Oplossing voor zware vervuiling van Brownsberg Natuurpark in Suriname

18
Oplossing voor zware vervuiling van Brownsberg Natuurpark in Suriname
Foto (c) Probios: Illegale goudwinning in het Brownsberg Natuurpark Suriname.

PARAMARIBO, 10 jan – Een Nederlandse ondernemer die al meer dan 20 jaar diensten en producten aan diverse grote maatschappijen werkzaam in de industrie in Suriname levert, claimt een oplossing te hebben bedacht voor de ernstige en veelal onderschatte problemen die ontstaan zijn rondom het delven van goud. Zijn initiatief ‘Gold Water Projects’ en het oprichten van een foundation moet ook een oplossing bieden voor de zware vervuiling van het Brownsberg Natuurpark in Suriname.

Na zijn eerste bezoek aan Suriname ontstond bij Egbert Timmer, oprichter van de foundation, een soort van ideologie om iets terug te doen voor de natuur van het land. Eenmaal terug in Nederland heeft hij zijn expertise gecombineerd en uitgewisseld met een select tal van ‘vakspecialistische relaties’, dit om een oplossing te zoeken en uiteindelijk te vinden voor de bestaande vervuiling en het verdere gevaar voor mens, dier en natuur.

“In de daarop volgende jaren ben ik minstens 3 maal per jaar naar Brownsberg teruggekeerd om grondmonsters te nemen, zowel ter plaatse als terug in Nederland verder research te doen en dit om te zetten in development. Uiteindelijk resulteerde dit in 2016 tot een oplossing voor het levensbedreigende gevaar voor flora en fauna rondom de goudwinning” aldus Timmer tegen Waterkant.Net.

Begin 2017 zijn diverse Surinaamse instanties benaderd en bezocht en is kenbaar gemaakt dat Gold Water Projects, dé oplossing heeft voor dit immense nationale probleem. Tot nu toe zijn er niet of nauwelijks concrete (re)acties. Inmiddels zijn er plannen om een foundation op te richten om de komende jaren het grondwater te kunnen zuiveren en de natuur te herstellen. 

Naast ‘het oplossen’ heeft de foundation; informatie voorziening en ‘het voorkomen van’ ook als kerntaken. De foundation kan alleen opereren mits er voldoende draagvlak is.

Afgelopen weken was de zware vervuiling van het Brownsberg Natuurpark in Suriname volop in het nieuws door een noodkreet van milieuactivist Erlan Sleur die dit filmpje online plaatste:

18 REACTIES

 1. Suriname zou veel meer moeten samenwerken met Nederland. Ook met de
  problemen van de water overlast. Vele landen in de wereld vragen advies
  over de delta werken en de stijgende zeespiegel. Maar men staat liever
  tot de middel in het water dan een telefoontje naar Nederland. Hopelijk heeft
  deze man een oplossing voor dit milieu probleem en krijgt hij een kans.


  Maak melding

 2. @ Vliegende Hollander

  80 % van het volk is dom en de pres, denkt alleen aan zijn en vriendjes belangen. Hij is te trots om NL hulp te vragen, als het om Su gaat : maar als het persoonlijk om hem zelf gaat, zal hij niet schromen om dat te doen denk ik !! En buitendien ze hebben er een kolere zooi van gemaakt waarom moet iemand anders het oplossen ? In Alaska delven ze ook goud zonder kwik, waarom in Su dan wel ?? Het land Su, is totaal op alle fronten naar de klootte geholpen door het volk !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Hr Egbert Timmer, dit is water naar zee dragen.Alle moeite en onderzoeken om het vervuilde water te zuiveren is zinloos. De gasten daar zijn dagelijks 24-uur per dag bezig de boel te vervuilen. Wij kennen allemaal dat woord uitstervend ras. Daar gaan wij heen. De natuur en de dieren worden dagelijks vermoord en ze vermoorden zichzelf .Hun gezondheid staat dagelijks op het spel. Interesseert hun niet. Het enige wat in hun ogen telt is zelfverrijking. Hr Egbert Timmer ga maar lekker naar Indonesie, daar doen de mensen echt wat met de natuur. De toerisme bloeit en groeit daar.


  Maak melding

 4. Da fu saide Sranan habi Ordening Goudsector. Den mang dati ben musu controleer toch.
  Srefi bigi multinational no wroko fa musu, dan fa yu wani tjien mang wroko bun. Pe suku gowtu na cowboy kondre. Te yu luku foto morsu so dan sma go hori busi kring, yu denki? No wan presi sma denki so, den wani moni. Kande te natuurramp de dan pas kon in actie. Now now moni moro belangrijk. Sranan makkelijk meki moni, makkelijk pai tyuku, tjien sani, alla malla wani lekkers.


  Maak melding

 5. de ene binnenland bewoner zegt huilend aan de ander “mo dedé if mi e tang vervuil a gron en watra nanga kwik.
  zegt de ander “foe sang yu en krei? A djersie dat na joe pa / famirie abi na gron nanga a watra”
  waarop de ander zegt “ma da sang mi moes doe?”


  Maak melding

 6. Ik heb een radicalere oplossing. Gewoon een paar bommen werpen op alle kampen die zich in en rondom het gebied bevinden. Hierna herstelt de natuur zichzelf wel.
  De door Gold Water Projects aangedragen oplossing biedt geen soelaas bij zo’n lage mentaliteit van deze vernietigers van de natuur. Het wordt nog erger omdat ze denken dat ze nu ongestoord hun gang kunnen gaan omdat een andere toch hun rotzooi opruimt.


  Maak melding

 7. Beste meneer Egbert Timmer,
  steek je hoofd niet in meest corrupte, criminele wespennest van geheel Zuid Amerika. Dit land bestaat louter uit klagers, vragers, bedelaars leugenaars, oplichters en bedriegers.


  Maak melding

 8. @Su Bliem. Na so a de. Alles wordt hier vernietigd. Mensen in dit heel gebied, zijn ongeschoold.
  Wat denk je dat er gebeurt, de ene vernietiging na de andere. Hoezo het land promoten voor toeristen. Song Negre ede tranga moro kronto. Wanneer je wilt overleven moet je zorgen dat je hele leefomgeving vrij is van gif. Sarie Torie.


  Maak melding

 9. laat dit niet een gemiste kans zijn.Zelf ben ik milieudeskundige en ik kan beamen dat die Suriname willen helpen.Dus geef die mensen de ruimte en poliek verantwoodelijke laat Suriname geen vervuillde plek worden.
  leo Snel.


  Maak melding

 10. Wereldwijd ziet men hoe de duivel ddb en zijn roofzuchtige trawanten, openlijk en bloot, land en volk verderven. Toch blijven al die ndp paria’ s hun mond dichthouden. Is neks no fout zolang we elke dag wat te ete en te drinke hebt, dan is a fout neks, aldus het gros der paarse dwaze idiote, debiele oerdomme paarse stommelingen, de mpp ndp paria’s. Alles wat de ndp voorstaat en is, is afkomstig van de duivel. Onrecht, leugen, misdaad, misleiding allemaal olv van de paars verworden awariedomries…Meje, Kisika en Breevelt. Opa taki ndp na wang mpp vloek voor alles wat leeft in geheel Suriname. Oma taki, ndp is niet van die mpp ddb en paarse duivels, ma voo ons allen. Alleen die paarse mpp ndp paria’ s kunnen hem nog wegjagen. Doen ze dat ai go kirie eng egi dong no mpp dong ndpsma, leki dagoes. Ndp is nu een vuil en vies woord in huize Lutie. Ndp staat voor nationale dedesma partij. Ai foeroe ndper’ s e krepeer leki startiedagoes, leki dagoebalsing. Huuu


  Maak melding

 11. Volgens mij lezen sommige mensen hier niet goed en begint men gelijk te ouwehoeren over van alles behalve inhoudelijk over het stuk.

  Maar er staat dus nergens wat nu de oplossing zou moeten zijn, dus het is voor mij voorlopig een luchtkasteel….


  Maak melding

 12. Praktisch alle comments hier geven inderdaad aan hoe vervuild (lees: hoeveel vervuilde “Surinamers” met vals sentiment en negatieve gedachten er zijn). Slechts social media niveau. Helaas.
  De politiek speelt inderdaad ook een grote vervuilde rol, maar er is nog een groter geheel; het NAGESLACHT van ons ALLEN.

  “Meneer” Jan, spreek slechts voor uzelf en de uwen maar heb niet het lef om mij een varken en viezerik te noemen.
  De wereld verbeteren begint bij elk individu.

  @Leo Snel en @Standard LCF, jullie geven tenminste nog hoop en jullie zijn het bewijs dat de rest niet als maatstaf genomen kan worden. Fijn en bedankt.


  Maak melding

 13. Hallo

  Deze zogenaamde egbert timmer met zijn goldwater projects… is een grote vieze oplichter die in duitsland wordt gezocht voor oplichting en schulden shovels heeft gestolen de ing bank 30.000 euro moet betalen ons een niet bestaand bedrijf verkocht heeft voor 60.000 ons gezin ter gronde wou richten en nu per spoedveiling D.E.S via http://www.onlineveilingmeesters leegverkoopt in emmen .heel veel mensen kunben zijn bloed wel drinken die krijgen geld van hem of spullen ons gezin net 4 kinderen heeft hij bedreigd omdat wij onze mond niet houden ..deze heer timmer kan niks maar dan ook niks maken !!!! Alleen leugens vertellen en mensen geld aftroggelen . En iets terug doen voor flora en fauna ? Hier in duitsland hebben ze al zijn vee in beslag genomen wegebs zware verwaarlozing 1 hond is hier doodgehongerd . En er is nog veeeeeelll meer wat dit varken op zijn geweten heeft !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.