Reeds vijf doden door griepvirus in Suriname

43
Reeds vijf doden door griepvirus in Suriname
Het H1N1-virus onder de elektronenmicroscoop.

PARAMARIBO, 3 feb – Verontrustend nieuws uit Suriname. Het griepvirus heeft reeds vijf levens geëist in Suriname. Dat heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigd tegenover Starnieuws. De vijf personen zijn de afgelopen dagen overleden aan ernstige verschijnselen, veroorzaakt door het welbekende influenza A H1N1 virus oftewel de Mexicaanse griep.

Starnieuws schrijft dat de situatie volgens de bewindsman nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Hij zal met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO afstemmen over het vaccineren van kwetsbare groepen, onder wie ouderen. De risicogroepen zijn: ouderen, mensen met een chronische ziekte, hart- en longklachten.

H1N1 is een subtype van het griepvirus Influenza A. H1N1 heeft verschillende subtypes, inclusief het type dat de Spaanse griep veroorzaakte rond 1918 en wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte. Dit type is inmiddels in het wild uitgestorven. Ook de Mexicaanse griep uit 2009 lijkt veroorzaakt te zijn door een combinatie van verschillende H1N1-stammen. Van oorsprong is het virus een vogelgriepvirus. Daarnaast is er een aantal varianten die een mildere griep bij mensen veroorzaken. Virussen van dit type zijn ook verantwoordelijk voor uitbreken van de varkensgriep.


43 REACTIES

 1. No tog?!!
  Iets meer info svp over hoe deze mensen die griep hebben opgelopen. Van waaruit geïmporteerd? Hoe oud zijn de mensen. Waar woonden zij? Etc., Etc.

  Ik wil niet in de buurt komen van H1N1.

  Me mars papa!
  gemodereerd

 2. Door goed zorg, voldoende medicijnen en het professioneel handelen van artsen waren deze mensen niet overleden.

  Geef meer informatie over deze griepepidemie aan de burgers, wat is er zelf aan te doen en waar zijn de meeste meldingsgevallen.

  Kunnen risicogroepen al een griepprik krijgen, beste minister van volksgezondheid? Of moeten er nog 5 mensen overlijden?
  gemodereerd

 3. @ Baba Sai: De oorsprong van griepvirussen ligt in China. Daar leven mensen in dicht bevolkte gebieden samen met kippen en varkens. Het virus kan daardoor makkelijk overgaan van dieren naar mensen en zich zo verder verspreiden.
  Er wordt gezegd dat de griep in Suriname afkomstig is uit Nederland, dan dus maar het vliegverkeer tussen Suriname en Nederland stilleggen totdat de epidemie in Nederland voorbij is. Je kunt ook reizigers uit Nederland controleren op ziekteverschijnselen zoals koorts, en indien ziek met hetzelfde vliegtuig terugsturen.


  Maak melding

 4. Goed gezegd ndp bespotter…
  Su heeft gewoon een behoorlijk tekort aan medicijnen….
  Wat een klote regering hebben ze daar zitten zeg….
  Ze vullen hun eigen zakken en het volk boeit ze niet….
  Afbranden deze regering….
  gemodereerd

 5. Venesuela russen , suriname chinezen . Zit rode man ( America) niet lekker . Dan nu komt plots die ziekte en doen we naif .. ligt aan weerstand ,kip ,varken ,nederland zonder patienten ???? Idd waren hun op vakantie ? Hebben ze iets gemeen ? Enz . we spreken over natuurlijke import , maar mischien is het niet natuurlijk …


  Maak melding

 6. @Ryan en ndp bespotter’

  helaas heeft de dood van deze mensen niets met tekort aan medicijnen te maken.
  Er is geen medicijn voor geen enkele virus.

  Preventieve maatregelen zoals vaccinatie is het enige dat sterfte kan voorkomen, maar ook mensen die gevaccineerd zijn kunnen aan een virus infectie overlijden.
  ===========================================
  Meer doden dan gemiddeld door griepgolf
  Het aantal doden is deze winter hoger dan gewoonlijk, maar niet zo hoog als in de winter van 2016 op 2017. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Binnenlandredactie 16-02-18, 07:07 Laatste update: 07:10

  Het aantal doden valt deels te verklaren door de stevige griepepidemie. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, spreken we officieel van een epidemie. Nederland zit nu al voor de achtste week op rij boven die grens van 51.

  Vanaf begin november 2017 tot en met eind januari 2018 stierven 43.400 mensen, 1500 minder dan in hetzelfde tijdvak van 2016 op 2017. Vooral onder ouderen gingen minder mensen heen dan vorig jaar: het aantal overleden 80-plussers ligt tot nu toe zelfs 5 procent lager.

  Niet alleen in Nederland is het aantal sterfgevallen de huidige en vorige winter hoger dan in een gemiddelde winter, ook in andere Europese landen is dat zo.

  In de winter is de doodsoorzaak vaker gelinkt aan longontstekingen, hart- en vaataandoeningen en ademhalingsinfecties. Er vallen meer doden door de lage temperaturen en de griep.
  AD


  Maak melding

 7. Pas op dat men dit misbruik voor onstabiliteid in suriname .
  Oorlog is gebaseerd op misleiding ..En de vijandige naties zijn erin getraint .. ik heb behalve die coup nooit gehoord van surinaamse leger moves …mischien zijn het rusische trollen die onze regering afkraken om medicatie en ons tegen hun opzetten voor instabiliteid daar … zoek de bron van de ziekte het spoor zal je veel vertellen …


  Maak melding

 8. Virussen zijn moeilijke gasten. De wetenschap is wel ver gevorderd. Toch is het niveau niet van dusdanig gehalte dat je een epidemie kan voorkomen. Erger wordt het wanneer het een pandemie wordt. Mijn eigen ervaring, wees niet te schoon. Wees wel proper, maar wanneer je in alles schoon wilt zijn ga je problemen krijgen met een bepaalde omgeving die niet aan je eigen eisen tegemoetkomen. Je zult gelijk ziek worden. Wanneer je een gedeelte van een virus overneemt, verkrijg je daarmee een bepaalde immuniteit. Je moet wel precies de balans zien te vinden.
  gemodereerd

 9. Wat een onzin wat ik hier lees. Alsof de tijd van de influenza terug is. Wat een paniek om niets een paar doden en in heel Suriname is het een crisis. De een stelt dat de doden aan gebrek aan medicijnen te wijten is de ander zegt dat het met hygiëne te maken heeft. Charles Darwin had een juiste theorie : in natuur overleven de sterksten.


  Maak melding

 10. Wat een onzin wat ik hier lees. Alsof de tijd van de influenza terug is. Wat een paniek om niets een paar doden en in heel Suriname is het een crisis. De een stelt dat de doden aan gebrek aan medicijnen te wijten is de ander zegt dat het met hygiëne te maken heeft. Charles Darwin had een juiste theorie : in natuur overleven de sterksten. Medicijn of niet brandschoon of niet als je genen zwak zijn dan heb je pech.


  Maak melding

 11. Van de Broek als jouw theorie klopt dan zou de griep die nu in Suriname heerst zijn oorsprong in Mexico vinden. Mexico City is een van de vervuildste stad na oelang Bator in Mongolië ter wereld. Mensen leven samen te midden van varkens en andere wilde dieren. In de keuken is moeder aan het koken en twee meter verder doet haar kind zijn behoefte. Dank je wel maar voor mij nooit eten bij een Mexicaans gezin.


  Maak melding

 12. @ Baba Sai,

  Hahahahah wat een geleerde jongen is die Baba Sai toch

  Wat een niveau heeft hij; je zou eigenlijk op een wetenschappelijke site je kennis moeten delen met je gelijken.

  Of ben je misschien uit een instelling weggelopen?? Ga maar gauw terug naar de instelling, neem je pilletjes in en kruip maar lekker onder de dekens.
  gemodereerd

 13. Vanwege het tekort aan medicijnen sterven mensen. Je heb zoveel soorten antibiotica en je moet weten welke soort antibiotica bij jou past. Er zijn 1000 soorten virussen en de gewone antibiotica helpt niet meer. Heb je griep en gaat het na een week niet over en ga naar de dokter. Er sterven ook babies en sterke jongeren. Je kan longonsteking en ook diabetes type 1 van krijgen.


  Maak melding

 14. @Sam. Niet alleen een medicijn tegen die specifieke griep variant is belangrijk. Sterker nog. Zo’n medicijn werkt preventief. De zwakkere groepen krijgen dan preventief een sterk verzwakte variant van die griep zodat ze als ze besmet raken voldoende weerstand tegen die griep hebben. Immers door de besmetting met een verzwakte variant is hun afweer systeem beter en sneller instaat de virus te herkennen en vernietigen voor hij zich massal gaat vermeerderen.
  Dat er zo snel al zo veel doden vallen is een teken dat het volk verzwakt is en dat er geen algemene medicijnen zijn ( en bedden, etc. ) om na besmetting die mensen te helpen.
  Het is een bewijs dat het heel slecht gaat met d gezondheid, de voeding en de zorg.
  Dat het aantal doden als zo snel, zo hoog is is dan ook zonder meer een teken van slecht beleid van de regering. Net zoals de malaria weer terug is.


  Maak melding

 15. @Sam je moet de mening van anderen hoe onjuist die ook moge zijn respecteren want dat doe ik ook. Juist door persoonlijk te worden laat je zien niet tegen de juiste feiten te kunnen. Je geeft mij het advies om terug te keren naar de instelling waar ik opgenomen ben. Hiermee geef je aan niet alleen dom te zijn maar ook niet tegen kritiek kan. Mijn advies aan jou neem niet meer deel aan publieke discussies want te raaskalt maar wat.


  Maak melding

 16. @ de Groot,

  “De zwakkere groepen krijgen dan preventief een sterk verzwakte variant van die griep zodat ze als ze besmet raken voldoende weerstand tegen die griep hebben.”

  dit noemt me vaccinatie!
  En wordt aan risicogroepen toegediend.
  De risicogroepen zijn: ouderen, mensen met een chronische ziekte, hart- en longklachten.


  Maak melding

 17. Gevaccineerd worden tegen de griep is geen garantie dat je de griep niet kunt krijgen.
  De griepprik is samengesteld uit serum tegen griepsoorten die hebben geheerst.
  Elk jaar kan het gaan om een ander soort griep waartegen nog geen juiste serum is ontwikkeld.
  Alleen mensen met een slechte weerstand of mensen met mindere weerstand zijn vatbaarder/vatbaar voor het krijgen van de griep. Ook zieke mensen kunnen sneller vatbaar zijn voor de griep. Her is een fabeltje dat je door kou de griep kunt krijgen.


  Maak melding

 18. Ik krijg steeds meer het sterke vermoeden dag enkele individuen onder meerdere namen commentaar geven op waterkant. Je moet ook wat als je verder een hopeloos brabbelend en saai leven hebt he…


  Maak melding

 19. Of is het toch vanuit Nederland HN1HN2 overgebracht naar Sur, zoals eerder een griepvirus werd gesuggereerd door een Nerd arts in Sur.

  HaHaHaaa schrijvers van het vorige forum die met afschuw reageerden op de Ned toeristen in de veronderstelling dat de Nederlanders een ziek volk zijn.

  Nu heb je je zelve beet!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. Leuke opmerking Sam over die vaccinatie alleen moet je wel voor een bepaald virus de juiste vaccinatie hebben en niet de verkeerde zoals vorig jaar toegepast werd op de risicogroepen iets wat niet goed ingeschat werd, en niet voorkomen kan worden , ik houd het liever op een gezonde levenswijze met voldoende vitaminen en buiten lucht , aangevuld met elked dag Rooibos thee met kurkuma, gemder, citroen en honing voor een hoge weerstand tegen o.a. virus infecties, ik wil die chemische troep zomin mogelijk in mijn lichaam hebben


  Maak melding

 21. Ik ben een oude man. Vroeger ging ik einde van het jaar trouw mijn vaccinatie halen. Ik was 2 a 3 maanden gewoonweg dood ziek na de vaccinatie. Sinds 2 jaren geen vaccinatie en ik wordt niet meer ziek.


  Maak melding

 22. “@Sam je moet de mening van anderen hoe onjuist die ook moge zijn respecteren want dat doe ik ook”

  Met de vieze vuile termen die je hier bezigt , Baba Sai, toon je voor niemand op deze site respect.
  Je hebt daarmee wat mij betreft alle respect verloren.


  Maak melding

 23. Hmmm….dank aan jullie allen. Ik heb zojuist heel veel mogen leren uit jullie reacties. Het beste is..Sporten of veel bewegen. Gezond eten…genoeg bladgroenten…wat vis…minder vlees en wat fruit. Als goud is zeven glazen water per dag drinken. And lets not forget to pray…hoort ook erbij. Maar mensen eten overal feesten overal en zijn liever lui dan moe…dus die bewegen ook veel minder. Dan is inderdaad de kans groter dat je heel gauw een griepje te pakken krijgt in de tijd van dit vervuild mileu tijdperk waarin we leven ja. Mijn mening…Thank you…Have a nice and blessed Sunday.


  Maak melding

 24. @Hendrik,

  Wat is oud? Leeftijd is slechts een getal! Als je al 2 jaar niet meer ziek bent geweest, zegt dat veel over je gezonde weerstand. Houden zo!


  Maak melding

 25. @Hans,

  We zijn het niet altijd eens met elkaar, maar nu deel ik je mening.
  Kurkuma, haldi in het Hindi, hardi in het Sarnami, werkt vooral goed tegen ontstekingen.
  Een klein snufje kurkuma met verse gember in een kop zwarte thee vind ik heerlijk.


  Maak melding

 26. @CCC pipie safoe na ga hati di tranga if you dringi kramdagoe mirki. Na moro stranga dresi dape di.

  Wat een onzin lees ik weer over alternatieve geneesmiddelen die voorname gebaseerd is op Ayurved. De helende werking van kurkuma is nooit wetenschappelijk bewezen. Zo is het een fabeltje dat Sopropo en bitawirie goed zouden zijn tegen diabetes. Me mars papa !


  Maak melding

 27. Vermeldenswaard is dat de AH1N1 virus niet in de media is verschenen in NL, zoals er beweerd werd dat deze virus kans zag om een ticket te kopen naar su; is onzin. Sterker nog er is geen melding van een griep epidemie in nl , dat er mensen verkouden zijn is normaal tegen deze tijd omdat men hun warme intrek verlaat om vervolgens in het koud weertje hun verplichtingen te gaan doen.
  In su zijn er in de laatste jaren toch heel wat virussen opgedoken : gele koorts, denque en nu de ah1n1 …volgens de minister is alles onder controle ! Maar er zijn toch slachtoffers gevallen ! Dat had verkomen kunnen worden !


  Maak melding

 28. Baba Sai, natuurlijk zullen wetenschappers niet snel toegeven laat staan gaan bewijzen dat alternatieve, raar woord eigenlijk voor medicijnen die veel ouder zijn dan de huidige allopatische geneesmiddelen, wel terdege geneeskrachtige of afremmende eigenschappen bezitten, zij moeten toch voor een groot gedeelte betaald worden voor hun onderzoeken dus levensonderhoud door de grote allopatische geneesmiddelen fabrikanten die alleen maar ernstige concurrentie zien, wel een bewijs daaarvoor is dat een kennis van mij een wetenschappelijk medewerker aan de R.U.G. die tijdens zijn eigen opleiding onderzoeken deed naar de werkzame stoffen in zgan alternatieve geneesmiddelen voor de consumenten bond. Tijdens zijn Promotie standen Ciba Geigi en Brocades in de hal om hem een contract aan te bieden (wat hij gelukkig afgewezen heeft) zodat hij zijn onderzoeken naar deze voor hun concurerende middelen moest stopzetten, dit soort praktijken en nog ergere worden gewoon toegepast. Wel zijn er nu in Amerika gelukkig wel wetenschappers die schoorvoetend toegeven dat er wel remmende en genezende werking uitgaat van o.a. kurkuma met name in kankeronderzoeken, geloof wat je wilt geloven, positieve ervaringen van dit soort middelen bewijzen dat het dus geen onzin is, onzin is dit zomaar te roepen omdat jij dit wilt geloven


  Maak melding

 29. @Hans, er wordt beweerd dat peper goed is tegen hoge bloeddruk want het zorgt ervoor dat de bloedvaten opengaan. Ik heb zelf onderzoek gedaan en de enige bloedvat die openging was de sluitspier. Ook wordt gezegd dat antrouwa goed is tegen diabetes wat ik bestrijd want is ondanks dat dit al jaren beweerd wordt nooit bewijs voor de heilzame werking bewezen. Natuurlijk zijn er kruiden en specerijen die medicinale werking kunnen hebben maar die hebben meer werking tegen kwaaltjes zoals kiespijn (kruidnagel). Maar tegen ziektes als diabetes en hoge bloeddruk adviseer ik mensen toch om de farmaceutische medicijnen te gebruiken. Wat ik opmerkelijk vind is dat artsen die zweren bij de alternatieve geneeskunde als ze zelf ziek worden toch een beroep doen op de reguliere geneeskunde. Toeval ?


  Maak melding

 30. Baba Sai, hoe verklaar jij dan dat er in het ziekenhuis na onderzoek en een scan een chronische slijmbeurs ontsteking werd vastgesteld en dat er 2 opties waren, een operatie of maar een mijn bewegingen aanpassen icm pijnstillers, zag geen van beiden zitten en een acupunctionist geconsulteerd, 7 behandelingen en dagelijks een combinatie van een visolie capsule samen met alweer die kurkuma, deze combinatie werkt als een antibiotica en pijnstiller in dit soort gevallen van gewrichtsaandoeningen, ook bij artrose/artritus. Zou toch maar iets van je scepticisme laten varen en me wat meer openstellen voor het andere alternatieven dan de reguliere geneeskunde en middelen, niet voor niets hebben nu steeds meer verzekeringen in hun aanvullende pakketten alterbnatieve geneeswijzen opgenomen , ze willen immers zo snel mogelijk van hun te dure clienten af


  Maak melding

 31. @Sam
  Dat het vaccinatie heet is mij en vele anderen bekend. Je reactie is een sabi so reactie. Immers de essentie is je totaal ontgaan.
  Bij de griep spelen de volgende factoren een rol
  -a- Weerstand. Door ouderdom, ziekte en vooral ook door slechte voeding en armoede (zoals de laatste jaren in SR) zijn mensen meer vatbaar voor griep en de complicaties, mn longontsteking, die er bij optreden.
  -b- Vaccinatie kan preventief werken waardoor minder mensen besmet raken. Dat heeft 2 sub-aspecten. -1- Men voorkomt dat zwakke mensen ziek worden met alle mogelijke gevolgen.
  -2- Doordat minder mensen besmet raken besmetten zij ook wee minder andere mensen en stopt de epidemie eerder en treft minder mensen. De verspreiding is minder exponentieel.
  -c- Als er complicaties zijn moeten er voldoende voorzieningen zijn om die te bestrijden. Medicijnen, bedden en goede zorg zijn in SR steeds minder en moeilijker beschikbaar. Ook hebben steeds minder mensen het geld voor de noodzakelijke zorg.
  Samengevat. De vergroting van de armoede in de laatste jaren heeft en zal tot meer doden leiden tgv griep die vandaag de dag in theorie goed te bestrijden is. De Spaanse Griep in de jaren 30 was precies om de genoemde redenen zo dodelijk. Alleen waren de oorzaken toen voor een belangrijk deel buiten de mogelijkheden van die tijd. Nieuwe medicijnen, kennis, etc. maakt dat al die doden vandaag de dag onder de verantwoordelijkheid van de regering vallen. Die doet te weinig voor de mogelijkheden die er nu wel zijn.


  Maak melding

 32. Griepvirus zit in de lucht daar kan je niets tegen doen dokter zeg altijd uitzieken goed eten en een paar dagen in bed blijven, aan griep kan niet veel doen, misschien inenten, maar ook dat is geen garantie.


  Maak melding

 33. Het heeft niks met zwakke mensen te maken en sterke jongeren kunnen ook de gevaarlijke virus krijgen.
  Ik ken een paar mensen die dachten dat ze een gewone virus hadden en stierven na een maand. Ben je na twee niet beter en ga naar de dokter. Maken jullie geen grappen en denk goed na.


  Maak melding

 34. Ik hoor dat er al 16 mensen zijn overleden als gevolg van deze griep
  en dat er mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.
  Is dat waar ? Want dan is de toestand werkelijk zeer zorgelijk !


  Maak melding

 35. @ Baba sai, waarom Africa……had ook makkelijk India geweest kunnen zijn. Zeker in de buurt van de zogenaamde heilige rivier ( Ganges), van jou racistisch soort. Waar de lijken op drijven en de arme bevolking zich wast en weet ik allemaal nog meer. Wil je op de racistische tour……kom maar op jou koulo racist.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.