vrijdag, juni 14, 2024
HomeFotoHuisartsen in Suriname voeren actie bij ministerie

Huisartsen in Suriname voeren actie bij ministerie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 dec – Huisartsen donderdag op de stoep bij het Ministerie van Volksgezondheid. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) dringt bij gezondheidsminister Antoine Elias aan om vaart te zetten in de naleving van afspraken over verhoging van de tarieven voor de huisartsen.

Daarnaast moet het huisartsensysteem worden geautomatiseerd en ordening gebracht worden in de eerstelijnszorg. De huisartsen zeggen zich te zullen beraden over verder te nemen stappen, indien resultaat uitblijft.

Voorzitter VMS-Ricardo Markiet zegt dat de situatie onhoudbaar is. De artsen derven inkomsten omdat zij geen tariefsaanpassing hebben gehad sedert de devaluatie van de Surinaamse dollar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. De huisartsen hebben ook een eed afgelegd om goede zorg te verlenen. Hoe vaak sturen zij hun patienten van het kastje naar de muur. Worden patienten hun klachten niet serieus genomen?? Hoe zit het met hun bijscholingen. Wat doen de huisartsen zelf dat hun expertise up to date is?? Verlenen zij ook 24-uurs zorg??
  Wanneer gaan deze huisartsen samenbundelen om huisartsenposten te openen, zowel in Ziekenhuizen als ambulante zorg”zorg aan huis”Het is zeer slecht gesteld met onze Gezondheidszorg hier. Over de grenzen zijn de huisartsen veel actiever dan hier. Huisartsen hebben hun eigen herkenbaar vervoer en motorfietsen met zwaailichten in noodsituaties aan huis.Professionals horen op hoogniveau te werken. Elias als minister van gezondheidszorg gooit er ook met de pet naar. Als de Chinezen zoveel doen voor ons landje en gezien Suriname om de haverklap op de bedelstoel zit, kunnen zij ook meer Ambulances groot en klein en motoren vragen voor de huisartsen. Let wel niet voor prive gebruik. Er moet zo wie zo herwaardering van de salarissen plaatsvinden dus Elias kom maar over de brug. Sarie Torie


  Maak melding
 2. @ Boeboe bit sjori,

  Dat de huisartsen hun kennis up to date moeten hebben akkoord, dat ze goede diensten moeten verlenen akkoord.

  Al het andere zijn zaken die de regenring moet regelen bij wet. Daarbij moet gekeken worden naar het financieringssysteem en de vraag hoe groot de behoefte i;, niet alles wat er in het buitenland is, is goed voor Suriname (huisartsenpost b.v.).

  Normale basiszorg voor de bewoners zou al een winstpunt zijn. Hierbij behoort natuurlijk een goed vergoedingssysteem, op tijd uitbetalen van de huisartsen, goede medicijnen voorraad, etc , etc.
  We weten dat deze zaken onder andere een enorm probleem vormen. De overheid moet betrouwbaar zijn en haar afspraken nakomen, ook in de gezondheidszorg.

  In plaats van afspraken nakomen en garant staan dat er voldoende medicijnen, verbruiksartikelen en gebruiksmiddelen zijn,”bouwt men nieuwe ziekenhuizen”.

  De vraag is wie deze ziekenhuizen gaan bemensen, hoe gaat men het betalen. en wie garant gaat staan voor de toestroom van goederen in de nieuwe ziekenhuizen als het nu al niet lukt met bestaande ziekenhuizen.


  Maak melding
 3. Boeboe bit sjorie
  je hebt met je posting de reeds lang aanwezige zere plek aangeraakt.
  Inderdaad is het bar en boos met het overgroot deel van de huisartsen waarvan een minderheid wel haar eed nakomt en probeert de zieke mens te helpen.
  Het overgroot deel is echter niet vanuit een roeping huisarts geworden het zijn meer geldwolven die aan de lopende band van een fabriek staan.
  Het enige wat ze binnen 5 minuten doen is een recept uitschrijven van antibiotica tot de meest gebruikte pillen (paracetamol).
  Ze staan niet er niet bij stil wat mogelijk de oorzaak is van de ziekte maar stellen gelijk dat het een ontsteking is dus schrijven maar.
  Ik mag niet vergelijken maar ik durf te wedden dat een huisarts in de jaren 60 zich beganer toonde en meer huisvisites aflegde. Je kon, nadat je uit het ziekenhuis was ontslagen, er zeker op zijn da de huisarts je thuis een bezoekje bracht.


  Maak melding
 4. De artsen zijn jaloers op bepaalde DNA leden die voor bijna niks doen meer dan SRD 20.000,– per maand krijgen. Ze krijgen het omdat het niet verdiend is.


  Maak melding
 5. Artsen in Suriname worden opgeleid om later in de politiek en zakenwereld in te gaan, op hun praktijk campagne te voeren en woekergelden aan de man op straat te vragen, valse verklaringen op te maken, verlofbriefjes tegen betaling op te maken en vooral erop los te neuken. Noem eentje die integer en oprecht werkt…met uitzondering uiteraard enkele vrouwelijke artsen. Noem een en ik geef meer dan 50 namen wiens daden als misdadiger en arts traceerbaar zijn. Neem maar de dokter die voor Yokohama werkt en voorzitter is van alles wat met gokken te maken heeft…wanneer verschijnt deze man op zijn praktijk…neem de sopielall dokter te Henar Manna, neem Matai die op zijn praktijk campagne voor VHP voert, neem dokter nietsnut Lachman…neem dokter aan de molenpad, wiens dochter met een handicap is geboren en nu zijn praktijk voert, neem de dokter aan de slanghoutstraat….boi breek mij de bek niet open…ze leggen in Suriname geen eed af, maar een belofte om later te kunnen soemelen.


  Maak melding
 6. Wat een domme reakties van sommigen hier.
  Iedereen legt eed af om de samenleving te dienen en te beschermen.De onderwijzers,de politie,medisch personeel,dokters en advocaten en noem maar op.
  Iedereen wil aan het eind van de maand salaris zien.Jij ook en zij ook.Niemand werkt gratis.
  Nu kan je mooi beweren dat de dokter een eed heeft afgelegd om levens te redden.Heeft de dokter geen familie om te verzorgen?En als de dokter uit liefdadigheid patienten zal behandelen en dat gratis,zijn personeel helpt toch ook,zij moeten toch betaald worden?Zij hebben toch een familie te verzorgen?
  Je kan dokters hebben maar de hospitalen/ziekenhuizen kampen met een tekort aan medicijnen,medisch apparaten,specialisten..wie moet dan ervoor zorgen en uit eigen zak betalen?De dokters,het verplegend personeel?
  Zo de schuld niet geven aan de dokters,zij doen het al met de weinige dat aanwezig is.Ze zijn geen tovenaars,ze zijn geen wonderdokters.Het magische woord hier is Subsidie die bouta van ze steelt.Iedereen wil hetzelfde,iedereen wil verhogingen en terecht ook.
  Het enige wat ontbreekt is eenheid onderling.Iedereen staakt afzonderlijk op andere dag en datum.Je merkt daarom niet hoe slecht de surinamers het hebben.Ze moeten moed en durf uiten en in 1 keer het land plat leggen en dan pas gaan we resultaten zien.


  Maak melding
 7. Voor kwaliteit werk hangt altijd een prijs kaartje, zelf een hond of een ezel willen beloningen van hun baasje voor de geleverde prestaties . By the way assemble leden hebben ook een eed afgelegd, de president idd, en kijk wat voor klote werk hun verrichten !


  Maak melding
 8. Het land had nooit onafhankelijk moeten worden, na 1975 is het land naar de klote geholpen !!!!
  Afriden moeten ze zich niet bezig houden bestuurskunde, dat hebben ze gewoon niet, accepteer dat nou gewoon !!! Het is niet hun ding, feesten en beesten daar zijn ze goed in.


  Maak melding
 9. Jullie klagen te veel wacht maar als jullie niet geholpen worden geen doorverwijzi ng krijgen ..dan ga je ook anders piepen …belofte maakt schuld….waarom denk je dat Bouta naar Cuba gaat…sari tori bakka…


  Maak melding
 10. Haha, de gedachte dat alles vroeger beter was doet me lachen!
  Wat de huisarts vroeger in zijn uppie deed doet hij nu samen met goed opgeleide en ingewerkte assistenten.
  De medische wereld is vele jaren verder dan vroeger toen ik klein was.

  Kijk maar de gemiddelde leeftijd van huisarts en de specialist van nu in vergelijking met die van vroeger. Kijk naar het kennisniveau en hulpmiddelen die de HA nu ter beschikking heeft; vele malen beter en sneller (internet) beschikbaar.

  Ik ken ze ook die huisartsen van vroeger en hun patiënten die ze ‘s-avonds en ’s nachts adviseerde om naar de EHBO te gaan., binnen het ziekenhuis.

  Als je iemand op straat ziet lopen met een been dat ietsje korter is moet je hem vragen wie vroeger zijn orthopeed is geweest. hahahaha

  En ja de huisarts heeft een eed afgelegd, weliswaar een andere tekst met dat hebben de parlementariërs ook gedaan, dat hebben Bouterse en Adhin ook gedaan en toch worden de ambtenaren, leerkrachten, gepensioneerden en huisartsen niet op tijd betaald en/of is hun inkomen niet aangepast aan de levensstandaard van 2018..

  Mogen dan voor hun rechten opkomen???


  Maak melding
 11. Een Arts heeft een eed moeten afleggen dat hij / zij het dossier van patienten niet te grabbel moet gooien. DNA leden en ambtenaren o. a. de politie leggen een EET af dat ze corrupt zullen zijn, en dat is het verschil !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 12. ALLE burgers-werkers in Sranan zij BESTOLEN door de
  wrede PAARSE DEVALUATIE, die volgde nadat het PAARSE
  REGIEM, IN HET GEHEIM, ruim DRIE MILJARD ONGEDEKTE
  SRD-bankbiljetten had bijgedrukt !!

  Alle arbeiders, werkenden en ondernemers zoeken terecht
  naar compensatie. Men is ruim 50 % aan KOOPKRACHT kwijt
  door het PAARSE financiele WANBELEID !

  Paars weigert tot nog toe de tarieven artsen en andere
  dienstverleners/gezondheidswerkers aan te passen aan
  de realiteit !

  De machthebbers zijn meer met eigen financien bezig,
  dan met de problemen van het hele volk !

  PS : de financiele chaos in Sranan is zeer groot, terwijl
  tegelijkertijd de corruptie totaal niet wordt aangepakt.
  Zie de Ballast-Nedam-Bruggenbouw-corruptiezaak.
  Hoewel een deel van de boeven voor deze corruptie in
  Nederland is veroordeeld, mag justitie in Suriname
  NIETS DOEN !
  Ook de affaire van ruim zeshonderd miljoen USA-dollars
  op Zwitserse bankrekeningen- ten name van Surinamers-
  wordt door de machthebbers in de DOOFPOT gehouden !!!

  De Carifesta-boeverij en de Naschoolse Opvang-keuken-
  boeverij laat ik hier, even, buiten beschouwing !


  Maak melding
 13. Een arm land moet echt een loonsysteem met 4 loonklassen hebben. Iedereen kijkt met schele ogen naar wat de DNA-leden verdienen. Terecht. De lonen staan in geen verhouding tot het geleverde werk.


  Maak melding
 14. Mijn ervaring met een aantal huisartsen is dat ze gewoon geen bal weten. En zelfs geen goede diagnose kunnen stellen. Neem maar een asperientje hoor tegen een hersenbloeding of huppakkee een lekkere dosis antibiotica als je toch wat al te vaak voor je maag bij hem komt. En uit eigen ervaring heb ik meegemaakt dat ze iemand met een tumor in de darm geeneens naar een specialist verwijzen, terwijl alle symptomen daar zijn. Soms krijg je medicijn voorschrift die bij geen enkel apotheek is te vinden. ook zo een branche die apotheken. de 1 verkoopt medicijn A maar niet de rest bij de 2e moet je voor medicijn B gaan en de derde heeft medicijn C weer. Door heel Paramaribo gevestigd. Ook een regelrechte puinhoop. niemand werkt samen een ieder voor zichzelf. en de zieke consument maar rennen en stempels halen want anders dekt de verzekering het niet. stempel vergeten ? weer terug. kan toch niet. En zeer zeker zullen huisartsen niet makkelijk doorverwijzen want dan valt er niets te verdienen aan een nieuw consult. ik moest die huisarts (bijna) bedreigen om een doorverwijzing te krijgen voor de kankerpatient. als 9 mensen met een zure maag komen en de 10e ook die klachten heeft dan zal hij ook wel het zelfde hebben. ja daaag !! bijscholing deugt niet en eigenlijk zijn er gewoon een heleboel huisartsen in Suriname die niet deugen. de 1 heeft tijd voor de politiek. de ander zoekt naar goud en weer een ander is druk bezig met allerlei medische bedrijfjes. een heleboel van deze zogenaamde artsen weten gewoon veel te weinig omdat ze hun toko aan het draaien zijn en ook met andere dingen bezig zijn zoals de bouw van een groot huis ergens en dus geen tijd hebben voor bijscholing en nieuwe medicijnen kennis. eerst eens dat artsen korps goed doorlichten en de rotte appels eruit gooien bijvoorbeeld door periodiek hun kennis te testen. 1 ding staat bij mij vast. in Suriname moet je niet ziek worden en verwachten dat de huisarts je een goede diagnose zal geven. je kan nog liever op google naar jou eigen symptomen zoeken dan dat je daarvoor naar een Surinaamse huisarts toe moet. of ga liever gelijk naar de specialistenpoli op eigen rekening. want je wordt gewoon moe van sommigen zakken die zich huisarts noemen. het is schandalig gewoon. die hele sector moet op de schop. en dan pas geld betalen. eerst kwaliteit dan geld.


  Maak melding
 15. Huisarts is een specialisme .
  Alleen in Sur is iemand na 5 jaar huisarts !!! Verder is er geen controle systeem wat verplichte bijscholing betreft .
  Gekukkig is HiruSu opgericht .
  Maar hoeveel afgestudeerde basisartsen melden zich dan aan voor de Huisartsenopleiding ?
  Vogez heeft geen adequaat functionerend kwaliteitsysteem.Tarieven in US ???? Srd 25 lijkt mij ruim genoeg .
  HA moet zelf investeren in een automatiseringsysteem .Dit moet ook een vereiste zijn .Maar ja , er is geen goed functionerend systeem mbt het kwaliteitskader individuele gezondheidszorg .
  Vogez faciliteert ( betaalt het dus niet ) een zorgsysteem voor de zorgverleners die zelf voor moeten betalen afhankelijk van het aantal cliënten .
  Alvorens tariefverhoging te willen , minister controleer eerst de kwaliteit van de zorgverlening .Minimale vereisten voor alle zorgaanbieders / zorgverleners oa Jaarlijks een kwaliteitsverslag ,verplichte
  Cliëntentevredenheisdsmeting , verplicht aan te sluiten bij een klachtenportaal , waar cliënten of naasten hun klachten kunnen poneren .
  Ja Vogez de 3 grote peilers ; financieren , organiseren en controleren .
  Trouwens het blijft mij verbazen dat Suriname op een populatie van 500 k inwoners zoveel dialyse centra actief zijn 😱😱😱Waar gaat het mis?


  Maak melding
 16. Artsen/chirurgen leggen een eed af en toch zijn de ziekenhuizen in het weekend niet eens half bemand. Wat is hun eed dan nog waard? Je kunt beter in het begin van de week opgenomen worden dan aan het eind van de week, want in het laatste geval loop je een grote risico.


  Maak melding
 17. Vele beroepsgroepen worden vernederd en
  belachelijk gemaakt in de reacties op Waterkant !

  Echter het is EEN KRABITA ANU, die SRANAN FAILLIET
  heeft gemaakt ! Koopkracht alle Srananmans is met
  meer dan 50% GEDAALD !

  Iedere Srananman moet strijden voor meer KOOPKRACHT !

  Er wordt jarenlang meer uitgeven dan de staat binnenkrijgt aan
  inkomsten, er is voor MILJARDEN aan Ongedekt geld GEDRUKT
  en uitgegeven, overal ter wereld zijn en worden louche geldleningen
  afgesloten tegen mega-rente, leningen die het Volk niet ten goede
  komen !!!

  Faillissement van de staat en de financiele ellende van alle
  bewoners en beroepsgroepen, wordt veroorzaakt door niemand
  anders dan KRABITA ANU en zijn Paarse aanhangers !

  KRABITA ANU MOET VERVANGEN WORDEN DOOR LEIDERS DIE

  WERKEN AAN ONTWIKKELING ECONOMIE EN AAN WELZIJN VAN

  HET HELE SRANAN VOLK !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES