Visserijsector: ‘Chinese trawlers mogen absoluut geen toestemming krijgen om te vissen in Suriname’

22
Zorgen parlementariërs om Chinese mega vissersboten in wateren Suriname
Foto (c) Starnieuws Suriname - een van de trawlers varend met zowel een Chinese als Surinaamse vlag.

PARAMARIBO, 11 dec – Verschillende organisaties uit de visserijsector in Suriname hebben gisteren een persconferentie gehouden over de stand van zaken met betrekking tot de Chinese trawlers. “Ze mogen geen toestemming krijgen om op welke manier dan ook te vissen in Surinaamse wateren” aldus Udo Karg van de Suriname Seafood Association (SSA).

De belanghebbenden uit de visserijsector vermoeden dat er druk op de minister zal worden uitgeoefend om de zes Chinese vissersschepen, die ook drijvende visverwerkingsfabrieken zijn, toestemming te geven om in Surinaamse wateren te werken. Er wordt momenteel zwaar gelobbyd om groen licht te krijgen, gaven ze aan.

Karg en Prahlad Sewdien van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) delen mee achter minister Soerdjan te staan. “Wij vermoeden dat er van boven druk op de minister uitgeoefend zal worden, daarom gaan wij hem steunen. Hij heeft al vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de eisen en dat ze dus geen toestemming kunnen krijgen” aldus Sewdien.


22 REACTIES

 1. Men zal krachtig moeten blijven protesteren en niet toestaan dat
  deze trawlers in Surinaamse wateren gaan vissen. Ik heb in
  Afrika toen ik nog voor de undp werkte te maken met 4
  Russische trawlers en een moederschip. Binnen een jaar was
  de lokale vismarkt compleet kapot gemaakt, waar lokale vissers
  elke dag met een mandje vol vis terug kwamen, een paar visjes
  voor het gezin en de rest naar de lokale markt kwamen ze na een
  half jaar met bijna niks meer terug, hooguit voor hun eigen
  gezin maar niks meer voor de lokale markt. Na 1 jaar lag de
  complete lokale visserij op zijn gat. Het heeft uiteindelijk bijna
  6 jaar geduurd voor de visstand weer een beetje herstelt was.
  Deze schepen zijn veel te groot en verwoesten complete
  visgronden. Misschien geeft China een beetje geld om daar te
  mogen vissen maar je hebt er jaren grote ellende van!!!


  Maak melding

 2. De paars corrupte roverheid dat door onberechte moordenaars, drugscriminelen en staatskasrovers is gevormd, zwijgt als het graf. Opa taki, deze vervloekte roverheid gaat niet in de bres voor land en volk, maar alleen voor de duivel ddb en duivelse trawanten, maar nog meer zichzelf. De oerdomme dwaze idiote ndp paria’ s hebben dagelijks niet genoeg te vreten, laatstaan vis. Vreselijk is wat komen gaat, als deze ddb bezetenen wederom in 2020 als paarsdomme zombies gaan voor nog vijf. Oma taki, ndp staat en is het onrecht en de gruwel van land en volk. Het is ddb en kliek die verantwoordelijk moeten worden gehouden voor alle verderf, sinds 1980. Oom Ludje taki, maa no taki deng dong no mpp paars paria’ s. Laatls Nelis beng wani leni wang 50 srd. Mi tak a mang, maak je berm schoon. Tjoeri nanga tjoeri, dati na lanti moes doe. Ai tang wagtie in 2020 foe stem tapoe didibri lanti, jo wagtie te joe dede.


  Maak melding

 3. Hij, minister Soerdjan, heeft al vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de eisen en dat ze dus geen toestemming kunnen krijgen.
  Dus gaan we of de eisen bijstellen, of de schepen bijstellen, en dan kunnen ze lekker toch het hele Surinaamse visgebied gaan leeg vissen.
  Leve het One-China beleid.


  Maak melding

 4. Komt ervan…regering bouta heeft eindeloos geleend bij China dus nu komen de eisen van China te beginnen bij de visserij en daarna de volgende sectoren!!


  Maak melding

 5. De zogenaamde VOLKSPRESIDENT zwijgt als het GRAF !

  Schepen komen niet zomaar naar SRANAN, er moeten
  VAN HOGERHAND, positieve signalen zijn afgegeven aan
  de Chinese visfabrieken ! Wie heeft hier belangen bij ???

  OPA DDB ZWIJGT, BELANGEN Sranan-vissers, zijn zwaar in
  het geding ! De PAARSE CLAN MOET WORDEN ONTMANTELD !!!

  SET THE SURINAM PEOPLE FREE !!!!!


  Maak melding

 6. @Wazig, volkomen gelijk, het zelfde constructie van eis, halen ze in Afrika ook uit, er worden grote fabrieken neergezet door de Chinezen, opgeleid afrikaans personeel, grondstoffen van Afrika, en eindproduct verscheping naar China….Die kant gaat Suriname straks ook……


  Maak melding

 7. Deze schepen moeten met hun bemanning retour richting China. Al die zogenaamde ambassadeurs die hier naar toe worden uitgenodigd en overeenkomsten worden ondertekend waarvan zij ook samen op de foto gaan met Yildiz van Buitenlandse zaken, doet ons uiteindelijk de das om.Zij denkt Suriname op de kaart te zetten van kijk wij worden hiermee eindelijk erkend en gezien. Know way.
  Ze laat zien hoe dom de mensen hier in ons land zijn. Suriname wordt leeg geplunderd en ons volk wordt op alle fronten ernstig gedupeerd. Deze vrouw moet met spoed vervangen worden, door iemand met de juiste kader, kennis en kunde in huis. Dat er uitnodigingen worden verstuurd naar prominente mensen uit het buitenland, zet geen zoden aan de dijk. Er wordt nog steeds door het over grote deel onze bevolking, witte rijst met zoute vis gegeten. Brood zonder boter en beleg.
  Die aap uit Afrika, meneer de slavenhandelaar met zijn gevolg van 48 man, ook betaald van onze gemeenschapsgelden. Govind uit India, ook geld verspilling. Deze mensen komen niet uit zichzelf naar ons land, zijn waren ook nooit eerder geinteresseerd in ons land, omdat velen van hun bevolkingsgroepen voor het grootste deel ook in bittere armoede leven. Suriname wordt letterlijk te grabbel gegooid en leeg geplukt. Straks hebben wij geen vissen meer in onze wateren en gaan dan ingeblikte vis kopen bi de chinees. Deze boten met bemanning horen direct te vertrekken. Geen vergunningen geven, anders is het gedaan met onze visserij. Geen vissen meer in onze wateren, maar mensen lijken opvissen, oorzaak uitgehongerd


  Maak melding

 8. Dit soort toestanden krijg je af en toe wanneer de regering zich in duisternis omhult. Het is een absolute plicht om de bevolking en actoren, transparantie te verstrekken. Het spaart speculaties, wilde geruchten en mond op mond praatjes. Zo kan men ook laten zien dat men koosjer werkt. De minister van LVV of waarnemer moet duidelijkheid verschaffen.

  Wat is nou de bedoeling met deze trawlers? Men gaat toch niet zomaar vanuit China een hele lange overtocht maken naar de Surinaamse wateren? De Surinaamse territoriale wateren bedragen 12 zeemijl. Daarnaast heb je een exclusieve economische zone van 350 zeemijl. Binnen die twaalf zeemijl gaan ze niet kunnen vissen vanwege het niet voldoen aan de vereisten. Maar kan het misschien wel in de EEZ-zone? Wie kan van boven druk uitoefenen op de minister aangezien er wetten en regels zijn? Althans, dat vermoedt de SSA. Kwalijke zaak dat men voor ruis zorgt in plaats vanaf het begin helderheid te verschaffen.


  Maak melding

 9. NOG EVEN EN DEZE SOORT PERIKELEN ZULLEN TOT HET VERLEDEN BEHOREN.
  ST.BOMA ZAL TE KLEIN DUS ZAL HET STADION WORDEN OMGEBOUWD OM DE “GASTEN”TE HERBERGEN.
  GASTEN?HUIDIGE EN GEWEZEN MINISTERS EN DNA LEDEN MET HUN FAMILIELEDEN EN VRIENDEN VAN ZE VAN JONG TOT OUD.
  EERST EEN SCHOONMAAK VAN ALLE ROTZOOI DAT MOET WORDEN OPGERUIMD ,EN DAN PAS AAN DE OPBOUW WERKEN.


  Maak melding

 10. Wedden.Na een maand vissen de chinezen vrij en vrolijk in onze wateren en niemand praat er dan meer over.
  Zoals we geleerd hebben van de eigenaar van plantage Suriname. Neks No Fout!


  Maak melding

 11. Die visserschepen ga echt niet op goed geluk naar SR. Het heeft er dus alle schijn van dat er al lang afspraken zijn gemaakt en de minister voor de schijn of uit onwetendheid dit spelletje speelt. Denk aan die zaak van de scalians die aan de ketting gelegd werden en nu al jaren weer actief zijn.


  Maak melding

 12. De geschiedenis herhaalt zich
  1750 – 1850 Klassieke school> een van de meest aansprekende economen was David Ricardo.
  Hij stelde grofweg gezegd: rijkdom vergaar je door naar andere gebieden te trekken, deze leeg te plunderen en weer terug te varen. Hierbij moet je de lokale bevolking duidelijk maken dat zij geschikt zijn om werk te verrichten waar zij het beste in zijn (werken op het land) en “wij” de Groot Britten doen waar wij het beste in zijn (hoogwaardig arbeid).
  Dit wordt ook wel de wet van de comparatieve kostenverschillen genoemd.
  Maltus wees er op dat de voedselproductie de bevolkingsgroei niet zou bijhouden (rekenkundige reeks versus meetkundige reeks)
  De 19de eeuw was dus van de Engelsen
  De 20ste eeuw van de Amerikanen
  De 21 ste eeuw van de Chinezen?
  Ze passen in ieder geval toe was de grote Engelse economen hebben gesteld.
  Rijkdom snel vergaren (Ricardo) en 1 kind politiek (Malthus)
  Meer dan 1 mrd monden moeten gevoed worden.
  Zijn er in Suriname dan geen mensen die dit niet zien? Of zien ze het wel, maar denken zij
  après moi le déluge = na mij de zondvloed
  of gewoon snel zakken vullen, wie weet hoe de verkiezingen zullen verlopen


  Maak melding

 13. We weten allemaal dat ze gaan vissen,de hoge heren hebben hun envolopje al gehad en is kwestie van handtekening plaatsen klaar.

  En jullie kunnen reageren wat jullie willen,suriname is van china.

  Blijf maar reageren hier….desondanks gaat alles door…deze president luisterd alleen maar naar degene die hem betaald
  Jullie weten dat hij luisterd naar geld.

  Deze mf heeft jullie ten gronde gericht!!

  Of hebben jullie dat niet door?


  Maak melding

 14. Die Chinezen hebben al een vergunning alleen het feit dat de boten in de haven liggen zegt mij genoeg ze gaan straks vissen en iedereen houdt zijn smoel zo als altijd. Mooi moment voor de zogenaamde leiders om hun zakken te vullen. Heleboel mensen zijn naar China geweest voor opleidingen wat hebben ze geleerd geen moer. Sommigen konden geen woord Engels wat hebben ze opgestoken boi giem wang brik.


  Maak melding

 15. Ndp houdt uitverkoop van ons bos en nu ook onze vissen onze staatsbedrijf telesur ook al verpand….de chinezen hebben suriname geld geleend ondanks ze weten dat die idioten het niet gaan terugbetalen ..gaan ze waard voor hun geld komen halen . Daarom hoor je niets van die idioten… ze hebben de minister voor schut gezet … surinamers stop deze rovers anders worden we straks een deel van china.


  Maak melding

 16. @ Pico,
  Goede wijze les !!
  Wie in Suriname heeft gehoord en gelezen wat Ricardo David en Malthus hebben geschreven ??
  Soso ,ka las-ede de-na ADEK !! En de beleidsadviseurs hetzelfde !!
  Voor zij die het niet weten: je zou met een klein voorbeeldje kunnen
  tonen hoe/wat ,een rekenkundige reeks is; dito een meetkundige reeks !!(vooral bedoeld
  voor de beleidsadviseurs!!!!).


  Maak melding

 17. Ook ik zie deze totale Chinese plundering en verwoesting van ons mooie, vooralsnog rijke land met lede ogen aan. Het doet mij steeds meer pijn en ook mijn tranen spatten van mijn toetsenbord.

  Het toekijken ben ik echt ernstig beu.
  Behalve een heleboel pijn, tref ik hier ook een hoop kennis en wijsheid in de geplaatste berichten.

  Wie van ons hier weet wat wij tezamen, een vuist makend daadwerkelijk hiertegen zouden kunnen ondernemen of op zijn minst waar te beginnen?


  Maak melding

 18. Ach jongens, de wet wordt aangepast in het voordeel van deze trawlers. Bouterse heeft ze iets beloofd in ruil voor een lening. Geen visvergunning- geen lening. Dus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.