Swit watra in teken van verbinding

11
Swit watra in teken van verbinding
Nathalie Noslin (l) mocht voor de eerste keer de ‘Swit watra’ verzorgen.

ROTTERDAM, 7 jan – De jaarlijkse ‘Swit watra alasma’, die in Suriname al een begrip is, moet ook generaties en bevolkingsgroepen in Rotterdam met elkaar verbinden. Dat wil althans ondernemer Fred Fitz-James tot uitdrukking laten brengen met dit jaarlijkse Afro-ritueel. Hij vroeg Nathalie Noslin of zij de ‘Swit watra’ deze keer wilde verzorgen.

“Ik ben moe om te kijken naar Chinese kalenders of kalenders met figuren met zeven of twintig armen”. Fred Fitz-James, een Afro-Surinaamse ondernemer in Rotterdam nam het initiatief om een kalender te maken waarin hij zichzelf herkent. De kalender werd onlangs gepresenteerd op de ‘Swit watra alasma’ waarmee het nieuwe jaar 2019 werd ingeluid.

Met de ‘Swit watra’ wil Fitz James ook generaties en bevolkingsgroepen met elkaar verbinden. Dat lukt aardig want mensen met verschillende achtergronden komen langs om een ‘wasi’ te nemen: veel creolen, hindoestanen (FOTO) maar ook zwarte Amerikanen nemen een proef op de som.

Nathalie Noslin mocht voor de eerste keer de ‘Swit watra’ verzorgen omdat Marian Markelo verhinderd was op deze zesde editie van het nieuwjaarsritueel. In deze RTV-mediaspecial over de ‘Swit watra alasma’, een uitgebreid verslag:

Een verslag van Sam Jones Productions

11 REACTIES

 1. “Ik ben moe om te kijken naar Chinese kalenders of kalenders met figuren met zeven of twintig armen”. Fred Fitz-James, een Afro-Surinaamse ondernemer in Rotterdam nam het initiatief om een kalender te maken waarin hij zichzelf herkent.

  Dat je iets wilt doen van je eigen cultuur of religie is goed.
  Maar waarom moe worden van het cultuur van anderen ?
  Dan weet Fitz niet wat verbinden betekent en heeft hij geen respect voor anderen.


  Maak melding

 2. WAT EEN ONZIN; Swit watra in gemeenschapsverband.
  Al van kleinsaf werd de (voor)bereiding van een Swit watra door mijn moeder gedaan en deed zij ook zelf haar takkie tijdens het Swit-watra-bad. Deze gebruiken zijn door ons overgenomen en ook onze kinderen doen het op dezelfde wijze. Een ieder wist/weet hoe en welke ingrediënten zijn gebruikt voor de Swit watra. Dat maakt vertrouwd en draagt bij aan datgene waar het uiteindelijk om gaat; een behagelijk gevoel en de spirit voor een gezond en gelukkig leven (ook met andere bevolkingsgroepen). Zo ben ik ermee opgegroeid en betwijfel of een Swit watra die door een vreemde is bereid bij mij hetzelfde effect teweeg zal brengen.
  Overigens, bij een Swit watra wasi gaat het niet alleen om simpelweg de ‘handjes wassen’; what about het reinigen van overige lichaamsdelen?
  Btw Fred Fitz-James, in deze digitale tijdperk hoef je niet moe te worden van het kijken naar ‘Chinese kalenders of kalenders met figuren met zeven of twintig armen’. Houdt op met je goedkope verkoopverhaaltjes en stop met de vercommercialisering van het Swit watra ritueel.


  Maak melding

 3. Goede zaak, alleen moet Fred Fritz-James niet gek op kijken als andere etniciteiten die commercieel, ondernemend, productie kunnen opzetten, de koopman en de dominee ermee vandoor gaan en de Afro-Surinamers weer het nakijken hebben.

  Geuren van planten, bloemen, sweet watra maken. prima! Je lichaam wassen met zeep e/o een sweet watra, enz, en je lekker voelen prima, heerlijk ruiken. Deze wasie moet men ook plaatsen als je lichaam dagelijks wassen met zeep en een /odeur, aangename geur voor je lichaam. In dit geval komt er ook een geestelijke praatje bij kijken. Alle maal goed.

  Als Fritz-James moeite heeft met Chinezen, Hindoestaanse culturele zaken is dat zijn goed recht, maar Suriname is niet alleen de Afro-Surinaamse cultuur en beschaving. Hoeveel Surinaamse indiaanse of van andere Surinaamse etniciteiten voorwerpen verkoopt hij in zijn culturoe shop. Moeten andere etniciteiten die daar niet toe behoren deze daarom ook moe van worden.

  Fits-James mag wel enige respect kunnen opbrengen voor de andere (su) etniciteiten. Suriname is geen Afro-cultuur alleen. Hij kan wel tactischer zijn boodschap hebben gebracht dan de andere etniciteiten weg te willen zetten.

  Eenheid in verscheidenheid of niet dan?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Hij mag zeggen dat hij moe van wordt om bepaalde beelden steeds te MOETEN zien. Ik vind dat ook! Het initiatief nemen om een eigen kalender te ontwerpen met beelden die herkenbaar zijn en je er een prettig gevoel bij geven is mooi en goed. Het hoeft niet zo te zijn dat hij met zijn actie de verbinding afsluit, de keuze wordt groter en zijn assortiment ook. Trots op hem.


  Maak melding

 5. @ Forumers,
  Weer zo een idioot !! Wil zg “verbinden” maar sluit bij voorbaat andere cultuur dragers uit bij zijn uitvinding
  van switie-wasie !!! Is hij niet moe geworden om steeds te kijken naar Maria met hoofddoek met kindje op
  de armen en Jezus in een baba-lendedoek aan het kruis ?? En waar komt de cultuur van de oudste(autochtone) “Indianen” tot uiting bij hem ? Is zijn switie watra wel “hygienisch” gekeurd !!
  Ga liever een zaak/handel opzetten als de Turken en Marokanen met vooral Surinaamse produkten !!
  Is hij ook moe geworden van het eten van tjawmin ,bami,nassi,roti,trie en pitjel ???


  Maak melding

 6. ELLY PURPERHART Nanga AURA REN NAAR GLENN DRAIBERE
  Deze zijn de vervanger in Nederland FRED en NATJE
  Leri ne pur don/afkodrei

  Is tijd dat de N om de tafel gaan zitten met deskundigen om te praten over de perfectie van het winti religie. Is gebleken dat de mensen bezig zijn met napraten. Maar de bron/rutu van dit alles missen zij en maakt dat zij doodongelukkig zijn. De onderlinge verbondenheid bestaat niet en iedereen doet wat hij of zij denkt te doen. De basis is door onze voorouders op een zeer bescheidend manier gelegd, maar men weet niet of begrijpt het helemaal niet.

  De wijsheid onder de winti belijders ontbreekt en treedt steeds in botsing met de realiteit. Omdat men de bron niet kent.
  Religie is een wetenschap!!!!! En Winti is ook een wetenschap!!!!!!
  Gelooft ligt bij de gelovigen met angststoornis of emotioneel zwakzinnigheid en dit vindt je overal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.