TV: Surinaamse familie uit Den Haag ruilt woonplek met Nederlandse familie uit dorp

43
TV: Nederlandse familie uit dorp ruilt woonplek met Surinaamse familie uit Den Haag
Foto: (c) NTR - De Surinaamse familie Tojo uit Den Haag voor de woning in het Brabantse dorp Meeuwen.

HILVERSUM, 17 jan – Vanavond is de eerste aflevering van het nieuwe NTR programma ‘Jouw Stad, Ons Dorp’ te zien op NPO 1. In deze zesdelige serie ruilen echte stedelingen en honkvaste dorpsbewoners van huis en haard. In de eerste aflevering ruilt een Nederlandse familie uit het Brabantse dorp Meeuwen, enige tijd van woonplek met de Surinaamse familie Tojo uit Den Haag.

Het Brabantse dorp Meeuwen is met slechts 700 inwoners een plek vol rust en ruimte. De ideale plek voor inwoners Wilbert, zijn vriendin Petra en haar twee zonen. Het leven in Meeuwen is simpel: met een molen, twee kerken en een dorpshuis dat uitgebaat wordt door Wilbert en Petra is er weinig onrust in het dorp. 

Maar dan ruilt de familie enige tijd van woonplek met de Surinaamse familie Tojo uit Den Haag. Vader Jose en zijn vrouw zijn beiden geboren in Suriname en hebben drie dochters. In Den Haag is op een steenworp afstand van alles te beleven. Maar er is ook: drukte, lawaai én een smeltkroes van culturen.

Weten de Brabanders het uit te houden in deze stad die in alles een tegenpool is van wat ze gewend zijn? En hoe bevalt het de Haagse familie in een dorp waar ze de enige zijn met een huidskleur die anders is dan die van de rest? En waar ze voor de dichtstbijzijnde supermarkt 20 minuten moeten rijden? 

Kijk vanavond, donderdag 17 januari 2019 om 21.30 uur op NPO 1.


43 REACTIES

 1. De naam Tojo klinkt niet echt Surinaams maar is wel een prachtig initiatief. Trouwens wat ik opmerkelijk vind is dat ik steeds meer en meer mensen uit twee bevolkingsgroepen aan dit soort programma’s zie deelnemen. In bijna alle tv programma’s (van Utopia tot aan Naked en nog at) zie ik voornamelijk mensen met een donkere huidskleur.


  Maak melding

 2. Deze Tojo, weet een ding zeker zoals vrouw en kinderen. nederland geeft me rijst met kouseband en biedt een toekomst. In narcostaat was hij misschien ook een verworden Aboper of ndper. Alleen maar rovers, moordenaars en drugscriminelen regeren het land dankzij debiele aanhangers van Lon en Bout, bij verstekveroordeelde drugsbonzen. A mang habi oenoe zegen. Maar al die aanhangers van deze twee misdadigers, niet.


  Maak melding

 3. Zou niet heel Nederland willen ruilen van land met alle surinamers?!
  Waarom slechts 1 familie?!
  Wij ,de rest hebben het ook moeilijk en zouden graag willen experimenteren hoe het voelt Suriname te ontsnappen want het is geen prettig leven hier.


  Maak melding

 4. @Wazig
  Misschien is dit boslandcreools gezin het enige donkere gezin dat zich opgegegeven heeft voor dit programma.

  Als ik het goed begrijp wonen beide gezinnen in Ned.


  Maak melding

 5. @ Wazig .

  Hoe kom je er bij, de bosland bewoners zijn ook Surinamers, dus je bent bezig die mensen in een hok te plaatsen ( stigmatiseren ) @ Mix Chick Je hebt het bij de rechte eind, juist de Tojo´s komen uit Den Haag en de NL familie wonen in Brabantse dorp Meeuwen. De Tojo´s zullen wel veel bekijkt krijgen, want in het dorp waar ze tijdelijk gaan wonen is het gewoon een dorp met blanke mensen !

  Jacko


  Maak melding

 6. De volgende show van de NL TV zal zijn hoe mensen poepen en hun kont afvegen. Sensatie, vooral bij vrouwen! Kijkcijfers gegarandeerd! Dit soort onzinprogramma’s wordt ook nog eens betaald door de belastingbetaler. Die netmanager had hier wel geld voor over.


  Maak melding

 7. @ Ray

  Als je het echt zo moeilijk heb was je al lang pleitte, je kan toch asiel vragen bij Frans Guyana ????
  En lees het artikel goed, je bent niet de domste dus niet zo maar l..llen !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 8. @Vliegende Hollander, ik weet niet waar je woont…..maar “kijkgeld” betaald iedereen met een TV aansluiting nog steeds…..alleen heet het anders nu…..nu zijn het de abonnementen van Ziggo en andere aanbieders!!


  Maak melding

 9. Dit zou geen issue meer moeten zijn, anno 21ste eeuw.
  In mijn dorp is slechts 1% niet-oorspronkelijk Hollands, maar ik heb daar geen erg in want voel me gewoon een mens net zoals ieder ander. Heb van mijn ouders en grootouders geleerd om geen uiterlijk onderscheid te maken tussen mensen, maar het verschil tussen slechte mensen en goede mensen weten te onderscheiden en naar aanleiding daarvan je conclusie te trekken en daarmee leren om te gaan. After all we are all human beings want we behoren allemaal tot het menselijk ras. No offence and no hard feelings.


  Maak melding

 10. @J. Zwartmans,

  Jij zegt, als je niet wil kijken dan kijk je toch niet. Ok. Maar waarom maakt die omroep dit programma? Om toch zoveel mogelijk kijkers te trekken? Waarom staat het hier op Waterkant? Om te kijken toch? M.a.w. je wordt geprogrammeerd door die omroep om te kijken. Dus zo makkelijk is het niet altijd om die zender op dat moment over te slaan, want ze maken je nieuwsgierig om te kijken. Ook in dat proces gaat publieks geld zitten.
  Btw, ze weten precies welke programma’s jij gekeken hebt op welke dag, hoe lang je tv aan was enz. Vooral die tv-kastjes die met een ip-adres werken, daar gaan alle gegevens over je zap- en kijkgedrag terug naar de provider. Het tv-kastje wordt straks (als het al niet is) een heel grote spion. Niemand weet met zekerheid te zeggen of er niet een verborgen kleine microfoon en camera in je modem zit. Zou kunnen, want ze betichten Huawei van dit soort praktijken, dus zullen ze het zelf ook doen, ga ik vanuit.


  Maak melding

 11. @ Wazig

  Je kan wel eens gelijk hebben dat ik niet begrijpt wat ik lees, leg jij mij nou eens uit wie is een doorsnee Sranan man !!

  Ad Viseur

  Ik heb de uitzending gezien en vind het heel interessant om te zien, die bakra´s denken nog steeds dat wij buiten de deur wonen ( leven ) erger nog ze denken dat wij alleen maar rijst eten.
  Ad Viseur zo ver moet je niet denken, we worden toch al bespioneert (BSN )komen ze al een eind mee.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 12. J. Zwartmans, over het algemeen post jij behoorlijk zinnige dingen, maar nu verwijt je terecht Wazig het stigmatiseren en wat staat er in je reactie op Ad Viseur, “die bakras” wat is dat dan, nu woon ik in heel gemeleerde wijk en is het behoorlijk gekleurd op straat, waardoor praktisch iedereen van elkaar weet wat er ’s avonds ongeveer op bord omdat er op een vrij normale manier met elkaar omgegaan wordt, dus ik weet eigenlijk niet goed met wat jij bedoeld met “die bakra”, misschien dat ze in het oosten v.h. land wat beter met elkaar omgaan dan in andere delen?


  Maak melding

 13. Op zich een leuk programma waar ik me hét meest aan stoorde is het feit dat men in je huis komt en er in de koelkast geen eten drinken of wat dan ook te vinden is om de mensen te verwelkomen.leek wel een armoedzaaiers koelkast.dat kun je als gastheer niét maken. Al is het maar voor die ene dag maar zorg dat je voorraad in huis up to date is.


  Maak melding

 14. @ Johan

  Ik heb het verkeerd geformuleerd : met de bakra bedoel ik, de Hollandse familie uit ( Breda Meeuwen fam: Dekker ) Meeuwen is een dorp in Breda met 700 inwoners ! Deze gemeenschap bestaat alleen en enkel uit blanken, ze weten wel dat Nederland zoveel nationaliteiten herbergt,
  maar ze kennen in feite onze ( gewoontes buitenlanders in het algemeen niet ! )
  Ik weet niet of je de uitzending hebt gezien, maar voor mij is zulke programma´s leuk om te zien,
  en buitendien leerrijk. Ik woon dit jaar al 53 jaar in NL maar ben nog steeds aan het leren van de gewoontes van de andere culturen. Had eigenlijk Antropoloog moeten worden ipv, Technicus !!!
  Johan ik woon ook tussen veel culturen erger nog: ik ga met iedereen om, de meeste mensen kennen mij in de buurt heel goed, omdat ik bij verschillende instellingen als vrijwilliger bent.
  Om terug te komen in het dorp van de fam : Dekker is het leven anders, iederéén kent bijna iederéén daar. In de stad is het helemaal anders, en dat zal jij ook weten !!!!
  Groeten

  Jacko


  Maak melding

 15. J. Zwartmans oke, gezien je andere reacties vond ik het nogal vreemd overkomen, en het klopt wel wat je zegt in de kleinere gemeenschappen en op het platteland wordt er nog wel eens anders/vreemd tegen aan gekeken, is mijn vrouw in het verleden ook nog wel eens mee gekonfronteerd ,maar intussen is ze er ook wel achter dat dat voornl. voortkwam uit dat de palttelandsbevolking niet goed wist hoe om te gaan met het voor hun onbekende en dat er verder niets achter gezocht hoefde te worden, uitgezonderd dan bij een paar noem het maar gewoon onwetende racistische boerenhufters, maar die heb je overal , je hoeft alleen maar hier op WKN rond te neuzen, lui die als je maar een woord verkeerd zegt gelijk op hun pik getrapt zijn.


  Maak melding

 16. @ Wazig

  Een goed verstaande heeft maar een half woord nodig, dus zeg of noem mijn naam maar.
  Ik heb dat woord gebruikt naar aanleiding van jou bijdrage ( reactie ) van 17 – 01 om 13:38 en 14:38 uur. Daarop heb ik gereageerd om16:40 uur. In welke context moet ik het volgens jou, het woord dan gebruiken ? Ik ben blij als je het mij kan vertellen, zo leer ik ook wat. Ik ben tenslotte geen taal purist als jij, dus alles wat ik kan leren is mee genomen bij deze.
  vriendelijke groet

  Jacko Zwartmans


  Maak melding

 17. EFFE JULLIE AANDACHT.. ER ZIJN GEEN EN NOGMAALS GEEN BOSLAND CREOLEN IN.SU..WE HEBBEN MARRON MENSEN JAH..OMDAT ZE IN HET BOS WONEN HE ??? VERGIS JE NIET HOOR HET ZIJN HEEEEEEL KNAPPE MENSEN..WANT WAT DIE NEDERLANDERS NIET EN NOGMAALS NIET KUNNEN MAKEN DAT DOEN ZE DUUUUUUUSSS ZIE JE HOE KNAP ZE IS. BIG UP VOOR DE MARRON MENSEN OVERAL TER WERELD
  .


  Maak melding

 18. Misschien dat ik het verkeerd zie maar zijn wat de surinamers zeggen de boslandcreolen of marrons zoals Lijg steld niet gewoon aan de in het verleden Plantage eigenaren ontsnapte slaven en een onderkomen in het bos gezocht hebben, dus in feite van het zelfde ras als de later vrijgekomen slaven die zich in en rondom Paramaribo gevestgd , waarom dan het onderscheid maken het zijn toch gewoon Surinamers, waarom dan nu terwijl ze in de stad in Nederland wonen nog steeds boslandcreool noemen, waarom dat hokjes denken dat steeds anderen verweten word, vind het trouwens aardig neerbuigend klinken.


  Maak melding

 19. Ik dacht dat het niet lager kon gaan met Surinamers maar het is een feit!!! Zelfs een onschuldige deelname aan een programma kunnen bepaalde onder ons niet waarderen want er moet altijd wel iéts zijn om over te zeiken!!!! Onverdraagzame mpp!!!!!! De famillie Tojo heeft laten zien dat je overal geaccepteerd kan worden door hoe je je zelf opstelt en mensen de ogen geopend die normaal nooit met gekleurden omgaan waardoor ze meer een positiever beeld krijgen van gekleurde mensen maar dat is aan jullie domme koeien met idiote opmerkingen niet besteed!!!!!!


  Maak melding

 20. Echt een topic voor mensen die in het land van de blanken wonen. Ze vechten het hier op dit forum weer uit met elkaar.
  Lekker belangrijk!

  Me mars papa!


  Maak melding

 21. @Lijg.Jy bent ook de slimste niet he.Ze mogen geen bosland creolen genoemd worden volgens jou maar marrons.
  Weet je dat je achter loopt.
  Het waren eerst djoekas.
  Toen werd het bosland creolen
  En werd het marrons.
  Het werd weer veranderd in Afro surinamers.
  Het mooie hiervan is dat ze er niet om gevraagd hebben.
  Nu :).


  Maak melding

 22. Henr55 het zijn juist de marrons nu afro Surinamers die progress op alle fronten in Suriname. Ga kijken wat economisch meer hebben dan de stedeling. Op de universiteit. De sport. Landbouw. Vervoer. Dragen ze bij aan de economie. Er is een groep die lui is ,steelt .berooft en vermoord die moeten gestraft worden. Niet de hele groep. Familie tojo doe je best en geef goeie kijkcijfers . Mijn zegen aan hun.


  Maak melding

 23. Als ze alleen de vrouwen zouden ruilen zouden die nooit teruggaan. Over het algemeen behandelen surinamers vrouwen zonder respect, and voor de witte vrouwen if you go black you cant go back.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.