Politie Suriname: Nog géén verdachte, lab onderzoekt ‘spul’

26
Politie Suriname: Nog géén verdachte, lab onderzoekt ‘spul’
De containers afgelopen dinsdag in Suriname

PARAMARIBO, 10 jan – In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, is er géén sprake van aanhoudingen in de drugszaak van Suriname, waarbij deze week bijkans 2300 kilo cocaïne is aangetroffen in containers op de Surinaamse haven. Dit is de eerste officiële informatie vanuit de zijde van Surinaamse politie, sinds dinsdag 9 januari, toen via het informele circuit nieuws naar buiten kwam over vermeende drugsvangst. 

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden vertelt in een interview aan het plaatselijke radiostation RADIO 10, dat berichtgeving, als zou de eigenaar (Nitinder Oemrawsingh-red) van een Nickeriaans rijstbedrijf (Nivash rijst –red), zijn aangehouden, ook hem bijzonder heeft verbaasd. 

Naarden was eerder werkzaam bij de afdeling narcoticabrigade en haalde in het radio-interview voorbeelden uit zijn praktijkervaring aan, waarbij iemand op wiens naam een container stond, niet degene was die de drugs ook daadwerkelijk in de container had gezet. 

Vervalsing zegels 
In het algemene criminele circuit blijkt het regelmatig voor te komen dat zegels worden vervalst. De normale procedure is dat ambtenaren een container (tijdens het laden) inspecteren en daarna een ambtelijk zegel op de container plaatsen om daarna vervoerd te worden naar de haven en op een ander moment verscheept te worden. Uit de ervaring van de drugsopsporingsautoriteiten blijkt, dat kwaadwilligen deze containers, die soms dagenlang wachten op verscheping, openbreken, opnieuw inladen met verboden spullen en daarna een nieuw zegel erop plaatsen, dat zo goed is vervalst, waardoor het onderscheid met de ambtelijke zegel nauwelijks zichtbaar is. Of deze handelwijze van criminelen ook het geval is in deze Surinaamse drugszaak, kon de politiewoordvoerder in het belang van het onderzoek nog niet aangeven.  

Informatieverschaffing versus verdachte 
Volgens de politiewoordvoerder betekent het niet dat iemand die gevraagd wordt zich te melden voor nadere informatie, ook daadwerkelijk een verdachte is. Ook betekent het niet, dat iemand op wiens naam een container staat, dan meteen wordt aangehouden voor vervolging of voorgeleiding naar de hulpofficier van justitie.

Status van onderzoek 
Heden, 10 januari, is het onderzoek nog in volle gang. Het zou gaan om bijkans 8 containers die zijn aangemerkt als verdacht.  Er worden monsters getrokken uit de zakken met afwijkende inhoud (geen rijst). Deze monsters worden verstuurd naar het laboratorium waar onderzocht wordt of er daadwerkelijk sprake is van de chemische verbinding die kan worden aangemerkt als cocaïne. Dit gegeven is belangrijk voor een rechtsgang, waarbij het voor rechters bewezen moet zijn dat er sprake is van verdovende middelen. Volgens de informatie van de Surinaamse politie, verwacht men vandaag alle aangemerkte containers te strippen. 

Redactionele samenvatting: 

 • Op dinsdag 8 januari wordt via whatsapp en social media in Suriname foto’s verspreid waarbij er een grote hoeveelheid afwijkende verpakkingen wordt aangetroffen in containers waar ook rijst in zit. 
 • Op diezelfde dag wordt eveneens via social media de naam genoemd van een ondernemer op wiens naam de exportdocumenten van de container zouden staan: Nitinder Oemrawsingh. 
 • Er gaat dan een foto rond van de man in kwestie
 • Aan het einde van 8 januari melden media dat deze meneer zou zijn aangehouden en plaatsen een foto van hem met zwarte balk als verdachte. 
 • Ondertussen is er op de website van het Korps Politie Suriname geen officiële melding van drugsvangst, ook geen melding van de hoeveelheid en nog minder vermelding van aanhouding. 
 • Opvallend is dat op de eerste dag 2 containers worden geopend waar er al meteen afwijkende verpakkingen worden aangetroffen, terwijl er volgens informatie, 8 containers zouden zijn. 
 • Op woensdag 9 januari worden als onderdeel van de 8 containers, nog meer containers gestript, maar daar wordt geen afwijkende inhoud aangetroffen. 
 •  Op social media wordt gemeld dat er sprake is van een pellerij die zijn rijst levert aan een andere exporteur, die vervolgens verantwoordelijk is voor de export. Of dat klopt is niet duidelijk, de politie kan daar geen mededelingen over doen hangende het onderzoek. 
 • De foto’s van de vangst die worden vertoond in het informele circuit,  laten zien dat de verpakkingen in de containers zichtbare verschillen tonen: bij de ene is te zien dat het gaat om rijst, bij de andere is vrijwel direct te zien dat het gaat om vierkante en hoekige verpakkingen. Volgens ingewijde shippingsdeskundigen, zou het meteen zijn opgevallen als deze 2 soorten verpakkingen tijdens de inspectie van containers reeds aanwezig zou zijn, omdat ook vaak tijdens het laden er steekproeven worden gedaan voordat een container vanuit het terrein van een eigenaar of shippingsbedrijf vertrekt.
 • Er moet officieel nog worden vastgesteld OF het om de chemische verbinding met de naam cocaïne gaat 
 • Er moet officieel nog worden vastgesteld om hoeveel kilo het gaat 
 • Er is op dit moment geen sprake van opsluiting in de gevangenis 


26 REACTIES

 1. Radj Oedit is in ned. dus 1 NDP financier minder , vandaar dat Bouta op zoek ging naar 1 nieuwe financierder.
  Radj Oedit werd betrapt in het rijst gebeuren , zo ook dit geval.
  Dus aangenomen mag worden dat vele rijstmagnaten de NDP financieren.
  Opvallend is dat Bouta tijdens 1 gesprek op TV gezegd heeft dat hij Binnenkort naar Nickerie afreist !!
  Neemt U van mij aan dat dit geval in de doofpot beland !!


  Maak melding

 2. De vrachtwagen met coke en rijst is over de weg gereden , waarom heeft de politie te Burnside dan niet ingegrepen ?? vreemd , terwijl de kleintjes wel worden aangehouden , waarschijnlijk bevel van hogerhand om de vrachtwagen door te laten , MAAR………. de DEA uit USA slaapt niet , vandaar dat bouta tijdens de persconferentie zei , ” De USA kan SUR. zo binnen vallen ” dit doet vermoeden dat hij van alles op de hoogte is en verder is het bekend dat hij meestal 10% van de coke prijs verlangt voor doorvoer !! ,
  In 1987 was hij bekend onder de noemer Mr. 10% !!


  Maak melding

 3. Laat USA de drugs criminelen opsporen en meenemen naar USA om daar te berechten, Suriname is te corrupt om deze mensen te berechten. Nationale Drugs Partij ( NDP) zit hierachter.


  Maak melding

 4. Typisch, zeer typisch. Kontje draaien is al begonnen, na een week is de zaak in de doofpot verdwenen. Het land moet geïsoleerd worden, geen enkel land moet met dit regime zaken doen, geen leningen niks nada. Uiteindelijk zal IMF keiharde eisen stellen om het land uit de slop te halen, dus jaren lang dieper in de shit dompelen. Moro ka ai Kong, dit is een begin. Als de devalutie ergens in mei een feit is, dan pas gaan brongbana schijten. De lachende derde, alle NDP prominenten, hun familie, vrienden en bastaard kinderen en ettelijk buitenvrouwen en hun familie. Deze aangang is inmiddels goed voor 1 zetel voor NDP


  Maak melding

 5. Geen verdachten dus geen aanhoudingen. Zoals Mokro schreef na een week is de zaak in de doofpot verdwenen. Begin al te verdwijen. Wij lezers maken druk om.


  Maak melding

 6. De kleine drugs dealers worden opgepakt en opgesloten,de grote blijven uit beeld en niets aan de hand ook zo de kruimeldieven daar Santo Boma vol van.De echte rovers wonen in grote huizen en horen bij de elite van dit land.


  Maak melding

 7. Joyce de Vlugt, voorzitter van de Douanebond, kiest ervoor om niet in te gaan op de mogelijke betrokkenheid van douaneambtenaren bij deze megadrugszaak. “Wij moeten rustig het onderzoek van de bevoegde instanties afwachten en geen nodeloze conclusies trekken.”ze is zelf bijgetrokken SOSO ka


  Maak melding

 8. Van hogerhand lopen alle verdachten vrij rond. Oma en opa blijven erbij dat de paarse drugselite hierachter zitten. Ondertussen zijn veel ndp paria’ s verslaafd, sinds 2010 dolen en dwalen ze rond in de binnenstad en omstreken, bedelend of op zoek naar eten in vuilnistonnen. Ai stem nationale Drugs partij voor nog meer drugs. Wo ka.


  Maak melding

 9. Politie”humprey naarden”is mijn beste kameraad,deze man is niet de kameraad van het volk zoals hij moet zijn ,maar KAMERAAD VAN DDB.
  Hij is nu al bezig de verwijten te verdraaien, m.b.t.degene die verantwoordelijk is voor deze coke.

  Moet in lab worden onderzocht om wat voor substantie het gaat,WAT EEN FLAUWEKUL PRAAT VAN DEZE MAN,hij kan hand in hand gaan met eekhoorn dat bakana tori verzorgt.

  Deze partij zal net als voorgaande partijen ook niet vernietigd worden.

  Deze partij is inbeslag genomen in het verleden,opslag van dit spul ligt aan de dr sophie redmont straat.

  Al die kleine partijen dat in beslag is genomen,incl.de 500 kilo van oedit maken deel uit van deze partij.

  Denkt toch niet dat ze het vernietigen. Mathoera kan ervan mee praten,inbeslag genomen coke lag bij haar aan huis.
  Dus niet alleen ndp maar ook vhp en abop-leden spelen dit spelletje.


  Maak melding

 10. Wat een lul verhaal van deze Naarden. het verhaal krijgt een totaal andere wending. Uiteraard moest deze partij drugs niet onderschept worden en is er van hoger hand opdracht gegeven om de waarheid de das om te doen.
  Dit was te verwachten. het gaat niet om een kleine partij . Hier zijn heel grote jongens er achter die samen werken met overheids figuren op hoog niveau. Het zal mij niet verbazen als later bekend wordt gemaakt dat het niet om coke gaat , maar dat er meel in de gevonden paketten zat. Zo een broodje aap verhaal als de duikboot die zogenaamd gezonken was.
  De belanghebbenden gaan echt niet toestaan dan hun spul in beslag wordt genomen en vernietigd wordt.
  Wat maken de autoriteiten zich weer belachelijk en blijkt weer hoe de corruptie het hele overheidsapparaat in de greep heeft. Suriname is hard op weg Narcostaat nummer 1 te worden in het Caraibisch gebied.
  De schaamteloosheid waarmee er gelogen wordt slaat echt alles. let op ; niemand wordt gearresteerd en we gaan weer over tot de orde van de dag tot dat weer het volgende schandaal opduikt.
  Ik wil niet pessimistisch zijn maar voorlopig komt het niet goed in Suriname. Ik walg van deze regering en de de overige individuen die meewerken aan welke vorm van corruptie danook en tevens volop hun medewerking verlenen aan de handel en export van cocaine.
  het defintief verval van dit bananen dorp gaat in een razend snel tempo verder.


  Maak melding

 11. Corrupte “Oom” agent. De lading is van drugsbaron Desi Bouterse, die jullie elke dag escorteren.
  Edward Belly, wat gebeurt er. Je was jaren min van juspol. Je hebt de agenten geen goede normen bijgebracht.


  Maak melding

 12. Dat er wel eens zegels vervals worden wil ik wel geloven maar dat ook de papieren professioneel vervals zijn is bijzonder. Zeker voor 8 containers.
  Ook is het nagenoeg uitgesloten dat 8 containers op het haventerrein zijn leeg gehaald en dat er vervolgens 2300 kg coke in is geplaatst. Een dergelijk grote actie zou uren duren, bergen met zakken rijst nodig maken en veel mankracht vergen. Iedereen op de haven zou er dan weet van hebben. In dat geval moet Just al het personeel op de haven arresteren en de haven in haar geheel verzegelen.
  Dus het is alleen aannemenlijk dat dit op het terrein van de pelmolen is gebeurt en dat is het normaal dat de eigenaar, de man die operationeel verantwoordelijk was, de toezichthoudende verlader en douane ambtenaar en al het personeel van die dag direct in verzekerde bewaring worden genomen om de feiten te achter halen en te voorkomen dat schuldigen hun verhaal afstemmen en/of vluchten.
  Het lakse en incompetente optreden van Justitie geft dan ook te denken. Zeker hoe ze Oedit ook rustig lieten vertrekken.


  Maak melding

 13. Naarden als je zeker weet dat zegels worden vervalst en dit stelselmatig voorkomt, waarom heb je hier in het verleden niets aangedaan??? Dit is nu slap geklets van jouw om de zaak te verdoezelen. Hoeveel krijg jij Naarden betaald om nu met dit verhaal op de proppen te komen??? Dat wil zeggen dat jij toen en nu nog steeds niet naar behoren functioneert. Een ambtelijke zegel hoort waterdicht te zijn. Dus de ambtenaren blijven knoeien. Waarom is er met deze informatie niets gedaan??? Wanneer je het verschil niet meer kunt zien tussen een echte zegel en een vervalste, dan wordt het tijd om andere maatregelen te treffen. Maar wat gebeurt er hier, ze blijven aanmodderen met echte zegel, vervalste zegel. Naarden zijn taak was toen en nu een waterdichte zegel te laten afdrukken, zodat je een onderscheidt kunt maken. Het is en blijft een corrupte bende en Naarden blijft de zaak maar verdedigen. Sluit de drugsgasten op. Het moet niet zo zijn dat mensen gaan denken wie de mol is. Je naam staat op de container, dus je bent eigenaar hiervan. Opsluiten die hap en geen gesjoemel. Naarden je bent door ervaring niet wijzer geworden.


  Maak melding

 14. Wie denkt dat regeringsfunctionarissen worden opgesloten zit in dromenland. Bouterse zei op zijn laatste persconferentie dat hij alles weet wat er in Nickerie gebeurd, maar weet niet dat er 2300 kilo coke op de haven ligt. Zal hij alleen weten wat hij wil weten of zal hij meer weten dan wij denken.


  Maak melding

 15. In any ander land was de eigenaar van het bedrijf,de inklaarder, de duaniers belast met de zaak per direkt in verzekering gesteld.In Su gebeurt dat op z,n surinaams volgens de narco staat regels.


  Maak melding

 16. Inderdaad dit verhaal heeft veel van voorgebakken deeg, om alvast de rechterlijke macht te beinvloeden. De grootste toezichthouder in deze zaken is immers onze baas. Waarom denk je dat hij zo door iedereen genoemd wordt.


  Maak melding

 17. Ruim 50 ton cocaïne is vorig jaar in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat is 22 procent meer dan in 2017 en een verzesvoudiging vergeleken met vijf jaar geleden.

  De drugs komen vooral uit Colombia, gevolgd door Brazilië, Ecuador en Suriname. Ze zouden een straatwaarde van 2,5 miljard euro vertegenwoordigen.

  De douane nam ook meer andere drugs in beslag. Er werd vorig jaar 16,8 ton marihuana, 4,4 ton heroïne en 8 ton aan drugsgrondstoffen onderschept.

  Minister van Financiën Alexander De Croo, verantwoordelijk voor de douane, zei volgens de VRT dat de versterking van het drugsteam en investeringen in scanners hun vruchten afwerpen.


  Maak melding

 18. No spang,

  DEA heeft monsters meegenomen en analyseert die.

  Sranan doet niet het internationaal onderzoek.

  DEA kijkt naar het criminele netwerk en zoekt naar
  oorsprong-land etc van het spul.

  Suriname zal noodgedwongen ingrepen moeten doen bij
  nagenoeg al haar diensten en bij betrokken bedrijven.

  De Paarse president, met zijn sabotage-pogingen tov PG en
  Rechterlijke Macht, komt steeds meer in de verdrukking !

  Het machtsevenwicht in de regio is zwaar gewijzigd met
  rechtse USA-Trump en rechtse Brazilaanse Bosonaro !


  Maak melding

 19. Die Europeanen krijgen echt nooit genoeg van drugs. Het lijkt echt een verloren en verdorven volk.
  Kijk hoe hun drugszucht anderen in problemen brengt.


  Maak melding

 20. Wat een lachwekkende vertoning.
  Witte poeder moet naar lab verzonden worden om te onderzoeken wat het is.
  Dit in tegenstelling van vele landen waar een simpel plastic zakje dient als eerste onderzoek of het gaat om coke of amfetamine etc.
  Zo een zakje kost letterlijk 2 euro.
  Wordt het paars na vermenging dan is het coke wordt het oranje tot bruin dan is het XTC

  In Suriname wordt het witte spul gestuurd naar een laboratorium om weken later te vernemen wat voor soul dit is.

  Na soso lafoe joe kang lafoe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.