zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieWinkelpand Chiu Hung in Suriname twee keer eerder in brand gevlogen?

Winkelpand Chiu Hung in Suriname twee keer eerder in brand gevlogen?

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 jan – De felle brand die afgelopen nieuwjaarsdag woedde in het winkelpand van Chiu Hung, was niet de eerste. Volgens brandweervoorlichter Olton Pinas zou het pand voor de 3e keer in de as zijn gelegd. De eerste keer was volgens hem in 1962. Toen vielen er 7 doden. De tweede keer was in 1991.

Bij de brand afgelopen dinsdag zijn er twee slachtoffers afgevoerd naar de spoedeisende hulp. Het gaat om een brandweerman en een burger.

Bij de tragische brand in 1962 verloren vier vrouwen en drie kinderen het leven. De oorzaak was toen het afgaan van vuurwerk in de winkel. Een nieuwsbericht hierover van december 1962:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. De brand van 1962 herinner ik me nog heel goed.Een neef van mij ( bekende restauranthouder)verloor zijn 3 kinderen.Ik had een raar gevoel bij die brand en zei tegen vrienden “” let op,er zullen na enkele jaren panden van chiu hung in vlammen opgaan
  En zie,in 1991 en 2018/2019 gebeurde dat
  Ik denk dat alles goed was verzekerd.
  Wordt verzekeringsfraude gecontroleerd?


  Maak melding
 2. @ Jimmy..
  Chinezen uit China zullen het perceel opkopen.Grote Handelshuis + parkeergarage zal gebouwd worden(parkeren tja monie sref-srefie) !!Vraag het maar aan de “parkeer jongens” in de stad en Academisch
  Ziekenhuis en NIS, waarbij parkeerders vaak bedreigd worden als je ze afwijst !!
  Stuart, mie boi doe iets daaraan ipv steeds te lullen over veiligheid !!!


  Maak melding
 3. Het riekt naar verzekeringsfraude en een goedkope manier om tot ontruiming te komen. In 2010 was er ook brand aan de Jodenbredestraat. Je duidelijk merken dat het pand waar het vuur begon en twee aanlengende panden gecontroleerd afgebrand waren. Of dit ook voor het gebouw onderhavige gebouw geldt weten we pas later. Voor nu is het een trieste aanblik, maar de geldwolfen in Suriname denken anders. Het centrum moet verfraaid worden, dus weg met de heritage van houtengebouwen en laat de betonblokken maar komen. Aan de Jodenbredenstraat is toen een mall herrezen, ik ben benieuwd wat er hier gaat herrijzen, een garage of een mall. Wat er ook gaat komen of niet, maar een ding staat vast, en dat is dat er in Suriname vanaf de tachtiger jaren een gewoonte is om gebouwen in brand te steken.


  Maak melding
 4. Foute conclusie.
  De winkel in kwestie was geen Chui Hing, maar Kein Shing & Co, naast Chui Hing aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Dit kan ik niet vergeten omdat ik er bijna erbij was. De grote verliezer bij deze brand was de eigenaar van restaurant Iwan. hij heeft diverse familieleden toen verloren.

  krantenbericht 22-12-1962

  DANKBETUIGING
  Woorden te vinden om de gevoelens van dankbaarheid van mij en de mijnen uit te drukken, jegens de Surinaamse Regering, de Justitiële autoriteiten, de Brandweer, de Politie en de gehele bevolking van Suriname voor de in zo- niet onder woorden te brengen ondervonden blijk van medeleven na het vernietigend werk van de gewoede brand aan mijn winkel en magazijn op 18 december 1. 1. zijn ondenkbaar.
  Dank allen. Hartelijk dank voor de families, die door de brand het diepst zijn getroffen, daar hun
  kinderen en vrouwen de dood vonden is het beste wat ik als mens kan doen de liefde van de Allerhoogste af te smeken, zijnde de Enige, die hierin troosten kan.
  Kien Shing & Co.
  E. Tjon Kien Sang
  GONGGRIJPSTRAAT No, 35


  Maak melding
 5. Staat mij op het netvlies. Ik woonde aan de Weidestraat.
  De vrouw van Rolang Jong A Kiem was één van de slachtoffers. Was een echte zware klap voor hem en de familie.
  Dit alles kwam door een rotje die is aangestoken in het pand van Kien Sing (laagbouw van hout) waar het voorwerk op tafels was verspreid voor verkoop.
  Chui Hung had wel schade maar de brandweer hield deze beperkt.
  De Waterkant en saramaccastraat bestaan hoofdzakelijk uit houten panden die wellicht onder de monumentenzorg vallen en ja mensen daar hou ik mijn hart voor vast. Want als daar brand uitbreekt dan breekt letterlijk de pleuris uit.


  Maak melding
 6. Kijkend naar de beelden dan ziet ik letterlijk maar 2 spuitende brandslangen bij zo een grote brandhaard.
  Is dit niet te weinig geweest of waren er geen andere spuitwagens ter beschikking.
  Dit is wellicht weer een bewijs dat er meer materieel ter beschikking komt aan de brandweer en politie om adequaat te kunnen reageren op gevraagde momenten


  Maak melding
 7. zou niet gek zijn als de staat dat stukje grondgebied opkoopt en er een hoofdkantoor van CBB neerzet. Lijkt mij een geschikte plek in het centrum waar zulke dingen thuis horen of een hoofd politie bureau. Want dat vervallen gebouw waar ze in zitten is geen gezicht. Modernisering is wel op z’n plaats


  Maak melding
 8. zou niet gek zijn als de staat dat stukje grondgebied opkoopt en er een hoofdkantoor van CBB neerzet. Lijkt mij een geschikte plek in het centrum waar zulke dingen thuis horen of een hoofd politie bureau. Want dat vervallen gebouw waar ze in zitten is geen gezicht. Modernisering is wel op z’n plaats


  Maak melding
 9. Een stad met zoveel panden die uit hout zijn opgetrokken zou eigenlijk een vuurwerkverbod moeten gelden.Vuurwerk afsteken is eigenlijk de goden verzoeken.


  Maak melding
 10. CBB is een verdomd goed idee!! Ligging goed!
  Maar over brand gesproken,bedrijf van een neef chui hung a/d Jodenbreestraat was eens ook afgebrand.


  Maak melding
 11. In Su heb je al sinds de jaren 40/50 of eerder een Chinese maffia.
  Het hoofdkwartier was altijd het gebouw van Kong Njie Tong San.
  De oude Chiu Hung was heel lang de voorzitter of Godfather van deze Chinese maffiaclub. Deze familie is altijd een zeer invloedrijke Chinese familie geweest.
  Ze hielden/houden zich bezig met gokken, woekerleningen, omkoperij enz.
  De winkel(s) zijn altijd meer een dekmantel geweest voor hun illegale praktijken.
  Het is nog altijd een zeer gesloten gemeenschap, en ze kopen iedereen om als het moet.
  Ze zijn daarom ook nooit echt aangepakt door justitie.
  Ze zijn een hebi voor de Su gemeenschap, ze leven alleen voor zichzelf en hun Chinese gemeenschap.
  Het zijn parasieten en het land heeft eigenlijk geen ene moer aan deze Chinezen.


  Maak melding
 12. De brand in 1962 was niet chiu hung maar King chieng ik stond erbij te kijken woonde in de Zwartenhovenbrug straat naast de Leonardusschool school. Ik zat samen met de zoon van de eigenaar op school ik noemde hem Piem dat was trouwens zijn naam ook nog. Piem Tjong king sang. En die heb ik meer dan 65 jaren niet meer gezien kwam vaak bij hem thuis. Dus mensen weet waar over jullie praten en geen valse berichten de wereld in helpen.


  Maak melding
 13. Gezien de omstandigheden waarin deze mannen en vrouwen in Suriname werken. Apparatuur is niet zo geavanceerd, hun uitrusting ( kleding, schoenen, bluspakken) zijn vaak oud voldoen niet aan de criteria en als je ooit goed kijkt lopen ze rond in bluspakken die 2e of 3e hands zijn ( vaak staat er brandweer Amsterdam etc op).

  Medisch: tja ze zijn allemaal verzekerd bij de SZF das waar. Maar vraag ze hoe vaak hun longen worden gecheckt. In Nederland zien we vaak bij een brand iemand die lucht metingen doet ( wat zit nou in die rook) vaak worden deze vrouwen en mannen bloot gesteld aan asbest. Heel gevaarlijk. Als er asbest in de lucht zit moeten ze een ander pak aan en moeten ze na het blussen zelf gewassen worden. Dit gebeurt hier dus niet. Ze nemen al deze rotzooi mee naar huis.

  Verkeer:
  Hoe vaak kijken we eerst relaxed rond voordat we aan de kant gaan en plaats maken zodat ze er sneller bij kunnen zijn? Sirenes gaan af en we kijken eerst ” van welke kant het komt”. Daarnaast praten we niet over hoe onveilig ons wegdek is ( gaten etc)

  Telefoonnummer:
  110 is geen gratis nummer beltegoed no de i no mang bel. Maar hoe geven we correct een melding door? Soms is het een puzzel om mensen te verstaan.

  Er is geen water:
  Er is altijd water, maar als jij loopt te kloten met grasbrandjes en erf vuil verbranden en ze moeten eerst bij jou blussen en daarna naar een grotere brand tja rest niets dan gezellig de regendans te doen.

  Ze staan te kijken en doen niks:
  Tuurlijk met plezier laten ze hun familie en gezin thuis om rond te hangen tijdens een brand. Wist je dat je eerst moet overleggen en je afvragen hoe je een brandend gebouw binnen gaat. Die vuurzee houd geen rekening met ervaring, rang of persoon. Probeer een keer dicht bij je vuilnis brand te staan!! Blussen is niet een slang pakken en wild spuiten met water.

  Foto’s:
  Zie de geposte foto’s zie ze staan tussen smorende zinkplaten, ijzer, glas en beton. Mooie foto he, geweldig al die damp, je zal maar struikelen of er door heen zakken laat staan dat je letterlijk alles in ademt. Kijk ze staan midden in iets wat hun graf kan zijn de enige steun die ze hebben is elkaar. Geen vrienden geen familie alleen collega’s. Uitgeput, met slechte uitrusting maar ze moeten door! Alle puin moeten ze zelf opruimen. Daar hebben ze voor gekozen en met man en macht met gevaar voor eigen leven gaan ze verder.

  Gebouwen in de binnenstad:
  Hoe oud zijn die? Wie onderhoud ze? Van wie zijn ze? Vervallen en oud staan ze te wachten totdat de volgende junk of persoon ze in de fik steekt. Er zijn geen sancties omtrent t slechte onderhoud ” laat ze verrotten “. Hoe vaak zijn er inspecties rond brand gevaar van gebouwen. Word het geen tijd dat er gepubliceerd word welke keuringen en gebouwen brandveilig zijn? Hoe zit het met hun bekabeling?

  Voordat jij de volgende keer jou vreetschuur ( dat gat onder je neus) open trekt met feiten die niet kloppen denk eerst aan het gevaar die deze mannen en vrouwen moeten confronteren. Koop een fles water voor ze. Vraag ze if ey luk, power deng, maak ruimte zodat ze kunnen werken, begi yu Gado gi deng.

  Note:
  Kom niet met je ” is de regering schuld” klauwen onder mn post want dit probleem is er al langer dan de afgelopen 10 jaren.

  Brandweer Suriname: I Salute You✊✊
  Dank je uit t diepste van mijn ziel dat jullie durven om elke dag naar jullie werk te gaan.
  💋❤

  Note 2:

  Jij! Ja jij die gezellig verslag doet en live gaat en filmt, google ff asbest bij brand. Ondertussen terwijl jij daar staat is de meest gevaarlijke boosdoener van Kanker verwekken in Jou longen. En daarnaast als baksies neem je ze leuk als kado mee naar je huis. Want die asbest deeltjes en andere giftige chemicaliën zitten te chillen aan je lijf en in je lijf. Leuk he??
  How fun is that…. may you live long✊. Film verder💋


  Maak melding
 14. Dansimang. het is veel eerder begonnen. Hier een stuk uit mijn te publiceren boek.

  De affaire Lijkwan (Lai-Koon of Laij-Koon).
  De affaire Lijkwan (Lai-Koon of Laij-Koon). Een bizarre geschiedenis rondom de veroordeling van een Chinese immigrant in Suriname, vond plaats in 1872.. Lijkwan was geboren in Poenje (Panyu), een stadje in de provincie Kwangtung (Guangdong). Hij tekende, net als vele van zijn landgenoten, een contract om voor vijf jaar in Suriname te werken. In 1868 werd hij per schip, tezamen met 252 landgenoten, naar Suriname vervoerd. Daar werd hij onder nummer 1660 als rietkapper te werk gesteld op de suikerplantage de Resolutie, gelegen aan de Beneden-Cottica. Lijkwan vond zijn werk niet aantrekkelijk. Hij begon ‘s avonds met zijn landgenoten te gokken. De voorman van de plantage was ook een Chinees, genaamd Tjoeng Kiau. Deze was bereid Lijkwan tegen woekerrente leningen te verschaffen. Maar Lijkwans financieele positie werd van kwaad tot erger. Uiteindelijk smeedde Lijkwan samen met twee collega’s, die ook schulden hadden bij Tjoeng Kiau, een plan om de voorman uit de weg te ruimen. Op de avond van 8 augustus 1871, vermoorden zij hem met kapmessen. Zij werden vrij eenvoudig opgespoord en door het Hooggerechtshof op 6 januari 1872 ter dood veroordeeld. In hoger beroep werd de straf van de twee handlangers omgezet in twintig jaar zware arbeid aan de ketting. Lijkwan werd als de hoofddader gezien en werd veroordeeld tot de strop.
  Op 18 januari 1872 vond de bizarre executie van Lijkwan plaats. Toen hij werd opgehangen en de luiken onder hem openklapten, brak het touw. Ook toen hij voor de twee keer werd opgehangen brak het touw en was Lijkwan nog springlevend.
  “Het regt nam toen zijnen loop, maar zie……het koord, hetwelk om den hals van den ongelukkige was geslingerd, brak, en hij viel neder. Ten tweeden male opgehangen, brak het touw wederom, en de deerniswaardige smeekte pardon.”(Gouvernements Advertentieblad dd. 20 januari 1872, no. 9)
  Door deze, voor hem gelukkige, loop van het lot kreeg Lijkwan gratie en werd de straf omgezet in 20 jaar zware arbeid aan de ketting. Na twee kortingen op zijn straf, wegens goed gedrag, werd Lijkwan in 1881 vrijgelaten. Hij trad in 1892 in het huwelijk met veldwachter Jacoba Georgina (vermoedelijk de Christenmulattin Jacobo). Zij overleed in 1901 te Paramaribo. In 1907 trouwde hij met Elisabeth Helena Petronella Lith. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren. Lijkwan overleed op 26 november 1922 te Albina, ruim vijftig jaar na zijn merkwaardige terechtstelling.
  bron: De affaire Lijkwan, een opzienbare terechtstelling. Mr. W.L. Man a Hing. Amstelveen/Paramaribo


  Maak melding
 15. Erg interessant artikel over Lijkwan.
  Het is goed over dit soort onderwerpen te lezen.
  Het schijnt dat bepaalde “”waterkant-lezers” veel weten
  Dus nu ook de vraag waar ik meer kan lezen over de moord op een Chinese winkelier in Tamanredjo tussen 1976 en 1984.


  Maak melding
 16. Eduardo Z. Ik heb in de oude kranten gekeken en heb niets daarover gevonden.
  Wel heb ik in de vrije stem van 14 augustus 1972 een heel spannend verhaal gevonden over de moorden van Stok, Jongerius en Singotiko, die in een buitenverblijf te Tamanredjo plaatsvonden.
  Dit geval ken ik niet. Vreemd, want toen woonde ik nog in Su.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES