woensdag, februari 28, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Wie gijzelt het Surinaamse volk?'

‘Wie gijzelt het Surinaamse volk?’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 31 jan – [INGEZONDEN] Waar het in de recente discussie tussen PALU en NDP in De Nationale Assemblee van Suriname om gaat is de vraag hoe je als partij jouw meerderheid aan zetels inzet. Zet je het simpelweg in om de regering steeds maar te bejubelen en zogenaamd kritische vragen te stellen  die in feite ‘open goal-vragen’ zijn? Of ben je in staat om daarboven uit te stijgen om ook voorstellen van de oppositie aan te pakken die bijdragen tot verbetering van het bestuur van het land?

We hebben intussen gezien dat het kennelijk wel mogelijk is om voorstellen over te nemen die jaren geleden zijn opgekomen bij wat nu de oppositie is, maar die toen niet zijn afgerond. Daar ligt het recente voorbeeld van de wet op Spaar- en Stabilisatiefond, de nieuwe Elektriciteitswet en de wet op de Energieauthoriteit. Kennelijk is het criterium dat de huidige regering daar zelf mee moet kunnen pronken of het zelf wil uitvoeren als het om investeringsprojecten gaat.

De PALU is van mening dat wij als land met deze houding niet veel opschieten. Want als we het moeten hebben van alleen maar de inzichten van en uitvoering door de huidige coalitie, waar komen we dan terecht?

Het concrete voorstel van de PALU waar het in kwestie om ging betreft een verbetering van de opstelling van de begroting. Alle DNA leden zijn ervan op de hoogte dat bijna SRD7 miljard aan leningen als inkomsten zijn geboekt. Iedereen in DNA en vele deskundigen daarbuiten zien  het belang van de voorgestelde wijzingen in en hebben de commentaren  van de PALU overgenomen. Met een eenvoudig besluit van het parlement had dit gecorrigeerd kunnen worden.  Maar om de een of andere reden kan het niet worden aangenomen in DNA. Om wat dan ook aan te nemen heb je de NDP-fractie nodig, simpel omdat die over de meerderheid aan zetels beschikt. Een weigering van die kant om mee te werken betekent dat ook al zouden alle anderen samen een motie of wetsvoorstel indienen, de motie of het wetsvoorstel zal het niet halen. 

De NDP-fractieleider vond dat door het voorstel dan maar direct bij hem neer te leggen, dat daarmee de PALU zijn fractie in gijzeling nam Een onbegrijpelijke redenering overigens. Het document zou eerst besproken moeten worden met de NDP-fractieleider. Het document dat door de PALU fractie afgelopen donderdag is ingediend bij de voorzitter van DNA is reeds eerder in mei 2014 ingediend. Toen is dit document ook besproken binnen DNA. De meerderheid van de DNA-leden zijn op de hoogte van de inhoud van het document. Sterker nog, alle assembleeleden zijn het erover eens dat het begrotingstekort zoals weergegeven wordt in de Financiële Nota onjuist en gemanipuleerd is. 

De kwestie van de meerderheid legt gewoon een bijzondere verantwoordelijkheid in handen van de NDP maar geeft ook aan wie nou door wie kan worden gegijzeld. Zal men zich beperken tot de rol van het aloude verlengstuk blijven van de regering, of kan men daarboven uitstijgen. De continue oproepen van de NDP-leiding via radio en tv om dingen vooral SAMEN te doen, zijn met de huidige gang van zaken hard bezig hun waarde te verliezen. 

We krijgen binnenkort in DNA ook de behandeling van de wet die gaat over het beëindigen van de Brokopondo-Overeenkomst. Met de opstelling van de coalitie-fractie die weigert om de regering te helpen corrigeren moeten we het ergste vrezen voor de belangen van ons allemaal. We weten immers al dat de regering de zijde van de multinational heeft gekozen, nadrukkelijk tegen de belangen van het Surinaamse volk in. Met nep-kritische vragen en opmerkingen aan het adres van de regering gaan we het niet redden. We moeten oppassen dat  daarmee niet het totale volk wordt gegijzeld, alleen maar om het eigen partijbelang te dienen. Ziedaar de enorme verantwoordelijkheid voor de coalitie-fractie.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)
Suriname

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

27 REACTIES
 1. De Palu is debet aan de verwording van de narco/failed state. Wie paarse kawfoetoeboi’ s, poepvliegen en parasieten geloven zijn nog dommer dan al die ndp paria’ s. Al deze verraders zijn stinkend rijk geworden sinds 2010. De komende verkeizingen zal men ook zien hoe laag het gros van deze verraders zijn. Maar ook hoe de ndp paria’ s ervan houden, vernederd en verlaagd te worden tot de armsten van de samenleving. Ndp is en staat voor al het nationale kwaad dat land en volk sinds 1980 teisteren olv van de duivelszoon en zijn duivele trawanten, ddb aka didibri. Stem in 2020 voor nog meer moorden, drugsdelicten en berovingen, neks no fout.


  Maak melding
 2. Wie gijselt het volk, het antwoord is simpel, het volk wat voor deze criminele paarse bende heeft gestemd, gijselt zich zelf, hoe dom kun je zijn, om je te laten misleiden door een stelletje gewetenloze criminelen.


  Maak melding
 3. Niemand dan het volk vooral de zwarten is schuldig aam de ellende in Suriname. Zij wilde dat eenzearte president werd. Zij wilde ten koste van alles voorkomen dat een intelligente Hindoestaan president werd laten ze nu maar lekker in hun eigen sop gaar koken en let op Suriname zal hetzelfde lot meemaken als Venezuela en zal Bouterse ook geliquideerd worden als hij niet naar het volk luistert.


  Maak melding
 4. Den Uil heeft henk arron, eddy bruma gebruikt om Su onafhankelijk te maken, er waren politieke partijen, politici in Suriname die aangaven dat er nog zaken in place gebracht moesten worden. arron vond uiterlijk 25 nov 1975, moest het zover zijn. Kolonel Hans Valk deed er een schepje boven op en de redi moesoe ddb gebruikt om Surinamers in dit rotzooi terecht te laten komen. De moor had zijn werk gedaan.

  soldaat ddb en andere redie moesoes, die anders denkenden die van de hoed en de rand over democratie, leerlingen, studenten, vakbondleider, rechsttaat verstand hadden werden opgepakt, flink gezweepte, enz. Zie 8 dec 1982. Moiwana 86 moorden, sranan skeer, behalve ddb en familie, zie hun inkopen in Stad Parijs, dure zwarte limousine/auto’s, bankrekeningen, grote huizen, smeergelden en valutabankrekeningen, goud, hout, enz.

  Holland had haar/zijn doel bereikt en liet Suriname/ers in
  zijn/haar eigen sop gaar koken.

  Bij de verkiezingen van mei 2010 vochten de kikkers van nieuw front elkaar de wagen uit, ddb sloeg zijn genade slag en het domme volk stond erbij en keek ernaar.

  Op 25 mei 2015 verstevigde ddb zal net als maduro zijn positie en zal er naar streven tot de laatste adem pleesident van Su te blijven. Zelfamnestie wet die niet van toepassing is voor misdaden tegen de menselijkheid, mensenrechten verdrag, zal hem een worst zijn.

  Holland weg, ddb aan de macht na 25 mei 2010. A plee porie, die man moet zijn vege lijf redden. Sranan ka! Me taigie!

  Wat over blijft, is de hoop!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. Tot aan midden jaren ’80 ging het nog wel goed met Suriname maar dit was de verdienste van Nederland. In die periode maakte Nederland honderden miljoenen guldens over in het kader van ontwikkelingshulp. Wat met dat gebeurd is weet ik niet wat ik wel weet is dat Bouterse het geld gebruikte om megalomane projecten te doen verrijzen. Het geld werd verbrast en ondanks dat er geen vooruitgang geboekt werd, koos het volk weer voor de president die totaal niet in het volk geïnteresseerd is. De vrees is dan ook dat het volk weer op Bouterse zal stemmen en duidelijk de voorkeur geeft aan de huidige situatie. Een situatie waarin Kinderbijslag en AOW niet tijdig overgemaakt worden, gezondheidszorg een bron van zorg is, corruptie niet adequaat wordt bestreden, de ouderen in een onzekere situatie verkeren (klagen ach en wee over de AOW), etnische spanningen, afhankelijkheid van het buitenland, opbrengst van export verdampt (niemand weet waar het geld naartoe gaat), verkeerde ‘vrienden’ toename van de zware criminaliteit en het aantal zelfmoorden.

  Wie nog moeite heeft met de benaming dat Suriname een failed state is, raad ik aan om eens goed in de omgeving te kijken.


  Maak melding
 6. @ De ndp bespotter

  Stem in 2020 voor nog meer moorden, drugsdelicten en berovingen, neks no fout.
  Wel brada / sisa, dat gaat ook gebeuren, het volk is totaal dom en ge indoctrineert door
  Bouta en zijn trawanten ! De goede daar gelaten want die zijn er ook, alleen in de minderheid.
  Kort samen gevat ik ben volkomen eens met jullie allen, het volk is in slaapt gesust door de
  Pres: en zijn partij genoten. En degene die niet eens zijn met zijn beleid, moeten het maar slikken en stikken ! Het aller grootste probleem in Su is de verdeelheid onder de bevolking ( etniciteit .)
  Zo lang onze neuzen niet naar hetzelfde richting wijzen, zal het een probleem blijven.
  Wij moeten een Pres: hebben die het land en volk dient, en niet voor zijn eigen belang daar zit !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 7. Babba Sai is een gefrustreerde racist.
  De meerderheid kiest haar parlement. Het parlement kiest de president. Zo simpel is dat.

  De vhp zal nooit de meerderheid in het parlement halen, laat staan 2/3.

  Dus vergeet het presidentschap racist.


  Maak melding
 8. @ Passant: Je blijft maar doorgaan met Nederland overal de schuld van te geven.

  In Het statuut was Suriname een zelfstandig land met een grote mate van vrijheid van bestuur. Nederland was verantwoordelijk voor goed bestuur, meer niet.

  Voor een aantal Surinaamse nationalisten, je kunt gerust zeggen Nederlanderhaters, respectievelijk wittemensenhaters was dat niet genoeg, zij wilden onafhankelijkheid. Ze werden gesteund door politici die daar wel persoonlijk voordeel in zagen, weg met die Nederlandse bemoeials die maar zeurden over corruptie en spilzucht. Hoe reageerde het Surinaamse volk in die tijd? Niet, ze lieten het gebeuren of stonden er achter.

  De Nederlandse regering in die tijd was voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid van gekoloniseerde gebieden. Zouden de Surinamers die onafhankelijkheid wilden naar de Verenigde Naties zijn gestapt dan zou Nederland gesommeerd worden hen die onafhankelijkheid te geven. Nederland wilde ook geen kolonisator meer zijn en kon niet anders dan aan de wens van Suriname tegemoet komen.
  Op de onafhankelijkheidsdag 25 november 1975 was er dus groot feest is Suriname, Fri, Fri roepend liep men door de straten.

  Suriname wilde onafhankelijkheid, Suriname heeft het gekregen. Had Suriname als zelfstandig land in het Koninkrijk willen blijven dan waren ze gebleven. Had Suriname een provincie van Nederland willen worden dan waren ze een provincie van Nederland geworden. Onafhankelijkheid, dat was de keuze, van de Surinamers.

  Je kan natuurlijk in alle eeuwigheid blijven zeuren dat alles de schuld van Nederland is, maar dat is onvolwassen en onzin. Wat verandert dat aan de situatie van vandaag? Niets, het leidt alleen maar tot passiviteit. Als het niet jouw schuld is, dan kun je er dus niets aan doen en hoef je ook niets te doen, zo denkt men, en zo glijdt Suriname de eeuwige armoede en de vergetelheid in.
  De enigen die wat aan de situatie in Suriname kunnen doen zijn de Surinamers zelf. De rest van de wereld interesseert het niets wat er in Suriname gebeurt. Hooguit denkt men “Valt er wat te halen?”. Als het water je aan de lippen staat moet je met alles akkoord gaan als er een hand naar je wordt uitgestoken. Dat is het karma van Suriname.


  Maak melding
 9. De mensen LATEN zich gijzelen.
  Net als zovelen zeggen en weten, Suriname is een landbouwland. Laat de volgende regering de agrarische sector een boost geven door deze zwaar te subsidiëren, diversifiëren en professionaliseren. Westerse landen subsidiëren en beschermen ook hun agrarische sector, is de ruggegraat van een samenleving. Breng de gronden weer terug in de boezem van de staat die niet gebruikt worden voor oorspronkelijk bestemming en begin eens eindelijk serieus te produceren ipv alleen maar waardeloze rijst exporteren, Guyana heeft Suriname al daarbij ingehaald.

  Of zitten mensen te wachten totdat de Chinezen alles maar overnemen…


  Maak melding
 10. @ Hans van de Broek.

  Wat is je probleem wat ik opschrijf over Den Uil en of Kolonel Valk. Is dat dan niet zo. Ik geef niet alleen Nederland de schuld, maar ook Surinamers, zoals henk arron, Bruma. dus wat l.l jij. Er waren als je mij posting leest ook zien dat er Surinamers waren die gewaarschuwd hadden.

  Heeft Suriname dan net als Indonesie zelf de onafhankelijkheid genomen of is het door een lijn die is uitgezet door Nederland tot stand gekomen.

  Ik ben klaar met jouw. De waarheid moet gezegd worden, hoe hard het ook mag zijn en dat zal ik blijven doen.

  Met je zwakke aftreksel moet je maar bij je vrouw of man zijn en nu opzouten. Als je het tegendeel kan beweren, kom er dan mee.

  Eens maar noot weer. Ik bekijk zaken nuchter en realistich, rationeel en kritiisch. Oorzaak en gevolg.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 11. @ Van Den Broek
  Daarom vertrokken vele tientallen, honderden, duizenden tussenkort vooraf van de onafhankelijkheid tot heden naar Nederland.

  Het had niet veel gescheeld of de Antillen zat ook in hetzelfde probleem als Suriname en gelet op datgene wat erin Venezuela gebeurt zou het nu veel erger zijn, omdat ze zich niet verzet hadden tegen de onafhankelijkheid ze nu een deel van Venezuela zouden zijn.

  Ik ken de Surinaamse/mijn geschiedenis, de Nederlandse geschiedenis, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. Wat een ka ka sanie lees ik hier. Niet Holland maar de zwarten hebben de onafhankelijkheid aan andere Surinamers opgelegd onder het mom een eind aan de slavenhandel te maken zogenaamd dus kom niet l llen dat Nederland Suriname zo goedkoop kwijt kon raken. Als je wilt klagen ga je maar naar Arron en zijn volgelingen.


  Maak melding
 13. Baba Sai, George Hindori heeft dat mede bewerkstelligd, wordt door de een als volksheld gezien en door de ander als volksverrader… Dat etnisch gelul is al gepasseerd. Overal ter wereld heerst armoede, ook in het rijke westen. Ik woon liever in Suriname dan in India, Indonesië, de Fillipijnen of elders waar mensen wonen op vuilisbelten en begraafplaatsen en “gerecycled” afval(vlees) eten en vervuild water drinken. De mensen en kinderen die daar onder onmenselijke omstandigheden wonen, hebben ze dat ook aan zichzelf te danken!?

  Steek liever je energie in iets positiefs ipv dat gekanker elke keer, geldt voor alle negatieve reacties naar alle groepen.

  Sranan no sabi san na pina, go na tra presi, dan pas yo sjie echte pina.


  Maak melding
 14. SURINAMERS hebben hun eigen RECHTSSTAAT AFGEBROKEN !

  Een president beslist over RECHTSHULPVERZOEKEN !

  Een president die ZICHZELF, in strijd met en de GRONDWET,
  in strijd met Internationale Verdragen, in strijd met internationale
  Jurisprudentie, een soort NEP-Amnestie GEEFT voor MASSAMOORD !

  Een president, die ONBEVOEGD zijnde, de ONAFHANKELIJKE
  Procureur-Generaal, bedreigt met ONTSLAG !

  Volksvertegenwoordigers die in strijd met de Trias Politica, in
  het OPENBAAR ROEPEN, dat zij met een ONGRONDWETTIGE
  WET, DE RECHTERLIJKE MACHT GAAN STOPPEN !

  Ee volksvertegenwoordiging die in meerderheid toestaat, dat
  Suriname, de facto geen BEGROTING HEEFT !
  Een volksvertegenwoordiging die in meerderheid instemt met
  het boeken van LENINGEN, ALS INKOMSTEN VAN ONS LAND !

  Een Volksvertegenwoordiging niet niet weet of wenst te weten
  hoe onze STAATSSCHULD, precies wordt berekend. En of dit op een
  reeele, ook internationaal gebruikelijke manier gebeurt.

  Een president en een Volksvertegenwoordiging die niet BEREID zijn
  INTERNATIONALE ASSISTENTIE EN HULP TE VRAGEN OM,
  GEZAMENLIJK, de INTERNATIONALE DRUGSMAFFIA IN SURINAME,
  TE BESTRIJDEN EN UIT TE SCHAKELEN !

  TJARI A SRANAN RECHTSSTAAT KON BAKA !

  DUMP ALLA DENG GRONDWETSVERKRACHTER NANGA

  DENG CORRUPTE POLITICI !!

  FRI SRANAN !

  PS : SCHULD VAN…. SA KONG LATER !!!!!


  Maak melding
 15. @Baba Sai ,
  Je kunt maar beter stoppen met dat racistische gedoe van je. Ik heb je een tijdje gevolg en ik heb een zijdelingse waarschuwing gegeven. Stommerd die je bent, merk ik dat je door gaat op de racistische toer. Varken dat je bent, ga ik je wel een halt toeroepen. Suriname bestaat uit diversiteit. Deal daar mee. Achterlijk wezen dat je bent. Wees opbouwend en niet de boel afkraken.


  Maak melding
 16. De onafhankelijkheid van Sur heeft niet op een democratische manier plaatsgevonden.
  Ik zal het hieronder opsommem:
  – sur heeft niet een echte democratische
  stelsel
  – democratie betekent evenredigheid van
  stemmen en meerderheid (meer dan
  50%) van stemmen bepaald
  – in sur is zo geregeld b.v. district
  paramaribo 5.000 stemmen 1 zetel,
  district para en coronie 500 stemmen
  1 zetel, LET OP district suriname waar de
  meeste hindoestanen wonen 15.000
  1 zetel enz.
  – hoe kunnen wij hier van democratie
  spreken
  – dus sur is niet onafhankelijk geworden
  op basis van de meerderheid van
  stemmen van de sur bevolking
  – qua aantal van zetels was er nog
  geen sprake van meerderheid parlement
  – Nederlandse regering heeft Hindori van
  de VHP 1.000.000 gulden betaald om
  over te stappen
  – STERKER NOG DE MEERDERHEID van de
  bevolking wilde geen onafhankelijkheid
  – tel maar 100.000 duizend hindoestanen
  vertrokken hals over kop naar Nederland
  – tel maar 60.000 duizend creolen
  vertrokken hals over kop naar Nederland

  NEDERLANDSE REGERING
  De toenmalige wijlen premier Den Uijl heeft via de tweede kamer de statuut der nederlanden laten wijzigen van 2/3 naar meerderheid van de stemmen parlement sur, om zo doende sur af te stoten. Later toen het ontzettend slecht ging met sur ondanks een kapitaal injectie van miljarden, wetende dat dit nooit nooit meer goed zou komen, zat meneer den uijl te huilen in onze Lieve Vrouwe Kerk in Amsterdam.

  ER REST NU MAAR ÉÉN MOGELIJKHEID VOOR SUR.
  Sur opdelen in een hindoestaanse gedeelte en creolen. Andere bevolkingsgroepen mogen kiezen welke kant zij willen opgaan.
  Een ieder zijn eigen landsbestuur met grenzen.

  Of heeft iemand een andere oplossing?


  Maak melding
 17. @ Hendrik: Andere oplossing? Suriname moet fuseren met Guyana, dan ontstaat er een land met meer dan een miljoen inwoners en meer mogelijkheden. De Nederlandse taal en al die andere talen afschaffen en alleen nog maar Engels spreken. Vroeger waren de Guyana’s ook al één geheel. In Georgetown vindt je nog heel wat Nederlandse straat- en wijknamen. Guyana is armer dan Suriname, maar ambitieuzer en gaat Suriname voorbij streven.
  Voorts kunnen de verenigde Guyana’s proberen een soort van associatieverdrag af te sluiten met de Europese Unie, als zijnde ex-kolonies van een EU land. Dat kan veel financiële voordelen opleveren.

  Suriname kan twee wegen kiezen, integreren in het Caribisch gebied of eeuwig naar Nederland blijven kijken. Dat laatste is een doodlopende weg. Opsplitsen van Suriname is helemaal waanzin. Op zich heeft Suriname al nauwelijks kansen om ooit nog wat te worden, opgesplitst is het helemaal gedoemd.


  Maak melding
 18. Hansvandenbroek@
  Ik heb nooit erover nagedacht. In grote lijnen ben ik het met je eens. Maar niet met Guyana één land worden. Ik ben iemand van trots met soeverein. Maar is zeker de mogelijkheid om te onderzoeken, hoe deze twee landen samen de boer op kunnen gaan.
  Een soort join-pactstelsel opzetten met open landsgrenzen. Dus vrijhandel van goederen en verkeer en personen.

  En dan gezamenlijk bezien voor de uitwerking van een associatieverdrag met de Europese Unie. Sterke banden aanhalen met India, Taiwan, Korea en Canada. Americanen moet je buiten de deur houden, want ik vertrouw ze niet. Ze hebben voor miljarden bauxiet verscheept en wat hebben ze Sur gegeven. Nietssssss dus.


  Maak melding
 19. Srananman, un WIKI !

  HERSTEL de Rechtsstaat Suriname !

  Voer een eerlijk en democratisch KIESSTELSEL in !

  Sluit alle CORRUPTE boeven op en ontneem het de
  GEROOFDE GOEDEREN etc !

  Wijzig uw Grondwet en zorg ervoor dat NOOIT een enkele
  PERSOON, ALLE MACHT NAAR ZICH TOE KAN TREKKEN !

  Leg zware straffen op het INTIMIDEREN OF BEDREIGEN van
  de Rechterlijke Macht !

  Stel een onafhankelijk Constitutioneel Hof in werking met
  juridische deskundigen als leden!

  ZORG ERVOOR dat alle Toezichthoudende organen en instanties,
  daadwerkelijk, ONAFHANKELIJK van de politiek functioneren !

  Sluit uitleveringsverdragen, en rechtshulpverdragen met andere
  democratische staten !

  Voer PERMANENTE SCREENING IN VOOR ALLE POLITICI, voor
  alle AMBTENAREN en voor PERSONEN die een TOEZICHTHOUDENDE
  FUNCTIES HEBBEN !

  PS : Zoek internationale HULP en SAMENWERKING bij de
  Bestrijding/oplossing van CORRUPTIE, MOORDEN en de
  MEGA-DRUGSMAFFIA !

  Deze Anti-Surinamers en criminelen, zitten helaas ook in
  de politieke top van Ons land en hebben handlangers in
  vele overheidsdiensten geplaatst !

  ALLE POLITICI MOETEN ZICH IN EERSTE INSTANTIE
  RICHTEN OP HET VOLLEDIGE HERSTEL VAN DE RECHTSSTAAT !

  ZONDER RECHTSSTAAT KOMT ER GEEN ONTWIKKELING of
  VOORUITGANG IN SURINAME !!!


  Maak melding
 20. Dat is het kromme van democratie dat een meerderheid van dwazen meer te zeggen heeft dan een enkele wijze en kundige. Daarom is democratie gedoemd te mislukken in haar huidige vorm, omdat hoe groot de meerderheid ook is, als er geen kunde en wijsheid bij zit, dan zal er geen vooruitgang plaats vinden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES