Gemeenteraadslid pleit voor slavernijmonument in Den Haag

41
Gemeenteraadslid pleit voor slavernijmonument in Den Haag
Het slavernijmonument in Rotterdam werd in juni 2013 onthult.

DEN HAAG, 17 dec – Deze week krijgt het Haags Gemeenteraadslid Mikal Tseggai te horen wat er uit de gemeenteraadsvergadering van vorige week komt.  Tseggai vertelde aan Afro Magazine dat ze vindt dat haar stad zeker meer aandacht mag besteden aan het slavernijverleden. Ze ziet graag dat haar stad Haag op korte termijn een slavernijmonument krijgt en heeft dit donderdag 13 december tijdens de vergadering ingebracht.

“Er is één ding wat mij al een tijd dwarszit en dat is dat er in Den Haag, ondanks het rijke koloniale- en slavernijverleden van deze stad, een slavernijmonument of een jaarlijkse herdenking met Keti Koti ontbreekt,” schrijft ze in een persbericht. Volgens de verantwoordelijke wethouder van Groep de Mos, zou er geen draagvlak zijn voor een slavernijmonument.

Het van oorsprong Eritrese gemeenteraadslid gelooft dat er zeker draagvlak is voor een slavernijmonument. “De belangstelling is duidelijk terug te zien bij de Keti Koti-vieringen. Bovendien hebben andere grote steden wel een slavernijmonument, kijk maar naar Haarlem en Rotterdam (FOTO). Het is niet logisch dat er in Den Haag niet dezelfde belangstelling daarvoor zal zijn”, zegt ze tegen Afro Magazine


41 REACTIES

 1. Laat mevrouw Tseggai zich liever druk maken om het leed dat in Eritea plaatsvindt. Waarom is mevrouw Tseggai uit haar geboorteland gevlucht toch niet om het slavernijverleden in dat land ? In Eritrea heerst al decennialang een verschrikkelijke burgeroorlog en er lijkt daar geen eind aan te komen. Laat zij zich liever daar druk om maken en laat zij zich inspannen om de slachtoffers daar. Goedkoop retoriek van Tseggai.


  Maak melding

 2. Krijgszuchtige koningen zoals de Ashanti in Ghana, de Fon in Dahomey (Benin) en de Yoruba in Nigeria, haalden hun menselijke roofbuit in oorlogen en strooptochten bij omliggende volkeren. Handelaren in opkomende steden aan de kust verkochten de koopwaar namens de koning aan de Europeanen. De Europese plantages in de Amerika’s zorgden voor een enorme vraag naar arbeidskrachten.

  Conclusie:Slavenmonument moet in Ghana geplaatst worden.Mevro
  uw Tseggai kunt u dit met spoed regelen?


  Maak melding

 3. Volgens mij hebben alleen Amsterdam en Middelburg te maken gehad met de slavernij.
  Deze 2 steden hebben elk al een slavernij monument. Ik weet niet zeker of er al een slavernijmuseum is in Middelburg, maar dat men daarvoor pleit is niet meer dan billijk.
  Is het soms de bedoeling dat elke grote stad in Nederland een slavernijmonument krijgt?
  Het Haags gemeenteraadslid Mikal Tseggai moet het niet al te bont maken.


  Maak melding

 4. Wat Wilt mevr. M. Tseggai eigenlijk? Een monument, een keti-koti viering, een museum of Wilt ze een dodenherdenking om het nationale schuldgevoel van de autochtone Nederlanders net als bij Duitersers (W.O 11) op een goedekope manier de Hagenezen aansmeren.


  Maak melding

 5. @ Mokro,
  De volgende stap van haar is : “een nationale vrije dag” elk jaar ter nagedachtenis aan de slavernij en een kerkdienst in iedere kerk ter nagedachtenis en boetedoening !!!
  Dit is een opstap naar 2e-kamerlid !!!


  Maak melding

 6. Als men niets mee te maken wil hebben met het verleden waarom dan een monument voor het slavernij verleden?

  Zwartepiet wil men niet. Maar wel een monument.
  Zwartepiet was een mooie keus voor het slavernij verleden.


  Maak melding

 7. Nonono,geen Hirsh Ali toestanden in de 2e kamer. Mevr. M. Tesggai…heeft u ook een verhaal gekocht om in Nederland Asiel te krijgen en dan op de ruggen van de moslims van Afrikaanse afkomst te scoren of is er in uw land een grammetjes vlees bij weggehaald. Bij Hirsh was dat wel het geval, maar Rita Verdonk heeft haar ontmaskerd. Waar is ze nu….jaja bij de Gringo’s!


  Maak melding

 8. Hoeveel decennia gaat dit nog door? Om zichzelf als slachtoffer van WOII te zien en zichzelf als nazaat van slaven te zien?
  Ook de blanken krijgen maar geen genoeg om elk jaar Hitler opnieuw te beschuldigen. Ze zeggen: we moeten dit herdenken, want dit mag nooit meer gebeuren! Vanuit dat perspectief gezien mag een zwarte natuurlijk ook zeggen: we moeten slavernij herdenken, want dat mag nooit meer gebeuren.
  Mijn ongevraagde advies aan beide groepen: laat het verleden het verleden zijn. Hitler is dood. De slavenhandeaars van toen zijn dood. Basta! Geen herdenkingen meer, door niemand!!


  Maak melding

 9. Ik vind het alleen maar lovenswaardig dat iemand van oorspronkelijk Eritrese afkomst, zo universeel opereert. Je zou het eerder verwacht hebben van bijvoorbeeld een Surinamer die er dichter op staat. Als je haar doelstellingen checkt, zie je dat ze zich inzet voor gelijke kansen voor eenieder. Dus, haar werk houdt niet op bij het al dan niet geplaatst krijgen van een monument. Het is goed om zaken te herdenken. Zowel goede als minder goede. Den Haag valt onder de noemer van een ‘multiculturele’ stad.

  Nederland heeft mede een geschiedenis van slavernijverleden. Men verdraait het vaak door de aandacht af te leiden door erop te wijzen dat het de Afrikanen waren die hun eigen mensen verkochten. Het is net zoiets als een pedofiel die beweert dat het minderjarig kind al te graag seks met hem wilde. Op deze manier proberend het te vergoelijken. Ik blijf benieuwd naar haar verrichtingen en hoop dat mensen haar steunen op het vlak van gelijke kansen voor eenieder. Of het monument nou komt of niet; daar zal men niet dood van gaan.


  Maak melding

 10. Paki-RAT-igri…wat een wanstaltige vergelijking komt er weer uit die ranzige, misselijkmakende paarse bek van je. Jij profileert je duidelijk als ervaringsdeskundige latente pedofiel. RAT !!!!!


  Maak melding

 11. Het monument moet gewoon komen klaar punt uit….400jaar oogje dicht geknepen, geldt ook voor de bare omstandigheden van de contract arbeiders, niet onderwezen, in historische perspectief laat het nu realiteit zijn….in DEN HAAG


  Maak melding

 12. Laat haar lekker oprotten naar haar eigen land. Nu ze in de politiek zijn hebben ze een grote smoel en willen ze hier de baas komen spelen. Iritrea verhongerd, laat ze daar wat gaan doen. Stelletje hersenloze ezels! Ik begin een bloedhekel te krijgen aan dat gedoe met de slaven. Jullie zijn nog steeds slaven !


  Maak melding

 13. klobri , sklaven van een verleden waar ze zelf niets van meegemaakt hebben, voornl napapagaaien van ouderen, jaloers op anderen die wel wat van hun leven gemaakt hebben, dom gebeoren en weinig tot niets bijgeleerd moet je maar denken.


  Maak melding

 14. Het punt is, mensen komen uit mislukte landen naar Europa, naar Nederland bijvoorbeeld, en merken dan dat men daar niet op ze zitten te wachten. Ook merken ze dat ze niet de capaciteiten hebben om het te maken in Nederland en dat geeft wrok en rancuneuze gevoelens.
  Je zou denken dat iemand die met niets naar Nederland komt, daar opgevangen wordt en alles krijgt wat nodig is dankbaar zou zijn, maar zo zijn deze mensen niet. Het land waar deze mensen vandaan komen is niet voor niets mislukt, het volk deugt niet.

  Zo zit je dus in Nederland met je wrok en je wilt je gastheren vernederen, want zij zijn de schuld van jouw mislukt zijn. Jij bent slachtoffer en zij zijn de daders. Ze moeten gestraft worden. Je wapen is racisme roepen en het continu aanpraten van een schuldgevoel zodat je weldoeners het gevoel krijgen voor altijd bij jou in de schuld te staan. Een reeks aan slavernijmonumenten is dan een mooi idee, een eeuwige doorn in het vlees van die witte ellendelingen.

  Wanneer krijgt men eindelijk eens genoeg van die uitkeringstrekkers met hun grote bek die niets presteren en nooit tevreden zijn?

  Ps: Wat een monsterlijk geval dat slavernijmonument in Rotterdam. Zijn ze gymnastiekoefeningen aan het doen?


  Maak melding

 15. Laat deze “asiel zoekster” die een dak boven haar hoofd heeft gekregen in Nederland, liever pleiten voor een
  “standbeeld” van de slavenhandel in GHANA, bekostigd door de koning van GHANA, die net wat spiegeltjes
  en kraaltjes had meegenomen voor de afstammelingen van de door hen verkochte slaven !!
  Straks gaat ze nog een”grondgebied” komen op eisen in Suriname voor de “benoemde Ghanese koning 1, in Suriname.
  Mek-a -tap-eng-bek !! Ai kies wang mooi monie als Gemeenteraadslid over de ruggen van de donkere mensen in Nederland !!
  Wang “standbeeld” vult niet de magen van de afstammelingen van de slaven in Nederland en Suriname.
  Na-mie-tak-so!!!!


  Maak melding

 16. Keti no Koti.
  4 eeuwen verder en nog steeds gedragen ze alsof ze vastzitten aan kettingen.De wereld heeft zoveel vooruitgang geboekt en deze groep is vastblijvenzitten in de prehistorische tijden.Alleen al uit medelijden met ze zou ik een monument aan ze schenken en hopen dat ze eindelijk ophouden met hun gejammer en gehuil..Of liever niet dan gaan ze nog meer monumenten willen hebben.Geen wonder dat deze groep nooit vooruit komt.Altijd is het hun….God help ze.Zegen hun met wat verstand en help ze met hun achterstand.
  4 eeuwen het geklaag en gejammer van ze werkt op onze zenuwen…het is nu genoeg met hun gedoe!!


  Maak melding

 17. Vorig jaar heeft Bouchra Dibi ook gepleit voor een slavernijmonument in Utrecht. Ook deze stad heeft blijkbaar banden gehad met het slavernij verleden.
  Het is niet genoeg voor de mensen van Afrikaanse afkomst dat Amsterdam, Rotterdam ( was vergeten die stad te vermelden) en Middelburg al een slavernijmonument hebben.

  Is er een monument voor de Chinese, Brits-Indische en Javaanse immigranten die ook slecht zijn behandeld door de witte plantagehouders in Suriname?
  Waarom wordt daar niet voor gepleit.
  Ik begin me zoetjesaan te ergeren aan de mentaliteit en het geklaag van mensen met Afroroots.
  Ze willen alleen meer en meer, nooit zijn ze tevreden.


  Maak melding

 18. Ray 18 december 2018 at 12:51 – Beste Ray, ik deel jou mening!!! Volkomen gelijk, dit soort zaken ontregelen de hele Surinaamse samenleving, het moet een keer ophouden…….er worden teveel energie gestopt in dit soort onzin…..stop je energie in land en volk zou beter tot uiting komen……..

  Keti no Koti……….
  4 eeuwen verder en nog steeds gedragen ze alsof ze vastzitten aan kettingen.De wereld heeft zoveel
  vooruitgang geboekt en deze groep is vastblijvenzitten in de prehistorische tijden.Alleen al uit medelijden met ze zou ik een monument aan ze schenken en hopen dat ze eindelijk ophouden met hun gejammer en gehuil..Of liever niet dan gaan ze nog meer monumenten willen hebben.Geen wonder dat deze groep nooit vooruit komt.Altijd is het hun….God help ze.Zegen hun met wat verstand en help ze met hun achterstand.
  4 eeuwen het geklaag en gejammer van ze werkt op onze zenuwen…het is nu genoeg met hun gedoe!!


  Maak melding

 19. @Ray en c.s. men moet niet vergeten hoe verschrikkelijk de slaventijd moet zijn geweest. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de slavenhandel aan ruim 3 miljoen mensen het leven kostte. De slaven uit Afrika hebben het mede mogelijk gemaakt dat de immigranten uit India, Indonesië etc. een humaner arbeidsbeleid (voor zoverre men daarvan kan spreken) hebben ondervonden. Om te stellen dat wij na 400 jaar de zwarte bladzijdes maar moeten vergeten vind ik voorbarig. Waarom vergeten wij niet de Kerstfeest, dat al 2000 jaren bestaat, niet ? Of de Holi Phagwa en het Offerfeest ?
  Natuurlijk wordt er vaak overdreven maar om te stellen om de slaventijd te vergeten gaat mij te ver.
  Het wordt tijd dat Nederland de genocide op onschuldigen erkent.


  Maak melding

 20. Sorry, maar niet de vrijgekomen slaven hebben ervoor gezorgd dat de immigranten een ‘humaner’ behandeling kregen. Wat de Brits-Indische immigranten betreft heeft Groot-Brittanië daarvoor gezorgd en toch hebben witte plantagehouders zich ook tegen hen misdragen.
  Toen Mahatma Gandhi erachter kwam dat de Brits-Indische immigranten slecht werden behandeld, heeft hij ervoor gepleit dat er een einde kwam aan de immigratie. Dat gebeurde ook.
  Voor de vrijgekomen slaven waren de Brits-Indische immigranten kuli’s. Ze keken neer op mijn voorouders, die hen van voedsel voorzag. De vrijgekomen slaven waren al heel snel vergeten welke kastijdingen ze zelf hadden ondergaan. Mijn voorouders werden door hen uitgescholden.
  Tot op de dag van vandaag zijn er creolen die zich nog steeds zo gedragen en zeggen dat de kuli’s op de rijstplantages horen, terwijl hun voorouders ook als arme sloebers op plantages hadden moeten werken.
  Ook Creoolse politici hebben zich racistisch misdragen jegens de hindustanen zoals Aaron, Bruma, Venetiaan en ook Bouterse, Henk Herrenberg.


  Maak melding

 21. Zou die slaventijd nu werkelijk zo verschrikkelijk zijn geweest? Het is de vraag of de Surinaamse slaven hadden willen ruilen met de negentiende eeuwse fabrieksarbeiders in Europa, citaat:

  ” De industrialisatie veranderde ook het ritme van de wereld. Wie werkte in de fabriek, werkte op het ritme van de machines. Dat ritme lag hoog, veel hoger dan het ritme van de landarbeid. Arbeiders in de Gentse katoenindustrie werkten bijvoorbeeld zes dagen op zeven, vijftien uur per dag. Op zondag besteedden ze nog twee uur aan het schoonmaken van de machines. Arbeidsdagen van meer dan twaalf uur waren geen uitzondering. Nacht-en zondagarbeid waren vanzelfsprekend.”

  Slaven hadden levenslange bestaanszekerheid. De eigenaars waren gebonden aan wetten en voorschriften. Als het donker werd stopte het werk. Slaven kregen een opleiding en leerden een vak, ze verdienden geld en konden zich vrij kopen. Sommige ex-slaven werden zelf slavenhouders.
  Dat was heel wat beter dan waar de Europese en Amerikaanse fabrieksarbeiders het mee moesten doen. En dan hadden ze nog altijd mooi weer ook en geen akelige koude winters met regen sneeuw en vrieskou. Slaven konden geen ontslag nemen, die fabrieksarbeiders ook niet, dan gingen ze dood van de honger.
  De nakomelingen van de slavenhouders wonen verder vooral in Suriname, niet in Nederland.

  De vraag is ook of men nu zo moet blijven zeuren over het “oneindige leed” dat hun voorouders moesten ondergaan. Laten we eerlijk zijn, wie zich in Afrika laat oppakken en verkopen en vervolgens honderden jaren onderdanig als slaaf braaf zijn werk blijft doen, ben je dan eigenlijk niet een loser?
  Als ik slaven als voorouders zou hebben zou ik dat liever zo snel mogelijk vergeten. Wie wil er nu afstammen van sukkels?


  Maak melding

 22. @ to all, lees hier wat de contractarbeiders mee hebben gemaakt……
  Het is vandaag, precies 116 jaar geleden dat de massamoord op Mariënburg plaatsvond. Over de aard en het aantal van de slachtoffers zijn er wat onduidelijkheden.

  Het Koloniaal Verslag van 1903, dus een jaar later, praat van zeventien slachtoffers maar het bronnenonderzoek in het gedenkboek van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) van 1998, praat van zestien slachtoffers. Daarom moet nadrukkelijk worden vermeld dat de slachtoffers niet de daders waren van de moord op James Mavor. Zij waren de vrienden van de daders die niet wilden dat hun collega’s door de politie werden meegenomen. Het was dus een solidariteitsactie van de arbeidscontracten op het terrein van de suikerplantage Mariënburg.

  Hun protesten waren echter zo heftig, dat de Nederlandse militairen zich genoodzaakt voelden gericht op hen te schieten. In het massagraf liggen dus niet de daders van de moord op Mavor, maar de vrienden van de daders. De daders werden later door de rechter tot een dwangarbeid van twaalf jaar veroordeeld. Het archeologisch onderzoek van de SHI naar het massagraf, moet daarom duidelijkheid brengen in het juiste aantal slachtoffers, dat op 30 juli 1902 in een massagraf werd gedumpt.

  Benjamin Mitrasingh,
  onderzoeksleider Massagraf Mariënburg


  Maak melding

 23. Triest maar ook lovenswaardig dat een Eritrese moet opkomen voor Surinaamse belangen terwijl het in Den Haag barst van de Surinamers.
  Laat de gelauwerde praatpriet politicus Rabin Baldewsingh zich hiervoor inzetten, hij is van Surinaamse origine en gaat ook nog eens over monumentenzorg.


  Maak melding

 24. Laat al die wauwelaars over de rol van de Nederlanders in het slavernijverleden zich maar eens drukker maken over de nieuwe transporteurs van hun zwarte broeders en zusters vanuit Afrika over de Middellandse zee, zwarte broeders en zusters die nog steeds in de veronderstelling zijn dat het in het land van de nazaten van de slavenhandelaards / transporteurs van hun voorouders, beter vertoeven is voor hun, maak hun maar duidelijk dat het een land is vol met racisten,discrimineerders en uitbuiters die niets voor anderen overhebben, pak die in feite ook een soort handelaars mensen voor veel geld tegen alle wetten en regels in het hedeh vervoeren, daar kun je “nu” wat aandoen i.p.v. oeverloos lopen te zeiken over zaken die zich in het verleden hebben voorgedaan en niet meer kunt veranderen, maar ja dan moet je daadwerkelijk wat doen , iets wat je liever aan anderen overlaat, waarom ik, er zijn nog zo veel anderen, makkelrlijker is vanachter je toetsenbord overal kritiek op te hebben


  Maak melding

 25. @Nationalis,

  Rabin Baldewsingh heeft afscheid genomen van de Haagse politiek, dus kan hij zijn prietpraat in de politiek niet meer bezigen.
  Bovendien waarom zou hij zich ingespannen moeten hebben voor de belangen van de Surinaams creoolse bevolking terwijl het andersom ook nooit is gebeurd?
  De creolen die actief zijn geweest in de politiek waren ook alleen maar bezig met hun eigen belangen en voor de belangen van hun creoolse achterban. Of denk je dat Sylvana Simons zich zal inzetten voor de belangen van de Surinaamse hindustanen in Amsterdam?
  Het hokjes denken van Surinamers is niet alleen in Suriname een feit maar ook in Nederland gaat dat doemdenken door.


  Maak melding

 26. @Hans,

  Jouw reactie van 9.33 uur is weer typisch de reactie van een witte, ook al ben je blauw-wit.
  Duitsland heeft voor de wandaden van WOII aan Nederland excuses aangeboden en ook nog meebetaald aan de schade herstellingen.
  Tot op de dag vandaag heeft Nederland aan Suriname geen excuses aangeboden voor de wrede slavernij, laatstaan dat er ook excuses aangeboden zullen worden aan de immigratie uit de Aziatische landen, die ook niet smetteloos is.
  Na veel aandringen heeft Nederland schoorvoetend excuses aangeboden aan de vuile slachtingen in Rawagede/Indonesië. Het liefst hadden deze afschuwelijke geschiedenis ook in de doofpot gestopt.
  Wat de afschuwelijke handelingen in de kolonies betreft, heeft Nederland meerdere gitzwarte bladzijden in de eigen geschiedenis.


  Maak melding

 27. @ Jiyani: Waarom zouden mensen die niets gedaan hebben excuses moeten aanbieden aan mensen die niet geleden hebben? Duitsland heeft excuses aangeboden aan mensen die onder hun daden geleden hebben en zowel de daders als de slachtoffers leefden toen nog. Wat Suriname betreft zijn zowel de slachtoffers als de daders al heel lang dood.

  Daarnaast, je oordeelt met een eenzijdige blik op zaken uit het verleden waar je niet alles van af weet op basis van hedendaagse normen. Driemaal fout. Uiteindelijk, wie is er vandaag slechter van af gekomen, zij die vertrokken zijn of zij die achtergebleven zijn in Afrika, India of Indonesië?
  Als je wilt kun je terugkeren naar het land van je voorouders, maar niemand die daar één seconde over peinst. Je zou wel gek zijn. Degenen die naar Suriname kwamen waren de armsten en de meest kanslozen. Als ze gebleven waren zouden de meesten dat vandaag nog steeds zijn.

  In de christelijke bijbel komt vergeten en vergeven voor, in de hindoe bijbel blijkbaar niet.


  Maak melding

 28. @Hans van den Broek: In de christelijke bijbel komt vergeten en vergeven voor, in de hindoe bijbel blijkbaar niet.

  Waarom is het dan dat de christenen en hun landen de meest wraakzuchtige zijn op de wereld?

  Jouw kennis van het Hindoeïsme is zo belabberd dat je eigenlijk niet zou moeten oordelen over het Hindoeïsme.
  Heel de Mahaabhaarat gaat over Vergeving: in Dharmaraaj Yudhishthir’s woorden, kshama hi dharma hai (vergeving is de allerhoogste religie).
  Toen Jezus in India studeerde heeft hij de volgende quote van Bhagvaan Vyaas Dev opgepikt [Aatmanah pratikulaani pareshaam na samaacharet] en later aan de Israeli’s als volgt vertaald: wat gij niet wil dat u geschiedt, doet het een ander niet! Toch hebben de christenen anderen als slaaf behandeld. Wat is jouw verklaring hiervoor?


  Maak melding

 29. @Hans van den Broek,

  Dus jij beweert dat de huidige generatie niks te maken heeft met de slavernij. Feitelijk is dat correct. Maar daarmee zeg je ook dat geschiedenis niet telt en dat Nederlanders alleen diegenen zijn die NU leven en niet degenen die eerder in Nederland leefden en uit naam van Nederland handelden.
  In dat geval, de mensen, de zwarte mensen die NU in Nederland leven zijn Nederlanders en hebben alle recht om hun mening te laten horen en hun wensen te uiten. dat je daarmee zo’n moeite hebt!


  Maak melding

 30. Jiyani, die hele geschiedenis van Wo II interessert me geen bal en als ze die 4 mei herdenking af zouden schaffen en de 5 mei viering zou ik persoonlijk daar geen traan om laten , voor mensen diie nog daadwerkelijk die oorlog meegemaakt hebben en mensen verloren hebben zoals mijn moeder van 92 jaar. Zal het nog belangrijk kunnen zijn, maar zo gauw die generaties het heden voor het eeuwige verruild hebben mogen ze het voor mij afschaffen, Ik leef met de mensen van nu en daar kan wat er in het verleden gebeurt is niets aan veranderen alleen de mensenn die uit ten treure zaken er bij halen war ze zelf part nog deel van hebben uitgemaakt willen dit verleden graag gebruiken om zich af te kunnen zetten uit onnvermogen, welke dat kunnen zijn mag jij en zij zelf invullen, tegen de westerse in dit geval nederlandse maatschappij waarin ze leven en waarin ze het o zo slecht hebben, de zielepieten en “slachtoffers” frappant het is wel een heel specifiek groepje, gelukkig ken er meer die daar niet bij horen dan wel


  Maak melding

 31. @ Jaimangal: De Codex Hammurabi is een verzameling wetten opgesteld 3800 jaar geleden. Daarin werden drie bevolkingsgroepen gedefinieerd, de hooggeplaatsten, de gewone mensen en de slaven. Slavernij is dus van alle tijden en ieder volk heeft zich schuldig gemaakt aan slavernij en is slachtoffer geweest van slavernij, dus wat zeurt men? Laat men blij zijn dat het goed afgelopen is. Europeanen zijn er niet mee begonnen, ze hebben als eersten en als enigen het afgeschaft en verboden. Dat is waar die slavernijmonumenten aan moeten herinneren, de afschaffing van de slavernij door de Europeanen. Keti koti!
  Wat slavernij betreft, het Indiase kastensysteem is niets meer dan een zeer doortrapte vorm van racistische onderdrukking en slavernij. Het ontneemt iedereen elke hoop op verbetering van zijn leven, voor eeuwig. Het is ingevoerd door de Arische veroveraars die hun edele bloed niet vermengd wilden zien met dat van de onreine Indiërs. Varna betekent kleur, dat weet je toch? Daar ging het om, kleur! Licht is edel, donker ongewenst, dat was de basis van het kastensysteem.

  De ophef van sommigen in Nederland en de beschuldigingen die continu worden geuit zijn geen meningsuiting maar niets anders dan een uiting van blankenhaat. De blanken worden tot daders bestempeld en zichzelf zien zij als slachtoffers. Daders zijn minderwaardig en slachtoffers zijn onschuldig, staan boven de daders en hebben recht op genoegdoening. Dat is gewoon waar het om gaat, het vernederen van de autochtonen, voortkomend uit rancune.

  Het is fijn voor je dat je dat hindoeïsme zo geweldig vindt, maar zo lang dat leidt tot het zich superieur voelen boven de rest van de mensheid en je binnen Nederland afzonderen en je kinderen verbieden met niet-hindoe’s te trouwen vind ik het niet bepaald bijdragen tot integratie. Gelukkig heeft de jongere generatie minder last van dat soort bekrompenheid en zullen de Jaimangals geleidelijk aan uitsterven zoals de dinoisauriers.
  Als ik zie dat miljoenen in India als honden op straat moeten leven en hun behoeften in de goot moeten doen dan zou ik maar niet te hoog van de toren blazen. In het christelijke Europa krijgen zulke mensen hulp, huisvesting, verzorging, onderwijs en ga zo maar door en worden ze niet als minderwaardig beschouwd vanwege hun kaste of kastenloosheid. Daar kunnen hindoe’s een voorbeeld aan nemen.


  Maak melding

 32. @Hans van den Broek, Hoe je wend of keer INDIA is INDIA, veel machter dan elk enig land ter wereld…
  Probeer jij maar Afrika uit de goot te trekken, eeuwen lang mijn belasting gelden als ontwikkelingshulp, en nog kunnen ze hun reet niet vegen…..


  Maak melding

 33. Rakram en Hans: Jullie perceptie over Afrika is tekenend voor jullie narrow-minds. Ik wil jullie beiden wijzen op d BBc serie; Inside Africa. Ga rustig zitten kijken; analyseer en trek je conclusie. Het echte afrika is Booming wat economische groei betreft: jammer dat jullie zo eenzijdig kijken(alsof het alleen maar ellende in Afrika is). Bezie dit werelddeel van de andere kant. Ga reizen; landen bezoeken en kom terug.

  Rakram: ga maar in India wonen waar miljoenen langs de weggetjes en paden poepen. zij zijn niet in staat de miljoenen mensen van een goed hygiënisch systeem te voorzien, maar hebben wel atoombommen en satellieten. Poepen in de Openbare ruimten heb ik nergens in Afrika gezien. alsook jonge vrouwen in groeps verkrachten(..). En Hans:(al jij ook zo een Hans bent): als jullie Europeanen( Hollanders) in het verleden waren thuisgebleven en niet besmet waren met het Columbus-virus(die beweerde Amerika ‘ ontdekt’ te hebben), dan zaten al die Surinamers en Antillianen niet hier. Wat je zaait zul je oogsten: dat is een wetmatigheid !. Je zult er mee moeten leren leven brada.


  Maak melding

 34. Hans van den Broek 18 december 2018 at 08:51

  Het punt is, mensen komen uit mislukte landen naar Europa, naar Nederland bijvoorbeeld, en merken dan dat men daar niet op ze zitten te wachten. Ook merken ze dat ze niet de capaciteiten hebben om het te maken in Nederland en dat geeft wrok en rancuneuze gevoelens.

  Hansje: hoezo ‘mislukte landen?’. Ben je ook zo een naprater van de super Chimpansee in het Witte Huis in de VS? Het was een jonge chirurg uit Haïti( ‘failed state volgens trumpie), die zijn vrouw moest opereren. Een briljante jonge chirurg( ga gerust Googlen) uit een volgens jou ‘Mislukt land’.. Heb je niet door dat de rollen in de wereld langzaam aan het veranderen zijn? The White man heeft het eeuwen voor het zeggen gehad en de wereld is er niet beter(en veiliger) op geworden: niet de afrikanen en andere mislukte volken volgens jou hebben de atoombommen gemaakt: niet wij hebben de 1e en -2e wereldoorlog in gang gezet. De3e staat voor de deur en zal zich wederom in Europa voordoen. Wij uit onze ‘mislukte’ landen kunnen alsnog terug naar huis. Hopelijk kom ik je dan tegen in de straten van Paramaribo, zoekende naar onderdak.
  Trump noemde Haiti een ‘ failed state’ en uitgerekend een chirurg, afkomstig uit Haiti , deed de operatie bij zijn vrouw. Let op je woorden. De Bijbel zegt: God heeft elk volk zijn tijd gegeven…. Time is over for he white men…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.