vrijdag, mei 31, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijImport van vuurwerk in Suriname groeit explosief dit jaar

Import van vuurwerk in Suriname groeit explosief dit jaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 nov – De import van vuurwerk neemt weer toe. Volgens het Korps Brandweer Suriname, KBS, zijn nu al zijn bijna net zoveel vrachtcontainers met vuurwerk binnengehaald als vorig jaar. Er worden meer verwacht. Door de crisis en economische perikelen van de afgelopen jaren, was er een duidelijk dip te merken. Niet meer. Met de importen, nemen ook de risico’s mee.

Het omgaan met vuurwerk blijft een groot zorgpunt. Vooral het grover materiaal baart zorgen. “Wij kunnen het niet alleen op de schouders van de brandweer leggen. Als gemeenschap moeten we weten dat we ook zelf onze veiligheid in acht moeten nemen, rekening houden met onze medemens en zaken eerst zelf onder controle krijgen”, zegt KBS-voorlichtingsfunctionaris Ulrich Coats tegenover de Ware Tijd.

Hoewel er een verbod is op de gevaarlijkere soorten, wordt er toch afgestoken. Kinderen worden er vaker dan gewenst aan blootgesteld. “Er is geen controle bij de verkoop en juist in deze leeftijdsgroep worden de raarste handelingen met vuurwerk gedaan. Het is die groep die het op je achtererf gooit waar je honden zijn. Als je het mij vraagt zijn de dingen die worden binnengehaald explosieven en geen vuurwerk”, zegt dierenactiviste Cynthia Ashruf.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Arme honden. Dieren en vuurwerk gaan niet samen. De enige manier waarop een hond gewend kan raken aan vuurwerk is door het mee te nemen naar een oorlogsgebied waar er elke dag een bommetje hier, en een bommetje daar, valt.
  Na een paar weken is de hond gewend geraakt en zet je het op transport terug naar het land van herkomst. Dan a dagu ne span moro nanga Bin Laden, Maripa, Cake, nanga Kronto.
  De jeugdigen moeten goed oppassen; ze halen vaak van die gekke en gevaarlijke streken uit.


  Maak melding
 2. Ja!, wat moet hiervan nou gezegd worden?

  Vrijheid is een groot goed.

  Wat is belangrijk om te over leven, wat is onbelangrijk om te overleven?

  Keuzes maken als het financieel, economisch, sociaal niet goed gaat met de republiek Suriname en de Surinamers. Wat dat betreft zouden Surinamers veel kunnen leren van de Nederlanders. Surinamers zeggen, Nederlanders zijn gierig. De vraag is, is dat zo of maken ze op grond van calcutalie en rationeel denken goede keuzes, werken ze met de tijd, een agenda, productief, efficient, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Vuurwerk is in China verboden. Alleen door de gemeente in grote parken.Zelf aansteken mag niet. Bijna alles is voor de handel. Zijn Surinamers zo dom en hebben ze geen repect voor geld?


  Maak melding
 4. Steken jullie lekker veel af, bron a moni. Neks no fout, altijd wedstrijd wie grootste pagarra afschiet. Ergste zijn inderdaad die straatratjes die dag en nacht die bommetjes afschieten. Je moet geen ademhalingsproblemen, allergie of astma hebben, noso yu dede in foto…
  Siervuurwerk is mooi om naar te kijken, maar die pagarra die zogenaamd boze geesten moet verdrijven… Denk eerder dat ze nòg meer boze geesten naar zich toe roepen…


  Maak melding
 5. En ik maar denken dat het Suriname zo slecht gaat.
  Houd er rekening mee, dat sommigen zonder vingers, oog of met ander letsel het nieuwe jaar ingaan. Hopelijk zijn de slachtoffers niet de mensen die geen vuurwerk laten knallen.


  Maak melding
 6. Ik vraag mij af of die vuurwerkimporteurs die bui niet zien hangen, Ma retraite mall failliet. City mall failliet. Reden: er is geen koopkracht meer. De wegenbelasting komt. Dit betekent een extra aanslag op de koopkracht. Ik zou persoonlijk geen vuurwerk kopen, maar naar vuurwerk gaan kijken. Na de jaarwisseling gaan de mensen huilen die de risico’s hebben genomen.
  De vuurwerkverkopers die zullen blijven zitten met hun vuurwerk en de Surinamers die niets te eten zullen hebben omdat ze te veel vuurwerk hebben gekocht. Koopkracht is het probleem.


  Maak melding
 7. Het vuurwerk moet gecontroleerd worden bij de invoer door de douane. Er is totaal geen controle hierop. Er worden vaak genoeg te harde knallers verkocht die verboden zijn. Daar er geen wet hiervoor is, word onze gezondheid ernstig in gevaar gebracht. Mensen die handen verliezen. Gehoor schade. Oog beschadigingen. Dieren mishandeling. Het volk moet bewust gemaakt worden dat vuurwerk je gezondheid ernstig in gevaar kan brengen. Teveel vuurwerk aanschaffen is ook een aanslag op je portemonnee, Letterlijk je centjes in rook laten opgaan. De brandweer hoort het volk ook te informeren in verband met brandgevaar. Huizen die in de fik kunnen gaan.


  Maak melding
 8. Ik lees alleen maar over vuurwerk en wat de mensen hiermee doen.

  Maar ik vraag mij af, van waar halen ze het geld om te kunnen kopen? Surinamers zijn toch arm en hebben het moeilijk.

  Neem de boekhouding van de money transvers in Ned onder de loep, dan kun je zien hoeveel geld wekelijks wordt overgemaakt naar Sur. En idem dito postpakketten.
  Zijn we niet gek om dit te blijven doen.
  Op deze wijze maken we onze families alleen maar luier. Zo kunnen ze zichzelf nooit leren om te overleven.


  Maak melding
 9. Dit is een mooi voorbeeld van de ‘dingen doen om sma-ay’ mentaliteit van veel Surinamers. Want als je te weinig rode wikkels van bombels op je erf of voor je deur hebt op Nieuwsjaarsdag, zou men kunnen denken dat je arm bent. Dus maar al je (spaar)centen uitgeven aan vuurwerk om mee te kunnen doen met deze show, waarin alles letterlijk in rook opgaat.
  Het doet er niet toe dat je daarna je schulden niet meer kunt aflossen, of dat je je kinderen met een hongerige maag naar school stuurt, of dat je in de 2e week van januari al door al je geld heen bent. Of dat je de noodzakelijke medische behandeling of medicijnen niet kunt betalen.
  Want dat zien buurman en buurvrouw gelukkig toch niet….


  Maak melding
 10. Waarschijnlijk gaat hierom zeker weten van 1 grootste gedeelte illegaal import vuurwerk ook 100%.Ik geloof niet dat iemand tegenwoordig loyaal is, en ook niet te vertrouwen is.Andere tijden en andere gedachten.


  Maak melding
 11. Surinamers en plezier . Synoniem van elkaar . Letterlijk je geld in rook zien opgaan en 1 janurie weer klagen dat je geen geld hebt en met je laatste beltegoed de familie in Nederland weer lastig vallen.
  We leren het nooit !!!!!!!!!!! business before pleasure


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES