Eerste geval van Dengue in Suriname; overheid geeft ‘Dengue alert’

12
Eerste geval van Dengue in Suriname; overheid geeft 'Dengue alert'
De muskiet die Dengue overbrengt

PARAMARIBO, 26 jan – Na recente Dengue uitbraken op Trinidad, Guyana en Jamaica is nu ook het eer­ste geval van Dengue in Suriname ge­re­gi­streerd en heeft de overheid van Suriname een ‘Dengue Alert’ uitgegeven. In wel­ke om­ge­ving die persoon geregistreerd is wil het mi­nis­te­rie van Volks­ge­zond­heid in Suriname niet bekend maken, omdat dat voor pa­niek kan zor­gen bin­nen de sa­men­le­ving. Dat zegt een voorlichter van het ministerie tegen dagblad Times of Suriname.

Hij geeft ver­der aan dat er di­rect met in­sec­ti­ci­de ge­spo­ten is van­af 100 me­ter ver­wij­derd in de om­ge­ving waar de per­soon den­gue heeft op­ge­lo­pen. Ver­der is ook op de po­li met in­sec­ti­ci­de ge­spo­ten. Hoe­wel Su­ri­na­me nog geen last van een epi­de­mie on­der­vindt, moeten de bur­gers wel alert zijn, aldus de voorlichter.

Het uitgegeven ‘Dengue Alert‘ van de overheid komt op aanwijzing van de Caribbean Public Health Agency (CARPHA). Die adviseert landen om hun maatregelen tot het voorkomen, vermenigvuldigen en verspreiding van de muskiet te verhogen om zodoende transmissie van de ziekten te voorkomen.

Volksgezondheid roept daarom de burgerij op, ervoor te zorgen deze muskiet niet de kans te geven om vrij te kunnen broeden. Het ministerie adviseert om muskieten broedplaatsen (waterhoudende voorwerpen) in en rondom het huis op te ruimen. Individuen moeten voorkomen dat ze gestoken worden door de muskiet, door onder andere insect repelend te gebruiken en bedekkende kleding te dragen.


12 REACTIES

 1. Opmerkelijk dat wanneer deze muskiet je bloed zuigt, hij ook paarsdonker oogt. Symbolisch aan het paars misdadig corrupt wanbelied olv de duivel ddb en duivelse trawanten die land en volk verderven en uitzuigen.


  Maak melding

 2. Straks zal je van de desbetreffende instantie’s horen dat de leiders van deze denque muskieten ook heeel moeilijk te vatten zijn….net als de drugsbazen…


  Maak melding

 3. Dengue komt toch niet van muskieten. Het zijn de tijgermuggen die dat verspreiden……
  Laat ze eens met echte-goede voorlichting komen.
  Zag eerder deze week ook al eens een persbericht van het ministerie van volksgezondheid,
  die hadden het ook over muskieten.


  Maak melding

 4. Welke opleiding hebben de artsen gehad…als eerder al Jamaica en ook Venezuela mensen zijn komen te overlijden door de virus…en de staat van Suriname totaal geen actie hebben ondernomen…zou je ze kunnen aanklagen…waarom zitten ze daar op deze post….meer hoef ik jullie nuet te vertellen…grijp eens in…stelletjes apenen republieken met ja knikers…wacht maar tot jullie weer vrachten uit het buitenland moeten verwachten voor jullie ogen open gaat…weer een donatie zeker… you ka


  Maak melding

 5. volgens de ndp is het dengue verhaal door de oppositie en destabiliserende buitenlanders verzonnen om de regering in een slecht daglicht te plaatsen


  Maak melding

 6. Deze Aedes aegypti mug kan het maar niet laten af en toe op grote schaal van zich te laten horen. Van tijd tot tijd kan men sporadisch besmet worden in Suriname. Maar op epidemische schaal is toch verontrustend. Een duidelijke verklaring is hiervoor niet te vinden. Deze mug is dezelfde overdrager van gele koorts, het zika-virus en het Chikungunya-virus . Het betekent ook dat hetzelfde beleid (preventie) wordt toegepast. In dat opzicht heeft Suriname wel de nodige ervaring. Er wordt voorlichting gegeven aan mensen om deze mug geen voortbestaan te geven. Maar als de mug eenmaal een besmet mens heeft gebeten en daardoor zelf ook besmet raakt, is het een kwestie van dagen voordat de besmette mug anderen infecteert en zo kan een epidemie ontstaan. Sommige mensen beseffen niet eens dat ze dengue hebben en gaan zich niet registreren. Ze ervaren hoofdpijn, gewrichtspijnen, overgeven, en schrijven dat toe aan een flinke griep.

  Deze ziekte gaat namelijk min of meer vanzelf over. Dit is echter niet zo bij elk geval. Met name bij kleine kinderen en bejaarden kunnen er ernstige complicaties optreden. De Aedes aegypti is endemisch geworden in Suriname en van tijd tot tijd zullen er uitbraken zijn. Met andere woorden; de epidemie kan vanuit het buitenland zich verspreiden naar Suriname, maar evengoed is er een uitbraak vanuit Surinaamse bodem.


  Maak melding

 7. Als je er zelf alles aan doet en jou buren maken er een zootje van wat doet dan de overheid die laten mensen gewoon hun troep op straat op hun erfen laten staan op bermen er is totaal geen controle ook verbranden mensen nog steeds vuil op straat op hun erf zonder dat er opgetreden word zelfs rubber banden plastiek je gaat soms over je nek van de geurtjes midden in paramaribo word je op elk uur van de dag belaagd door muggen want jij ruimt op de buren maken er een puinhoop van wat doet men hieraan ik hoop dat men nu opstaat en nu echt hier een eind aan maakt


  Maak melding

 8. Denque kennen we in Nederland als knokkelkoorts. Er zijn mensen aan de knokkelkoorts overleden.
  We moeten niet vergeten dat de tijgermug ook in Nederland voorkomt. Een poging om deze mug te bestrijden is niet gelukt.
  Dus ook hier in Nederland mogen we allert zijn op de symptomen van knokkelkoorts.

  Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. In een klein deel van de gevallen ontwikkelt de ziekte zich tot de levensbedreigende dengue-hemorragische koorts met bloedingen, laag aantal bloedplaatjes en lekkage van bloedplasma, of tot het dengue-shocksyndroom, waarbij sprake is van gevaarlijk lage bloeddruk.

  De laatste alinea heb ik gekopieerd van het internet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.