Regering Suriname wil verbod op transport boomstammen over de weg

19
Regering Suriname wil verbod op transport boomstammen over de weg
Foto: Karin Rack-Walcott | Dagelijks rijden deze grote truck op de smalle wegen.

PARAMARIBO, 6 jan – De regering in Suriname is voornemens een verbod te leggen op het transport van boomstammen over de weg. “Door de toenemende verkeersdrukte, maar meer nog ter bescherming van onze dure wegen tegen beschadiging, zal het zware transport, waaronder het transport van boomstammen, zoveel mogelijk over water plaats dienen te vinden” zei president Bouterse afgelopen week.

Met deze maatregel wil de regering onveilige situaties van overbeladen trucks met houtblokken, die mogelijk een gevaar vormen voor mede-weggebruikers, terug dringen. Ook ontstaat er minder schade aan wegen.

Volgens de president is de maatregel ook voor ondernemers gunstig want ze hebben minder onkosten. Transport over water goedkoper is volgens de president goedkoper dan transport over de weg.

De grote trucks met boomstammen waren de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege diverse incidenten. In sommige gevallen greep de politie meteen in, om erger te voorkomen.

Boomstammen vallen van truck en beschadigen auto in Suriname
Boomstammen vallen van truck en beschadigen auto in Suriname – Foto: Ernesto de Rooy/Facebook
Opnieuw incident in Suriname met zware boomstammen op truck
Opnieuw incident in Suriname met zware boomstammen op truck – Foto: Karin Rack-Walcott


19 REACTIES

 1. “De regering in Suriname is VOORNEMENS een verbod te leggen op het transport van boomstammen over de weg”. Verkiezingstijd, laat me niet lachen. Nooit komt men met concrete plannen. Men gaat, men wil, men is van plan, men denkt, men is voornemens. Ik denk dat ik maar president van suriname ga worden. komt er tenminste nog SCHOT in de zaak!! ( einde sarcasme)


  Maak melding

 2. minister marika had dit al besloten en hele tijd terug. ik dacht 2004 ? houtzagerijen mochten alleen langs een kanaal of rivier gevestigd zijn. 1 of ander idioot heeft dat weer gedwarsboomd op gefrustreerd. praktijk zit dus anders in elkaar. handelaren willen geen grote voorraden en direct verkopen. vaak snel gelijk in een container en naar china. niet allen het transport de hele sector moet aangepakt worden. lokaal is in hout bouwen duurder dan steen bouwen. is toch belachelijk. aziaten hebben allen interesse in grondstoffen. noem 1 chinees productiebedrijf waaraan Suriname is voor de lange termijn heeft en waarin surinamers emplooi kunnen vinden. het zijn allemaal njang bedrijven die exporteren. goud en hout en wie weet wat nog meer.


  Maak melding

 3. Er moeten strenge straffen komen voor dit soort gedrag. Gewoon de eigenaars van de bedrijven flink beboeten. Dit loopt zo uit de hand. Geen wonder dat het conditioneren van onze wegen geen zoden aan de dijken legt. Of er moet een wet komen dat vervoer over water van dit soort vrachten verplicht wordt gesteld.

  Maar zolang deze houtsector in handen is van de Chinezen en deze regering een vriend is van CHINA zal er een ene moer gebeuren. 2020 Moet hierin verandering brengen.


  Maak melding

 4. Een goed voornemen van de regering van Suriname om een verbod op transport van boomstammen over de weg te laten gelden.

  Zaken:
  – veiligheid van de verkeerdeelnemers m/v is belangrijk,
  – de wegen goed begaanbaar blijven voor de verkeerdeelnemers m/v en deze niet vernietigd worden, de kwaliteit van de wegen in stand houden,
  – goede doorstroming van het verkeer,
  – orde en overzicht in het verkeer voor de verkeerdeelnemers m/v,

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Handhaving is het toverwoord.
  1 >> bij het bouwen van de wegen want die blijken niet te voldoen aan wat er verwacht mag worden.
  2 >> in het Bos zodat het hout gekapt wordt op een verantwoorde wijze .
  3 >> op de goede transportmiddelen voor de aard van het transport en de kwaliteit van de weg die gebruikt wordt.
  Indien dat gebeurd nemen de risico’s en de schade sterk af en worden de prijzen hoger omdat niet elke beunhaas hout kan gaan kapen en vervoeren. Nu kunnen de exporteurs hun leveranciers steeds dwingen voor lagere prijzen te werken.

  Er gaat enorm veel waarde verloren door het slecht organiseren van de sector.
  Ik moest in oktober 2011 en april 2012 ervaren dat de regering geen enkele interesse had in plannen voor optimalisatie van de sector.


  Maak melding

 6. Alles word nu uit de kast gehaald om de electoraat wind uit de zeilen te nemen…waarom nu en niet toen er zoveel schade en ongelukken plaats vonden…blindman politiek…netie alla kauw blakka…..


  Maak melding

 7. Ma moete se nu kanaale graafe dang? Dat kos ook gelt. Se gaan die boomstamme tok nie met korjaal ferfoere? Dang se moete sgeepe koope of huure?


  Maak melding

 8. Volgens mij hoorde ik President Bouterse in de nieuwjaar toespraak zeggen dat de bomen beschermd zouden worden en de bomen niet meer gekapt zouden worden dan heb je toch ook geen transport meer nodig als er niet meer gekapt wordt. Na 5 min gaf hij aan dat het vervoer ipv over de weg via het water zal plaatsvinden, ik vraag me hardop af; “Is hij aan het dementeren”. Laat de natuur met rust want niemand van de arme bevolking proviteert ervan alleen hijzelf.


  Maak melding

 9. Er is geen keuze voor ons president er moet dollars verdient worden.hout,goud, Chinezen, Haïtiaanen, Brazilianen, Guyanesen noem maar op.al wordt hele bevolking vergiftigd.wie denk nog dat de regering voor de volks denk zijn ze aan dromen,Sweet dream….


  Maak melding

 10. Ja, dan moeten we maar terug naar het oude systeem. Bosnegers op de Suriname rivier die op een lange rij boomstammen zaten en deze op een heel kundige manier manoeuvreerden naar Bruynzeel.
  zware boomstammen, die zonken, werden gekoppeld aan lichtere boomstammen die wel dreven.om ze drijvende te houden Soms werden dus 2 keer meer boomstammen vervoerd dan verkocht konden worden. Wat met die overtollige ballast gebeurde weet ik niet. Soms werd deze lange rij bomen door een barkas voortgetrokken. Soms moest het met alleen mankracht gebeuren. Natuurlijk moest het getij dan meewerken. hoe je het draait of keert: het was een machtig gezicht. En als het zo doorgaat krijg je weer paard en wagen op de weg. Wie kan die mooie Hindoestaanse meid vergeten, die op de PAINT YOUR WAGON beschilderde wagen door de straten van Paramaribo reed. Niet alleen een prachtige meid maar ook en mooie stadsgezicht. jammer dat dat verdwenen is.


  Maak melding

 11. Zoals gewoonlijk zal er weer niets gebeuren. Geen vervoer van boomstammen over water maar ook geen goede handhaving op de weg. Na het volgende ongeluk start de discussie weer en worden de voornemens van eerder herhaald.
  Deze regering toetert mooie voornemens om het volk het idee te geven dat ze er iets doet of zal doen aan problemen maar zoals gewoonlijk gebeurt er niets en horen wij na enige tijd niets meer van.


  Maak melding

 12. Larwa, je hebt helemaal gelijk…..
  Bla bla bla…..
  2020 komt eraan….verkiezingen….
  De moordenaar voelt nattigheid….
  Dus hij gaat zoveel dingen verzinnen waar het arme volk intrapt….
  En het klopt wat je zegt over die tjoekoe bij de politie….
  De politie in su is zo corrupt als de tyfus…de moordenaar moet plaats maken voor iemand anders….hij heeft 0,0 gepresteerd….
  Hij hoort in de bak thuis….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.