Zijn de Chinese hektrawlers toch al actief in Suriname?

43
Zijn de Chinese hektrawlers toch al actief in Suriname?
Het schip FU YUAN YU 9808 in Suriname - Foto: Suriname Mirror

PARAMARIBO, 18 dec – Verontrustende berichten over de veel besproken mega Chinese hektrawlers, die klaar staan om ingezet te worden voor massa visserij in Suriname. De hektrawlers hebben officieel nog geen vergunning, maar volgens hun GPS informatie blijkt dat deze mega visfabrieken momenteel al gewoon aan het vissen zijn. Dat zegt NDP parlementariër Rajiv Ramsahai.

Volgens Ramsahai is een aantal bedrijven bezig om middels GPS tracking deze hektrawlers te volgen. Omdat de schepen zijn uitgerust met een verplicht GPS systeem, kunnen hun bewegingen gevolgd worden via de site marinetraffic.com. “Via de informatie die hun apparaten doorgeven is geconstateerd dat de boten zich steeds verplaatsen. Er is geen reden om van positie te veranderen als de boot niet werkt of werkzaamheden mag uitvoeren” aldus Ramsahai.

Via de site marinetraffic.com is te zien dat het moederschip FU_YUAN_YU_9812 zich ten noorden van Suriname bevindt. Dit schip zou varen rondom enkele relatief kleine Chinese visfabrieken. De lading van het moederschip zou vervolgens in Engeland worden afgezet, wordt gezegd.

Ook het schip FU YUAN YU 9808 schijnt actief te zijn volgens marinetraffic.com
LVV-Minister Lekhram Soerdjan, over de trawlers voor de kust:


43 REACTIES

 1. Natuurlijk zijn ze al aan het vissen. Vergunning of niet, maakt allemaal niet uit. Er is toch geen handhaving dus leeg vissen maar. Het zal de Chinezen allemaal een rotzorg zijn of de Surinaamse vissers straks brodeloos worden.


  Maak melding

 2. Natuurlijk zijn ze aan het vissen…de visgronden zijn allang van hun en de hoge heren weten dat gewoon.

  Wat verwacht je van een corrupt land?
  De politiek is 100% op de hoogte …en de chinees heeft geen tyd …voor hem geld time is money,dus leegvissen die hap!

  Ze weten dat we ze niets kunnen maken …ze hebben immers al betaald met leningen en dubieuse giften.

  Dus bek gesnoerd!!!!


  Maak melding

 3. Een Chinese official zei” al dat ruis in de visserij. ”
  Deze visserijboten zijn door Argentine en Brazilie uit hun wateren gehouden met oorlogsboten. Corruptelingen in Su hebben njang gezien en de visgronden aan de chinezen verkocht.


  Maak melding

 4. Deze zaak blijft stinken. Men heeft geprobeerd zaken af te handelen zonder de officiële weg te bewandelen. Men moest van tevoren hebben geweten dat deze trawlers niet aan de vereisten voldeden. De Chinese vissers zullen goed gek zijn om duizenden zeemijlen af te leggen om tot de conclusie te komen dat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Dus moesten ze vooraf wel een groen lichtje hebben gehad. Gelukkig dat de Surinaamse visserijsector daarachter gekomen is. Op de site kun je makkelijk zien of de schepen zich binnen de territoriale wateren bevinden of binnen de EEZ of in internationale wateren.


  Maak melding

 5. Dat ze blijven vissen is een vorm van “terugbetalen in Natura”

  De chinezen hebben Suriname in de Tang; een lening hier een projectje daar en reisje voor ambtenaren etc.
  Is er iemand die verwacht dat er iemand tegen ze optreedt. Ik dacht het niet, ze kijken met z’n allen de andere kant op.


  Maak melding

 6. Wacht maar totdat de guyanezen ook deze Chinezen gaat overvallen en overboord gaat gooien. Ik zie het al gebeuren. Ben benieuwd of baas wat gaat doen hiertegen.


  Maak melding

 7. De chinezen zijn de financiele khazaren maffia zodra ze leeg gevist hebben en het geld binnen geharkt heeft dan zijn ze pleite en laten de Surinamers berooid achter, het zijn de achterlijke regering die deze lui toelaten om dat te doen.
  groeten
  jhonny


  Maak melding

 8. Chinese boten vissen volgens Greenpeace in beschermde visgronden of overtreden andere visserijwetten voor de kusten van West-Afrika. Een twee jaar durend onderzoek van de milieuorganisatie heeft uitgewezen dat minstens 74 schepen van vier grote Chinese visserijbedrijven daarbij betrokken zijn.

  ‘Het gaat om 82 gevallen waarbij illegaal en ongereguleerd werd gevist of de vangsthoeveelheid niet of vaak te klein werd aangegeven’, zegt Greenpeace in een rapport.

  ‘Chinese bedrijven buiten op onwettige wijze de mariene wateren van West-Afrika uit’, zegt Rashid Kang, leider van de Oceaancampagne van Greenpeace Oost-Azië. De Chinese schepen maken gebruik van de zwakke controle door de Afrikaanse en Chinese autoriteiten. Dat veroorzaakt schade aan de lokale vissers en het milieu.

  Meestal wordt gebruikgemaakt van destructieve sleepnetten. Als de regering in Peking niet ingrijpt, zijn de betrekkingen tussen China en Afrika ‘ernstig in gevaar’, waarschuwt Kang.


  Maak melding

 9. Surinaamse regering heeft bepaalde afspraken met de Chinese regering bij het aangaan van leningen. SU bevolking weet niet welke afspraken er zijn.
  Visserij is een afspraak.

  China houdt aan afspraken.

  Let op: Als minister van LVV zo doorgaat met geven van info….zal hij binnenkort ontslagen.


  Maak melding

 10. Hahaha , . Duhhhhhhh. Deze soap heeft alle ingredienten van een ouder (china) die een kind(SURINAME) heeft geadopteerd . Het kind krijgt net genoeg om te leven en de wereld te tonen : “”kijk mij nou goed voor t kind zorgen””. Maar, en met vooral de O P Z E T ,, dat het kind zodra mogelijk, zich een slag in de rondte moet gaan werken , om de investering onder t valse voorwendsel van “”begaan zijn met t kind”” terug moet te betalen . Wordt vervolgd.


  Maak melding

 11. Mi Gado Mie Masra, sang dem saka-saka regeringssma e-doe nanga a kondre !!!
  Straks gaan wij alleen”todo-bere’s en trie” kunnen eten in Suriname !!
  Wie grijpt in ?
  Waaro heeft China geen “helicopters” geschonken aan Suriname om te surveileren boven de
  kustwateren ?? Wat hebben wij aan de graafmachines?? Particulieren hebben genoeg graafmachines !!!
  Dus daarom Abrahams ben-go-na-China !!!
  Doekhi pe-joe-de-now!!


  Maak melding

 12. Een herhaling van de Sranan-vernietigende SCALIAN-SOAP !

  HOGERHAND vernietigt Sranan en de Sranan-Belangen !

  Sranan FAILLIET, KONDRE DE NA SERI !

  MORO KATIBO E DORO !!!

  PS : MEER DAN DRIE MILJOEN VLUCHTELINGEN UIT
  HET BEVRIENDE EN PAARSE-SRANAN-VOORBEELDLAND,
  HET FAILLIETE VENEZUELA !!!


  Maak melding

 13. 3000 pk waar je maar 500 mag gebruiken boi dat is 6x zoveel. Voordat die boten aan kwamen wisten ze dat niet. Ik kan je vertellen dat elke boot die op zee vaart geregistreerd staat bij de Lloyd’s verzekering maatschappij. Dus als iets wil weten van een boot even de computer pakken en je weet het. Die man zegt we gaan de boten inspecteren. Whaaaa op grond van hun vermogen kwamen ze al niet in aanmerking. Maar ik weet hoe het gaat ach stuur ze alvast dan gaan we kijken hoe we de wet gaan aanpassen en jullie gang kunnen gaan ik geef er mijn bankrekening nummer. Honden!!!!!!!


  Maak melding

 14. Surinamers gaan zwamp vissen eten, crobia, walapa, pataka, sirba, tilapia, logo logo, djakie enzzzz.

  De Chinezen gaan onze zeevissen consumeren en verkopen tel uit je winst !!!
  Woh ka, deng saka saka dagu pora heri kaoulo kondre !!! Vertrouw op eigen kunnen, me mars noh !!!


  Maak melding

 15. Hoe zit het met de kwie kwie vis, heb gehoord dat die al opgegeten is, jaren geleden is daar wat aangedaan?
  De Chinees moet vele monden voeden, en om je eigen land nog een beetje te sparen gaan ze naar een ander land om te halen.
  Het is dood zonde , het is vis voor Suriname, misschien krijg Suriname de graten.


  Maak melding

 16. Die sjieneese lokke die visse uit waater van Surinaam met see meer min. Dang buite waater van Surinaam se pakke die visse.
  Die see meer min woon op die sjieneese sgip.


  Maak melding

 17. Goed werk Desi. Kortetermijndenken en kiezen voor makkelijke oplossingen in plaats van de juiste leveren Suriname deze ellende op. En het is nog lang niet klaar. Er is nog een schitterend oerwoud dat ook nog helemaal kapot kan. Suriname is terminaal. Gecondoleerd alvast.


  Maak melding

 18. Klink klare taal, Uitzoeken wie hen opdracht/uitgenodigd hebben, de verantwoordelijken aansprakelijk stellen, even goed kunnen de straks Chinezen een tegen verantwoordlijkheid stellen aan de regering, dat ze willens en wetens met toestemming de Surinaamse territoriale wateren mochten binnentreden…, dus boete opleggen aan de staat, en je weet China is machtig, dus NDP/regering kan straks geen kant uit….Alle kosten zullen verhaald/ten laste gelegd worden…..aan de Surinaamse huidige regering….na wan Hebi tori


  Maak melding

 19. van poppenkast naar poppenkast. regering staat permanent voor schut, of het nu hout, vis, asfalt, elektriciteitsmasten, alcoa betreft. het gaat FOUT.
  Wanneer gaat men toegeven dat de regering Vennetiaan niet zo slecht was als men riep en dat de regering Bouterse bij verre niet realiseert van wat het belooft.


  Maak melding

 20. Dit is een herhaling van het verhaal van de skalians die ooit aan de ketting zouden worden gezet en worden ontmanteld.Bandeloosheid viert hoogtij onder het regiem Bouterse.Eigenlijk mag je ook niet anders verwachten.Het hoort bij een crimineel circuit.


  Maak melding

 21. Denken jullie echt dat de Chinese vissersschepen zomaar tijd aan het doden zijn in Su??? Dit is regering bouta beleid……keihard liegen terwijl het in de praktijk anders is!!


  Maak melding

 22. De greep op de Surinaamse samenleving door de mega visschepen van China bewijst eens te meer dat Suriname moet oppassen voor overbevissing door de Chinezen die men zo vrijgevigg een vergunning hebben af gegeven.Straks is er geen vis meer over als een maal deze megaschepen grootschalig de wateren rond Suriname gaan leeg vissen.


  Maak melding

 23. wat een ramp wat een ramp!!!!
  de natuur wordt kapot gemaakt door de Chinese bende!!!zij weten ook dat die zogenaamd president van Suriname een complete incompetent corrupte waardeloze man is.
  dus;suriname is een lachertje voor de Chinese


  Maak melding

 24. De Chinese ambassadeur in Suriname Liu Quan, lacht zich een bult in het ambassade gebouw dat op Chinees grondgebied staat. (De grond waarop een ambassade gebouw staat is tot het moment dat de ambassade wordt opgeheven grondgebied van het land van de ambassade). China heeft Suriname in de tang, de Chinese tang!


  Maak melding

 25. Deze hektrawlers voldoen dus niet aan de vereisten. Het maximale vermogen binnen de Surinaamse wateren bedraagt 1000 pk. Gangbaar is 500 pk, maar maximaal is 1000 pk. Dan praten we over bodemtrawlers e.d., die tot 200 vadems vissen/slepen. De territoriale wateren zijn 12 zeemijl. Dan krijg je een aansluitende zone gevolgd door een EEZ die 200 zeemijl bedraagt.
  Daarnaast heeft Suriname ook nog eens een strook van 145 zeemijl in het continentaal plateau. Totaal 345 zeemijl. Ik wed dat de trawlers daar gaan vissen aan de rand van de EEZ en het continentaal plateau zonder enige vorm van hinder. De kustwacht van Suriname stelt niks voor en de reguliere Surinaamse vissers die in Suriname geregistreerd zijn, komen niet eens zover. De kustwacht zou ook niet van plan zijn te inspecteren. Het is dat het zaakje aan het licht gekomen is waardoor men nu naar andere uitwegen moet gaan zoeken.
  De minister van LVV moet toch wel weet hiervan hebben gehad. Hij doet of zijn neusje bloedt.

  Of het komt echt van hogerhand of hij is medeschuldig aan deze ruis. Door de druk op te voeren en dat ligt aan de DNA, met name de oppositie, kan bewerkstelligd worden dat deze trawlers uiteindelijk verdwijnen. Als je het zo bekijkt kan in wezen eenieder met een beetje brutaliteit, al is het maar voor een korte tijd, binnen de Surinaamse wateren illegaal vissen. Gewoon GPS manipuleren en huppakee. Dan heb ik het niet eens over de Guyanese vissers die het veel dichter bij de kust zoeken. Suriname kan vooralsnog haar landsgrenzen en wateren niet afdoende beschermen.


  Maak melding

 26. Kon mi taigi wan sani. Te Sranan mang wani bigin bisniss egi kondre mang wani kiri eng. Te Chinesi of tra buitenlander wani bigin bisniss Sranan mang leki den bille. Sranan mang srefi broko egi kondre. Dalijk te yu musu wroko gi Chinesi yu nafu kon nanga kaulo vakbond tori.


  Maak melding

 27. ach ja wat verwacht je van een bende dieven aan de macht? mooie praatjes in de assemblee en door de telefoon en whatsapp wordt met de skalians en de trawlers gecommuniceerd of wordt naar de internayionale banksaldi gekeken. suriname heeft ali babba en 51 rovers in het zadel geholpen . ik vraag me echt af wanneer de koeien op straat dit nu eens een keer gaan inzien. in sommige landen zouden deze figuren met grote bek en al allang de oceaan ingeslagen zijn. maar ja dit is su. i love su. we love su. chinesi lobi su. kassa toch !


  Maak melding

 28. Triest triest en nog eens triest…met zulke leiders aan de macht…hebben wij surinamers geen vijanden nodig…voor n habbekrats worden al onze natuurlijke grondstoffen weggeven!!!!😥


  Maak melding

 29. Suriname heeft de middelen niet ter controle en om ze weg te jagen.
  Eerder visten Tsjechische schepen in Surinaamse wateren.
  Misschien moeten ze met drones bewijs vergaren en dan een internationale instantie benaderen om de Chinese overtreding stop te zetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.