‘Stroperij en illegale handel in Suriname serieuze bedreiging voor unieke dieren’

27
'Stroperij en illegale handel in Suriname serieuze bedreiging voor unieke dieren'
Foto: (c) Frieda Jansen - Eieren van een beschermde leather-back schildpad in Suriname.

PARAMARIBO, 25 jan – Stroperij en illegale handel vormen een serieuze bedreiging voor unieke diersoorten in het Amazonegebied van Bolivia en Suriname. Met name in Suriname is de stroperij van zeeschildpaddeneieren een groot probleem. Die worden beschouwd als culinaire delicatesse. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek getiteld ‘An assessment of wildlife poaching and trafficking in Bolivia and Suriname‘ dat is uitgevoerd in opdracht van IUCN NL, de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature.

Stropers hebben het vooral gemunt op jaguars, vogels en reptielen, zeeschildpadden en diverse dieren die worden verhandeld voor menselijke consumptie (bushmeat). In Suriname zijn er aanwijzingen gevonden dat men al in 2003 jaguars en/of delen daarvan verkocht aan Chinezen. Het lijkt erop dat de situatie sindsdien alleen maar is verslechterd. Uit het onderzoek blijkt dat een netwerk van Chinezen betrokken is bij het verhandelen van jaguar delen vanuit het binnenland naar Paramaribo, waar ze verder verwerkt worden.

Trouw: ‘Chinezen halen jaguars uit Suriname’
Foto © World Animal Protection

In Suriname blijft de illegale handel in zeeschildpaddeneieren een groot probleem. Het rapport maakt melding van zes gevallen tussen 2008 en 2017, waarbij 39.748 eieren werden geconfisqueerd. Bij één inval werden 23.500 eieren aangetroffen op een boot op de Marowijne-rivier, vlakbij de broedplek van de schildpadden, Galibi. Naar verwachting is dit het topje van de ijsberg, omdat slechts een klein percentage van de illegale handel wordt onderschept. 

Suriname is een belangrijk leefgebied voor zeeschildpadden. Maar liefst vier van de zeven zeeschildpadsoorten op aarde gebruiken de stranden van Suriname om te nestelen. Allevier hebben een bedreigde status op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Lees het uitgebreid rapport ook hier.

27 REACTIES

 1. Tijd dat de regering actie gaat ondernemen. Ik heb daartoe een voorstel;
  We hebben geen leger nodig in Suriname . Laat al die gasten die in de Kazerne niks zitten te doen als boswachters fungeren om onze natuur te bescheremen.
  Hte is geen schande , maar een eervolle functie.


  Maak melding

 2. @Freddyyy,

  ook in Afrika helpt het leger mee, het probleem is vaak dat erg uitgestrekte
  gebieden zijn om te controleren. Dan zit je nog met omkoping en corruptie.
  Het lijkt op het drugs probleem, illegaal en er gaat veel geld in om.


  Maak melding

 3. Aangezien er wetteloosheid en rechtenloosheid momenteel zegevierd in dit land, dankzij die paarse rotzooi vol criminelen, verbaasd het eigenlijk niemand meer, er word toch niets tegen ondernomen, daarbij moet je die Chinezen toch te vriend houden, daar we teveel afhankelijk zijn geworden van ze.


  Maak melding

 4. Chinezen eten echt alles mang. Zijn ze zo’n zieke volk dat ze alleen maar genezende dierenorganen nodig hebben? Hondenpenis is zelfs een lekkernij bij hen en kattenbillen ook.


  Maak melding

 5. Chinezen hebben in hun eigen land de tijgers zo goed als uitgeroeid.
  Nu jagen ze in verschillende landen op alle tijgersoorten voor medicinaal gebruik.
  De jacht op olifanten en neushoorns gaat ook nog steeds door voor de hoorns van deze dieren.
  Chinezen hebben ook de wateren van diverse landen leeggevist. Oerwouden worden leeggekapt door hen. Deze mensen weten van geen ophouden.
  Ze komen zichzelf nog tegen. Elk mens dat geen respect heeft voor de natuur, beseft niet dat dit uiteindelijk tot de teloorgang zal leiden van de natuur en van de mens.


  Maak melding

 6. Jiyani last van PMS met je rancuneuze gedoe en gezeur, houd le liever aan het topic en zeik die zultkoppen af die ten koste van de natuur zichzelf verrijken en de kip met de gouden eieren slachten.


  Maak melding

 7. Het is toch geen geheim meer dat d chinezen alle loslopende honden hebn afgeslacht n opgepeuzeld n in sommige restaurants opgediend als lekkerny aan surinamers? Wie ziet nog n hond doodliggen op straat aangereden door n auto?


  Maak melding

 8. @Destier,

  Waarom is varkensvlees wel ok en hondenvlees niet?
  Kun je een wetenschappelijke verklaring geven?
  Weet je wel waar een varken zich mee voedt?


  Maak melding

 9. Jiyani, laat ik nu lekker zelf bepalen wat mij om welke reden dan ook wel of niet aangaat en helemaat niet laat bepalen door een of andere zure rancuneuze tante,


  Maak melding

 10. Het probleem in sur ligt dieper verscholen. Wanneer de regering zelf de grootste boef is, wie gaat dan de staatsorde handhaven. Dat werkt door naar de bevolking toe. Zonder hard werken snel geld verdienen.

  CHINEZEN
  Wie o wie kan mij vertellen dat chinezen een land hebben geholpen vooruit te brengen. Ik ken in ieder geval geen één. Overal waar ze neerstrijken plukken ze het land kaal. Al het verdiend geld gaat naar China en wordt niets geinvesteerd in het verdiende land.

  Honden
  Wie kan zich herinneren in de economische resessie van de jaren negentig. Sur was dusdanig naar de afgrond, dat er geen fatsoenlihk vlees meer te vinden was. Alles wat bewoog werd afgeslacht en saté verkocht als van kip. B.v. slangen, boa’s, kaaimannen, leguaan, luiaard, apen, honden noem maar op. Wanneer de suries niet oppassen zal heel gauw die periode weer aanbreken.
  Nu dat het slecht gaat met sur zijn inmiddels de meeste Chinezen al vertrokken.
  Chinezen zijn een gesloten gemeenschap, je krijgt geen vat op ze.


  Maak melding

 11. @Johan,

  Net zoals jij dat niet voor jou laat bepalen om welke reden jij je stinkende neus steekt in zaken die je niet aangaan, zo laat ik mij ook de mond niet snoeren door een vieze oude knar!


  Maak melding

 12. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.
  ‘Stroperij en illegale handel in Suriname serieuze bedreiging voor unieke dieren’.

  Natuurlijk is er hier sprake van een serieuze bedreiging.
  Kijken jullie heel goed naar de foto bij het bovengenoemde artikel.
  Wat voor een bedreigde en unieke diersoort hangt er daar?

  Wel op (dwtonline.com) zijn ze op zoek naar het beest hoor. (26-01-2019)
  Lees meer: Ontsnapte ocelot nog steeds spoorloos.
  De verdoofde ocelot die in gebouw van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie werd gevangen. Foto: Anthony Janki


  Maak melding

 13. @ Kao -Lo

  Nee beste man ik schuil niet en als ik dat doe, dan doe ik het onder de rok van Jiyani hahahahaha
  Als ik fout zit mijn welgemeende excuses naar jou toe ! Ik heb me inderdaad behoorlijk vergist, en dat vind ik behoorlijk dom. Omdat volgens Jiyani jou naam niet voorkwam bij het googlelen ging ik blindelings met haar mee, stom van mij ! In ieder geval sorry, ben mans genoeg om mijn fouten te erkennen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 14. @Johan,

  Ken jij mij dan? Volgens jou ben ik rancuneus en haatdragend en heb ik ook last van PMS. Jij bent degene die aannames maakt. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.
  Jij blijft hangen in het feit dat we van mening verschilden over de Zwarte Pietendiscussie als ik het goed hebt. Ik daarentegen reageer op geen enkele reactie meer van jou, omdat ik je achterbaks vind. Jij bent van het type: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

  Ik bemoei zelden of nooit met reageerders die het niet met elkaar eens zijn, jij daarentegen wel.


  Maak melding

 15. Het gros van deze stropers zijn ndper’ s, no joke, dwazen die zonder normen en waarden, gewetenloos net als huhn lider ddb, mens en dier verderven, gelovig of niet, uit geldzucht naar meer.


  Maak melding

 16. toch in de roos geschoten Jiyani ,dus wel rancuneus want jij bent nu degene die de zwarte pieten discussie van stal haalt, ouwe koeien en zo, jij mag vinden wat je vindt als als jij daar gelukkiger van wordt, maar voorlopig het je wel weer genoeg aandacht gehad


  Maak melding

 17. @Fer. E
  De bovenstaande foto is een jaguar hoor. Niet de ontsnapte ocelot (Hei -Tigrikati). Tenminste, als ik je goed begrepen heb.
  Een jaguar is veel groter en forser dan een ocelot. Bovendien is de kleurschakering ook anders.

  In tegenstelling tot de jaguar is de ocelot is wel beschermd maar vooralsnog niet bedreigd in Suriname.
  Blijft lastig de stroperij te monitoren en in goede banen te leiden. Suriname is te uitgestrekt en deze dieren komen buiten de bebouwde omgeving overal voor. Naarmate het territorium afneemt zoeken ze het wel dichter bij de mens. De zeeschildpad is wat makkelijker te monitoren en dan nog zien de stropers hun kans. Het is wel belangrijk om na te gaan hoe groot de populatie van jaguars in Suriname is. Er is onvoldoende vergelijkingsmateriaal. Staat wel vast dat de populatie geslonken is vanwege de toenemende jacht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.