China schenkt zwaar materieel aan leger Suriname

55
China schenkt zwaar materieel aan leger Suriname
Foto: NII | Defensie minister Ronni C. Benschop met ambassadeur Liu Quan, van de Volksrepubliek China.

PARAMARIBO, 16 dec – China heeft afgelopen vrijdag tractoren, graafmachines en andere landbouw- en bouwvoertuigen aan het Nationaal Leger van Suriname geschonken. Ambassadeur Liu Quan van de Volksrepubliek China overhandigde de sleutels van een aantal multifunctionele voertuigen aan defensie minister Ronni Benschop.

Tijdens de overhandiging van de sleutels belichtte zowel minister Benschop als ambassadeur Liu Quan het belang van een goede samenwerking tussen bevriende naties. Met de geste is wederom de nadruk gelegd op de inspanningen van beide landen ter versterking van de militaire relatie aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Voor de bediening van het materieel is een groep militairen van het leger speciaal opgeleid.

55 REACTIES

 1. Ik word echt gek van die bedel cultuur in suriname ….

  Dit is weer een klassiek voorbeeld van hoe het niet moet,langzamerhand is suriname erger geworden en vatbaarder voor corruptie.

  Met deze giften graven de chinezen zich in dit land kadootjes giften en geld.
  Denkende dat de chinees het meent met surinamers…ze kennen de mentaliteit van onze mensen ,dus ook de zwaktes!

  Dit zijn taken geweest voor onze regering of niet…bouterse heeft genoeg geld om dit alles te bekostigen na jaren coke verkopen te doen.
  Goedkoop is duurkoop…eens zal men gaan betalen en dan?

  We hebben al sinds jaren een lamgelegd leger….dankzij db,het leger heeft zn taak gedaan in de jaren 80 en om een nieuwe coup te verijdelen dood gebloed!

  Jaar op jaar lees ik alleen maar negatieve shit over deze regering …word het volk beroofd op legale wijze,voor de gek gehouden met mooie woorden.
  En de surinamers zijn degene die hieronder leiden.

  Dr is nog geen enkele generatie geweest sinds db tijd die voordeel heeft weten te halen uit eigen land.

  Wat ik zo gek vind is dat juist deze idioot de uitspraak deed..dr is iets mis met onze bevolking!!!!
  Wat een lef van onze coke held!!!

  Met zo een regering met zulke mensen ah hoofd moet je wel gek worden!!!!
  Hij kijkt neer op de kleine crimineel maar intussen zit hij te dealen ..bouta en son,klinkt bijna als een familie bedrijf.

  Van alle presidenten moet ik zeggen dat ik me diep schaam voor deze vent,die terecht een belediging is voor de hele suri natie!!

  Na je dood zal je bekend staan als een slappe aftreksel van je che en fidel…beide dooie ratten hebben niets goeds gedaan voor hun land,cuba staat al bijna 60 jaar stil,nupas hebben ze sinds kort mobieltjes en wifi.

  Wie bewonder je het meest hitler mengele etc want je hebt echt trekjes van een dictator die dik de mist ingegaan is.
  Machtswellustig beest dat je dr bent …je weet dat je geen enkele ka kan doen voor suriname,vertrek gewoon als het woord principe kent.

  Gwe meki sranang kon na fesi!

  De vloek die je hebt verspreid je als een virus door heel het land!!!!


  Maak melding

 2. rotzooi uit China, kleine groep mensen maken geld,DANKJE WEL VHP.DE SCHADE WAT VHP GEDAAN HEEFT MET SURINAME ONDER TAFEL.NEDERLAND IS DE BESTE MET WATER BRUGGEN EN NOG MEER CE GEKEURD. MET MATERIAAL UIT CHINA LOPEN SURINAMERS EEN GEVAAR EN HET HOUDSBAARHEID DATUM .


  Maak melding

 3. Waarvoor zijn de leger materialen bestemd? Een land met 550.000 inwoners is een ka hoor ik wil mijn land niet te schande leggen maar hun zijn de domste volk op aarde.


  Maak melding

 4. Goed zo defensie. Zo worden jullie landbouwers .
  Als je .je ziel verkoopt vraag dan iets waardevol
  Doe maar een paar f16 vliegtuigen. Of een aantal tanks bijv .maar graafmachines pfffff .Let maar op in ruil hiervoor mogen ze onze rivieren uitvissen..


  Maak melding

 5. China wil een wereldmacht worden. Daartoe moeten ze over de hele wereld satellietstaten hebben die ze als steunpunten kunnen gebruiken. In de Amerika’s hebben ze niet veel invloed. De nieuwe Braziliaanse president moet niets van de Chinezen hebben en ook de andere Noord- en Zuid-Amerikaanse landen houden ze liever op afstand. Suriname is dus een mooie gelegenheid om hun neo-koloniale rijk uit te breiden naar de “Nieuwe Wereld”.
  Suriname heeft een kleine, niet erg mondige, bevolking en een zwak bestuur met corrupte leiders. Een ideale gelegenheid voor China om geleidelijk aan de macht naar zich toe te trekken en van Suriname een vazalstaat te maken, gebonden door schulden en verplichtingen.

  De vraag is of dat erg is. Als de Chinezen wat discipline en welvaart kunnen brengen dan is dat in het voordeel van de gewone Surinamers die toch niet veel te zeggen hebben over wat er in Suriname gebeurt. Singapore is in het verleden ook door de Chinezen min of meer overgenomen van de Engelsen, en kijk eens wat er van geworden is!

  De Nederlanders zijn voorgoed weg en komen nooit meer terug, daar moet men als trotse Surinamer toch blij mee zijn! Nieuwe meesters, maar dat zijn geen witten meer.
  De Chinezen zullen wel voorzichtig moeten opereren want de vraag is wat de Fransen, de Brazilianen en de Amerikanen zullen vinden van een Chinese vestiging in hun invloedssfeer. De Russen op Cuba werden ook niet gewaardeerd en zijn daar nu verdwenen.


  Maak melding

 6. Ja ben het met de bovenstaande reacties eens :China 1,2 miljard mensen en dan Suriname amper een half miljoen ,dat weerspiegelt de kracht verhouding wel .Over misschien 100 jaar wordt er alleen nog Chinees onderwezen op de Surinaamse scholen en staat het gehele land onder Chinees toezicht ,de meeste Surinamers van Afrikaanse ,Creoolse ,Hindoestaanse en Javaanse afkomst zitten dan al hoog en droog in Nederland ,te mijmeren hoe het in hemelsnaam zo ver is gekomen .


  Maak melding

 7. China heeft belangen in het achterland van Suriname. Dat materiaal is bedoeld om slash and burn tactiek toe te passen: Zo snel en zoveel mogelijk hout uit Suriname weghalen. In Negria, Zimbabwe, Ghana, Kenia..etc hebben,ze precies hetzelfde gedaan zg hulp voor de lokale bevolking, intussen de weg plaveizelen om alles weg te halen: Een aderlating van een continent…Pablo Neruda had het al voorspeld!


  Maak melding

 8. China
  Wie o wie kan mij een voorbeeld geven dat China het land vooruit heeft geholpen.
  Ze komen geld verdienen en de opbrengsten sturen ze door naar hun eigen land. Het moment dat er een dip in de economie komt, sluiten ze de boel en vluchten terug naar China of naar een andere land.

  Al heeft een Chinees je winkel 20 jaar lang gehuurd en goud geld verdiend, maar de dag waarop je de huur met € 50 per maand heb verhoogd, is hij binnen no time vertrokken.

  Over de Chinees zeggen ze ook in de volksmond;
  Te piepie tranga dan atie jeh safu,
  Te piepie safu dan atie kong tranga!!!!!


  Maak melding

 9. De ondergang van Suriname was al ingeleid door de hindoestaan Hindori en neger Henk Arron. En de Koelie Lacho heeft een vieze rol gespeeld met de sur bevolking.

  Laten wij de schuld niet aan DB geven. Wij hebben zelf de voedingsbodem gecreeërd, dat deze ongeschoolde krachten aan de macht komen. En geloof mij er zal geen politieke partij zijn die sur kan vooruit helpen. Wil je toch progressie bereiken dan zou je op departementaal niveau een grote schoonmaak moeten houden. Weg met de ongeschoolden die niet eens goed hun handtekening kunnen zetten.

  Universitair opgeleide Surinamers uit Nederland halen om de boel op de rails te zetten.


  Maak melding

 10. De ondergang van Suriname was reeds ingezet door de hindoestaan Hindori en neger Henk Arron. De koelie Lacho heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.

  Dus laten wij de schuld niet aan DB geven.


  Maak melding

 11. Oplossing vooruitgang Suriname.

  Twee opties:
  Land opdelen in: helft voor hindoestanen en de andere helft voor de rest.

  Of:
  300. 000 nederlandse blanken laten emigreren in Sur. Hollanders weten het hoe je een land kunt opbouwen en niemand is meer werkeloos.


  Maak melding

 12. One Belt, One Road. De Chinezen zijn al bezig hun markten te vergroten in Zuid-Amerika. Grote handelspartners zijn Bolivia, Argentinië, Brazilië, Chili en Peru. In Bolivia hebben ze een waterkrachtcentrale gebouwd en leveren ze treinen aan Argentinië. Omgekeerd worden er grondstoffen en ertsen ect., geleverd aan China. In de Cariben timmert China ook flink aan de weg.
  Suriname is het zoveelste land. China is reeds een wereldmacht en breidt zich uit. Dat is goed voor een evenwichtige verdeling van de balans in de wereld.

  Het Nationaal Leger van Suriname wil meer doen aan zelfvoorziening. Wanneer men zelf kan voorzien in voedsel, en zich bedruipen, scheelt het een flinke slok op de borrel. Dit komt de begroting van Suriname ten goede. Tegen dat licht moet het gezien worden. Men hoeft geen doemscenario te creëren.


  Maak melding

 13. In elk land dat China in investeert gaat het om de grondstoffen. Het kan best zijn
  dat China al voor sorteert op olie die misschien voor de Surinaamse kust liggen. Suriname
  zal zelf niet in staat zijn op dit uit de zeebodem te halen en zal hulp moeten krijgen.
  Het zelfde met houtkap en de visserij. Al vis die gevangen gaat worden met die Chineese
  trawlers gaat via ge hijskraan op het moeder schip en vaart naar terug naar China. Netto
  komt er geen visje aan land in Suriname en levert ook niet 1 extra baan op. Sterker het zal
  veel banen kosten door over bevissing. Deze truc is ook meermalen in Afrika gedaan, relatief
  kleine schenkingen en vervolgens de grondstoffen, vis, olie, ijzererts, etc mee terug naar China.


  Maak melding

 14. Hendrik,Suriname stond 300 jaar onder Holland wat hebben ze toen gedaan alles weggedragen.
  Nederland bouwt geen land op,ze plunderen,kijk maar zelf.
  Leg mij nou uit waar van Suriname Nederland iets gebouwd heeft.
  Ze hebben Suriname onafhankelijkheid gegeven omdat ze goed wisten dat zij al die fabrieken zouden sluiten.
  Ze hadden gedacht dat Suriname zich in een moeras zou storten maar ze hebben zich helemaal vergist.
  Hier op dit forum is het niet zo belangrijk wat men schrijft ,men heeft helemaal geen verstand van Suriname.
  Suriname voorwaarts oeng sa kong bigie!


  Maak melding

 15. Ui het dagblad de west Zeg me wie uw vrienden zijn dan zeg ik wie u bent, een spreekwoord dat in vele talen wordt gebezigd. De Engelsen zeggen: ‘Tell me your company and I’ll tell you your manner’. Hier willen we het nadrukkelijk hebben over de landen waar de regering Bouterse de laatste jaren meer dan hechte relaties mee heeft willen onderhouden en uitbreiden en weer andere staten waar hij nadrukkelijk de verhoudingen mee heeft doen vertroebelen of bekoelen. Gisteren werd de nieuwe ambassadeur van ons land voor de Republiek Indonesië, Benz Abas, op het Presidentieel Paleis door Bouterse beëdigd. Bouterse had het erover dat nog veel te veel mensen in Suriname waarde blijven hechten aan koloniale relaties en dat het volgens hem van groter belang is dat we verder de wereld in kijken. Indonesië en Suriname hadden volgens Bouterse dezelfde koloniale overheerser, maar Indonesië heeft het volgens hem heel goed gedaan en is heel goed gepositioneerd in de wereld. Bouterse heeft het ook gisteren niet kunnen laten het Koninkrijk der Nederlanden een sneer te geven. Bouterse vermeldt er niet bij, dat Indonesië volle en gezonde diplomatieke relaties op ambassadeursniveau met Nederland onderhoudt en dat de relaties tussen Djakarta en Den Haag zakelijk en goed te noemen zijn. En dat is in de verhouding met ons voormalig moederland al sinds het aantreden van zijn regering in 2010 zeker niet het geval en dat komt allemaal, omdat Bouterse al decennialang een probleem heeft met de Nederlandse justitie waar hij een verstekveroordeling op naam heeft in de zogeheten Stellendam affaire. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugssmokkel en naar aanleiding van dit verstekvonnis, deed de Nederlandse justitie een signaleringsverzoek bij Interpol voor zijn aanhouding. Door deze affaire en zijn controversiële positie als mensenrechtenschender uit de jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw, is hij in veel westerse staten zeker geen geziene figuur, al is hij staatshoofd van dit land. Door zijn aversie en vijandige houding tegenover Nederland, een belangrijk lid van de Europese Unie (EU) en de NAVO, kan Bouterse niet verwachten van de overige EU-lidstaten dat hij daar een potje zou kunnen breken. In de loop der jaren is Suriname dan ook steeds sterker in het verdomhoekje gekomen door de anti-westerse houding van zijn kabinet. Ook de vele drugsvangsten die via ons land naar West-Europa gingen, deden Suriname geen goed. Ook duidelijke aanwijzingen dat er op grote schaal drugsgelden werden en worden witgewassen in dit land, heeft Suriname een slechte reputatie bezorgd. Steeds verder zijn we daarbij bij de rijke westerse staten in de verdachtenbank geplaatst en het ging steeds meer bij de huidige machthebbers in dit land dagen, dat wij andere aanknopingspunten moesten zoeken in de rij der naties. En bij welke landen zochten wij sympathie? Bij staten die het helemaal niet nauw nemen met democratische beginselen en zelfs bij landen waar de linkse dictatuur al decennialang gevestigd is en de mensenrechten op grote schaal worden geschonden. We denken daarbij aan China, Cuba, Nicaragua, Rusland, Equatoriaal Guinea, Iran en de laatste jaren bij het Venezuela van de despoot Maduro. Door ons in de armen te werpen van deze landen waarvan zeker één als schurkenstaat kan worden aangemerkt, hebben we ons steeds verder in een isolement gewerkt en krijgen we momenteel vanwege de externe bankenwereld, tegenwerking bij overmakingen van vreemde valuta. Bouterse heeft door zijn eigen problemen met de Nederlandse justitie, Suriname doen afdrijven van de enkele jaren geleden nog goede en werkbare diplomatieke relaties met voorname en invloedrijke staten. Indonesië is inderdaad een machtig land dat heel veraf van ons land ligt en daarom niet snel veel voor ons kan betekenen. De man doet er goed aan zijn eigen problemen terzijde te schuiven en die van Suriname prioriteit te doen genieten. Een goede stap zou daarom zijn de accreditatie van een nieuw ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden goed te keuren. Hij mag namelijk nimmer denken dat hij de goede historische en andersoortige relaties die wij nog steeds hebben en onderhouden met Nederland, teniet zal kunnen doen. Dat is hem vanaf 25 februari 1980 niet gelukt en zal ook nu niet lukken. De huidige vriendschappen met de eerder genoemde niet democratisch bestuurde landen, hebben ons tot nog toe niet de ontwikkeling gebracht die we voor 2010 hadden. Laat dat heel duidelijk zijn.


  Maak melding

 16. De grote vraag is , wat wil China in return
  Een paar oude uzi’s voor hoeveel ha grond en bomen
  Bouta zijn deals zijn altijd een persoonlijke vooruitgang ten koste van het land
  Hij zal wel weer bang zijn voor het ongewapende volk en heeft daarom zwaar militair materiaal nodig uit China


  Maak melding

 17. Opdoeken die leger van Suriname.Die is voor niemendaal.China gelooft ook zo en schenkt ze landbouwmaterialen.Hoe dit alles Suriname vooruit zal helpen is een raadsel.
  Surinamers doen al eeuwen lang aan landbouw.Subsidies die voor landbouw zijn bestemd en voor andere sectoren
  ,verdwijnen in de zakken van bouta en co. Nu moeten de ndp fanaten hier niet doen alsof een donatie van China de problemen in Suriname zal oplossen.Morgen gaan we niks horen van deze machines.Het zal staan rotten ergens of zal door verkocht worden want bouta en co willen geld en geen .machines.We lijken wel een kolonie van China te zijn.De hoofdstad van China in Suriname is Paramaribo.


  Maak melding

 18. Je doet schenkingen daar waar je cadeau waard is..je gaat een leger die verantwoordelijk is voor het welzijn van land en volk toch niet blij maken met landbouw en graafmachines?!
  Zelfs China neemt het leger van Suriname niet serieus en maakt grappen met ze.Sinds wanneer werkt het leger van Suriname?


  Maak melding

 19. Ons nageslacht zal de rekening moeten betalen aan de chinezen.Voor de chinezen is Suriname een walhalla.
  Waar je ezels voor een dubbeltje kan omkopen.Nu zijn ze bezig met een complot om ook ons vis bestand te vernietigen.Er word nu zogenaamd verzet hiertegen gepleegd.Karoe wier faja heet dat.Einde verhaal de chinezen krijgen toch een vergunning.Voorbeelden:Alcoa overeenkomst,zand afgravingen bij Braamspunt,ontmantelen van skalians op het stuwmeer enz.enz.Suriname is nu op de uitverkoop en een handje vol surinamers profiteren hiervan.Het overgrote deel slaapt en vind Neks no fout.Het doet pijn maar dit is niet meer te stoppen.


  Maak melding

 20. Worden deze zogenaamde donaties en giften niet onderzocht ?
  Dit soort type donaties en giften zijn niet te vertrouwen.
  Een goed opdracht voor de oppositie om de waarheid te achterhalen en te publiceren.


  Maak melding

 21. Simmy
  Suriname is Dubai geworden , politie rijden in Ferraris, Rolls-Royce, bentlis ,men is
  In Suriname zo rijk geworden dat de asbak van deze auto’s vol de auto’s naar de sloop gebracht worden ,ja toch xsimmy ,en wat die Hollanders weg gedragen uit suriname pijl en boog pagaaien korjalen ..of was het toch suikerriet of kokos Papajas rijst ,culturele erfgoed ,,,bauxit olie goud edelstenen Surinaamse vrouwen .
  O ja 500.000 Surinamer met Kennis, die dan beschuldigt worden voor land verraders ,lachen man.
  Vanaf 1954 hadden jullie zelf bestuur ,en wat je er mee gedaan geen kloten een land zonder ruggengraat, die bakra’s helemaal waardeloos, we doen het zelf ,je een oor aan laten naaien door je eigen land genoten ,dan snap je het ,hoezo discriminatie


  Maak melding

 22. Simmy,
  Suriname had de capaciteit niet om de fabrieken op te houden rijst fabriek bruynzeel,
  Waterhuishouding dijken SLUIZEN kanalen , Simmy als je je eigen historie niet kent ,moet je oppassen wat je neer schrijft ,casave suiker ananas bananen, COCOS palmolie ,net als in Afrika alles naar de kloten,wil je nog meer weten ,huizen van bruynzeel ze staan er nog steeds, vliegvelden ,daar hebben ze ook aan meegewerkt ,korjaal sleephelingen bij de soelaas


  Maak melding

 23. Jimmy
  Misschien was het wel lui zijn waardoor de fabrieken niet meer gingen na 1975 ku jij het verklaren ,dat coca palmolie bauxiet olie niet goed gaat ,,en dat 38 jaar na onafhankelijkheid


  Maak melding

 24. China is druk bezig overal ter wereld zich in te kopen met ontroerend goed, grondstoffen etc. omdat dat in China opraakt. Afrika is al bijna volledig verkocht aan China. In zuid Amerika is men wat slimmer, maar Suriname is een makkelijke en aantrekkelijke prooi. Er zijn veel waardevolle grondstoffen, veel grond, weinig mensen. Politiek is het erg zwak en corrupt, en grote financiële problemen. Het leger is te klein en te zwak uitgerust. Jammer, want Suriname is een potentiële goudmijn, als er maar beleid werd gemaakt en uitgevoerd. De toeristische sector benut het potentieel totaal niet. Landbouw kan veel efficiënter. Grondstoffen worden niet goed benut en gewonnen. Goud en diamanten worden uit de Surinaamse bodem gestolen. Suriname had een vd rijkste landen van zuid Amerika kunnen zijn. Zo vreselijk jammer.


  Maak melding

 25. Ter versterking van de militaire relatie? Al deze land/bouwmachines is volgens mij een hint van de Chinezen dat de kazerne op de schop moet, is sterk verouderd, dat gebouw ziet er goor uit, voldoet niet aan de eisen van deze tijd. Geen renovatie maar totale vernieuwing is hard nodig. Als ik kijk naar de vele overheidsgebouwen waar ratten en kakkerlakken leven, schaam je je ogen uit. Alles nog uit de oertijd. Smerige toiletten en keukens. Kantoor meubilair daar zakt je broek van af. Het wordt dus hoogtijd om alles wat niet meer in deze eeuw hoort, te verwijderen. Er is genoeg geld. Maar neen ze gaan weer op de bedel toer.


  Maak melding

 26. Simmy….luiheid, lafheid, lamlendigheid en een achterlijke cultuur kweken, kiezen voor een drugsveroordeelde meervoudig moordenaar tot president heeft een volk en land nog nooit voorspoed gebracht. Indonesië was ook ooit een kolonie….kijk hoe dit land zich ontwikkeld heeft en normaal on speaking terms is met Nederland. Nederland was na wereldoorlogII het zwaarst getroffen land, nu behoort het tot de grootste economieën in de wereld. Duitsers hebben hier ook het land leeggeroofd. Nu zijn het goede buren. Conclusie…jullie komen nooit 1 stap vooruit, zie het financieel/economische/morele verval waarin jullie verkeren na 44 jaar onafhankelijkheid.


  Maak melding

 27. Waar moeten we mee ruilen, geld hebben we niet, dus we hoeren voor de spullen, en de rekening??? wel die krijgen we straks dubbel gepresenteerd, let maar op!!. 🤑😟


  Maak melding

 28. Forumleden, Odi odi.

  Aanvullend nieuws vandaag. 17-12-2018
  Enorme vangst: (raadpleeg de beelden op RTL-nieuws).

  3200 kilo aan slagtanden onderschept in Cambodja.
  De douane in Cambodja heeft een van de grootste ivoorvangsten in het land ooit gedaan.
  Er is 3200 kilo aan slagtanden van olifanten onderschept.
  De 1026 slagtanden werden ontdekt in de haven van hoofdstad Phnom Penh.

  Het ivoor, afkomstig uit Mozambique, lag verstopt tussen een lading marmer.
  Hoewel handel in ivoor sinds 1990 verboden is, gebeurt dit illegaal veelvuldig.
  Vooral in landen als Vietnam en (China) is het materiaal geliefd om er beeldjes van te maken.

  Sinds in Thailand harder wordt opgetreden om de handel in ivoor tegen te gaan, is Cambodja een belangrijke doorvoerhaven voor illegaal ivoor uit Afrika geworden.
  Volgens milieu-organisaties worden er jaarlijks 30.000 Afrikaanse olifanten gedood voor ivoor.

  Hieruit blijkt weer, dat de corrupte regeringsleiders in Afrika ook debet zijn in deze handel.
  Heel jammer.
  En wat verdwijnt (illegaal) uit de bossen van Suriname?


  Maak melding

 29. De chinezen geven een srieka om de anjoemara te kapen. Leger wordt gewoon zoet gehouden met allerlei truckjes om hun belangen in veiligheid te stellen in geval van een volksopstand tegen chineze kolonialisme.


  Maak melding

 30. Venetiaan – de oproeper van de gele geesten – geniet er flink van!
  Ongelooflijk hoe neeeeegerse jaloersheid het land in ellende heeft gestort.


  Maak melding

 31. Waarom de Chinezen de schuld geven? Het zijn de Surinamers die uitverkoop houden. De Chinezen zouden stom zijn indien ze deze koopjes niet zouden pakken.


  Maak melding

 32. Overigens ben ik het helemaal eens met Habi-Bullah.
  Het is altijd een groep die geen ontwikkeling kan brengen maar het liefst willen ze parasiteren op andere groepen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.