Politie Suriname en Frans Guyana samen op pad langs de grens

12
Politie Suriname en Frans Guyana samen op pad langs de grens
Archieffoto: Franse gendarmeries wachten aan de Surinaamse oever van de Marowijnerivier bij Albina.

PARAMARIBO, 27 nov – Politieagenten van Suriname en Frans Guyana zullen de komende dagen gezamenlijk de grens controleren. Het gebeurt te voet om zoveel mogelijk effect te sorteren. Het is de tweede keer in korte tijd. In oktober is reeds ‘voetsurveillance’ gepleegd in het grensgebied. Met de surveillance wordt het politieverdrag uitgevoerd dat met Frankrijk is getekend. Intussen is een evaluatie gepleegd van de eerste ronde.

De ressortcommandant van de grensplaats Albina, Harold Nagelbloem, zegt tegenover de Times of Suriname dat er positief is gereageerd. De Fransen zijn vol lof over de samenwerking. Vandaar ook de animo om door te gaan. Eenheden van beide zijden zullen gezamenlijk rondtrekken. Dit gebeurt tot twee kilometer vanaf beide oevers van de Marowijne. Volgens Nagelbloem moet de misdaad zo meer onder controle worden gebracht.

Ook op de rivier zelf zullen patrouilles worden uitgevoerd. Van het gebied is bekend dat er veel smokkelhandel en andere illegaliteit plaatsvindt. Overstekende veerbootjes met passagiers en vracht zullen gecontroleerd worden. Behalve goederensmokkel, wordt ook de mensenhandel in de gaten gehouden. Op de Marowijne geldt een vaarverbod na acht uur ’s avonds. Volgens het verdrag mag alleen de politie optreden van het land waar gesurveilleerd wordt.


12 REACTIES

 1. Middel vinger van JusPol aan Brunswijk en iedereen die herrie maakten omtrent het optreden van de Fransen met betrekking tot het vernielen van Surinaams eigendom. De Fransen zijn nu de baas in de gransstreek tot 2 km in Suriname


  Maak melding

 2. Omdat suriname eigen problemen die de goud sector brengt niet zelf kan oplossen dan is het goed dat de fransen het doen en surinamers stemmen jullie niet meer op die paarse partij zij weten niet eens waar de grens van de marowijne rivier is dat is absurd ..belachelijk…bouta .zelf weet niet waar de grens is. Volgens de geschiedenisboeken is de grens helllemaal in fransguyana dorp mana..limbo nanga slooten no sab den sani disi maar ze kunnen wel goed lullen uit hun snuit…


  Maak melding

 3. De illegale goudzoekers gaan ervan uit dat er regels bestaan om te overtreden. Zij zoeken continu de grens van het toelaatbare en ze schromen er niet voor om de regels letterlijk te overtreden.Dat durven zij wel in Suriname, maar niet op Frans grondgebied. De Fransen dwingen respect af, desnoods op een repressieve manier.


  Maak melding

 4. Hopelijk brengt deze samenwerking de nodige veiligheid aan beide grenzen voor partijen.
  Vraag mij af of onze politie agenten Frans spreken en verstaan. Of wordt er gecommuniceerd met handen en voeten, gebaren taal? Hopelijk kunnen beide partijen ook in het Engels communiceren. Want spreek of begrijp je de taal niet wordt dit even moeilijk. Een cursus Frans/Engels moet zeker een must zijn voor politie agenten.


  Maak melding

 5. Surislav, de baas spelen?, daar hebben ze het dan wel naar gemaakt de zultkoppen, er zal er toch entje zijn hersens moeten gebruiken, maar dat zul jij dan wel weer niet snappen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.