Voertuigenbelasting dekt kosten wegenonderhoud in Suriname niet

22
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 29 nov – Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën wijst bepaalde kritiek op de voertuigenbelasting van de hand. Sommigen vinden dat belastingplichtigen worden uitgebuit. Het geld voor slechts tien procent aangewend voor onderhoud en aanleg van weginfrastructuur. Volgens Hoefdraad is het geld van de rij- en voertuigenbelasting bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken. “Het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Er liggen veel projecten op stapel en er moet een grote achterstand worden ingehaald. “Alleen al de her-asfaltering van de wegstrekking Jenny (Coronie) – Henar (Nickerie), kost de staat meer dan achthonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro. We praten dan nog niet over grote infrastructurele werken en onderhoudswerk”, zegt Hoefdraad tegenover het Nationaal Informatie Instituut.

De belastingopbrengsten zijn een minimale bijdrage. “De begroting voor onderhoud van wegen en het upgraden van de infrastructuur, loopt in de honderden miljoenen. Het is meer een symbolisch karakter waar we mee bezig zijn. Zelfs met het totaal bedrag gaan wij onze problemen op het gebied van infrastructuur niet kunnen oplossen”, aldus Hoefdraad. De ‘bijdrage’ is desondanks goed te gebruiken.

22 REACTIES

 1. Surinamers toch,
  voor het betalen van wegenbelasting verwacht je niet te rijden over broko broko zandwegen met ontelbare potholen erin..
  Wordt wakker surinamers,jullie worden flink uitgebuit.


  Maak melding

 2. Ik zou eerst beginnen met tol heffingen over de 2 bosche bruggen, ten 1ste voor onder houd, want als die brug over Suriname rivier eens een keertje gaat instorten, dan wordt het echt een catastrofe. Ten 2de heeft men beter controle op de voertuigen . Think about iT , ik ga geen tips meer geven hoor!!! Zoeken maar verder uit.


  Maak melding

 3. Dat kost echt geen 100 miljoen. Laten ze dat eens openbaar aanbesteden. Zitten echt niet goed mee. Ik ben zelf wegbeheerder. Of zit daar wat anders bij in wat er niet wordt verteld.


  Maak melding

 4. Out of topic

  Bouterse werd gebeld door Sinterklaas.
  Het gesprek ging als volgt, de Sint vroeg aan Bouta.
  Geloof je nog in mij ? Nee zegt Bouta, al lang niet meer !

  De Sint tegen Bouta : Ik ook niet in jou : Maar zegt de Sint, over 2 weken rot ik weer op!
  En daarna tuut tuut tuut ttuttuut de sing hing op !!!!!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Is er wel een dienst of instelling in Suriname die kostendekkend functioneert???

  Volgens mij niet!! Met zo een groot ambtenaren apparaat vol familie, buitenvrouwen en partij loyalisten is het onmogelijk.
  Over de onterechte overheidsuitgaven o.a. door reizen van Ministers, Parlementariërs, leden van werkgroepen, feesten en uitnodigingen van Nutteloze gasten zal ik het zwijgen toedoen.

  Nog even en de Chinezen hebben het helemaal voor het zeggen in Suriname, wedden dat alles wel kostendekkend wordt??


  Maak melding

 6. Iedere koe, behalve deng dong no mpp dwaze debiele idiote ndp paria, weet dat ddb en duivelse trawanten land en volk sinds 1980 sterk hebben veramd, door de staatskas leeg te roven en het volk te tiranniseren. Ongeloofelijk dat deze dong moro buriki paarse stommelingen in 2010 en 2015 op deze duivelse ndp leider en zijn criminele roversbende stemden. Ai, opa nanga oma bing waskow deng buren no stem ndp, na soso k. Inplaats dat ze ernstig over na te dachten, deng kosi oma en opa, neks no fout, want onze god hebt hem daar gezet, krijstte ook de gevallen paarse politiek hoerende apostel, Stef Me Anus. Ondertussen schijten en pissen het gros der mpp dongkaw ndp paria’ s dagelijks een stinkende ddb schijt en pis, fa foe overleef a dee bakka, met al deze verhogingen. Gisteren kwam Mientje om wat aardappelen en uien bedelen. Oma gaf haar wat, niet uit medelijden, want Mientje heeft dochters die ze uit laat hoereren om hun hoofden boven water te houden, maar uit aandacht. Oma aksi, en Mientje hoe was je dag? Oei oma, vernoeiend hoor met al mijn werkzaamheden, foe hossel als alleenstaande moeder. Ik heb bijna overal pijn, vooral tusse me benen. Maar meisje ga je niet naar de dokter? Nee oma, ikke hebbe geen geld voor dokter. Baas bouta had ons nog zo beloofd dat et gratis zou worde, ma kijk oma wie e ka dat oe moes serie ooktoe mi skin als offer aan ddb voe overleef. Opa taki, ai tjies joe mooi beet.


  Maak melding

 7. Hoefdraad
  Weet je hoe dit komt?
  Er is inderdaad heel veel geld npodig om de infra structuur aan te pakken en te verbeteren dan hebben wij het nog niet over optimaliseren.
  De reden van het duur en veel geld is dat jaren achtereen de wegen niet onderhanden zijn genomen. Nergens preventief onderhoud wel steeds dweilen met de kraan open het zgn lappen en gaten dichten welke alsmaar groter werden. Laat uitgevoerde lapmiddelen en zo goedkoop mogelijk dus een zo goedkoop mogelijke sdamenstelling van asfalt om gaten te dichten in plaats van repareren

  Hoefdraad zelfs je maag onderhouden kost de staat veel meer dan de wegen adequaat onderhouden.


  Maak melding

 8. Kijk er is niks mis met het betalen van wegenbelasting. De vraag is echter hoe het opgehaald geld besteedt zal worden .Het heel belastingstelsel moet op de schop zodat de super verrijkers inclusief de vriendjes van de machthebbers belasting gaan afdragen naar ratio. geld weg te sluizen naar buitenlandse rekeningen.
  een klein percentage van de bevolking heeft zich schandalig verrijkt corruptie. Een goed functionerend rechts-en belastingssyteem had reeds lang adequaat kunnen ingrijpen.
  Maar het blijft allemaal schimmig. Ik heb derhalve geen enkel vertrouwen in deze nieuwe plannen van Hoefdraad.


  Maak melding

 9. Weer op bedeltoer en boevenstreken uithalen….infrastructuur in Suriname is sinds mensenheugen een ramp. Dat stukje weg waar Boef het over heeft lijkt meer op de lappendeken dan op de wegdek, maar was dat ooit anders. Waarom nu zoveel haast met dat stukje oost-westverbinding. Waar blijft dat vierbaansweg…en nu met de bedelstok voor de zoveelste keer de wereld rondreizen. Besef dat Nieuw Front in 2005 een staatsschuld van 3 miljard achtergelaten had. Anno 2018 is dat 18 miljard…6x het aanvankelijke bedrag. Tja, waar betaal je dure horloges van, en niets betekenende gasten laten halen voor de Show!


  Maak melding

 10. Weer dat gelul om geld. Deze regering is schaamteloos bezig het volk uit te buiten. De opbrengsten uit wegenbelasting zal echt niet worden aangewend voor het dichten van gaten in de wegen, maar het vullen van hun eigen gaten.
  Als ik mij even beperk tot de Oost-West verbinding gedeelte nickerie – paramaribo het volgende. In de jaren tachtig van het vorige eeuw had nickerie een prima haven waardoor zwaar transport over water kon worden uitgevoerd.
  Nu licht de haven er troosteloos bij en wordt de Oost-West verbinding en de bruggen niet te vergeten, onnodig overbelast door zwaar transport.
  Ook de airstrip van nickerie ligt er zo troosteloos bij. Dit alleen omdat het “Fond” projecten zijn geweest.
  Triest dat Suriname door zulke dombo’s wordt bestuurd.
  Maar je de volk heeft gesproken. Dus mogen ze nu op de blaren zitten.


  Maak melding

 11. Alle ndp paria’ s verdienen alle verhogingen. Ai soso dagoebal met slang gaan ze gratis van baas krijgen om te eten. Ndper’ s vervloekt slecht misdadig volk, opa en oma e warskow alla dee deng gran pikien ze uit de weg te gaan en nooit van je leven te vertrouwen. Na didibri sma.


  Maak melding

 12. Wat staat er voor ONDERHOUDSKOSTEN WEGEN en
  BRUGGEN op de POPTJIPATU-jaar-begroting van PAARS ??

  Government-take, is VERHOOGD en wordt toch ook nog

  steeds geind ? DJIE SANG, DJIE SUMA ???

  PS : De PAARSE ONDERDRUKKING gaat steeds verder !!!

  FREE A SRANAN PEOPLE ! RECHTSSTAAT HERSTELLEN !!!


  Maak melding

 13. Actiever beboeten , hoge salarissen en privileges hoge ambtenaren, ministers versoberen.Dikke prado’s inleveren en gaan fietsen. Flink bezuinigen waar nodig. Concessies particulieren, ministers en ambtenaren intrekken. Dat gaat pas geld opleveren.


  Maak melding

 14. Actiever beboeten , hoge salarissen en privileges hoge ambtenaren, ministers versoberen.Dikke prado’s inleveren en gaan fietsen. Flink bezuinigen waar nodig. Concessies particulieren, ministers en ambtenaren intrekken. Dat gaat pas geld opleveren.


  Maak melding

 15. De wegen worden intensief gebruikt en dat vergt veel onderhoud. Dat het onderhoud achterwege bleef is duidelijk. De financiën van de overheid zijn onvoldoende om het wegennet optimaal te onderhouden. De mensen die denken dat de overheid voor alle kosten moet opdraaien zijn het product van een VHP-NPS-PL politieke indoctrinatie. Deze partijen moeten in hun politieke opvoeding de eigen achterban verantwoordelijkheid aanleren. Zij moeten de achterban opvoeden tot burgers die verantwoordelijkheid hebben te dragen. De achterban kan niet voortgaan met het denken in een ‘ freeriders ‘ gedrag. Zij kunnen niet continu gratis meerijden op kosten van de overheid.


  Maak melding

 16. @Robje-G,

  Met de vele geleende MILJARDEN hadden de wegen

  best onderhouden kunnen worden ! HELAAS,

  NDP heeft een BODEMLOZE PUT !

  ALLES VAN WAARDE IS VOLGENS PAARS, VERDAMPT !!!

  PS : Door wanbeleid PAARS zit Sranan thans met een
  STAATSSCHULD van CIRCA TWINTIG MILJARD !!!

  Maaaaarrrrr, geen productie en geen onderhoud !!!

  WEG MET DE ALLES VERNIETIGENDE PAARSE BENDE !

  A SARI !!!


  Maak melding

 17. Doe wat jullie gewend zijn…..
  Ga bedelen bij de chinees en steek al dat geld in de zakken van jouw en je collegas.
  Wanneer gaan jullie nou eens een keer echt beginnen met politiek voeren?
  Dezelfde spelletjes worden gespeeld sinds voor de coup gepleegd werd!
  Wanneer word men verdomme volwassen in dit land!
  Waar je werkt moet je eten(stelen dus) deze mentaliteit is nog steeds aanwezig en word met de dag sterker ….
  Voor mijn blazen ze deze hele politieke miskleunen op want ben het zat om belogen en bedrogen te worden door deze superschurken.
  Onze surinaamse politiek stelt geen ene moer voor …ik neem niemand serieus en snap niet waarom men met deze oude garde verdergaat.
  Trouwens de jonge paarselingen hebben de trucjes ook geleerd van de oude garde dus veel zal niet veranderen.
  Zielig dat wij surinamers niet op elkaar kunnen rekenen …zielig dat we als volk allang niet meer 1 zijn,zolang men verdeeld is zal het land ook verdeeld blijven.


  Maak melding

 18. Vraag: de Ma Retraite en City mall zijn Intussen failliet. Reden verminderde koopkracht. Door de extra wegenbelasting wordt de koopkracht weer aangetast. Welke zaken gaan straks failiet Kirpalani. Hermitage mall?


  Maak melding

 19. Brantimaka heel juist wat betreft die tolheffing bij die bruggen in ieder geval die over de Coppename, toen dei brug daar net geopend was, ook al een keer zoiets geopperd, je had hun reactie’s moeten horen, als die brug door achterstallig onderhoud of gewoonweg een keer in elkaar donderd wat dan, maar zolang dit soort Surinamers wel allerlei voorzineingen wil hebben maat niet voor wil betalen , met hun Winti wai , lanti pai mentaliteit zal ook de belasting een groot probleem blijven, onderhoud en herstel van de wegen en bruggen zal ergens uit bekostigd moeten worden, dus door de “gebruikers” als je dat niet wilt of kunt snappen mankeert er wat aan je geestelijke vermogens en/of mentaliteit


  Maak melding

 20. RobG, diezelfde paarse overheid bedenkt wel te pas en onpas nationale vrije dagen, waarbij de economie volledig plat ligt. Geen land ter wereld heeft zoveel vrije dagen als Suriname. Dus kom lekker met je dikke volgevreten reet uit die hangmat en ga massaal aan het werk.


  Maak melding

 21. Meneer HoefDraad, spaar dan al die druppels tot de emmer vol genoeg is om er iets mee te doen,maar dat zal wel tegenvallen met al die uitvreters die zichzelf al in de handen wrijven over het verwachte bedrag dat binnen zal komen. Hoeveel feesten en receptie, business-trips/ vakanties en BBQ’S zullen er weer met Lantie-money georganiseerd gaan worden, en natuurlijk verdwijnt er ook genoeg naar de parlementariërs om hun verkiezingsstrijd mee te kunnen voeren..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.