vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAardappelen in Suriname zo goed als op

Aardappelen in Suriname zo goed als op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 jan – Opmerkelijk bericht vandaag uit Suriname: de meeste winkels in het land hebben geen aardappelen meer op voorraad. En als aardappelen ergens te koop worden aangeboden dan is het voor tweemaal de normale prijs. Volgens Starnieuws heeft de schaarste te maken met het feit dat er met de feestdagen veel meer aardappel is geconsumeerd dan was verwacht.

Veel mensen lopen nu verschillende winkels af op zoek naar aardappelen. Het doet een beetje denken aan de jaren tachtig toen de belangrijkste levensmiddelen schaars waren en mensen in de rij moesten staan om aardappelen of uien te kopen.

Volgens de Surinaamse minister van Handel en Industrie, Stephen Tsang, zal er vanaf 10 januari a.s. weer volop aardappel te koop in Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

60 REACTIES
 1. Dit is het begin van het einde.
  De tachtiger jaren zijn terug.Hebben de surinamers, vooral de ndpers gezegd..”dank je wel bouta,bedankt voor alle pinarie die je met je meebrengt”.


  Maak melding
 2. Weet je wat grappig is, toen de Joden vroeger pom wilden maken en er was geen aardappel beschikbaar, zijn zij overgegaan op pomtayer…

  Zonder deze (noodzakelijke) shift hadden we een gewone aardappelschotel…


  Maak melding
 3. is er dan niemand die aardappelen verbouwd , het is per slot van rekening oorspronkelijk afkomstig voor dat de Hollanders deze meenamen naar Nederland, uit Zd. Amerika


  Maak melding
 4. Johan joe dong beest het klopt wat je daar zegt. Aardappelen komen uit Zuid-Amerika maar niet uit Suriname. Het komt uit landen met een koude klimaat als Peru. Want daar hebben de Hollanders het ontdekt. Vandaar met het nu ook in Nederland verbouwt. Omdat in Holland a kowroe.


  Maak melding
 5. Forumleden/Reaguurders, Odi odi. @J Zwartmans ( Jacko), fawaka man. Daarom zag ik gisteren en vandaag verschillende personen met hun kleine kartonnen dozen, bij een bedrijf voor Luchtpost naar Suriname. Gevuld natuurlijk met aardappels. Sluiting voor de Luchtpost zou woensdag zijn.


  Maak melding
 6. Nou ja, zeg.
  voor de roti-verkopers is het misschien een ramp.

  Maar de gewone man hoeft geen honger te lijden; genoeg cassave, napie, yamsie en andere producten op de markt.
  Of zijn het soms de Surineds die klagen.


  Maak melding
 7. @sam, je bent echt bekrompen…..het gaat niet om hongerlijden……het gaat om bepaalde gerechten die men wilt maken met aardappel…!!! Huzarensla bv….maak je niet met cassave of nappie……waarschijnlijk kan jij niet eens een eitje bakken….anders zou je deze stommiteit niet posten!!


  Maak melding
 8. Aardappelen groeien heel goed en snel in Suriname. Door stekken te vermeerderen. Wel moet de bedden hoger dan de onderste grond laag. Half zand, klei en water moet niet in blijven. Je krijg veel meer dan cassave en napie. Indianen planten al 1000 jaren aardappelen en is een zuidamerikaanseplant. Vroeger aten ze geen aardappelen in Nederland en door de vele honger doden moesten ze wel planten. Tot heden kregen de Indianen niks voor hun aardappelen en mais.


  Maak melding
 9. Wie honger lijdt in Suriname heeft aan zich zelf te danken. De stonden zijn zeer vruchtbaar , een zaadje op de grond gooien; de volgende dag kiemt het uit, alleen moet water geven: ook dat zijn ze te lui !!!


  Maak melding
 10. @ Wazig,
  Bedankt! maar niet echt.
  Ik ben zeker niet zo bekrompen als jij. Voor het bakken van mijn eitje heb ik personeel!!!!!!

  Wat denk je dat men gebruikt in landen waar ze altijd gebrek aan aardappelen hebben, producten van eigen bodem.
  Helaas de Surinamer denkt dat alles dat van buiten Suriname komt beter is.

  M.A.W. gebrek aan aardappelen is een luxe probleem! Als je de armoede van het land in ogenschijn neemt is het gebrek aan aardappelen klein bier, small talk.


  Maak melding
 11. Ik heb eens bij Nas Kip een portie kip met cassave gegeten. Er was toen een aardappel schaarste. wat was dat lekker.
  je hebt gelijk. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid Amerike, maar het is klein. De Nederlanders hebben het veredeld tot een aardappel van acceptabele omvang. Wat zeg ik? Veredelen? Dat is toch een woord dat niet in het Surinaams woordenboek voorkomt. Net als controle en onderhoud.


  Maak melding
 12. De grillen van de consumentenmarkt en pech voor de mensen die niet aan aardappelen hebben kunnen komen. Voortaan moeten de mensen die naast de pot hebben gepist de aardappelen eerder kopen. Maar ondanks alle doemverhalen van Jojo, Bigi Sma en de andere onheilspredikers blijkt er toch nog koopkracht te zijn in het land. Tijdens de feestdagen heeft de handel mega – omzetten gedraaid. Er blijkt dus koopkracht te zijn in het land.


  Maak melding
 13. @ Sam

  Ik heb land en stad afgelopen om een aan 1 napi te komen, en kan het nergens vinden ! ( SU )
  Ik heb het nodig voor een terminale zieke die dat graag wil consumeren voordat zij sterft.
  In NL is het ook al niet te vinden, dus als je een adres weet, graag laat me weten a.u.b. !
  Alvast bedankt.

  Jacko


  Maak melding
 14. Niks aan de hand, storm in een glas water.

  De meeste Surinamers kunnen aardappelen zelf verbouwen op hun gigantische stuk ongebruikte perceel maar ze lopen liever stad en land af op zoek naar een dure zak aardappelen.


  Maak melding
 15. john je schrijf alleen onzin. Wat nederlanders! Praat niet over nederlandse boeven! Indianen hebben meer dan 500 aardappelen varieties, ronde, lange en vele kleuren. Kijk zelf in google and in youtube. Nederlanders kunnen alleen stelen en niks terug geven. Kijk alle chips merken en wat krijgen de Indianen! Vroeger aten ze in Nederland alleen maar brood. Door de vele honger doden moesten ze wel aardappelen en mais van de Indianen eten. Aardappelen zijn van Zuid Amerika, luie mensen doen jullie wat en ga planten


  Maak melding
 16. @ Pataka: Zoals de waard is zo vertrouwt hij zijn gasten zeggen ze in Nederland. Blijkbaar denk je dat je alleen maar welvaart kunt bereiken door te stelen en andere criminele activiteiten.
  Nederlanders zijn een ondernemend volk. Ze zijn de hele wereld over getrokken en zijn rijk geworden door het drijven van handel en door hard werken. Niet alleen de Nederlanders deden dat maar ook andere Europese volkeren zoals de Engelsen, de Fransen, de Spanjaarden, enzovoorts.

  Vele planten hebben ze meegenomen uit andere landen en in hun eigen land aangepast aan het klimaat en veredeld zodat het betere kwaliteit en hogere opbrengsten opleverde. Na Mexico is Nederland de grootste exporteur van tomaten.
  In de Aziatische landen hadden ze nog nooit pepers of tomaten gezien. Dank zij de Europese kolonisten groeien ze daar nu overal.

  Suriname zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Er bestaat zoiets als LVV, de Cultuurtuin en de ADK universiteit. Wat doen ze daar? Suriname geeft veel te veel geld uit aan producten die ze zelf zouden kunnen maken of laten groeien. Helaas, er zijn te veel Pataka’s die alleen maar jammeren en niets doen.


  Maak melding
 17. Mensen mensen waar gaat dit over?
  Debat voeren om een aardappel?!
  Hahahah ik vindt het hilarisch er worden zelf mensen beledigd om een aardappel… Vindt je dan ook niet dat je dan zelf begint te gedragen als een aardappel? Kortom aardappel was even schaars ,maar het probleem is en was bekend en wordt aangewerkt tog dus mensen niet getreurd en gezeur er zijn wel grotere problemen op de wereld.


  Maak melding
 18. Propaganda uit nederland. Suriname heeft geen voedsel import nodig. Allrs groeit daar. Deze nederlandse schrijver hebben de opdracht om allén maar KAK te schrijven over suriname. Waarom eigenlijk? Terwijl Nederland nog steeds slaven herstel moet betalen .!. De mensen die NIET wakker zijn trappen hier in. Dong kauws if we bribi.


  Maak melding
 19. Aardappel groeit op hogere delen van Zuid Amerika. Waar een koud klimaat heerst. Je hebt een variant wat in lagere delen van de tropen groeit maar de opbrengst is nihil.
  Maar je hebt wel zoete aardappelen deze zou je makkelijk kunnen vervangen door de gewone aardappel.
  Cassave, napie en yams zou je ook als vervangers kunnen gebruiken.

  Zelfs heb ik tajerblad in zinken bakken geplant in de tuin en heb zeker 5 kilo geoogst in Holland.


  Maak melding
 20. @ Sam

  Thanks nooit aan gedacht, of even naar toe rijden is ook een optie !

  Jacko.

  @ Hans van den Broek

  De meeste Surie´s houden niet van telen, maar van stelen : de goeie daar ge laten !!!
  De meeste Surie´s hebben geen respect voor de fauna en de natuur in Su, wat ze met hun ogen zien vernietigen ze met hun handen !

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding
 21. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.

  Is er soms een een (aardappelen) oorlog uitgebroken op (Waterkant.net).
  @J.Zwartmans (Jacko), fawaka man?
  Ben je momenteel in Su.?
  Want je bent op zoek naar 1 Napi. Met je auto of PL-bus richting Kwattamarkt.
  Er zijn ook diverse grong njang verkrijgbaar w.o. Njamsi.
  En als het je niet lukt, pluk bij iemand (gratis) een bréde bung (man van woord). Lekker man.
  @Hans van den Broek, heeft ook gelijk in deze.


  Maak melding
 22. Hans van den Broek van stelen en mensen als slaven zijn ze in Europa rijk geworden. Nederland is geen tomatenland en alle tomaten van de winkels zijn van Morokko en Turkeye. Europese kolonisten zijn de grootste rovers op aarde.


  Maak melding
 23. @ Fer E.

  Fer fa wakka brada ; hoe heb je de jaarwisseling door gebracht man, liever te laat dan nooit tek a yari brada. No mi no dé na Sranan ben voor de kerst terug gekomen, de ene napi wat ik zoek is niet voor me zelf. Het is voor iemand die terminaal ziek is, en die wil en lust een napi, voordat ie het lootje
  legt. maar no spang mijn zwager is nu in Su en a man o go zoeku gi mi !!!!
  Fer no spang, alles komt op zijn pootje terecht met behulp van de goede man daar boven.
  Odi odi Fer, no spang ; a seti brada !!!!!!

  Jacko


  Maak melding
 24. @ Pataka & @ Hans van den Broek

  Ik volg jullie alle 2 blijven jullie maar lekker kibbelen, zolang het niet beledigend wordt vind ik het prima, maar dat gaat niet gebeuren ! ( Jullie hebben hersens dus dat scheelt weer. )

  Jacko


  Maak melding
 25. @ Johan,
  Ga de oude kranten na.In de 80-tiger jaren had iemand aardappelen uitgestrooid op zijn akker in Nickerie !!
  Hij gaf door aan LVV/de Regering dat zij konden komen kijken hoe goed de aardappel het deed met zijn getoonde aardappelen. Gelijk kreeg hij van regering(militairen/Bouta) een groot perceel om aardappelen te planten !! Hij lachte zich rot !!
  Dit nog, aardappelen hebben geen “koude prik” nodig als tulpen; wel een langere daglengte !!
  Wat doen de “lummels” afgestudeerde landbouwkundigen van Denventer en Wageninge mbt “plantenverdeling”?
  Het is alsof ze alles zijn vergeten wat ze hebben geleerd als ze in Suriname aankomen.
  Trouwens niet alleen schaarste in 1980-jaren !! Het was begonnen tijden CIS van Eddy Bruma en Derby(want deng koeli e-njan-ptata;wie-e-go-sorie-deng ook geen gele erwten) !! Je kon het kopen netals rijst en suiker bij de
  PNR-ondro-oso verkooppunten !! Dus het is niet de schuld van de NDP alleen !!!


  Maak melding
 26. @Pataka,

  Je hebt gelijk dat de Inheemsen (Indianen) worden bestolen.
  Quinoa is hoofdvoedsel van de Peruviaanse Indianen. Toen men in Europa erachter kwam dat quinoa zeer voedzaam is, werd de quinoa gebombardeerd tot superfood en massaal opgekocht, waardoor er haast geen quinoa overbleef voor de Peruviaanse bevolking.
  Ik ben pas quinoa gaan eten toen bleek dat het ook in Nederland wordt verbouwd. Ik let daarom bij het kopen van quinoa ook goed op waar het vandaan komt.


  Maak melding
 27. @Hans van den Broek,

  Hoe kom je er ik dat ze in Azië nog nooit pepers hadden gezien.

  Verbouwen van pepers
  Oorspronkelijk groeide de peperplant in India, maar door de eeuwen heen zijn meer landen begonnen met het produceren van pepers. Een peperplant heeft een leefomgeving nodig waar voldoende vocht is en een hoge temperatuur heerst. Daarnaast groeit de plant het best in de schaduw. Hierdoor is het niet mogelijk de planten overal te verbouwen. Brazilië, Vietnam, Indonesië en Maleisië verbouwen naast India ook pepers op grote schaal. In Nederland worden pepers in kassen geteeld, waardoor ze het hele jaar door leverbaar zijn met behulp van groeilichten. Bij het telen van de pepers wordt gebruik gemaakt van zowel grond als substraat en om al het gewas goed te kunnen beschermen tegen negatieve invloeden wordt enkel gebruik gemaakt van biologische bestrijding. Ook de bestuiving van de bloemen aan de peperplant gaat via de natuurlijke weg. Voor dit proces worden hommels ingezet. De peperplant, een slingerplant van maximaal 15 meter hoog, produceert kleine bessen welke in trossen van gemiddeld 12 centimeter lang groeien.

  Gevonden op internet: Pepers, alles wat u wilt weten.


  Maak melding
 28. Terwijl in Nederland de zoete patat steeds meer wordt verkocht, laat Suriname dit gewas min of meer links liggen.
  Hindustanen kunnen/willen geen roti eten zonder aardappelen. Aardappelen zijn goed te vervangen door Chinese tayers of aroei. Aroei bevat wel meer zetmeel dan aardappel, dus niet zo geschikt voor mensen met diabetes. Met mate eten dus en veel bewegen. Maar Surinamers en bewegen gaan niet samen. Surinamers en vooral voedsel met veel koolhydraten eten dat gaat wel heel goed samen.


  Maak melding
 29. @ Jiyani: Er zijn verschillende soorten planten die peper genoemd worden. De zwarte peper uit het geslacht Piper komt oorspronkelijk uit Azië. De chilipepers uit het geslacht capsicum komen uit tropisch Amerika en zijn door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Hieronder een citaat uit Wikipedia:

  “Archeologen hebben aangetoond door het onderzoek van antiek aardewerk, dat de chilipeper al rond 7000 v.Chr. in Mexico werd gebruikt. Tussen 5200 en 3400 v.Chr. werd de plant al verbouwd, dat maakt chilipeper tot een van de oudste landbouwgewassen ter wereld, maar ook de wilde chilipeper bleef een veelgebruikt kruid. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn. Toen de Spanjaarden in Mexico arriveerden hadden de Azteken al tientallen variëteiten gekweekt. De chilipeper werd aan het eind van de 15de eeuw ‘ontdekt’, door de mannen van Columbus, deze was eigenlijk op zoek naar een alternatieve bron van zwarte peper, vandaar dat hij de naam Pimiento (‘zwarte peper’) aan de plant gaf. Uiteraard hadden de inheemse bewoners de eigenschappen van de plant allang toegepast. Van Chili tot Mexico was deze plant lange tijd de enige door indianen gebruikte specerij. Door de Spanjaarden werd de plant in 1514 in hun eigen land ingevoerd en verspreidde zich zeer snel over de rest van Europa, Afrika en Azië. Rond 1680 waren er al 33 variëteiten gekweekt.”

  Zie ook dit citaat uit peperzaden.nl/nieuws/historie/

  “Het gebruik van chilipepers was in de achttiende eeuw in Azië al zo gewoon dat vele reizigers aannamen dat de plant daar inheems was. Maar we hebben het echt aan Christoffel Columbus te danken dat al die oosterse gerechten zo heerlijk scherp van smaak zijn.”


  Maak melding
 30. A no mie, het gekke is dat ik al een paar keer de vraag had gesteld aan mijn schoonfamilie in Nickerie, zelfs afgelopen november nog waarom ze zelf geen aardappels gingen verbouwen, ik kom zelf uit een landbouwers geslacht, zo moeilijk is dat niet, en kreeg steevast als antwoord door de bemesting, onkruidbestrijding van de rijstvelden door vliegtuigjes zou de grond niet geschikt zijn, zou kunnen. ben er verder maar niet op ingegaan omdat ik er in al die jaren ook achter gekomen ben dat er vaak gezegd wordt het kan niet, omdat ze het niet geprobeerd hebben laat staan doorgezet hebben.


  Maak melding
 31. Veel belangstelling
  Het derde punt dat wereldwijd speelt, is duurzaamheid; met zo weinig mogelijk land en zo min mogelijk water de beste aardappelen telen. De aardappel kan onder heel wat omstandigheden groeien. Behalve op plekken als Suriname, dat in de tropen ligt, op zeeniveau en geen hoogland kent. “In Nederland zijn we ver. De Nederlandse rassen worden vooral verwerkt tot chips en friet. Er is veel belangstelling voor vanuit het buitenland. En we hebben rassenvergelijkingsprogramma’s om te onderzoeken welke gewassen onder welke omstandigheden het best gedijen. Ook gebruiken we beslissingsondersteunende systemen. Dat betekent niet zomaar gaan sproeien en bemesten, maar eerst onderzoeken of dat nodig is. Bodemanalyse kan bijvoorbeeld uitwijzen of er genoeg mineralen in de grond zitten of dat bijbemesting nodig is. Het weerbericht kan voorspellen hoe vochtig het blad wordt en dus gevoelig voor ziekte. Ontwikkelingslanden kunnen zo nog een grote slag maken.”

  Uit bovenstaande alinea die ik heb gekopieerd van http://www.agro-food.nl de opkomst van de voedzame en duurzame knol, blijkt dat in Suriname de aardappel niet gepoot kan worden. De reden is ook vermeld.


  Maak melding
 32. Tekenen aan de wand wat komen gaat. Maar zeer goed voor de ma pima ndp paria’ s die ddb verafgoden en in 2020 weer gaan stemmen op deze misdadigher. Opa taki, na dagoebal met ddbcshijt gaan ze in de toekomst gratis te eten krijgen.


  Maak melding
 33. Dat a-morele, kansloze narcolandje vreet nu drugsrijst. 2300 kilo op voorraad. Af te halen bij het Bouta-depot. Je weet wel, die drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar met zelf-amnestie en president van dit corrupte, criminele paarse rattenhol.


  Maak melding
 34. @ Johan: Hierboven wordt door Pataka geschreven dat de Indianen in Suriname aardappelen kweken. Ik vraag mij af of dat wel zo is. Zelf heb ik het wel eens geprobeerd, maar dat werd niets.
  Het probleem is dat de verhouding tussen de temperatuur en de hoeveelheid beschikbaar licht niet goed is. Hoe hoger de temperatuur, des te meer licht een plant nodig heeft. In de zomer kan het in Nederland ook heel warm zijn, maar dan is het 18 uur licht. In Suriname is het licht overdags heel fel, te fel voor de plant om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Daardoor wordt hij iel en slap. Je Nickeriaanse familie heeft gewoon gelijk.

  In de tropen kunnen aardappelen en andere gewassen uit gematigde streken wel gekweekt worden, maar dan in hoger gelegen gebieden. In Afrika worden op de Keniaanse hoogvlakten veel bloemen gekweekt, zoals rozen en anjers. In Columbia ook, in gebieden die enkele duizenden meters boven zeeniveau liggen. Onder de evenaar, maar elke dag van het jaar ongeveer 20 graden.

  Ook al kan het in de tropen, dan nog is aardappelen kweken niet gemakkelijk. De plant staat daar bloot aan allerlei ziektes en teelttechnieken zoals afwisselen met verschillende variëteiten moeten dat voorkomen. Daar is veel kennis voor nodig. In het Nederlandse Wageningen is veel kennis aanwezig op dat gebied.

  Op de website agro-food.nl/duurzaamheid/aardappel is het een en ander te lezen over aardappelen in de tropen. Helaas voor Suriname staat daar ook de zinsnede: “De aardappel kan onder heel wat omstandigheden groeien. Behalve op plekken als Suriname, dat in de tropen ligt, op zeeniveau en geen hoogland kent.”
  Als iemand Surinaamse aardappelen heeft gekweekt dan hoor ik dat graag, maar voorlopig twijfel ik ernstig.

  Overigens, het zijn niet de Nederlanders die de aardappelen uit Zuid-Amerika hebben gehaald, dat waren de Spanjaarden.


  Maak melding
 35. Volgens mij moet dit geen probleem zijn dit is niet onze nationale voedsel. Vervanging zoeken wat dacht je van casave en andere aardvruchten. Creativiteit is geen doodzonde.


  Maak melding
 36. @ Jiyani

  Nergens te krijgen, heb ook alle winkels plat gelopen, als ze me zien roepen ze a no dé.
  Normaal gesproken komen ze ook uit Africa napi´s, maar kuch na hai !!!!!
  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 37. Ironische was dat d eRoti zaak genaamd ALOE roti GEEN aardappelen had en hun concurrent Roop Ram gewoon aardappelen had hoor. … Juist als je zaak ALOE heet mag het geen NEE verkopen op ALOE ik vind dit wel een vet minpunt… Roop Ram zei me , je moet in winkels zoeken en dan buurten met weinig Hindoestanen dan vind je gewoon aardappelen, dus ALOE yu lizzy hor.. maar je eten is heerlijk 😉

  Ik zelf vind alles dat minimaal een beetje op Aardappelen een beetje lijkt ook goed, zoals cassave, zoete patat, banaan , YUMMIE


  Maak melding
 38. Chris schreef : ”Volgens mij moet dit geen probleem zijn dit is niet onze nationale voedsel. Vervanging zoeken wat dacht je van casave en andere aardvruchten. Creativiteit is geen doodzonde.”

  een derde vd bevolking is van Indiase afkomst en AARDAPPELEN hoort wel bij hun hoofdvoedsel.. een derde van Su denkt dus er anders over…. dat het JOUW hoofdvoedsel niet is , KAN, maar laten we ff bij de feiten blijven, ik persoonlijk heb geen prob als ipv aardappelen cassave zou worden gebruikt.

  Ik woonde nog in Ned en rijst was erg duur geworden in Su en werd in Ned doodleuk gezegd:
  ”dan eten ze maar pasta” mensen hun mond lijkt op PASTA sjorrie hoor. Aardappelen met cassave ruilen kan , maar rijst /pasta nee hoor… ik als echte rijst eter zeg NEE…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES