Historisch feit binnen luchtvaart Suriname: eerste volledige ‘vrouwenvlucht’ SLM

38
Historisch feit binnen luchtvaart Suriname: eerste volledige 'vrouwenvlucht' SLM
Sha’ira (m) heeft als rol model haar vader, José Zuiverloon (r) die reeds jaren deel uit maakt van de flight crew van de SLM

PARAMARIBO, 16 jan – De direktie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij is bijzonder trots op een historisch feit binnen de Surinaamse Luchtvaart. Vandaag woensdag 16 januari 2019 is voor de Staat Suriname een markante dag, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij bereikt een mijlpaal. Op woensdag 16 januari 2019 vertrekt omstreeks 09:30 uur namelijk ‘The first ever All FemaleCrew’ binnen de Surinaamse luchtvaartgeschiedenis met de B737-700, “District of Saramacca”, vanuit de J.A.Pengel International Airport met als bestemming de Reina Beatrix international Airport, Aruba.

Binnen het vliegerscorps van de SLM was er in de achter ons liggende jaren slechts één vrouwlijke vlieger te bespeuren, Astrid Deira. Captain Deira heeft bij de SLM een indrukwekkende staat van dienst. Aan het pilotencorps van de SLM is bij de laatste lichting nog een vrouw toegevoegd: Sha’ira Zuiverloon. Zij is met haar 22 jaren is zij de jongste telg binnen dit corps.

Astrid Deira (l) en Sha’ira Zuiverloon

Sha’ira heeft als rol model haar vader, José Zuiverloon (FOTO boven) die reeds jaren deel uit maakt van de flight crew van de SLM. Een enthousiaste ‘Surinam Airways All Female Crew’ bestaande uit Captain, Astrid Deira met als First Officer Sha’ira Zuiverloon en cabine crew, Purser Jo-Ann Leysner en de Cabin Attendants Ifna Bernadin en Nancy Kasanngaloewar, zal voor de SLM deze historische vlucht uitvoeren.

UPDATE: Dit zijn ze dan: de dames van de ‘Surinam Airways All Female Crew’:

Dit zijn ze dan: de dames van de 'Surinam Airways All Female Crew'

Vermeldenswaard is dat de complete afhandeling en uitvoering (loadcontrol, loadsheet en flightplan) voor deze vlucht door vrouwen wordt bewerkstelligd. Deze operatie mag dan met terechte trots genoemd worden de allereerste ‘All Female Flight Operation’ in de Republiek Suriname, een bijzonder gebeuren binnen de Surinaamse luchtvaart historie en een aanmoediging voor de jeugd. ‘Girl power’ the slogan that encourages and celebrates women’s empowerment, independence, and confidence, komt middels deze SLM vluchtoperatie helemaal tot uiting.


38 REACTIES

 1. All FemaleCrew’ or not: Veiligheid gaat boven alles. Er heel wat andere zaken waar Suriname trots op moet zijn: Anti Drugs beleid;Anti Corruptie; etc. etc.


  Maak melding

 2. Van harte gefeliciteerd. Inderdaad een markante gebeurtenis. In de toekomst mag de volgende stap zijn dat men niet praat over de vrouwelijke piloot of, zo je wilt pilote, maar gewoon piloot. Dat is ware eenwording. Good luck!


  Maak melding

 3. Ik las ook ooit een opmerkelijke bericht van klm- piloten. Die twee vrouwelijke piloten vlogen met een boeing 747 naar Egypte. Daar geland mochten ze plotseling niet meer met hun gehuurde auto rijden omdat daar toen vrouwen geen auto’s mochten rijden. Hoe krom kan de wereld zijn. Wel vliegen met een boeing 747 en eenmaal geland mag je nieteens auto rijden.


  Maak melding

 4. Anroed@
  Typisch laag denkende mentaliteit. Wel vliegen met zo’n grote joukel, maar geen auto besturen.
  Zo ook met; een vrouw mag niet gaan bij een mannen arts of specialist, maar bij calamiteiten mag de man weer alles doen om het leven van de vrouw te redden.


  Maak melding

 5. SLM vermeld in zijn bericht; dat het een aanmoediging is voor de jeugd. Geldt dit dan ook voor de jongens, want in de tekst gaat het om vrouwelijke crew, dus een inspiratie alleen voor de meisjes.

  Aanmoediging voor de jeugd.
  Weet SLM wat de studie kosten zijn voor de opleiding van een piloot. En als je opgeleid ben, bij welke vliegmaatschappij ga je dan werken.
  Hoe groot is de vloot van SLM????

  Nu al kunnen afgestudeerden nergens een baan vinden in Sur. Politieke situatie is zo belabbert dat die er gewoon niet zijn. En voor het geval dat er ééntje vrij komt dan komt dat in handen die politiek gerelateerd is.
  Hierbij speelt de opleiding geen rol meer.
  Dus de juiste mensen niet op de juiste plaatsen. Sur is politiek dood.

  DAAROM NU PRONKEN MET VROUWELIJKE PILOTEN


  Maak melding

 6. PARAMARIBO, 16 jan – De direktie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij is bijzonder trots op een historisch feit binnen de Surinaamse Luchtvaart. Vandaag woensdag 16 januari 2019 is voor de Staat Suriname een markante dag, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij bereikt een mijlpaal.
  ====

  Typisch Voorbeeld van een slecht persbericht.

  3 lange zinnen zonder dat daar in staat wat het bijzondere feit is. Wel: historisch feit, mijlpaal en markante dag.


  Maak melding

 7. Even voor de duidelijkheid, in de KORAN staat nergens dat vrouwen niet mogen vliegen, auto rijden of vrouwen besnijdenis moet uitgevoerd worden, het is de achtelijke mannen cultuur. Heb nooit gehoord dat in Egypte een vrouw een auto niet mag rijden wel van Saoedi Arabie weet dat niemand heeft gezegd dat in de KORAN staat dat de vrouwen geen auto mag rijden.

  Met vriendelijke groeten
  jhonny


  Maak melding

 8. Suriname gefeliciteerd de vrouwlijke piloten,een mijlpaal goed op weg,…………
  LAS VEGAS – Indiase maatschappijen hebben gemiddeld de meeste vrouwelijke piloten, zo blijkt uit onderzoek van de International Society of Women Airline Pilots. Nederland zit rond het wereldwijde gemiddelde.
  In India is ongeveer 12,4 procent van de piloten een vrouw. Onder andere IndiGo (13,7 procent), SpiceJet (13,2 procent) en Air India (12,7 procent) scoren hoog. Koploper is de kleine regionale maatschappij Zoom Air, waar 9 van de 30 piloten vrouw zijn (30 procent).

  Wereldwijd is 5,5 procent van de vliegers van het vrouwelijke geslacht. Dat is ook precies de score die de in Nederland onderzochte maatschappijen gemiddeld behalen. Bij KLM gaat het om 4,8 procent en bij Transavia om 8,5 procent.

  Andere grote Europese maatschappijen zitten ook rond dat gemiddelde. Zo behaalt British Airways een score van 5,9 procent, Lufthansa 6,9 procent en Norwegian 3,8 procent. Een opvallende uitschieter is Icelandair, met 10,9 procent.

  Mondiaal scoren onder andere Qatar Airways en El Al erg laag, met minder dan 1 procent vrouwelijke piloten. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat niet alle maatschappijen zijn onderzocht. Zo ontbreken bijvoorbeeld die uit China, evenals Brussels Airlines.


  Maak melding

 9. In 1 woord geweldig! Ben ontzettend trots op alle dames die piloot zijn.
  Wanneer krijgt Suriname de eerste vrouwelijke president? Hoop dat nog mee te mogen maken.
  Geldt ook voor Nederland trouwens. Ben al die mannelijke presidenten ontzettend beu!

  Dames piloten behouden vaart!


  Maak melding

 10. Citaat :Even voor de duidelijkheid, in de KORAN staat nergens dat vrouwen niet mogen vliegen, auto rijden of vrouwen besnijdenis moet uitgevoerd worden, het is de achtelijke mannen cultuur. Heb nooit gehoord dat in Egypte een vrouw een auto niet mag rijden wel van Saoedi Arabie weet dat niemand heeft gezegd dat in de KORAN staat dat de vrouwen geen auto mag rijden.

  In het jaar 600 na Christus had men geen vliegtuigen en auto’s, kamelen was het enige vervoermiddel en de vliegende tapijt !!!

  Met andere woorden de koran is niet met de tijd meegegaan maar blijven steken in een backward tijd.
  Islam is een segregatie cultuur waar vrouwen niet als mensen worden gezien maar als fokvee.


  Maak melding

 11. Wow….twee vrouwelijke piloten.

  Heel knap van de zussen.

  Hoop ze een x te treffen op een vlucht
  Succes dames🚅👍🏽

  Ben trots op jullie!

  Greetings xx


  Maak melding

 12. @marron
  Wanneer gaan jullie ophouden dit woord te gebruiken.
  Jullie hebben geen respect voor jullie voorouders die door de slavendrijvers werden opgejaagd en als weggelopen vee, werden aangeduid.
  En nu lopen jullie trots rond “ik ben een marron”.
  En om je vraag te beantwoorden, iedereen kwam uit Afrika. De mensen in de stad en die in het bos.
  Misschien hebben de mensen andere interesses.
  Tegenwoordig, heb je artsen, economen enz met *Afrikan original achtergrond.

  * alles behalve die sadistische: marron.
  Jullie zullen het zelf moeten doen.


  Maak melding

 13. Mensen vooral surinamers negatieve kritiek leren jullie het dan nooit. Ga onderwijs volgen om jezelf positief te uiten wees blij weer een mijlpaal voor onze Surinaamse vrouwen inplaats van afbraak. De kraboe mentaliteit blijkt toch waarheid


  Maak melding

 14. @Arie Janssen, dit artikel gaat over vrouwlijke piloten, en in elk geval niet over een geloof, dus ik zou zeggen blijf bij het onderwerp…..en met beide benen op de grond…….


  Maak melding

 15. “Een bijzonder gebeuren binnen de Surinaamse luchtvaart historie en een aanmoediging voor de jeugd” zegt de SLM.

  Maar je hoort de SLM niet zeggen dat je Miranda, of Zuiverloon of Amafo etc, moet heten om in dienst te komen van de SLM.
  Zolang jij je (politieke) vriendjes niet hebt bij de SLM kom je daar niet binnen. Het blijft een wespennest😂😂😂


  Maak melding

 16. “Een bijzonder gebeuren binnen de Surinaamse luchtvaart historie en een aanmoediging voor de jeugd” zegt de SLM.

  Maar je hoort de SLM niet zeggen dat je Miranda, of Zuiverloon of Amafo etc, moet heten om in dienst te komen van de SLM.
  Zolang jij je (politieke) vriendjes niet hebt bij de SLM kom je daar niet binnen. Het blijft een wespennest😂😂😂


  Maak melding

 17. @Jo Koe, ik vul het aan, volgens mij zijn er nog een aantal wespennesten,waar de wespen uitgejaagd gaan worden in 2020 – bv. de STVS, SRS, en Telesur……


  Maak melding

 18. @ Jiyani

  Er is een optie : wat denkt je zelfs ?? Je bent in NL geboren en getogen, sluit je aan bij een politieke partij en stel je als kandidaat ! 1 stem heb je al, juist van mij.

  Jacko


  Maak melding

 19. #Marron = helden
  Voor mij zijn Marrons de echte helden in de Surinaamse geschiedenis die op durfden te komen en strijd voerden tegen de slavernij. Barron, Boni, Jolie Couer die half Paramaribo platbranden in hun strijd tegen de slavenhouders en kolonisatoren. Het Jungle Commando welke voornamelijk uit Marrons bestond die strijd tegen de dictatuur hebben gevoerd en daardoor gezorgd hebben dat de democratie is teruggekeerd.

  Dat men laagdunkend en discriminerend doet over deze bevolkingsgroep is blijk dat men de Surinaamse geschiedenis niet goed kent en trots is op deze vrijheidsstrijders.
  Naar mijn weten hebben zij geen ongewapende burgers koelbloedig vermoord in tegenstelling tot de lafaard die zich dankzij ongeïnformeerde stemvee zich president mag noemen en er alles aan zal doen om weer herkozen te worden omdat hij anders achter de tralies zal eindigen.


  Maak melding

 20. @J.Zwartmans,

  Neen, ik blijf weg van de politiek. Is een smerige wereld waar ik niets mee te maken wil hebben.
  Ben wel geïnteresseerd in hoe het reilt en zeilt, voor de rest wil ik er niets mee te maken, omdat je door politiek niet meer leeft, maar geleefd wordt.


  Maak melding

 21. My congratulations and blessings going out to Captain Astrid Deira and her crew!
  I am very very proud of you Astrid my sis. May the angels always be with you, your crew and passengers.


  Maak melding

 22. Gefeliciteerd, wat een prestatie.
  SLM naast inspiratie wat hebben jullie toekomstige vliegers te bieden in de vorm van studie subsidie of enige ondersteuning naar dit proces toe?


  Maak melding

 23. Dit is inderdaad vermeldingswaardn een markante gebeurtenis vr d surinaamse begrippen.dames jullie hebn ht bewezen dat sur ht ook kan n wy ook veel zouden kunnen op internationaal niveau mr die gewetenloze hebzuchtige politici hebn sur al zwart gekleurd.oke ladys succes n vooral niet vryen by ht vliegen ja


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.