Zware vervuiling van Irene vallen in Suriname door goudzoekers

28
Zware vervuiling van Irene vallen in Suriname door goudzoekers

PARAMARIBO, 6 jan – De bekende Irene watervallen in het Brownsberg Natuurpark hebben te maken met zware vervuiling. Deze vervuiling wordt veroorzaakt door de activiteiten van goudzoekers. En de regering van Suriname doet er niets aan zegt milieuactivist Erlan Sleur. Op zijn Facebook pagina plaatste hij deze week onderstaand filmpje over de zwaar vervuilde watervallen.

“Nadat we eerder al beelden van de Leo vallen hadden gekregen over de zware vervuiling, kunnen we de belangrijkste hotspot ‘Irene vallen’ daar ook aan toevoegen” aldus Sleur. Nadat bekend was dat er illegale goudzoekers bij de Leovallen opereerden, heeft de regering na ruim 3 weken nog geen ene vinger uitgestoken zegt een boze Sleur.

“De totale vernietiging van onze natuur door deze regering en het gehele kliekje er omheen (Paars maar ook kapitaal krachtige VHPers die flink mee eten) is volop ingezet met het enige doel ‘zakken vullen'” schrijft Sleur op zijn Facebook pagina.


28 REACTIES

 1. Toeristen die naar Suriname gaan moeten de bekende Irene watervallen in het Brownsberg Natuurpark vermijden door zware vervuiling met kwik die in het water terecht komt door de goudzoekers die naar goud zoeken gebruiken.

  Het kwik in het water is schadelijk zijn voor uw gezondheid, ogen, oren, hoofd, huid, longen, neus, mond, edele delen, uw lichaam, uw gezondheid.

  Ook de natuur, flora, fauna het water, de bodem, de lucht wordt door dit kwik dat erin komt heel erg vervuild.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Ach mijnheer Sleur, het is altijd zo geweest : ikke ikke en de rest kan stikken. Het is net wat je zelfs zegt, zo lang ze er belang bij hebben : laten ze alles in de soep lopen met alle gevolgen van dien !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. De natuur vernietigt men maar ook hun eigen gezondheid dus hoelang kunnen ze nog genieten van dat goud?
  Dat goud gaat ook gelijk naar de Braziliaanse vrouwen van lichte zeden dus na zomaar.

  Heb medelijden met de dieren daar en de baby’s die ziek worden geboren van de gouddelvers.


  Maak melding

 4. Het is niet de eerste keer dat de heer sleur waarschuwt voor de gevolgen van de zwarte kant van de goudwinning. Het is ronduit misdadig wat hier gebeurt. En dit onder het toeziend oog van deze regering. Wat voor land laten wij achter achter voor het nageslacht. Terwijl in bijna alle landen in de wereld behoud van het milieu hoog op de agenda staat ,maken wij onze unieke natuur systematisch kapot. Geld en hebzucht voeren de boventoon.


  Maak melding

 5. De vervuiling van Suriname met kwik en chemicaliën interesseert deze regering absoluut niet. Als je denkt dat het bij de Brownsberg erg gesteld is met de vervuiling moet je eens gaan kijken wat er verder in het binnenland gebeurt. De vervuiling daar is vele malen erger.

  Vele mooie voornemens van deze regering hebben we aangehoord, maar die zijn niet gerealiseerd.
  Sterker nog, er is niet eens een poging ondernomen om de voornemens te realiseren. Zoethoudertjes. Als je er over praat denkt het volk dat je er ook iets aan doet of van plan bent te doen. Niets dus.
  Kwik zouden ze verbieden.
  Scalians aan de ketting
  De goudsector ordenen
  Eco toerisme ontwikkelen
  Ongebreidelde houtkap en export van rondhout stoppen.
  Om maar een paar te noemen.

  Met recht noemt Sleur het een klotezooi en dat geldt niet alleen voor het gebied rond de ireneval maar voor heel Suriname.


  Maak melding

 6. Overal plastick, kijk in alle rivieren en niemand doet wat. Erlan Sleur kijk eerst waar je woont en we hebben niks aan Irene watervallen. Erlan Sleur als je om de natuur geef en ruim eerst alle plastick van Leonsberg. Bewijs eerst dat je wat doet Erlan Sleur of zoek je alleen aandacht. Iedereen moet alle plastick opruimen, smelten in blokken en verkopen aan China.


  Maak melding

 7. En op deze manier worden de binnenlandse bewoners op een “onschuldige” manier geëlimineerd.
  De Bosnegers en Indianen eten de vis en gebruiken het water. Dus…..dan ze straks dood aan onbekende ziekten.


  Maak melding

 8. De You Tube film van de heer Sleur zegt mij nog niks, wat ik wil weten of er kwik in het stromend water terecht is gekomen. Heeft men metingen verricht?
  Als de heer Sleur zo zeker is van zijn zaak waarom dan niet een klacht indienen bij de politie tegen de illegale goudzoekers, dit is zijn burgerplicht en niet van anderen.

  Men is gauw geneigd anderen te beschuldigen maar zelfs onderneemt men geen stappen. Of denk de heer Sleur dat hij met deze film de regering e.a. slapeloze nachten gaat bezorgen.
  DIT IS SURINAME


  Maak melding

 9. in de jaren 70 kon je het water die naar beneden stroomde van deze bekende Irene vallen drinken en mee koken.
  Het is toch verklaard als reservaat (beschermd natuurgebied) en erkend door de wereld natuurfonds en waar Suriname geldelijke subsidie en hulp krijgt.
  Er wordt kennelijk gedacht door de regering en specifiek minister Dokson en de minister van Justitie en Politie “het zal mijn dag maar wezen, na den witmang dong no ka want de gi monie en na toch oenoe en doe sang oen wanie”
  Dus na soso lafoe oenoe kang lafoe deng mang disie


  Maak melding

 10. Heerlijk fijne vriendelijke mensen, en samen met de schone nauur stond Suriname bekend. Stond. Want Sur. zakt snel door de stront. Dag vogels. Dag bloemen. Dag Suriname. Welterusten!


  Maak melding

 11. He Erlan,
  Er bestaat ook zoiets van burgerlijke ongehoorzaamheid; niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Wordt het nu geen tijd dat we in Suriname de gele hesjes gaan aantrekken?
  Ik sluit me graag aan.


  Maak melding

 12. Geef VHPers de schuld en terwijl jullie NPSers het land in de strond heeft gebracht. Kijk Mauritius en South Africa waar Hindustanen zijn heb je welvaart en waar je Creolen heb alleen maar vernielers. Zijn het niet de Marrons die de meeste kwik gebruiken. Wie haalt kwik uit het buitenland en wat doet de douane? Willen Jullie Suriname redden en haal dan maar 1 miljoen Hindustanen uit India voor dat het te laat is. Luisteren jullie niet en dan zullen jullie echt diep pienaren!


  Maak melding

 13. @pataka.
  Waarom tjamaars uit India. Hebben Hindoestanen nog niet voor genoeg afgunst,haat en nijd gezorgd in Suriname.
  Ga zelf hard werken en een stukje bijdrage leveren aan het welzijn van Suriname.
  Randdebiel.

  Tjee


  Maak melding

 14. @DOE Bye,
  Hahaha, Surinamers met gele hesjes.
  Geile hesjes zal je wel bedoeld hebben.
  Al brand de hele stad af, al vloeit het kwik rijkelijk over Surinaamse grond; als er ééntje is die zich een roes slaapt, dan ben ik dat wel.


  Maak melding

 15. Straks hebben ze niets meer, het goud is op en de toeristen blijven weg, lang leve het korte termijn denken ten koste van de natuur, wat een dom egoistisch volk eigenlijk wat zich daar mee bezig houdt, genoeg goud maar gebrek aan gezond verstand


  Maak melding

 16. Papie waarom draag je dan schoenen? Dank zij de Tjamaars of schoenmakers kan je nog lopen. Waarom geef je niet toe dat je een tjamaar ben? India nu de rijkste land ter wereld en Suriname nu de armste land dank zei luie zuiplappen mensen als Papie. India kan jullie redden en China gaat jullie op eten.


  Maak melding

 17. Ach maak je niet niet druk !
  De fam.Bouterse en kornuiten hebben alles in de hand!
  En de binnenlandbewoners hebben “vrije dokter/geneeskundige behandeling !!
  Wij schijten een buffel in de stad !! Njang moro Anjoemara vis !!! en Toekoenarie vis !!!
  En Son of Dod heeft lekker zijn Braziliaanse schonen als speeltje op zijn schoot !! Derhalve zal
  hij nooit optreden in deze !!


  Maak melding

 18. Facelook
  Je hebt volkomen gelijk want onze pseudo econoom en IT’er kan de schade niet bevatten laatstaan de waarde hiervan inschatten en benaderen.

  DE kreek te Broko Baka wordt beveiligd waardoor er geen schade kan worden veroorzaakt


  Maak melding

 19. Niet alleen de natuur is vervuild ook de mensen hun denken.Velen zien het verschil tussen recht en krom niet meer.Keuren alles goed zolang zij er direkt of indirekt voordeel aan hebben.De Neks No Fout mentaliteit is bij velen diep ingeworteld.


  Maak melding

 20. Heel triest dat goudzoekers niet eens uit een natuurgebied kunnen blijven, aangezien de overheid niet aan handhaving doet….hebben de goudzoekers vrij spel!! Alle goudzoekers onder schot houden en verplichten het vervuild water te drinken als straf!!!


  Maak melding

 21. Nog even en dan is ons drinkwater ook aan de beurt …vele onbekende ziektebeelden zijn nog een raadsel voor vele van ons medicus…we hebben 5 jaar geleden de nood klok al eens doen luiden..maar geen gehoor…sterker nog….we gaan ineens drinkwater exporteren…geweldig idee…moet nog steeds van de grond komen..NDP…ons dank


  Maak melding

 22. Meneer Dodson is aan het Dodsoneren. Hij zegt dat Sleur liegt, overdrijft en dat het een bewerkte film is. Hij beweert dat het reservaat verboden en gesloten gebied is voor Goudzoekers in Suriname.
  Wel meneer Dodson alles is in Suriname open. Als je iets wilt afsluiten dan moet je gewapende boswachters met politiebevoegdheden benoemen om die hebzuchtige door goudkoorts bevangen goudzoekers tegen te houden. Geef eerlijk toe dat de hele regering Bouterse een soepje van dit alles hebben gemaakt.
  U begint ook op Ferrier te lijken. die heeft toch ook beweerd dat alle schoolkinderen in het binnenland, die over het water moeten, zijn voorzien van vesten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.