‘Politie agenten in Suriname moeten hun wapen de hele dag bij zich kunnen dragen’

44
'Politie agenten in Suriname moeten hun wapen hele dag bij zich kunnen dragen'
Archieffoto: Politieman aan het werk. Ook buiten werktijd moet deze agent zijn wapen bij zich kunnen hebben vindt de politie in Suriname.

PARAMARIBO, 15 dec – Politie agenten in Suriname dienen hun wapen de hele dag bij zich te hebben, ook al willen zij zich vermaken wanneer ze buiten dienst zijn. Dat zegt hoofdinspecteur van politie Humphrey Naarden tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT). Hij vindt dat politieambtenaren die buiten dienst een openbare activiteit (bijvoorbeeld een show) willen bezoeken, niet de toegang geweigerd mogen worden, omdat zij hun dienstwapen bij zich hebben.

Naarden reageert op een incident waarbij een aantal agenten afgelopen donderdag de toegang bij een grootse showactiviteit werd ontzegd, omdat ze een wapen bij zich hadden. De hoofdinspecteur noemt organisatoren die agenten met wapens weren ‘brutaal’.

“Op elk moment van de dag als er iets gebeurt, moet een politieambtenaar kunnen optreden. Hij moet zijn wapen als instrument kunnen gebruiken om indien nodig zichzelf te beschermen”, stelt de woordvoerder tegenover dWT.
44 REACTIES

 1. Begrijp de organisatoren ook wel, komt vaak voor op zulke gelegenheden, dat agenten in de burger zomaar wapens trekken en denken dat ze jezus christus zijn


  Maak melding

 2. Zeer slecht idee, hoeveel schietincidenten hebben we al buiten diensttijd gehad.
  Bij relaties die in zwaar weer verkeren werd met het dienstwapen de partner
  dood geschoten, voorbeelden genoeg. Einde diensttijd wapen inleveren.
  In zijn vrije tijd gaat de agent misschien een paar biertjes drinken kan hij dan
  goede overwegingen maken wel of niet schieten, kan hij nog wel gericht schieten ???
  Dit vraagt om moeilijkheden en ongelukken.


  Maak melding

 3. Wat een zeer onproffesionele maar vooral arrogante opmerking van Naarden om de organisatoren van brutaliteit te betichten. Als politie agenten gaan feesten is het niet nodig om een wapen mee te nemen. Goed dat de organisatie iedereen geweigerd heeft met een wapen inclusief politie agenten. Naarden weet dondersgoed dat er ook veel gespuis binnen de politie rondloopt. Met een wapen of zak op een feest of festiviteit ontstaat er al gauw een houding van “ik voel mij oppermachtig ,wie doet mij wat”. Een simpele verschil van mening kan reeds leiden tot het trekken van de wapens. Nee ,derhalve geen goed idee Naarden. Pak liever de gasten aan die het korps te schande zetten door hand -en spandiensten te verlenen aan hun criminele connecties.


  Maak melding

 4. @Freddyyy
  Met het helemaal met je eens. Is deze domkop Naarden ervan op de hoogte dat er ook zwakkelingen in het korps zitten??? Is hij wel op de hoogte dat zwakkelingen bij het minste, geringste hun wapens trekken met alle gevolgen van dien. De gewapende macht, kan ook overvallen worden door een groep criminelen en van hun wapens ontdoen en de boel kapot schieten.Naarden loopt uit zijn nek te kletsen.Hoeveel politie wapens zijn er reeds gestolen en zijn in handen van criminelen??


  Maak melding

 5. Gevaarlijk deze uitspraak. Als de agent te diep in het glaasje kijkt dan zijn de problemen niet te overzien. Wie garandeert dat er dan geen alcohol genuttigd wordt. Werk en privé gescheiden houden.


  Maak melding

 6. Natuurlijk moeten jullie dat doen!

  Als zo een agent ruzie heeft in relationele sfeer of ruzie met de buurman wet men hoe dat afloopt!

  Zijn jullie helemaal gek geworden,bijna iedere agent is onbetrouwbaar en dan geef je ook nog een license to kill mentaliteit.

  Ik heb soms het idee dat men te snel voor goedkope alternatieve zoekt..deze schietgrage idioten hebben te vaak een rol gespeeld in dubieuse zaken.

  Welke agent heeft wel niet per ongeluk iemand dood geschoten …zelfs in eigen familie,dit is in en intriest om ze nog meer rotzooi te laten uitvreten.
  En dat zegt ook veel over degene die deze bs heeft verzonnen.


  Maak melding

 7. Treurig dat iemand als naarendorp zo stom is dit zelf niet in te zien…hoeveel agenten hebben wel niet gestolen gemoord deals gesloten met criminelen.

  Naardendorp zal ook wel boter op zn hersenloze kop hebben om met dit soort kamikaze voorstellen te komen..

  Ik weet niet hoe oud je bent…maar ik merk dat suriname echt aan verjonging moet gaan doen.

  Mr naarendorp tis echt niet goed in je lege bovenkamer.

  Vraagje….hoe kom je aan deze functie!!!


  Maak melding

 8. Volgens mij krijgen de agenten EEN DIENSTWAPEN.
  Een agent met wapenvergunning mag zijn wapen mee nemen naar huis. mits hij een wapen kluis heeft en zich strikt houd aan de opberg regels. dus munitie en wappen apart van elkaar opgeborgen, en niemand dan alleen hij/zij mag de kluis open kunnen maken. Veel voordeel heeft een agent er niet aan wat het blijft een dienstwapen.

  In Engeland dragen de agenten tijdens hun normale dienst (geen alarm-fase) nooit een wapen tijdens hun diensttijd.

  Waarvoor zou dat 1×24 in Suriname moeten?


  Maak melding

 9. Goed idee. Waarom moet een ambtenaar in deze na zijn diensttijd zijn dienst wapen inleveren. En dan gaan jullie burgers met een jachtgeweer lopen of een pistool. Wie houd wie voor de gek . En als de agent niet met zijn dienstwapen naar binnen mag moeten jullie als organisatoren security bedrijven inhuren en niet een brief naar de dc richten zodat er agenten aanwezig zijn. De politie is byzonder. Ik kan ook zoveel gevallen opnoemen waarbij de organisatoren machteloos waren tijdens concerten. Een algehele opsporings ambtenaar mag niet met zijn dienst wapen naar binnen omdat hij geen dienst heeft. Is bullshit wat jullie hier vertellen. En buiten diensttijd inleveren. Hoe dom kan je nog zijn om zo te reageren. Denk zelf na wat er gaat gebeuren.


  Maak melding

 10. Oh , een politieman buiten dienst die zich wil vermaken, vermaken met of zonder drank, en dan wel met drank op een wapen bij zich, een agent in dienst zal als hij op pad gestuurd word altijd een collega bij hem hebben, en niet voor niets, zal die agent als hij gaat stappen dat ook doen met een collega als hij een wapen bij zich heeft, . Je moet wel een ontiegelijke zultkop zijn wil je zoiets bedenken, als een hoofdinspecteur zoiets bedenkt hoe zijn dan de geestelijke vermogens van zijn ondergeschikten


  Maak melding

 11. Eens. Als het een winkel overval is, kunnen agenten in burger kleding meteen ingrijpen. Zeker nu in armoede tijden moet je bewapend zijn om criminelen uit te schakelen.


  Maak melding

 12. Humphrey Naarden net gevlucht uit Psychiatrisch Centrum Suriname. Wat een debiel met zulke uitlatingen. Een groot deel van de agenten zijn ongeschoold en een groot deel heeft zelf een crimineel achtergrond. Er is niets hoger dan de Surinaamse agent die een wapen draagt want hij denkt dat hij God is. Maar ik scheer ze niet allemaal onder één kam.


  Maak melding

 13. Oneens met Naarden, Politieagenten die in hun vrije tijd naar een show gaan en misschien ook alcohol nuttigen tijdens de show kan je niet toelaten met een pistool….voor ieders veiligheid is dat!….ook zij kunnen de fout ingaan als ze dronken zijn! Daarom zijn er security mensen ingehuurd die kunnen ingrijpen mocht er een incidentje zijn!!


  Maak melding

 14. Humphrey Naarden,
  Ze moeten je ontslag geven,je hoort geen leidinggevende te zijn.
  Een hele slechte voorbeeld,je geeft de agenten meer aanleding om hun dienstwapen te misbruiken .


  Maak melding

 15. De agenten in suriname,de goeie uitgesloten…

  Doen vaak aan vuilbekkerij kunnen vaak niet normaal tegen een burger praten zijn bijna tegen het asiociale af.

  Hoe vaak hoor je wel niet in het verkeerd dat een agent yu ma pang pang uitscheld!
  Of mensen met vinger in het gezicht aanspreekt…vrouwen die aangifte doen gewoon worden versierd.

  Ze doen gewoon fucking hun werk niet!!!
  Je gaat aangifte doen en word afgeblaft.
  Naarendorp kan me niet vertellen dat hij niet op de hoogte is.

  Iedere surinamer weet in het korps welke agent dealt tjoekoes aanneemt drugs gebruikt etc….

  Mensen als gemin palla die extreem geweld gebruiken drugs en vele malen mensen hebben mishandeld en verkracht …en toch nog in functie zijn.

  Begin liever operation clean sweep …haal alvast de rotte appel uit die bende ik heb totaal geen respect voor agenten.
  Ik zie ze in bars waterkant etc totaal niet nuchter van alcohol of enig ander soort drugs!!!

  Maar ja wat verwacht men in een corrupt land waarbij de president en ministers nog grotere boeven zijn..en deze gasten waarschijnlijk nooit in een cel zullen zijn.

  Ik denk dat de criminelen hierna ook brutaler zullen worden nadat dit bekend gemaakt zal worden.

  Actie reactie…heb je jezelf wel afgevraagd waar de wapens bij de crimis vandaan komen????

  Goed geraden bij de KPS….I rest my case dom ass shit.


  Maak melding

 16. met een wapen tussen de broekriem zullen agenten zich nog meer de baas wanen over het volk.
  Want normaal doen en praten is niet wat in de vocabulaire komt van een agent, ze wanen zich de ‘God” in de samenleving.
  Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Een simpele vraag waarom denkt u dat iuk schuldig ben aan deze blikschade. antwoord “omdat ik het zeg en als u wilt weten waarom moet u naar het hoofdkantoor aan het van hogerhuysstraat en vraag naar de inspecteur”
  Mi mama en de hoofd inspecteur is niet eens aanwezig om dit te beoordelen agente.
  “U heeft gehoord wat ik heb gezegd en het is hiermee over”.
  Einde vraag en antwoord.

  Met een wapen zullen ze zich al machtiger voelen ( de goeden niet na gesproken) en nog meer de burger kleineren
  Dus een wapen hoort thuis te zijn in een safebox


  Maak melding

 17. als organisator van een openbare activiteit heb ik het recht om wapendragers te weigeren, alleen maar om mijn gasten/ het publiek te beschermen. voor de veiligheid huur ik een beveiligingsbedrijf in. als samenleving kunnen we het niet hebben, dat er een vuurgevecht ontstaat of rotzooi, omdat een toevallige agent zich misdraagt. De uitspraken van “naarden” en “van eyk” moeten gecorrigeerd worden door de minister. Leven we in een politie staat, waar er meer rotte appel in het kps rondlopen. ik zie het al gebeuren, agent A komt in een show en ziet zijn ex met een ander of zijn vrouw met een rivaal, rara wat denkt naarden, dat er dan gebeurt. HIJ is brutaal om te willen eisen dat organisatoren verplicht zijn om kps’ers toegang te verschaffen tot hun activiteit met een wapen, ook al zijn ze op dat moment niet toerekening vatbaar.


  Maak melding

 18. Forumleden, Odi odi.

  @Bigi Sma 16 december 2018 at 09:34 en @Flordelyn Pejana 16 december 2018 at 10:00
  Jullie beiden hebben gelijk.
  En ook met de overige reacties ben ik het eens.

  Wat bezielt deze hoofdinspecteur van politie Humphrey Naarden van het KPS om zo’n uitspraak te doen?
  Hij was enkele jaren geen PR meer van het KPS.
  En vervolgens kwam hij weer op zijn oude functie terug.

  Hoofdinspecteur van politie Humphrey Naarden is sinds dinsdag 3 juli 2018 hoofd van de afdeling Public Relations van het KPS. Hij heeft zijn oude plaats terug. In een eerder bericht had Dagblad Suriname aangegeven dat al geruime tijd de PR-afdeling van het KPS niet meer actief is als het aankomt op actuele zaken. Inspecteur Charida Dragman, die eerder leiding gaf aan deze afdeling, is naar Jeugdzaken.
  Naarden communiceert heel vaak zelf met de pers.

  Politiebericht – KPS sluit 3 politieagenten op ~ Suriname
  Het vermoeden bestaat dat zij zich hebben schuldig gemaakt aan onder andere mishandeling, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en dwang door ambtenaar. Tijdens het verrichten van controle dienst te Stolkersijver in het district Marowijne hebben zij vermoedelijk een druggerelateerde verdachte aangehouden en mishandeld.

  Bericht over aanhouding politie inspecteur wakkert ‘mofokoranti’ in Suriname aan 24 september 2018
  Er zijn veel van die rotzakken in het KPS.
  Ook het fatsoenlijk spreken in het openbaar met de burgers is een probleem in het KPS.
  Het gedrag van heel wat van deze dienders laat veel te wensen over.

  En waarom praat dezelfde PR van het KPS hoofdinspecteur van politie Humphrey Naarden niet over het volgende?
  Het artikel werd een jaar geleden gepubliceerd.

  Psychologen verrichten onderzoek naar dienstwapenmisbruik gewapende machten in Suriname.
  Met regelmaat wordt dienstwapen misbruikt in relationele sfeer met dodelijke uitkomst.

  Binnenkort zal in samenwerking met een team van psychologen een onderzoek uitgevoerd worden, waarin alle gewapende ambtenaren zich periodiek, mogelijk na een jaar, aan een test zullen moeten onderwerpen. Aan de hand van de vroege signalering van persoonlijke en psychische omstandigheden van zo’n functionaris kan volgens Ferdinand Welzijn, minister ad interim van Justitie en Politie, preventief worden ingegrepen bij dreigende moord- en zelfmoordgevallen in de relationele sfeer.
  Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2017.

  Dus na diensttijd dient elke diender zijn (wapen) in te leveren.


  Maak melding

 19. Naarden is gestoord en ongeschikt voor zijn baan!!
  .
  Herinneren we ons nog het zwaaien met een pistool omdat een bobo het oneens was met mensen die volgens hem op zijn grond woonden, al vele jaren!!


  Maak melding

 20. @Doekharan
  Wie een feest organiseert is zelf verantwoordelijk voor het bewaren van de orde en kan een ordedienst inhuren.
  Als er daarnaast ook nog eens anderen met wapens rondlopen die bij een incident niet weten wat er aan de hand is ontaard het snel in wilde schietpartijen over en weer omdat niemand weet wie de goede en wie de slechte zijn. SR heeft al veel te veel wild west taferelen en als de politie met dienstwapens gaat lopen in hun vrije tijd wordt het alleen maar erger. Er zijn al diverse incidenten geweest waarbij agenten, buiten hun diensttijd, voor slagoffers zorgden.


  Maak melding

 21. Naar de nieuwe verkiezingen zijn we dan in ieder geval gewaarborgd met gewapende macht op straat,kunnen we lekker snel ingrijpen ,schizofreen welnee ,je kunt maar voorbereid zijn


  Maak melding

 22. De situatie in Suriname is al ellendig genoeg.In Suriname vrezen we al van al die gewapede criminelen en straks moeten we vrezen voor de politie.We moeten rekening houden met hun bui. waarin ze vekeren anders is het gedaan met ons.Stel je voor …je kan ze niet zeggen dat ze dronken zijn en niet met wapens moeten lopen anders wo ka….
  Je moet je 1000x bedenken en je woorden zorgvuldig kiezen om met de politie te praten ,zeg je iets dat niet goed valt bij de politie dan ga je betalen met je leven.Naarendorp de idioot,maakt het makkelijker voor ze..


  Maak melding

 23. Alleen de toon die deze hoofdinspecteur al aanslaat en de autoriteit die hij hiermee denkt te kunnen verwerven, geven aan dat hij totaal ongeschikt is voor de functie die hij bekleed.

  Wie bekend is met de politie functionarissen in Suriname, weet welk risico men neemt indien men het lef heeft om tegenspraak te geven. Deze zelfde instelling word hier getoond door de leidinggevende.

  Zeer beangstigende uitspraak van iemand die de burger juist een gevoel van vertrouwen hoort te geven.


  Maak melding

 24. Als een lid van de gewapende macht uit hoofde van zijn functie gerechtigd is zijn wapen 1 x 24 uur bij zich te hebben is het een primair feit en recht. Alles in het verlengde is secundair. Je bent namelijk 1×24 uur lid van de gewapende macht. Ook wanneer je vrij bent. Gaat het om een besloten feestje spreekt het voor zich. Is het een of andere organisatie belast met een groot en openbaar evenement mag een lid van de gewapende macht zijn wapen meenemen. Dat er in het verlengde iets kan gebeuren is van minder belang dan het eerste gegeven dat men gerechtigd is zijn wapen bij zich te dragen. Als een lid van de gewapende macht zich in de fout begeeft wordt het onderzocht. Want er komen ook verantwoordelijkheden bij. Deze statuten zijn bedoeld zodat een lid van de gewapende macht te allen tijde kan optreden indien nodig.

  Men moet er dus niet van uitgaan dat een lid van de gewapende macht naar een evenement zal gaan om rotzooi te schoppen. Het kan onverhoopt gebeuren zoals overal ter wereld, maar ook daar zijn er vangnetten voor. Als duidelijk blijkt dat iemand oneigenlijk gebruik maakt van zijn /haar wapen wordt de vergunning gewoon ingetrokken en krijgt hij/zij een veroordeling op maat, na onderzoek.


  Maak melding

 25. @pakiratigri
  Alleen maar nonsens wat je te vertellen hebt.
  Het is vaker gebeurd dat burgers in de straten van Paramaribo door de politie geexecuteerd werden.In andere landen zouden deze politiemannen van hun pistool en job gestript worden.Ze zouden zelfs gevangenisstraf riskeren.Een lid van een gewapende macht betekent niet je het recht hebt de ander neer te knallen.Bij een feestje met veiligheidspersoneel aanwezig die is verantwoordelijk voor orde en een goeie verloop en de politieman die daar onuitgenodigd als gast aanwezig is met zijn dienstwapen en de held wil spelen door zich te bemoeien moet verantwoording afleggen voor zijn handeling en is zelf verantwoordelijk als hij het slachtoffer wordt en niemand anders.

  PS
  Politiemannen tijdens diensturen horen niet op feesten te gaan vooral niet met een dienstwapenen vooral niet waar alcohol aanwezig is..Ze worden niet betaald voor het feesten.


  Maak melding

 26. @Ray ,

  Misschien een idee om datgene wat ik schrijf goed door te nemen.Jouw antwoord staat haaks op datgene wat ik geschreven heb. Het betekent dat jij dingen niet goed tot je doorneemt.


  Maak melding

 27. Paki-RAT-igri…Ray heeft een heldere en goed onderbouwde mening en visie, in tegenstelling tot jou met je hersenloze aannames. Jij verwacht maar dat alles en iedereen naar jouw paars geïndoctrineerd en paranoïde pijpen danst. Jij bent duidelijk het sukkeltje hier op dit forum die verwacht dat iedereen door diezelfde paarse geblindeerde bril de wereld in kijkt.


  Maak melding

 28. Feesten, zuipen en dronkenschap pas en onpas je wapen trekken omdat je het niet eens bent met een ander. Naarden van waar haal je die brutaliteit. In een goed georganiseerde samenleving is het ondenkbaar dat politiegenten met hun wapens gaan feesten.


  Maak melding

 29. Ik los dit probleem zo op: Vergunningsvoorwaarde: de politieambtenaat mag de toegang tot de show niet worden geweigerd, hij/zij mag met behoudt van zijn/haar dienstwapen toetreden tot de show. Indien u de betreffende ambtenaar de toegang ontzegd wordt de show beeindigd.
  Ik was hier.


  Maak melding

 30. Helaas is een politie altijd in functie maar voor een daggedeelte ingerooster dus, voor de rsterende tijd van de dag vrij van werkzaamheden, tenzij huih een ernstige overtreding, ongeluk of misdrijf constateerd dan mag hij in bepaalde gevallen moet hij ingrijpen, buiten zijn ingeroosterde moet hij in veel beschaafde landen zijn dienstwapen veilig opgeborgen hebben dus niet bij hem hebben, hoe het is in dictaturen, politiestaten en bananenreublieken zou ik het niet weten, lijkt mij in ieder geval niet wenselijk


  Maak melding

 31. @pakiratigri
  Geweldig dat ze straks, als ze jou hebben doodgeschoten, een grondig onderzoek gaan doen.
  Geweldig dat de politie 24/7 in dienst is want dan mogen ze ook niet meer drinken, scheelt ook veel aan valuta om al die Dimpel & Black label te importeren. Wel jammer voor de chinees op de hoek die weer minder omzet gaat draaien.


  Maak melding

 32. Onder de normale omstandigheden zou ik ook zeggen….Ja, laat ze toe, MAAAAAAAAAAAAAAAR
  Don’t forget… je kunt tegenwoordig overal wapens kopen in Suriname. Wat te denken dat Agenten hun wapens en misschien ook kleding hebben uitgeleend aan criminelen om overval te plegen. Ik vertrouw maar weinig agenten in Suriname maar ditzelfde is in Nederland van toepassing. Maar de Nederlandse razzia agenten krijgen van mij eerder de middelvinger!

  Je kunt de Surinaamse agenten wel toelaten als ze in hun vrijtijd naar een concert willen en hun wapen meedragen. Dit kan onder strikte voorwaarden waarbij ieder agent middels een registratie formulier wordt geregistreerd. Hierbij MOET de agenten zijn/haar politie ID en privé ID bekend maken. Dit om te voorkomen dat criminelen misbruik ervan kunnen maken. Onder deze voorwaarden zou ik me veilig voelen!.

  We hebben het geluk dat wij geen blanke agenten in Suriname hebben, want in NL worden velen mishandeld, ingesloten of zelfs doodgeschoten zonder redenen. Dit alles omdat je een ander kleur hebt.

  In Suriname ken ik slechte en goede agenten. Enkele keren ben ik zeer goed geholpen waarvoor dank Surinaamse agent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.