Initiatiefneemster openbare switi watra Elly Purperhart (86) overleden

3
Initiatiefneemster openbare switi watra Elly Purperhart (86) overleden
Elly Purperhart (m), inititiefneemster van de jaarlijkse Switi Watra Wasi op oudjaarsdag op het Onafhankelijkheidsplein.

PARAMARIBO, 14 jan – De vrouw die maar liefst 21 keer de traditionele openbare switi watra op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname heeft gehouden is niet meer. Mevrouw Elly Purperhart is zondag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Iwan Wijngaarde van Feydrasi fu Afrikan Srananman bevestigd.

Purperhart heeft een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van Afro-Surinamers over hun afkomst, hun cultuur en over hun religie, de Winti. In haar lange loopbaan heeft zij veel nood opgeheven bij mensen en zij heeft historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd. In 2015 verscheen een boek over haar: ‘Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart’, geschreven door Chandra van Binnendijk. 

Purperhart droeg de jaarlijkse ‘Swit Watra Wasi’ op het Onafhankelijkheidsplein op 31 december 2014 over aan de Feydrasi fu Afrikan Srananman, die deze traditie voortzette.

Elly Purperhart verzorgt de wasi.


3 REACTIES

 1. VAN DEZE PLAATS UIT WIL IK NAMENS DE STICHTING EER EN HERSTEL EN RADIO FRIMANGRON IN AMSTERDAM, HEEL SURINAME IN HET ALGEMEEN EN IN HET BIZONDER DE WINTI SPIRITUELEN VAN HARTE CONDOLEREN MET HET HEENGAAN VAN: LOBI LESPEKI: MA ELLY PURPERHART.

  MOGE MAMA AISA, ANANAH, DE WINTIE’S EN KABRA’S HAAR BIJ TERUGKOMST IN HET PARADIJS GENADIG ZIJN.

  ALS EERBETOON AAN DEZE AFROCULTUREEL EN SPIRITUEEL SABI SO UMA, MOET :

  DE NATIONALE MA ELLY SWIETWATRA RITUEEL IN ERE WORDEN GEHOUDEN.

  NANGA BIGI SARI NA ATI.

  ROY KAIKUSI GROENBERG

  VOORZITTER EN PROGRAMMALEIDER


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.