Verkoop en afschieten van vuurwerk in Suriname begonnen

19
Verkoop en afschieten van vuurwerk in Suriname begonnen
Archieffoto: mannen in Suriname bezig een enorme pagara schietklaar te maken.

PARAMARIBO, 27 dec – Vanaf vandaag is de verkoop en het afschieten van vuurwerk in Suriname toegestaan. De afschietperiode duurt tot en met 2 januari. Dit jaar zijn er tot nu 36 containers met vuurwerk ingevoerd, aldus een voorlichter van het Korps Brandweer Suriname tegen Starnieuws.

Het streven van het korps is erop gericht dat niemand dit jaar letsel oploopt. Dit hoopt de brandweer te realiseren door het geven van voorlichting. Dat dit helpt is vorig jaar gebleken toen het aantal vuurwerkslachtoffers twaalf bedroeg. In de jaren daarvoor ging het nog om gemiddeld 25 personen.

Vooral kinderen zijn het slachtoffer van vuurwerk. De brandweer heeft daarom de afgelopen dagen op diverse plaatsen voorlichting gegeven over het veilig afsteken van vuurwerk.

19 REACTIES

 1. Ben benieuwd voor hoeveel duizenden SRD’s de lucht ingaan in een land, waarvan men zegt dat de bevolking onder armzalige omstandigheden leeft.
  Vaak zie je dat in arme(re) wijken meer vuurwerk de lucht in gaat.


  Maak melding

 2. Mensen niet zo somber.
  Laat de mensen ook genieten, ellende genoeg in het land.
  Eigenlijk moeten zij geen vuurwerk maar de debiele politici die het land naar de klote helpen afschieten. Nou dan had je het heel jaar door “vuurwerk”.
  Whahaha, sari tori in swietie Sranang.


  Maak melding

 3. Verschepings- en Money Transferbedrijven draaien op volle toeren. Familie, vrienden en kennissen krijgen een sociaalpakket en een TWK, helemaal voor noppes, dus KNALLEN maar.


  Maak melding

 4. De gemiddelde aanhanger van de oppositie zal altijd overdrijven dat zijn/haar economische situatie er bar slecht uit ziet. Maar de realiteit is vaak anders. Zij voeren een toneelstuk op en willen zielig overkomen om er financieel beter van te worden. Het zijn dan echte acteurs die helemaal niet onder doen voor acteurs uit Hollywood, Bollywood of Nollywood.


  Maak melding

 5. Surinamers die in Nederland wonen denken dat wij in Suriname arm zijn. We zijn rijker dan jullie denken. Wij in Suriname hebben geen uitkering nodig. We kunnen casave op onze erf planten en opvreten. Als we onze houten stoelen op het erf laten. Na een paar regenval komen er wortels uit de stoelpoten. Ha ha ha. In Nederland is dat niet het geval. We kunnen zoveel bombels kopen als we willen. Het volk pienaart niet. Mensen in Nederland denken als meneer Ronny Bronswijk. We doen alsof we pienaren, maar echt piena zijn we niet. Er is nog niemand die van de honger sterft in Suriname. Zeg tegen niemand, anders gaat meneer Ronny geen geld meer laten regenen. Sssssst. Tapu mofo.


  Maak melding

 6. Ik hoop dat de handelaren die vuurwerk verkopen, dit niet aan kleine kinderen verkopen. Dit moet verboden worden. Het volk moet zich bewust zijn van de gevaren van vuurwerk of de gevolgen hiervan. Hopelijk verliest niemand handen, voeten of hun ogen. Doofheid, blindheid etc. Er moeten beschermende maatregelen worden genomen. Huizen die in de fik gaan. Hopelijk zijn ze goed verzekerd.


  Maak melding

 7. Alle winkels en grote gebouwen zijn van China. Vuurwerk dat afgeschoten word is ook van de Chinese overheid en de handelaren verliezen niks. Hoe groter en hoe meer geld dat naar China terug gaat. Vuurwerk is verboden in China en word alleen in parken door de overheid afgeschoten. Wie hou je voor de gek? In China mag je met je gezin niet naar een rijke provincie verhuizen en werken alleen op contract. Er werken alleen mannen in het buitenland, meestal mogen de vrouwen niet mee en omdat er geen geld in China komt.


  Maak melding

 8. Het is altijd een gedoe voor de honden en katten en andere huisdieren. Een regelrechte ramp. De honden in Irak en Syrië, die lachen erom gewend als ze zijn aan bombardementen. Maar voor de Surinaamse en Nederlandse hond is het echt stressen. Natuurlijk ben ik zelf ook jong geweest en vond het fantastisch vuurwerk af te steken. Inmiddels boeit het me niet meer. Maar elk wat wils.


  Maak melding

 9. Het is haast niet voor te stellen maar de afgelopen 2 jaar is er in Nederland voor ongeveer € 65.000.000,00 per jaar aan vuurwerk verkocht. En maar klagen als er weer prijzen, btw etc. worden verhoogd. Om over de gevolgen voor het milieu maar te zwijgen.


  Maak melding

 10. @ Hans

  Volkomen met je eens.

  @ Boboe bit Sjorie
  Dat gebeurt ook niet althans in NL, aan kinderen geen alcohol sigaretten en vuurwerk !
  @ Witte vis
  Jullie hebben geen uitkering nodig da´s mooi,en daarom wordt er veel gemoord en geroofd in Su.
  En trouwens uitkering bestaat niet in Su, de overheid kan amper de benzine voor de auto´s betalen.
  @ Get a life
  Veel mensen in NL sparen er voor om vuurwerk en alcohol te kopen voor de jaarwisseling, het is toch geen misdaad hoop ik. Wat het milieu betreft; wij ademen dagelijks fijnstof en andere shit, dus dat is geen nieuws onder de zon !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 11. Na ding moni
  Ik ga lekker genieten van wat de buren afschieten en de winkeliers in de binnenstad live op tv of in persoon ik mag kiezen zonder stress, jas, handschoenen, sjaal aan.
  Soso LOBI en de groeten vanuit Suriname
  Soko soko 😘😂


  Maak melding

 12. Zijn de miljarden regels van het land die sommige SurNed flink frustratie geeft en het hier op de Surinamers afgeven.
  De mensen zijn hier relaxed, ze lachen, donderdag abie te maken nog.
  Als ze hun twk opmaken aan pom, pastei, dansen, pagara’s, pruiken, acrielnagels zal mij een zorg zijn is hun geld komt niet uit mijn zak, pffff


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.