maandag, februari 26, 2024
HomeFoto‘Dankzij Bouterse is Chinees Nieuwjaar nationale feestdag in Suriname’

‘Dankzij Bouterse is Chinees Nieuwjaar nationale feestdag in Suriname’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 feb – Vandaag wordt in China en sommige andere Aziatische landen het nieuwe jaar gevierd. Suriname is het eerste en enige land in het westelijk halfrond dat dit Chinees Nieuwjaar als een nationale feestdag heeft erkend en dat dankzij president Bouterse. Dat meldt de de politieke partij NDP in een persbericht.

Volgens de partij is het proces van transformatie naar een nationale feestdag niet makkelijk geweest, maar uiteindelijk mogelijk gemaakt door president Desi Bouterse in 2015. “We zijn een uniek land waar we nationale feestdagen als Chinees Nieuwjaar, Divali, Ramadan, Kerstfeest en vele andere, als natie gezamenlijk met elkaar vieren, ongeacht onze achtergrond” aldus de NDP.

Het Chinees nieuwjaar wordt op steeds meer plekken op de wereld gevierd. Zo zijn er in Nederland op diverse plaatsen activiteiten in verband met jaar van het varken. De feestelijkheden worden gekenmerkt door kleurrijke parades en nemen vijftien dagen in beslag.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

63 REACTIES
 1. Luku na moi boi ini en moi redi empi. Luku skatje First Lady san ook tu wer’ moi.
  Luku na broederschap san a man seti kon. A man e bondru ala folku kon na wan. Dat mi kan taigi yu! Unu no e babbel e babbel e meki bari. We du san un mus du. Gefeliciteerd waarachtige Surinamers met deze dag.


  Maak melding
 2. Iemand nog wat van de Chinese trawlers gehoord, het is wel angstvallig stil. Of hebben
  de Chinezen de duimschroeven aangedraaid, de zogenaamde debt-trap.


  Maak melding
 3. Volgend jaar aankondiging aanbouw grootse Chinatown van het Caraïbisch gebied… De Gomperstraat is niet genoeg… kan misschien wel veranderd worden in Guang Dong Street…


  Maak melding
 4. Het vreemde van deze dag is dat de chinese winkels voor het grootsted deel normaal open zijn en wij sranangmans vieren die dag zogenaamd.We zijn behoorlijk in de war in dit land.Weer zo een voorbeeld.


  Maak melding
 5. Dank zij DDB is het land ook naar de klootte, @ Pakiratigri veel plezier ! Het is weliswaar een z.g. nationale feestdag maar niet voor iedereen, de mensen die voor particulieren werken worden op deze dag niet betaald .
  @ PJ

  Volkomen terechte opmerking : Het is Chinese nieuwjaar, waarom zijn sommige chinese winkel dan open ?????
  @ wazig.

  Voor het gewone volk niet nee, maar voor de Boutisten is dat geen probleem. Ze zijn allemaal al binnen dank zij dada Bouta.

  Na wan heri sari tori

  Jacko


  Maak melding
 6. Dankzij de krijgsmacht dit jaar zullen we dit jaar nog de verlossing dag van Suriname vieren wat als nationale feestdag zal worden aangemerkt. Ze hele samenleving gaat dit uitbundig vieren !!!


  Maak melding
 7. Gaan de chinezen ook op Ndp stemmen. Wanneer economisch zo slecht gaat kunnen de chinezen toch weinig of niets verdienen. Dus ik dacht van niet.

  Chinezen zijn geboren om dag en nacht te werken. En al het verdiende geld gaat naar China. Wat heb je per saldo dan aan hun.


  Maak melding
 8. Als het om een India ding is, dan is hij gekleed in een yoga tenue , Chinees , dan rode satijn tenue : hij is toch een satan aller tijden. Echter ik heb hem nooit gezien in een ingi pangie of marron kleding .


  Maak melding
 9. @Vliegende Hollander,

  De Chinese vistrawlers bevinden zich nog steeds binnen de wateren van Suriname. Dan praat ik over de Fu Yuan Yu 9812, 9813,9808,9809,9810 en 9811. De hoogste snelheid heeft op dit moment de 9810. Die vaart op een snelheid van 10 knopen. De rest staat min of meer drijvend en heeft een langzame snelheid die schommelt tussen 0,0 KN en 0.4 KN.


  Maak melding
 10. Hahaha

  wat een revolutie zeg !

  hahaha

  “Dankzij Bouterse”, giem wan brik yere.

  Bouterse heeft stemvolk nodig. Bouterse / Adhin hebben dubieuze afspraken gemaakt met China. China kan invloed hebben op het stemgedrag van de Chinezen in Suriname. En laat nou net de verkiezingen voor de deur staan.
  Bouterse had er de afgelopen 9 jaar de tijd voor. Waarom perse nu ?!

  “Dankzij Bouterse” .. Go loop yere ! Bouterse is de grootste schijnheil !

  Maar natuurlijk het NDP-volk juicht en is trots op deze revolutie en fundering. Hahaha!


  Maak melding
 11. DANKZIJ DDB, bluffen de NDP-nieuwsmakers !

  Dankzij :

  DDB is Sranan FAILLIET !
  DDB hebben wij LEENZIEKTE !
  DDB hebben wij Staatsschuld van DERTIG MILJARD !
  DDB hebben wij voor MILJARDEN aan Ongedekte SRD-
  bankbiljetten gedrukt !
  DDB is er sprake van BLIJVENDE KOERSVAL !
  DDB hebben wij Ballast-Nedam miljoenen-Bruggen-Corruptie !
  DDB stijgen ZWARE CORRUPTIE en ZWARE MISDAAD !!!
  DDB juichen wij voor dictator MADURO, PG gevlucht, Volksver-
  tegenwoordiging Buiten Spel, meer dan 3 MILJOEN Venezolanen
  gevlucht, Miljoenen-inflatie, duizenden doden !!

  PS : Dankzij hem kennen wij ook de DECEMBER-FOTERINGEN en
  DECEMBER-MASSAMOORD !!!


  Maak melding
 12. Ma wie heev nou geleik? Welk niewjaar dag is egte? Fan Sienees of van witte mang ov fan hindostanimang ov fan Arabier ov fan wie?
  Hoe se weete seeker dat fandaag is dinsdag, de derde dag van week? Dang warom die week heev 7 daage en nie 6 ov 8? Hebbe se terug getel tot eerste dag fan sgepping? Ma se weete nie eens seeker waneer was die sgepping en waneer was die eerste mens.
  Dang se fiere alemaal false veeste en false niewe jaare?


  Maak melding
 13. Hoeveel nationale feesten dagen zijn er bij gekomen sinds de Nationale drugs partij aan de macht is?, deze regering en hun aanhang hebben poep in zijn/haar hoofd. Men denkt niet aan de economie maar alleen aan feesten. Op deze manier gaat het land naar de klote net als de Afrikaanse landen.


  Maak melding
 14. @Zwakka,

  Goeie vraag. Maar het is niet zo heel erg moeilijk. De Aarde doet er 365 (en 0,25) dag en nacht over om 1 ronde te draaien om de zon. Hoe men dat weet? Gewoon naar de seizoenen kijken: lente tot winter. Of wanneer is de langste dag. De tijd tussen de 2 langste dagen (of kortste dag) is 365,25 dag.
  Als je de natuur volgt en de principe van geboorte, dan kan een nieuwe jaar alleen beginnen in de lente, omdat alles in de lente nieuwe leven, nieuwe geboorte krijgt, dus ook het nieuwe jaar.
  Waarom een week uit 7 dagen bestaat? Dat is gebaseerd op de maankalender. De maan doet er zo’n 28 dagen over om te draaien om de Aarde. Ze gaat daarbij door 4 fasen heen: 2 fasen van toenemende (wassende) maan en 2 fasen van afnemende maan, 1e kwartier, laatste kwartier, volle maan en donkere maan. Dat zijn dus 4 fasen van elk 7 dagen. Als je dan telt, dan weet je welke dag van de week het op een bepaalde dag is.
  Als ik dit fout heb, is iedereen welkom het te verbeteren. Graag zelfs.


  Maak melding
 15. Brantimaka ,

  Nou, het klopt niet helemaal wat je beweert. Bouterse heeft wel vaker een Indiaanse omslagdoek omgehangen bij typische indiaanse aangelegenheden. Ook bij de marrons zie je hem in een klederdracht van de marrons rondlopen al was het maar een sjaal. Hij past zich dus zich wel aan bij bepaalde gelegenheden. Bovendien draagt Bouterse een sjerp. Op de sjerp hangt het wapen van Suriname. Onder andere twee indianen en ook dat schip dat symbolisch staat voor het vervoer van de slaven.


  Maak melding
 16. 50 feestdagen per jaar….bejaarden beroven, vakantiegangers neerschieten, toeristen in elkaar rammen bij aankomst op Zanderij, kettingrovers, drugsduikboten, drugsvliegtuigen, wereldwijde drugsvangsten afkomstig uit Suriname, een drugsveroordeelde meervoudig moordenaar als president met een strafeis van 20 jaar. MAAR WERKEN ….HO MAAR!!!!!!.


  Maak melding
 17. Baja,
  coup 1980,telefoon coup,Dec moorden,Moiwana slachting,bouta amnestie,de kortste werkdagen in een jaar…als je dit allemaal niet te danken hebt aan bouta de moordenaar ,is er dan nog iemand anders die je te danken hebt voor het verval van Suriname.
  Mijn excuses hoor ,vergeet ook vaak dat er surinamers zijn voor wie het lezen en het verstaan van het nederlands een hele uitdaging kan zijn.Korste werkdagen wil zeggen ..niet productief zijn door al de vrije dagen!!zoals heden het geval is in Suriname!!

  .


  Maak melding
 18. @pakiratigi
  Hou maar op met die nonsens van je.
  Je baasje mag dan gekleed gaan als indiaan,chinees,marrons,
  hindostaan,javaan…hij blijft de moordenaar met amnestie.Hij kan dan niet camoufleren.Geef niet of hij mooi uitziet in rood…hij is en blijft de moordenaar zoals wij hem kennen.


  Maak melding
 19. @ Facelook 14;47 uur.

  Ik heb gelijk een slappe lach na het lezen van je ingezonden stuk, waarom zou men werken als stelen ook een mogelijkheid is ????? Zelfs de hoge Ambtsdragers stelen, dus de kleine man heeft voldoende voorbeeld om te volgen !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 20. Eten, feesten en meki prisirie, dat doet men al te graag in Su voor een bordje linzensoep. Even de ellende van de mofinawangs vergeten, want de chinees vaart er wel bij en is de lachende derde. Njang mie pinatjaumin met moksi meti, gratis vandaag maar morgen weer betalen want de chinees is het in essentie die het bepaald. Sranang Quo vadis ?


  Maak melding
 21. Dank zij Bouterse worden de Chinezen beroofd.

  Dank zij Bouterse zijn zoveel Chinezen failliet gegaan en hebben zoveel Chinezen hun deuren moeten sluiten.


  Maak melding
 22. “Ray 5 februari 2019 at 13:53
  @pakiratigri
  Je baasje is echt een gehoorzame knecht van China.is zijn amnestie ook rood van kleur?!”

  Van amnestie is de kleur niet bekend.

  Maar volgens velen heeft hij wel rood bloed aan zijn handen.


  Maak melding
 23. Werkelijk te zot voor woorden al die vrije dagen in Suriname. Gaat ten koste van de productiviteit. Per direct de etnischr feestdagen afschaffen en alleen Onafhankelijkheidsdag en Nieuwjaarsdag als vrije dag hanteren.


  Maak melding
 24. Een nationale feestdag toont wel een verbondenheid. Aangezien Suriname uit diverse bevolkingsgroepen bestaat is het niet meer dan terecht dat uit te drukken in symbolische nationale feestdagen. Je kan moeilijk zeggen dat je de boel gaat opsplitsen en bijvoorbeeld zoals in dit geval, alleen aan de Chinezen vrijgeeft. Dat toont de verbondenheid niet aan. Bovendien is het niet zo dat productiviteit er op schreden achteruitgaat. Dan zou ieder land nationale feestdagen afschaffen. Overheidskantoren zijn wel gesloten maar er zijn bronnen van omzet. Je hebt altijd winkels die open zijn. Verder, veel activiteiten specifiek gericht op de feestdagen waar burgers aan deelnemen. Dus, er wordt geld gegenereerd. Alleen, als burgers helemaal niets zouden doen en niet deelnemen aan de nodige activiteiten, heb je aan productiviteit ingeboet. Voor die dagen in het jaar dat overheidskantoren gesloten zijn, is dat reeds gecalculeerd. De overheid weet namelijk wanneer er feestdagen zijn en neemt het mee in de begroting.


  Maak melding
 25. @Hans,
  Nee,er komt geen Sing Sing pak voor Bouterse. Staat wel leuk overigens maar Bouterse slaat dat aanbod vriendelijk maar krachtig af. Sterker nog, Bouterse ziet geen enkele gevangenis van binnen dan van de buitenkant. En als je een gevangenis van de buitenkant bekijkt, houdt het volgens mij in dat je niet in de gevangenis bent.

  Dus mi boi Ray en anderen, sorry yere, Jullie zullen vreselijk teleurgesteld worden. Ik vind het wel spijtig voor jullie. Ik kan me heel goed voorstellen dat je op iets wacht en dat niet krijgt. Wat een teleurstelling. Ik kan me herinneren dat toen ik klein was, wenste ik een racebaan voor Kerst. Wat was ik toch teleurgesteld toen ik een ander cadeau kreeg van mijn vader. Dus ik snap de frustraties.


  Maak melding
 26. Dankzij ddb is Suriname nu een grote puinhoop.

  Zie:
  – sranan skeer,
  – democratische rechtsstaat/machtstaat,
  – ondernemingen die sluiten,
  – Brokopondo overeenkomst,
  – ontslagen en grote werkloosheid,
  -devaluatie srd, geen valuta, hoge koers,
  Grote criminaliteit,
  -gewijzigde amnestiewet 2012, die niet van toepassing is volgens de grondwet van Suriname voor moord, misdrijven/misdaden tegen mensenrechten verdragen internationaal,
  – et. cetera, et cetera

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  skeer,
  – grote criminaliteit


  Maak melding
 27. Ray,

  neem die paranoïde, gefrustreerde microdenker Paki-rioolRATigri niet al te serieus. De paars geïndoctrineerd broodschrijver van de drugsveroordeeldd meervoudig moordenaar blijft alles recht lullen wat krom is. Al trekt het Monster van Bastion Veere alle traditionele klederdrachten aan, er kleeft voor eens en altijd bloed aan zijn corrupte, criminele klauwen.


  Maak melding
 28. Dankzij Bouterse is het land verworden een narco/ misdaadstaat. Moord, drugs en roof zijn schering en inslag naast geestelijk en moreel verval. Het gros der debiele dwaze idiote ndp paria’ s hebben dan ooki de misdaadvloek, het maatschappelijk verval en armoede te danken aan zichzelf, die oerdomme paarse stommelingen verdienen de nationale dagoeballen partij en haar dagoebal lijder.


  Maak melding
 29. ddb en kliek willen niets te maken hebben van inmenging van buitenlandse landen met zaken in Suriname e/o andere landen zich inmengen met interne zaken van een andere land, oa Venezuela.

  Vandaag dinsdag, 5 Februari 2019, jaar van de varken, nieuwjaarsdag in China, een vrijdag in China en ook in Suriname. Suriname is het enigste land in de wereld waar het een vrije dag is. Hoe dan dat een andere land zich niet mag inmengen met Surinaamse zaken?

  Wie houdt, wie voor de gek?

  Als Chinese nieuwjaar in Suriname een vrij dag moet zijn, geldt dit ook voor nieuwjaarsdag van het Hindoestaanse jaartelling, Islammitische jaartelling, Inheemse/Inca, Azteken, Arrowak, enz jaartelling, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 30. Chinezen worden beroofd , mishandeld n in sommige gevallen vermoord door toedoen vn deze regering dus omoe snesie sang joe wani .wani wan vrydey of joe wani libie moro langa.wat n lachertje


  Maak melding
 31. Dankzij Bouterse hebben zoveel meer in Suriname, behalve goede gezondheidzorg, onderwijs, infrastructuur, stabiliteit, veiligheid en zo maar door. Wat we hebben als land is, hmhmhmmm, niks, dankzij Bouterse en zijn kliek van Rovers. O ja, dankzij is de helft van Suriname crimineel.


  Maak melding
 32. Madurodam ligge tussen Amsterdam en Rotterdam, in de buur van Lijdsendam, ma fer fan Zaandam, Gaasperdam en Potsdam, ma weer digter bei Sgiedam en Alblasserdam.


  Maak melding
 33. Ai boi

  zijn wij surinamers werkelik zo dom

  chinees nieuwjaar en de chinezen werken normaal hun bussines draait door
  onze eigen ecomie is op deze dag helemaal plat en memen wij vrij
  en dan zijn er ndp boerkies die deze dag toejuichen


  Maak melding
 34. Fuck bouta….
  Die moordenaar moet aan de economie van Suriname werken…
  En niet aan feestdagen….
  Straks hebben we meer feestdagen dan werkdagen…
  De grootste idioot die su ooit als pres heeft gehad….
  Get lost murder!!!


  Maak melding
 35. alle jaar verslagen op vragen van alle overheid instellingen van af bouterse president is dan kan je in zicht krijgen van al dat geld stroom die in het niets is verdamp en dit is een zaak van justitie .


  Maak melding
 36. Het is toch erg als je na bijna 9 jaar regeren ht van dit soort “prestaties”moet hebben!!
  Een prestatie die er slechts van getuigd dat de regering onnadenkend cadeautjes uitdeelt die uit niet mer dan een A4-tje met handtekening bestaan en waar de kosten afgewenteld worden op het bedrijfsleven.
  Met dit gedrag toon je hoe incompetent en belachelijk je bent.
  De sukkel die popie jopie wil spelen.


  Maak melding
 37. Al zou heel Suriname onder water lopen, in brand staan, skeer zijn, 50 ha grond aan de nieuwe Chinezen, enz. ddb in zijn rode bolletjes overhemd en in zijn disign fruit of de loom string slaapt als een tube roos in zijn hangmat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES