woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentTV: Nederlandse presentator gaat in Suriname op zoek naar de herkomst van...

TV: Nederlandse presentator gaat in Suriname op zoek naar de herkomst van roti

-

Does Travel - naar Suriname

HILVERSUM, 18 dec – Vanavond in het TV programma ‘De Aardappeleters’ onderzoekt presentator Joris Vermeer de herkomst van roti uit Suriname. Hiervoor reist hij af naar Suriname waar hij het land doorkruist op een rotte brommer. Eerder onderzocht hij de herkomst van Paella, Shoarma en Taco’s.

In het programma volgen we omnivoor en ex-restaurateur Joris Vermeer als hij zoekt naar waar het gerecht vandaan kwam, als hij oorspronkelijke bereiders treft en zich van het ene in het andere avontuur stort. De omroep schrijft erover:

“..De lekkerste pannenkoek ter wereld eet je in het mooiste land op aarde. Surinaamse roti. Bakra aardappeleter Joris Vermeer, doorkruist Suriname op een rotte brommer en hij ziet er bos- en stadscreolen, Joden, Chinezen en indianen en vooral veel, heel veel Hindoestanen.

Hij ontdekt hoe een Indiase pannenkoek het schopt tot nationaal Surinaams symbool. En dat heeft te maken met misschien wel de zwartste bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. In discobusje vier ontdekt Joris Vermeer, tot zijn afgrijzen, zijn eigen houten Hollandse heup..”

Dinsdag 18 december – NPO 2 om 19.10u | Speelduur: 25 minuten

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
 1. Er is een groot verschil tussen roti en pannenkoek.
  Pannenkoeken worden gebakken van beslag. Beslag is vloeibaar.
  Roti wordt gemaakt van deeg en deeg is een vaste substantie.
  Het zijn de hindustanen zelf die aan de Hollanders vertellen dat roti een pannenkoek is.
  Hindustanen noemen masala ook kerrie. Ook dit is niet waar.
  Er is verschil tussen masala en kerrie.
  Hindustanen zijn niet trots op de hindustaanse benamingen van hun gerechten en kruiden.
  Dat hebben de andere migranten wel.

  Ik wens Joris Vermeer veel succes met zoeken naar de herkomst van roti.


  Maak melding
 2. Wat is het verschil tussen Masala, Curry en Kerrie?

  Masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. Masala vindt haar oorsprong in India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar o.a. Suriname.

  Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een geheel andere kruidensamenstelling; de Engelse aanduiding curry wordt gebruikt voor de authentieke masala uit India.

  Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid, niet is geroosterd en een andere samenstelling heeft; kerrie is ontwikkeld als een goedkoop alternatief voor de kwalitatief hoogwaardige Surinaamse masala.
  Kerrie wordt in de Surinaamse keuken niet gebruikt.

  Hoop van harte dat hindustanen het verschil lezen tussen masala en kerrie.
  Er staan diverse recepten van hindustaanse gerechten op internet en lees vaak dat hindustanen masala ook kerrie noemen. Hindustanen gaan jullie je meer verdiepen in de eigen geschiedenis van a tot z.


  Maak melding
 3. Mr. De Aardappel eter heeft totaal geen vooronderzoek gedaan en die tekstschrijvers van hem zijn ook al een pannekoek. pannenkoek maak je van beslag en roti dat is een dik deeg dat je moet uitrollen. En als ze een beetje hadden gezocht dan zouden ze weten dat Roti alleen geen Nationaal symbool is maar de combo van Pom-Roti-Bami en Tjauwmin… alleen maar gezwam in de ruimte vanuit hun beperkt waarnemen doorspekt met vooroordeel. En Nee ik bagataliseer de immigratie en het leed van mijn Hindoestanse Immigranten broeders niet maar de ZWARTSTE BLADZIJDe in de NEDERLANDSE geschiedenis was DE 300 JAAR DURENDE SLAVERNIJ ….


  Maak melding
 4. Wat een domme Joris. Joris had eerst moeten kijken hoe zijn de hindoestanen in Sur gekomen. Dan was hem makkelijker geweest om naar de bron van de roti te vinden.


  Maak melding
 5. Wat is het verschil tussen Masala, Curry en Kerrie?

  Masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. Masala vindt haar oorsprong in India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar o.a. Suriname.

  Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een geheel andere kruidensamenstelling; de Engelse aanduiding curry wordt gebruikt voor de authentieke masala uit India.

  Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid, niet is geroosterd en een andere samenstelling heeft; kerrie is ontwikkeld als een goedkoop alternatief voor de kwalitatief hoogwaardige Surinaamse masala.
  Kerrie wordt in de Surinaamse keuken niet gebruikt.

  Hoop dat hindustanen lezen wat het verschil is tussen masala en kerrie en dat ze zich meer gaan verdiepen in hindustaanse zaken van a t/m z.


  Maak melding
 6. Dat is waar en de heer Vermeer zou naar India moeten gaan en daar us massala geboren en niet in Suriname.
  Surinaams roti bestaat niet wel Hindoestaans roti


  Maak melding
 7. @ Jiyani

  Inderdaad. Mee eens en goed verwoord.

  Vele Surinaamse Hindoestanen schamen zich voor de kenmerken van hun eigen Surinaams Hindoestaanse identiteit.

  Anderen weten er wel mee te pronken en zijn er zelfs trots op.


  Maak melding
 8. Joris had ook op een bromfiets door Nederland kunnen toeren.

  b.v. in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht dan was hij ook te weten gekomen hhoe het zit.


  Maak melding
 9. @Sam, je bent niet zo snugger……vanzelfsprekend heeft die journalist eerst de roti in Nederland geprobeerd…….dat is de reden dan hij naar Su is gegaan voor het echte werk…….en dat heeft hij idd gevonden door het district in te gaan!!


  Maak melding
 10. De gemiddelde witte Nederlander is vrij onnozel voor wat betreft kennis van het culinaire Suriname. Het beste is als je een witte vrouw/vriendin hebt, om die te herscholen. Leer haar ‘Surinaams’ koken. Tegen de tijd dat men uit elkaar gaat heeft ze de kennis waardoor haar volgende Surinaamse vriend minder werk heeft op dat gebied. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor de Surinaamse vrouw. Zo, helpen we elkaar. Roti vellen met djira en aardappelen erin vind ik vreselijk lekker. Apart ook. Ook al gebruik je dezelfde ingrediënten in Nederland, toch vind ik het anders smaken als je in Suriname bent. Alles speelt een rol, vanaf het klimaat, aroma, sfeer enz.


  Maak melding
 11. “@Sam, je bent niet zo snugger……vanzelfsprekend heeft die journalist eerst de roti in Nederland geprobeerd…….dat is de reden dan hij naar Su is gegaan voor het echte werk…….en dat heeft hij idd gevonden door het district in te gaan!!”

  @ Wazig,
  Je naam past bij je reactie!
  Noem mij (1) één reden waarom een onderzoek in Nederland waar men in alle grote steden roties gemaakt door Hindoestanen, indiers, pakistanen etc kan proeven in Suriname overgaan moet worden?

  Als je slim was zou je de conclusie trekken dat deze journalist op kosten van de Nederlandse belastingbetaler een onnodig reis maakt en/of gaat maken.

  Als de Surinamer namens de STVS zo een reis zou maken stond jij als eerste te roepen dat het een snoepreisje is.

  Lees jou commentaren maar terug en vraag jezelf dan of het woord “snugger”van toepassing is.


  Maak melding
 12. Zo dom is die Joris niet, kan mooi op kosten van zijn baas een leuk snoepreisje naar Suriname maken, het land waar voor veel mensen de roti nog steeds tot het zowat dagelijkse voedsel hoort, en bij de bron er achter kunt komen hoe je hem maakt en welke varianten er zijn, veel dommer zijn hier weer veel opmerkingen die meer met afzeiken te maken hebben, tja je moet wat als je niets zinnigs te melden hebt toch?


  Maak melding
 13. De reden dat wij roti benoemen als een pannenkoek toentertijd, is hoe anders moet je een Nederlander uitleggen wat roti is. Meestal zeg je het lijkt als een pannenkoek, maar heeft een totaal andere samenstelling dan een pannenkoek. Als nu roti zegt tegen een blanke Nederlander, weet hij/zij wat je bedoelt. Maar in de jaren 70 moest je dat anders uitleggen vandaar dat men toen zei een soort pannenkoek !!!


  Maak melding
 14. Surinaamse versie van roti, oorspronkelijk tjapati vind je niet in Suriname. Daarvoor moet je in Sahara zijn, bij de nomaden. Voor de rest is het alleen maar gelul, zoals het verschil tussen kerrie en curry. Kerrie is een verbastering van curry en meer niet. De rest is een verzinsel, immers massala bestaat uit minstens een mengsel van zeven kruiden, die door de koks van de mugols uit Perzië samengesteld werd en niet door de tjamaars uit India.


  Maak melding
 15. De moeder van de surinaamse roti is the paratha uit india. Zelfs in India vint je de surinaamse roti niet. Maar de Surinaamse roti in variatie vond ik in behalve SME, Curacao, NL ook in Trinidad, Kingston Jamaica, Mauritius, Fiji, Brisbane, Toronto, Queens NY en vele andere plaatsen waar West Indiers wonen. En die mokro kan je niet kwalijk nemen want zijn ouders zijn ook zijn vader en zuster en de bok van de buren.


  Maak melding
 16. Wat een sjaggie reacties zeg op een stukje over een maaltijd. Echt typisch Surinaamse waterkant reaguurders.

  Mijn hemel, hebben jullie wel gekeken? Het is wel heel erg simpel verteld maar dat maakt het ook makkelijk om te kijken.

  Er is niets mis met het filmpje en laat mooie beelden van Suriname zien.


  Maak melding
 17. @Sam, beste ezel….heb je naar het programma gekeken……de maker wilde laten zien waar de authentieke roti vandaar komt en dat is hem zeker gelukt…..maar met je laag IQ snap je het niet en lul….over belastingbetaler!! Straks ga je ook zeggen dat men geen natuur films meer moet maken omdat je toch al die dieren in een dierentuin kan zien…..zo “slim” ben je!!!


  Maak melding
 18. @Mokro,

  Ben je weer de racistische toer opgegaan?!
  Chamaars zijn leerlooiers en als jij ervan uitgaat dat alleen hindu’s leer looiden in India, dan ben je slecht op de hoogte. Ook de Indiase moslims deden dat werk, dus zijn zij ook chamaars.
  Wie als eerste de masala heeft samengesteld doet er verder niet aan toe, feit is dat masala vanuit India wereldwijd is verspreid. Tegenwoordig wordt masala ook gebruikt in de Hollandse keuken.
  Er zijn diverse soorten masala’s allemaal ontstaan in India en toch echt niet in Perzië.

  PS De Perzen waren uit Iran gevlucht voor de moslims. Perzen en moslims hebben ook geen nauwe banden met elkaar. De Peren en de overige gelovigen konden het wel met elkaar vinden.
  De godsdienst van de Perzen is niet de Islam. De Perzen worden in India Parsi’s genoemd.


  Maak melding
 19. @Wazig,

  De hindustanen die buiten de districten wonen maken ook lekkere roti’s.
  Er zijn hindustanen in de stad die ook op een chullah met houtvuur koken.
  Ook in Nederland ken ik hindustanen die bij mooi weer op houtvuur of houtskoolvuur koken. Het eten is veel lekkerder dan wanneer het is klaargemaakt op een fornuis.
  In het programma is te zien hoe alles op houtvuur wordt klaargemaakt.
  Koken op een chullah is een traditie die door de hindustaanse immigranten meegenomen is naar o.a. Suriname. Maar ik zag in een documentaire dat het principe van koken op een chullah ook in Afrikaanse landen voorkomt.


  Maak melding
 20. Joris weet heel goed wat double roti is. Daar is hij mee opgegroeid. Maar leuk voor de Nederlanders, want over het algemeen interesseert hen de achtergrond geen zier. Als ze maar kunnen eten, dansen en ‘gezellig’ zijn.


  Maak melding
 21. Titanic pretendeert een expert te zijn. Helaas rammelt haar verhaal van alle kanten. Perzen vluchten uit hun eigen land, terwijl ze zelf mij moslim zijn. Kan het onlogischer? Massala is niets anders dan een kruidenmengsel. Massala kan ook slechts 1 kruid of specerij zijn. De kruiden zijn niet gedefinieerd en verschillen dus per gerecht per regio in India..en zelf per huishouden. En dus ook over de hele wereld. De westerse benadering, geïnitieerd door de Engelsen, voor deze kruidenier was curry. Op zijn Nederlands werd dat snel kerrie genoemd. Graag een factuur check doen voordat zóveel onzin wordt meegedeeld als te zijn de waarheid. Niet mijn waarheid, maar de algemene.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES