en Hoefdraad lenen in naam van het volk.
  Niemand van de NDP gaat al die leningen aflossen.
  Het volk van Suriname die de NDP volmacht heeft gegeven om non-stop te lenen en te verbrassen, het volk gaat alles terug moeten betalen met rente.


  Maak melding

 18. Een eye opener voor de creolen die een respectabele bevolkingsgroep van Suriname degradeert door hun koeli te noemen. Zonder de Hindoestanen zou Suriname straat arm zijn en gelijk een Afrikaanse land als ghana of Ethiopië zijn. Dank zij de Hindoestanen is er geen hongersnood in Suriname.

  De negers moeten zich realiseren dat zij geen een land te wereld tot ontwikkeling hebben gebracht.

  Dus zet jullie slavernijverleden van je af en ga respectvol om met de Hindoestanen.


  Maak melding

 19. @raysocialisatie

  In het nieuwsbericht lees ik dat de pompen zijn bedoeld voor woongebieden. Geen landbouwgebieden. En je vind het allemaal zo negatief. Uit je opmerking over lawsi 15 miljoen begrijp ik dat je meer wilde lenen. Het moet ook terugbetaald worden broeder……


  Maak melding

 20. 15 miljoen dollar voor 19 pompen lijkt me gigantisch duur. Voor 15 miljoen dollar zou je makkelijk 1000 waterpompen kunnen kopen en een klein huisje bouwen.
  Reken maar dat 14 miljoen dollar achterover wordt gedrukt. De algemene rekenkamer in Sur heeft nog steeds geen verantwoording van de opbrengsten voor goud, gedolven in de periode 2001 t/m 2011, van het ministerie van financiën ontvangen. Al de opbrengsten uit goud is foetsie.


  Maak melding

 21. Rakram@#

  Van waar plotseling positief denken over india, terwijl je op de vorige forum discussies nog zo negatief en respectloos schreef over india. Heb je mijn reactie daarop gelezen.
  Eindelijk to the point. Houd het zo, je gaat de goede kant op.


  Maak melding

 22. Deze rovende corrupte lenende paarse roverheid olv van de allergrootste schurk en misdadiger gaat nog meer leningen afsluiten. Meer dan een derde deel zal verdwijnen in de zakken van didibri en co. Na ons de paarse zondvloek hoe verder te verzuipen in al die mega schulden vol slapeloze nachten. Opa taki, ndp dagoes, beginnen jullie alvast je borsten nat te maken, want wat over gaat blijven van jullie en kinderen na soso bonjo. Oma taki, en toch gaan enkele oerdomme debiele idiote ziek van geest ddb zombies weer voor vijf. Opa taki, hhmm ze moeten, want anders verliezen ze hun paarse stinkende corrupte criminele broden. Ondertussen schijten en pissen het gros van die oerdomme ndper’ s met de dag een schijterige criminele ddb buffel, die ze af en toe van de honger opeten, door ook te verworden als Dina en Meribwa, paarse misdadige top criminelen zoals hun didibri pa. Wie ndp van hoofd tot voetzool niet haten zijn debet aan het onrecht, moreel en geestelijk verval, armoede en de komende paarse onderdrukking, zevenmalen erger dan in de jaren tachtig.


  Maak melding

 23. In de vorige forum reacties heb ik heel veel negatief over india gelezen. Het zijn toch weer de indiërs die sur uit de brand helpen. EN JIJ NU!!!!

  Mensen vergeten gauw dat zij met een bevolking van 13.00 miljoen zijn. Nederland 17 en half miljoen, evenveel als de inwoners van calcutta. Sur 550.000 inwoners. Wie doet het nou beter.


  Maak melding

 24. Inderdaad,India verzorgd zijn meer dan 1 biljoen aan inwoners en zijn in staat om de zorg van 500 000 surinamers op zich te nemen zonder een ander land om lening te vragen.
  De ndpers moeten zich schamen.
  Mijn true dalit broeders uit India…thanks hoor.


  Maak melding

 25. Paarse Opa Desi is al veel langer in Paniek !

  Nu wil hij GERSIW van de centrale Bank wegjagen , omdat
  deze Governor een Overeenkomst heeft met de minister
  van financien, Paarse Gilmore, dat er niet meer MONETAIR
  Gefinancierd zal worden !

  Omdat Opa D van deze overeenkomst af wil, wordt GERSIE
  weggejaagd !
  In zijn plaats wordt dan een paarse pion geplaatst, die WEER,
  samen met Opa D, voor MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-
  bankbiljetten zal DRUKKEN !

  Sranan is door PAARS gemaakt tot een Bedelstaat, met een
  corrupt LEENZIEK regiem, dat NOGMAALS, ongedekt geld zal
  drukken !

  Opa D hoopt zo de KOERS van de SRD omhoog te krijgen !!!
  Volgens een economische theorie die alleen doorgedraaide
  NDPers begrijpen !

  NEKS NO FOUT ! KONDRE SKEER !

  Wij hebben voorbeeldige Moordbroers en Inflatiebroers in
  onze bevriende staat VENEZUELA !


  Maak melding

 26. De regeringen ddb en vice presidenten zijn/is de meest waardeloze (persoon) ook zonder deze regeringen en vice presidenten die Suriname ooit (gehad) heeft.

  Grote leningen met hoge rente sluiten daar zijn ze koplopers van sinds Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk werd. Deze leningen zijn een molensteen om de nek van zelf nog niet geboren Surinaamse babies. Deze leningen worden niet gebruikt om productieondernemingen die kwaliteitsproducten kunnen maken die de concurrentie met anderde producten aan te kunnen voor de exportmarkt. Het geld wordt gebruikt voor salarissen van ambtenaren te betalen en consumpitegoederen te inporteren.

  Het Surinamers Volk, de Surinamers, de kiezers zullen/moeten daarom heel goed met deze kwakzalvers, ddb en gang, bij de volgende algemene verkiezing voor de DNA van Suriname van 25 mei 2020 voorgoed met hen afrekenen, tenzij…

  Time4Change!
  CS4Pres!

  Leve:
  – de Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP),
  – het bestuur en leden van de VHP,
  – Chandrikaperkash Santohki,
  – de Surinamers, die lid worden van de VHP,
  – de democratische rechtsstaat,
  – Trias Politica, wetgevende macht, uitvoerende macht, Rechterlijke Macht, Internationale Verdragen, oa Mensenrechten,
  – plan van aanpak voor vooruitgang en ontwikkeling van Suriname voor de Surinamers van de VHP,
  – Welvaart, Welzijn voor de Surinamers,
  – de samenwerking van de VHP met andere politieke partijen,
  – werkgelegenheid en export van producten voor export van Surinamers
  – veiligheid, orde en rust voor Suriname, criminaliteitsbestrijding en bestrijding vangrensoverschrijdende criminalteit, wapenhandel, drugshandel, mensenhandel,
  – Surinamers mensen met kennis en ervaring, kwaliteiten op de plek, nationaal en internationaal,
  -Time4Change!

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 27. Voor wie het is vergeten, in de nasleep van het ontslag van Eugène van der San als minister van Justitie en Politie. Ik zei u toen al dat wij van alles kunnen op- en aanmerken op zijn handel en wandel, behalve op zijn eerlijkheid. Daarom haalde hij zo uit naar de VHP. Omdat hij wist van de contacten tussen toppers van de NDP en VHP. Desondanks was hij het mikpunt van kritiek van de VHP-fractie. In zijn verontwaardiging verklapte hij het verbond dat achter de schermen werd gesmeed en nu tot volle wasdom komt. Het was zijn einde als minister.

  Kennelijk gaat het de VHP en Santokhi om slechts één ding: terugkeren in het machtscentrum. En daar moet alles voor wijken; ook ethiek en oprecht democratisch handelen. Uiteindelijk is het woord aan u, de kiezer, op 25 mei 2020. U moet zich er echter van bewust zijn dat een stem op de NDP een stem op de VHP betekent en eens stem op de VHP is een stem op de NDP. De coalitie is al gesmeed, de tactieken worden uitgerold. VHP en NDP, Bouterse en Santokhi, het zijn twee handen op één buik!

  Lees meer: COLUMN: Twee handen, één buik – DWT


  Maak melding

 28. Zogenaamd lenen voor land en volk, maar de landverraders zien de bui al hangen dus pak maar wat je pakken kan. In 2020 moesten ze het veld ruimen. En dat weten ze donders goed. Politiek Suriname is tijdens je Ambt. termijn zoveel mogelijk stelen.


  Maak melding

 29. De propoganda machine van de ndp werkt overuren.Ze vrezen als de dood voor Santokhi.Ze proberen onrust te zaaien tussen de bevolkingsgroepen onderling.Het lijkt alsof de verkiezingen morgen gehouden zullen worden en daarom dat de ndp zich zo uitslooft.


  Maak melding

 30. Net als de pompen voor Nickerie die staan weg te rotten vergeet de regering dat de pompen in een gemaak gebouwd moeten worden en niet langs de weg in een kraat gestald worden. Als de regering wel door heeft dat voor de pompen voorzieningen zoals fundatie, electriciteit, afdakje, waterkering aanwezig moeten zijn is de kans groot dat het ene niet bij het andere past, Dik kans dat de indiers in duimen produceren en de Surinamers hun deel in millimeters plannen.


  Maak melding

 31. Boefdraad heeft nooit gehoord van: ” Lenen kost geld”. De rovers denken, tja laat maar komen, we volle,onze zakken, later gaan de koelies en de pajes en hun nakomelingen de schulden aflossen. De andere categorie werkt toch niet, dus terugbetalen ze niet, allen borgoe en lenen of roven.


  Maak melding

 32. Lang zullen we lenen,
  Lang zullen we lenen,

  Kom op NDP , zing mee ..

  Lang zullen we lenen,
  Lang zullen we lenen,
  Lang zullen we lenen in de Boutatijd, in de Boutatijd
  Hiep hiep hiep afbetalen!


  Maak melding

 33. @Djoeka Joe
  “Waarschijnlijk zal een Indiase bedrijf de pompen leveren, installeren en onderhouden.”

  Ik denk dat het zo gaat:
  1>> Hoedraad spreekt een credit line af met India. Die moet voor 100% in India besteed worden en niet in Suriname of elders.
  2 >> Minister van OW mag de zo noodzakelijke pompen kopen en vindt een aantal Indiaase bedrijven die de instemming van de Indiaase regering hebben.
  3 >> Z’n Ambtenaren selecteren de pompen en kijken welke producent de meeste korting geeft op de bruto prijs selecteren die partij, waarna eeb aanbesteding voor Spek en bonen georganiseerd
  4>> Na de aanbesteding geven ze aan de producent op dat hij een Surinaams bedrijf als agent moet kiezen voor de locale diensten en garanties.
  5>> De producent moet aan de agent de korting betalen waarna hij opdracht krijgt en zijn bruto prijs kan declareren bij EXIMbank India .
  6 >> De agent verdeeld zijn commissie met de lokale stakeholders.
  7 >> Het de producent heeft z;n geld binnen en gaat zo langszaam mogelijk produceren
  8 >> Na verloop van tijd stuurt de indiaanse producent de gegevens van de bouwkundige constriucties naar de agent. die ze poosje op zijn bureau laat liggen voor hij deze naar OW doorstuurt.
  9 >> Bij OW krijgen ze een hart verzaking want zij dachten net als u dat de indiaase producent alles zou leveren en zij alleen maar voor feestjes hoeven op te draven.
  10>> helaas geen budget meer waarna het indiaase bedrijf de pompen CIF (custom, insurance & freight) verzend naar Suriname waar men er achter komt dat er geen gebouwtjes en geen infrastructuur is en geen geld om het te realiseren.
  11>> Ondertussen weet niemand meer hoe het zo gekomen is.


  Maak melding

 34. @J. Zwartmans; het moment dat Suriname en de Surinamers in staat zijn om hun eigen boontjes te doppen mogen te stoppen met hun negatieve houding jegens koelies. Zolang de koelies (Hindoestanen) de economie samen met de Chinezen en Javanen draaiende houden, moeten ze in Suriname de kaken stijf dichthouden. Ik heb een YOUTUBe clip gezien van een donkere dame met een behoorlijk racistische inhoud over Hindoestanen. Haar pleidooi was dat indien een Hindoestaan president van Suriname wordt het afgelopen is met de identiteit van de Surinamer. In alle oprecht vroeg en vraag ik mij af wat de identiteit van de Surinamer is. Als land al 45 jaar onafhankelijk maar nog steeds niet op eigen benen kunnen staan is niet een prestatie waar de Surinamer trots op moet zijn. Arbeiders en scholieren staken omdat ze geen lesgeld kunnen betalen en hoe kan dit land zich verder ontwikkelen ?

  Ze mogen op koelies schelden maar India heeft laten zien dat met ijver veel bereikt kan worden. Misschien moet India als voorbeeld dienen voor veel ontwikkelingslanden.


  Maak melding

 35. Ze kunnen wel op de hindoestanen blijven schelden, maar wanneer er geen hindoestanen in sur zouden wonen, dan moesten de zwarten op termijn gras moeten eten. Er is tot nu toe geen één ontwikkelde land waar de zwarten aan de macht zijn. TEL JE WINSTEN MAAR!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.