maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAutobestuurder in Suriname krijgt hartstilstand in het verkeer

Autobestuurder in Suriname krijgt hartstilstand in het verkeer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jan – Hij is niet de eerste verkeersdode van 2019, maar wel de eerste dode in het verkeer. Een autobestuurder is donderdag in het verkeer komen te overlijden. Vermoedelijk na een hartstilstand schrijft Dagblad Suriname.

Volgens de krant reed de man over de Magentakanaalweg toen hij plotseling onwel werd. Volgens een inzittende had de bestuurder ineens pijn op de borst en maakte hij plotseling een linkse manoeuvre. Hierdoor klapte hij tegen een stilstaand voertuig. Twee inzittenden gaven aan dat de bestuurder daarna niet meer bewoog.

De man werd terstond naar een huisarts gebracht, maar bij aankomst bleek dat hij onderweg reeds het leven had gelaten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Dit had voorkomen kunnen worden wanneer de mensen, zoals de inzettende een cursus reanimatie hadden gehad. Elke seconde telt. Het is noodzakelijk dat de gehele Surinaamse bevolking, behalve de dementerenden, slechtzienden leren reanimeren. Het ministerie van volksgezondheid heeft deze taak laten liggen met betrekking tot bewustwording hoe eerste hulp te bieden in nood situaties. Ook scholen hebben een taak hierin. Een ieder kan leren reanimeren. De bevolking moet elkaar leren helpen hoe te handelen in noodsituaties.
  Dagelijks krijgen mensen een hartstilstand. Er wordt met argus ogen naar de persoon gekeken, hoe die ligt te sterven, zonder dat men handelt. Omdat men het niet weet of nooit geleerd heeft. Ik denk dat er grote campagnes gehouden moeten worden dat mensen zich verplicht moeten melden om te leren reanimeren.
  Ook hoe te helpen bij verstikkingsgevaar. Als bewijs dat de persoon de cursus doorlopen heeft een certificaat uitreiken. Hoe kun je bloedingen stelpen??? Het ministerie van volksgezondheid heeft een dringende taak aanzet te geven om de bevolking hierin te stimuleren. Bij een hartstilstand, hoor je direct actie te ondernemen en niet met de persoon te gaan leuren in de auto, kilometers af te leggen, opzoek naar een arts. Reanimeren en de politie of ambulance waarschuwen. Door blijven gaan met reanimeren tot de ambulance er is om de taak over te nemen. Jezus wanneer gaan wij hier in ons landje vooruitgang boeken om een andere zijn leven te redden. Ziekenhuizen hebben ook een plicht om EHBO cursussen te geven.
  Bewustwording nogmaals bewustwording. Hoe herken je een hartstilstand, hoe herken je een beroerte, wat zijn de eerste tekenen. Ai mie Gado. Wat zeer belangrijk is en de hoogste prioriteit heeft, laat men liggen.


  Maak melding
 2. Hij is niet de eerste verkeersdode maar de eerste dode in het verkeer? Interessant ook te lezen bij opmerking. Reanimatie blabla dan had het voorkomen kunnen worden. Nou voorkomen van een hartstilstand doe je niet met reanimeren. Daarbij overleef je ook niet elke reanimatie. Als je kan reanimeren kan je iemand mogelijk in leven houden maar gern garantie. Blsblablsbla. Direct betwetertje spelen hier.


  Maak melding
 3. Boeboe bit sjorie
  Door hetgeen je post geef je de mensen een schuldgevoel dat niet hort.
  Dat JIJ de zo aangegeven, al of niet door ervaring / opleiding, tekenen herkent is toe te juichen. Maar om dan ineens een ieder te schofferen dat zij een opleiding moeten volgen om in dit soort gevallen levens te redden vind ik een boeg te ver.
  Hoeveel mensen denk jij in je omgeving op te kunnen noemen die de tekenen van een hartaanval en een tia te kunnen herkennen?
  Zelfs maagzuur veroorzaakt kramp en pijn op de borst en door een verkeerde diagnose doe je verkeerde dingen.

  Maar al met al zou het toe te juichen zijn als meerdere mensen in Suriname een EHBO opleiding zouden volgen hetgeen ook betekend dat er op termijn minder analfabeten in Suriname zouden moeten zijn


  Maak melding
 4. Boeboe bit sjorie,

  ik ben het volstrekt met je eens! Als de meerijders kennis hadden gehad van een hartinfarct die tot hartstilstand leidde, hadden ze op de juiste wijze gehandeld. En de enige echte goede handelswijze in zo een situatie is inderdaad reanimatie toe passen en alarm slaan.
  Hiermee hadden ze de kans vergroot dat de man in leven was gebleven, door niets te doen om de ademhaling en de circulatie opgang te houden maar naar een arts opzoek te gaan hebben ze niet juist gehandeld. Het is overigens altijd beter om de hulp te verlenen in afwachting van de deskundigen en de patiënt niet te verplaatsen

  Voorts ben ik het met jou eens dat er meer aandacht en cursussen inzake reanimatie gegeven moeten worden. Voor scholen, sportverenigingen, brandweer, politie, medewerkers in ziekenhuizen, padvinders zou dit verplicht moeten zijn. Het is een techniek die een ieder kan leren niks ingewikkeld. Overigen die belangstelling hebben moeten uiteraard ook de gelegenheid krijgen.

  Het verschil tussen “maagzuur” en infarct is soms moeilijk te onderscheiden maar het gaat niet om diagnose stellen maar om de stappen die bij reanimatie horen uit te voeren. startpunt is wel of geen voelbare pols, wel of niet aanspreekbaar en handelen.

  Iemand met last maagzuur heeft een goed voelbare pols en is goed aanspreekbaar.

  Werk aan de winkel voor het ministerie van onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid.


  Maak melding
 5. als iemand buiten bewustzijn raakt, is het eerste wat je moet controleren, ademhaling en
  hartslag. Ontbreekt dit dan dient men gelijk te starten met reanimatie, letterlijk elke
  seconde telt dan. Na ongeveer 6 a 7 minuten sterven hersens af met grote schade
  tot gevolg. In Het centrum zou eigenlijk AED moeten hangen, zodat gebruikt kan worden.


  Maak melding
 6. Sommige bedrijven en instanties zijn vanwege hun beroepsomschrijving verplicht het onderdeel reanimatie (EHBO, BHV) te beheersen. Voor de gewone burger is dat niet verplicht.
  Het is wel handig als je het kunt. Maar het is feitelijk niet een eenmalige gebeurtenis. Je bent verplicht elk jaar je kennis op peil te houden. Want om de zoveel tijd komen er andere technieken tevoorschijn. Voor de gewone burger is dat niet te doen aangezien het geld kost. Bedrijven echter, die betalen wel de kosten voor de werknemers. Hij is de eerste dode en geen verkeersslachtoffer omdat hij niet het slachtoffer is van een verkeerssituatie zoals een aanrijding of iets dergelijks met als gevolg dodelijk letsel. Hij is doodgegaan door hartfalen.


  Maak melding
 7. Sam weten Surinamers wat reanimatie is. Onze regering is aan een reanimatie toe en dat kunnen ze niet eens toepassen. Mijn neef heeft in Suriname een herseninfarct achter het stuur gehad. Door het trage ingrijpen van de Surinaamse gezondheidszorg leeft hij nu voort als een plant. Advies dus aan Suriname: mensen leren reanimeren en heel snel ingrijpen als iemand een infarct krijgt.


  Maak melding
 8. @ john,

  “Sam weten Surinamers wat reanimatie is.”

  Goede vraag!!! hahahaha
  Ik zou denken dat 50 % het wel weet als het om slachtoffers van een hartstilstand gaat.

  Hetzelfde percentage geldt voor het reanimeren van de regering. Turf maar het aantal NDP posters hier. Van twee weet ik het zeker Rob en P-Tigri


  Maak melding
 9. @ Pakira Tigri,

  “Want om de zoveel tijd komen er andere technieken tevoorschijn.”

  Ben zeer benieuwd; welke technieken?
  Ik wil niet achter de feiten aanlopen.


  Maak melding
 10. Die man kreeg een hartstilstand, klapte tegen een stilstaande auto en overleed. Als medepassagier ben je op dat moment even beduusd, hoe kan je dan de ademhaling van het slachtoffer checken en bovendien was die man helaas al overleden.


  Maak melding
 11. @Mix Chick ,

  bij aankomst bij de dokter was de man reeds overleden. Misschien heeft 15 a 20 min geduurd,
  voordat men bij de dokter was. Inderdaad zijn mensen beduusd in z on situatie en is het
  moeilijk om adequaat te handelen, vooral als het ook nog een bekende is. De medepassagiers
  valt ook niks te verwijten. Daarom is het ook zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een
  EHBO cursus volgen en direct hulp kunnen verlenen.


  Maak melding
 12. Die betweters hier rijden elke dag rond met doktoren en reanimatie apoaratuur. Denk zelfs een hele operatiekamer. Wordt van alles bedacht door de beste stuurlui maar het is nu eenmaal niet zo en gaat ook niet zo worden.


  Maak melding
 13. Beste allen ,
  Ik ben een broer van de autobestuurder. Wat niet gezegd wordt in het verhaal dat de medebestuurders broers waren waarbij een van hun heeft gereanimeerd, maar door tekort aan middelen en medische zorg in Suriname, denk hierbij aan AED, ambulancesorg enz is dit allemaal niet mogelijk.
  Ik werk zelf op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis in NL. Eigenlijk moet een ieder een EHBO cursus doen in een land waarbij een er veel hart en vaat ziekte voor komt.

  De overleden man , mijn broer , woonde op Curaçao en was met vakantie in Suriname.
  En dan komt het bureaucratische gedoe op z’n Surinaams en empathie van 0,0. Alle documenten worden meegenomen door de politie en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Ik ging met zijn vrouw naar politie bureau, waar er naar ons gekeken wordt van top tot teen en dan de vraag : wat kom je hier doen ? Niemand stelt zich voor en onduidelijk bij wie je moet zijn. Iedereen zat daar op die bureau de tijd uit zitten. Er werd tel privé gesprekken gevoerd terwijl wij bij de deur staan te wachten. Er werd gewoon op de gang ons medegedeeld waar de papieren waren. Schaam je dood!!

  Zijn vrouw en kinderen waren uit Curaçao naar Suriname gekomen, maar ze wisten niet wat ze met de papieren moesten doen , dus opgestuurd naar Nederlandse ambassade. Nederlandse ambassade werden wij goed behandeld en opgevangen en er was verdere hulp aangeboden indien nodig om een en ander te regelen. Zij weten wel hoe ze mensen moeten helpen !

  En als men naar het mortuarium wil gaan voor bezoek werd er een privé tel nummer gegeven dat er daarop gebeld moest worden voor afwijkende tijdstip te bezoeken en jawel geld betalen
  Letterlijk : de een z’n dood ander z’n brood. Schaamteloos !
  Een uitvaartverzorger onbeschoft , lijkkisten werden aangeboden in prijzen alsof men op de markt staan, met de vraag of wij bij bepaald nog hoger gingen , zonder enige empathie.
  Communicatie: niet mogelijk. Je kreeg tel nummers, die werden niet opgenomen of verkeerde nummers. Dus dan persoonlijk maar hun kantoor.
  Overlijdingsakte regelen via uitvaartverzorger een drama.
  Uiteindelijk via DC Wanica kunnen regelen ! Vriendelijk man , behulpzaam!

  Dit is dus ons overkomen.
  Ik heb wel medelijden met de arme bevolking, dan bedoel ik de arme mensen, daar in een land waar machtspositie en geld het belangrijkste is.
  En aan de media zou ik zeggen : kom mrt duidelijke informatie en de mensen die hier reageren denk eerst goed na voordat je wat roept.

  EHBO/ reanimatie cursus is echt aan te raden, daar red levens in een cultuur waar veel hartziektes voorkomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES