Steven Brunswijk maakt humoristische voorstelling over slavernij met aandacht voor racisme

24
Steven Brunswijk maakt humoristische voorstelling over slavernij met aandacht voor racisme
Steven Brunswijk | Foto: (c) Jimmy James

EINDHOVEN, 28 jan – Op dinsdag 29 januari 2019 gaat de voorstelling ‘Van slaaf tot meester’ van Steven Brunswijk, voorheen bekend als de ‘Braboneger’, in première.  In dit humoristisch theaterprogramma over slavernij wil Brunswijk grappen maken met een boodschap zegt hij tegen Dagblad Trouw. Via humor wil hij bewustwording creëren over de slavernij.

In zijn voorstelling besteedt hij ook veel aandacht aan al dan niet verborgen racisme. Zo werpt hij de vraag op: Waarom spreken alle Afrikaanse personages in de tekenfilm ‘The Lion King’ keurig ABN, maar heeft uitgerekend de aap een Surinaams accent?

Volgens Brunswijk is het anno 2019 absoluut nog nodig om een voorstelling te maken over slavernij die 155 jaar geleden eindigde. “Voor de holocaust is veel meer aandacht, terwijl de slavernij langer duurde” aldus Brunswijk. In dit uitgebreid interview met Trouw zegt hij dat hij graag zou zien dat er ook in Nederland een officiële dag komt om de slavernij te herdenken, zoals in Suriname.

De première van de voorstelling ‘Van slaaf tot meester’ is morgen in het Parktheater in Eindhoven.


24 REACTIES

 1. Ga toch heen met jouw gewauwel over slavernij en racisme. Ik hoop dat jij ballen hebt om de waarheid te vertellen nml dat slavernij mogelijk gemaakt werd met behulp van de stamoudsten die goed aan de slavenhandel verdiend hadden. En over racisme maak je niet druk want de grootste racisten zijn de negers zelf. Dus no lul.


  Maak melding

 2. He Steve , wat is er mis met een Surinaams accent, als de aap zo praat, jammer dan, voel je het steken. Moeten we nu weer naar Den Haag om te protesteren tegen een Surinaams sprekende aap in de Lion King.. Misschien moeten we ook gaan protesteren dat we een zwarte kleur hebben, met een accent praten, dat ze raar naar ons kijken en dat we kroes haar hebben, en verplicht zijn met pruiken en het liefst ook nog blond rond te lopen.
  Laten we ook tegen onze lieve Heer protesteren, voor al het leed dat onze kleur met zich meebreng, hij heeft ervoor gekozen kleuren te creëren in de mens. We kunnen natuurlijk in Suriname blijven dan kunnen wij elkaar discrimineren op de buurt waar je woont, wat je vader doet op welke school je gaat wie mooiere kleren draagt wie er in een dikke auto rondrijd.
  Zucht!! we gaan maar allemaal in het bos wonen zonder telefoon en televisie en kranten en dan …..vinden we wel weer wat anders om te discrimineren. 😢 O, ja als je huid maar schoon is…licht van kleur dus…😲


  Maak melding

 3. Ach ja,de blaka mang is het enigste ras dat andere rassen niet discrimineert.Gewoon uit grote liefde noemen ze de Hindoestaan een koelie.Uit een alles omvattende liefde zien ze de Hindoestaan liever gaan dan komen in Sur.


  Maak melding

 4. Anno 2019, zijn er nog steeds mensen die niet weten wat het is om gediscrimineerd te worden.

  Zijn er nog steeds mensen die denken dat zij niet gediscrimineerd worden.

  En dat terwijl artikel 1 van de grondwet van Nederland helder is.

  Gelukkig zijn er ook mensen die steeds meer gaan geloven dat discriminatie hartstikke slecht

  Vaak zijn deze mensen witte mensen die het jaren hebben ontkend maar nu een kindje met zwarte man/vrouw hebben en af en toe ervaren dat hun kindje jankend thuiskomt en bij navraag verteld dat ze hun kroost roetmop of zwarte piet en soms tegen hun kindje zeggen dat hij/zij naar hun eigen land terug moeten keren.

  Dus Steven doe je best, hopelijk red je een paar zielen die hetzelfde denken als Mica van het idee dat het wel meevalt. Succes


  Maak melding

 5. “Als verklaring voor de mildheid voert Brunswijk aan dat hij ouder is geworden, 35, en bovendien vader. “Ik spreek nu ook namens mijn kinderen. Hoe zullen zij me later herinneren?” Tegelijk is hij door zijn kinderen juist feller geworden over racisme. Toen hij zelf vroeger als uitsmijter werkte en geregeld ‘vuile aap’ werd genoemd, liet hij dat vrij gemakkelijk van zich afglijden. Maar nu zijn dochtertje op school ook ‘aap’ te horen krijgt, maakt hem dat razend. Hij wil voorkomen dat zij dezelfde vernedering meemaakt als hij. Daarom besteedt hij in de voorstelling veel aandacht aan – al dan niet verborgen – racisme. Zo werpt hij de vraag op: Waarom spreken alle Afrikaanse personages in de tekenfilm ‘The Lion King’ keurig ABN, maar heeft uitgerekend de aap een Surinaams accent?”
  Tekst Trouw


  Maak melding

 6. In dit uitgebreid interview met Trouw zegt hij dat hij graag zou zien dat er ook in Nederland een officiële dag komt om de slavernij te herdenken, zoals in Suriname.

  Ik durf het bijna niet meer te zeggen. Maar snap je nu waarom deze mensen niet vooruit gaan.
  1 Volgens mij worstelen alleen de Surinaamse nazaten van de slaven met hun verleden.
  2 Steven denk ook maar bij zich zelf, dat hij gelijk aan zijn portemonnee.
  3 En nu hij toch al bezig is kijken of er weer een vrijedag kan worden gecreerd.


  Maak melding

 7. Wat dacht je van de Joodse Pesach, daarbij herdenken de Joden elk jaar het einde van de slavernij van hun voorouders in Egypte. Dat is een aantal duizend jaar terug. Dus om te zeiken dat mensen niet mogen herdenken en het verleden moeten laten is gelul. Joden herdenken veel langer het einde van hun katibo. Waar je wel over kunt discussiëren is of het nou wel of niet een offciële herdenkingsdag moet worden. Voor Suriname is dat wel zo, Nederland zit heel anders in elkaar en daar zal dat waarschijnlijk ook nooit officiëel worden. Dan zul je onbetaald verlof moeten nemen als je het daar wilt vieren. Iedereen is vrij om te vieren wat die wilt, voorzover de landelijke wetten en regels het toelaten.


  Maak melding

 8. Deze man heeft een gespleten persoonlijkheid. Het is nog geen twee jaar geleden dat hij als Brabonneger iedereen die tegen Zwarte Piet was uitschold. Hij raadde die mensen die met de Piet traditie moeite had te vertrekken. Vorig jaar daagde hij een Turkse vlogger die over discriminatie vertelde uit. Volgens deze gespleten persoon stelde de vlogger zich aan omdat het wel meeviel met discriminatie. Ook hij moest oprotten van Steven. Nu besteedt hij een hele show aan dit item. Ik denk dat deze man niet alleen dom is, maar hij denkt ook echt dat hij een komiek is.


  Maak melding

 9. Govinda, denki en Ray, helemaal eens. Wat bezielt deze idioot. Hij vind het goed dat hij braboneger wordt genoemd maar als hij wordt uit gemaakt voor neger dan is het discriminatie. Dat gelul van de slavernij moet eens afgelopen zijn. Hoop dat niemand naar zijn show gaat, ben benieuw hoe hij ga a t piepen. Een ding weet ik zeker dat sylvana simons de enige zal zijn die zeker aanwezig zal zijn.


  Maak melding

 10. Hahaha, Ik heb niet gelezen dat hij een “officiële vrije dag wil” Maar de mensen die zo goed kunnen lezen wel. Hoezo Surinamer/creool wil extra vrije dag? Hij doet gek maar gek of dom is hij zeker niet.

  Dodenherdenking is ook een Officiële dag om de doden te Herdenken maar geen vrije dag maar iedereen weet wat deze dag betekent.

  Waarom niet zoiets om de slavernij te herdenking??
  Wat is er mis mee??


  Maak melding

 11. Even off topic: een aantal van jullie heeft dringend een spelling cursus nodig! Ik kan je niet serieus nemen met zulke fouten, dit leer je op de basisschool!

  Dan nog het lef hebben om mensen iets wijs te maken!


  Maak melding

 12. Vandaag een artikel in THE Times gelezen over het vermoorden van kinderen. Dit is in Tanzania gebeurd. Bendes hebben 12 willekeurige kinderen gedood en de ledematen aan plaatselijke medicijnmannen verkocht. Deze geloven nml dat ledematen van kinderen helende werking hebben. Waarom treedt onze racistbestrijder niet op tegen dit soort gedrag van beesten? Als je ballen hebt Brunswijk dan veroordeel je dit soort gedrag dat in jouw Afrikaanse achtertuin afspeelt. Maar je hebt een te grote bek en tettert een eind weg. Tab you tep


  Maak melding

 13. @ Baba Sai,

  Jij bent een nog grotere racist.

  en een impotente dommerik Te dom om te begrijpen dat niemand ongeacht ras of geloof het gedrag dat je beschrijft goed praat maar zonder meer veroordeelt.


  Maak melding

 14. @sam heb ik een gevoelige snaar geraakt ? Ik heb het nergens over racisme gehad maar wel aangevoerd dat je over dat soort gruwelheden een neger nooit zult horen. En jouw opmerking over impotentie is kenmerkend voor jouw soort.


  Maak melding

 15. Het interview in het dagblad Trouw gelezen hebbend, bevreemdt het mij dat dhr. Brunswijk strijd voert tegen racisme en discriminatie. In het interview geeft hij zelf aan dat in Suriname men een (discriminatoir) onderscheid maakt in twee types negers: de fotoningre en de boesningre (oftewel de Stadsnegers en de bosnegers). Is het niet verstandiger om jouw strijd eerst in Suriname te voeren ?


  Maak melding

 16. @Baba Sai,

  Geef gewoon toe dat je heel graag benoemt wat er fout gaat bij andere volkeren of gelovigen zoals hindus, die niet in jouw straatje passen. Waarom benoem je niet de fouten die moslims maken?
  In jouw ogen doen moslims goede mensen.


  Maak melding

 17. Een paar jaar terug heb ik naar de 2-delige documentaire: Leven in koloniaal Suriname gekeken, gepresenteerd door Hans Goedkoop.
  Toen aan de stadcreool Hans Prade werd gevraagd naar de verschillen tussen de stadscreool en de boslandcreool (in de doc. werden de marrons zo genoemd) was het antwoord: de boslandcreolen zijn zwart, pikzwart. De verbijstering bij mij was groot. Discriminatie was gelijk waar ik aan dacht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.