donderdag, december 7, 2023
HomeNieuws uit Suriname‘Verbod partijcombinaties in Suriname moet winst NDP garanderen’

‘Verbod partijcombinaties in Suriname moet winst NDP garanderen’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 26 nov – Het geplande verbod op combinaties van politieke partijen past keurig in het verkiezingsplaatje van regeringspartij NDP. Dit zegt politiek analyst Hardeo Ramadhin. Het verbod zit er hoogstwaarschijnlijk ook echt aan te komen. Behalve de NDP, is ook de grootste oppositiepartij, de VHP, voorstander. De democratie wordt er geen dienst mee bewezen. De NDP zeker wel.

Als politieke partijen gedwongen worden alleen de verkiezingen in te gaan, levert dit de grotere partijen meer voordeel op. De verkiezingsuitslagen van de afgelopen jaren bevestigen dit. De NDP heeft er kennelijk goed naar gekeken. “Hoe meer politieke partijen verspreid de verkiezingen ingaan, hoe meer winst de grootste partij hieruit haalt”, zegt Ramadhin tegenover De West. Het kiessysteem zit nu eenmaal zo in elkaar.

In 2000 had het Nieuw Front in Commewijne ruim vijfduizend stemmen behaald uit een totaal van ruim elfduizend. Dat was minder dan vijftig procent. Toch kreeg deze partijcombinatie drie van de vijf zetels in het district. In Nickerie gebeurde hetzelfde. De tegenstanders hadden samen meer, maar individueel niet. Door het verbod rest kleinere partijen niets anders dan opgaan in grotere. Ramadhin ziet de democratie als grote verliezer.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

30 REACTIES
 1. Suribabwe of dictatoriaal Guinee, u zelf kiezen het is niet te geloven,waar wil Suriname naar toe ,er is er maar een die er profijt van heeft een keer raden wie.


  Maak melding

 2. De NDP heeft 150.000 kilo bruine bonen besteld uit Nederland en 100.000 kg zoutvlees uit Canada. De NDP moet haar naam veranderen nationale bonen partij. En we weten dat de abani’s hun ziel verkopen voor een gratis portie en komende jaren gaan ze weer pinaren !!! Dit verschijnsel komt bij een bepaalde ras heel vaak voor.
  Haïti vs Dubai


  Maak melding

 3. Ik kan mij niet voorstellen dat deze Nationale Demonen Partij de verkiezing gaat winnen. Als ze 10 zetels krijgen moeten ze de Duivel heel erg dankbaar zijn.

  Deze Bedriegie Partij dient weggevaagd te worden bij de verkiezing van 2020.

  De Nationale Devaluatie Partij have to go: Haradang, Gratie.


  Maak melding

 4. En terecht. In moederland nederland gaat t al decenia zo. Hoor daar niemand klagen. Ook iedere stem gewoon even zwaar laten wegen. Bedoel wat doet Palu nou met 445 stemmen en 1 zetel nou voor Coronie in de Dna. Dan moeten we net als in nederland maar gewoon gemeenteraads-verkiezingen houden.


  Maak melding

 5. Niks mis mee pre-electorale combinaties te verbieden. Ik zie niet in hoe de democratie in gevaar komt. De wijzigingen van het kiesstelsel worden in de DNA voorgelegd. Daar waar het volgens democratische gewoonte hoort. Vervolgens is het de wet der meerderheid die voor of tegen stemt. Zoals het ernaar uitziet zal het aangenomen worden. Voor de kleinere partijen, opkomende partijen en partijen die aan inkrimping onderhevig zijn, is het wel een bittere pil slikken. Maar de democratie is allerminst in gevaar gekomen. Het ligt nog steeds bij de burger te bepalen op wie hij gaat stemmen.


  Maak melding

 6. Toen de dieven partij kleine partijen nodig had kon alles. Nu zien dezelfde dieven dat ze gaan verliezen gaat men de wet veranderen in hun voordeel. Stemmen krijgen jullie van de straathonden die door heel suriname zwerven want van een beetje mens met hersens zal men dat niet krijgen. Alleen lage honden als pakiratigri,Rob gay, parbo, milton en nog een paar van die hersenloze zullen op ndp stemmen.


  Maak melding

 7. De feiten liggen daar, wat nu

  PARAMARIBO, 26 nov – Het geplande verbod op combinaties van politieke partijen past keurig in het verkiezingsplaatje van regeringspartij NDP. Dit zegt politiek analyst Hardeo Ramadhin. Het verbod zit er hoogstwaarschijnlijk ook echt aan te komen. Behalve de NDP, is ook de grootste oppositiepartij, de VHP, voorstander. De democratie wordt er geen dienst mee bewezen. De NDP zeker wel.

  A sori kaba
  het wordt Bouterse of Santokhi die twee moordenaars.
  Politiek Suriname is doodgewoon een beerput


  Maak melding

 8. Denken de duivels bezeten ddb en trawanten dat hun dwaze aanhangers, wederom voor de derde keer voor vijf gaan? Ieja, want ze zijn zieke geesten, paars corrupt misdadig bezeten om land en volk en oerdomme paarse dwaze ndp paries te verderven. Oma en opa weten een ding met volle zekerheid, de meeste buurtbewonders van AbraBroki schijten ehn pissen elk uur van de dag een pijnlijke ddb schijt. Het is zo erg geworden dat ze hun eigen schijt ook moeten opeten vol kommer en kwel. meer dan 50% die oerdom stemden in 2010 en 2015 gaan nooit meer paars stemmen. mientje en Kobus gevraagd was een duidelijke voorbeld. Baas eng ma en pa, plus alle sma sa e horing na magtie, oe mpp en oe vervloekte beest tot jullie derde generatie, ai Mientje en Kobus vervloek Bouta en gangsters.


  Maak melding

 9. Denk aan 1955 wie gaf de NPS een zetel?

  Als het verbod er komt om politieke combinaties te vormen, zal dat geen probleem moeten zijn.
  Stembus afspraken voor diverse kiesdricten maken.Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden worden.

  We houden ons te veel bezig met 2020.Ik zou zeggen bezig zijn met lange termijn visie tot 2040.Hoe zullen wij de infrastructuur aanpakken naar die tijd?
  Ons onderwijsstels internationaal proef maken enz.Geen woorden, maar daden.


  Maak melding

 10. Het lijkt mij verstandig als de kleine partijen een grote partij gaan vormen. Abop,Moe van etc sluiten zich aan bij de NPS onder de paraplu van NPS.Dus geen kleine partijen meer. Hoop dat ze verstandig zijn. Het heeft geen zin om kleine partijen steeds op te richten.


  Maak melding

 11. President Bouterse grote afwezige bij avondprogramma Srefidensi-viering
  26 november 2018 – 05:02
  President Desi Bouterse heeft tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag in Groningen, Saramacca het publiek niet meer toegesproken. De president en zijn regeerteam zijn in alle stilte vertrokken, terwijl het publiek hem voor zijn Srefidensi-toespraak opwachtte in het J. Eliazerstadion.

  Traditiegetrouw houdt de president in de avonduren op de Srefidensi-viering een toespraak. Dit jaar is het anders verlopen wat velen niet hadden verwacht. Op het programma van de avond was opgenomen dat de president zijn volk zou toespreken.

  Volgens het programma zou president Bouterse rond 22.00 uur het woord voeren. Waarom zijn toespraak is afgelast, is niet duidelijk. Enkele aanwezigen zeggen teleurgesteld te zijn toen ze begrepen dat de president hen niet meer zou toespreken. Waarom dat wel in de andere districten is gebeurd en niet in Saramacca, was de grote vraag die enkelen bezighield.

  De autoriteiten hebben nog geen verklaring gegeven voor het niet doorgaan van de toespraak van de president.

  En dat is dan een volks PRESIDENT NDP ‘ers jullie worden genaaid waar je bij staan ,als je niet het fatsoen hebben om een feestdag helemaal uit te zitten ben je geen volks PRESIDENT WAARDIG, valt nog mee dat er geen bruinebonen met zoutvlees was.
  Ik jullie slapeloze nachten


  Maak melding

 12. Maakt niet uit wat voor streken ze bedenken , het ligt aan het volk om ervoor te zorgen dat de NDP Gajes niet de winnende partij wordt. Ik kan mij totaal niet voorstellen dat Surinamers zo slaafs zullen zijn om de partij van bouterse aan de overwinning te helpen. Als u de definitieve ondergang van Suriname wilt bewerkstelligen weet u wat u vooral niet moet doen.


  Maak melding

 13. Wie Niet Met De Politiek Wil Bemoeien, Moet Zich Van Bewust Zijn Dat De Politiek Wel Met Jouw Bemoeit

  Het Surinaamse Volk moet weten wat ze willen als ze zelfrespect hebben, weten wat ze willen en goed is voor hun zelf, hun kids, voor Suriname nationaal en internationaal.

  Landen hebben elkaar nodig en landen die dat kunnen moet men daarom niet uitsluiten. Suriname heeft een relatie met Nederland als een paard op een ruiter.
  Zie:
  – de Nederlandse Taal,
  – de grondwet van Suriname,
  – het aantal Surinamers dat in Nederland woont,
  – de vliegmaatschappijen SLM, KLM,
  – geldovermakingen van Nederland naar Suriname,
  – de Surinaamse studenten die in Nederland jaarlijks komen studeren,
  – Nederlandse Studenten die in de republiek komen stage lopen,
  – vele toeristen die van uit Nederland naar Suriname komen,
  – NOS nieuws dat dagelijks op de Surinaamse Televisie wordt uitgezonden,
  – op talrijke gebieden van sport, cultuur,
  – schoolboeken die in Nederland worden gekocht,
  – enz, enz, enz.

  Als er verkiezingen in de republiek komen, moeten alle Surinamers die mogen gaan stemmen bewust kiezen voor een andere coalitie regering dan de huidige en de ndp niet in mag deel nemen.
  Regeren is vooruitzien.

  Volk van Suriname, landen hebben elkaar nodig. Nederland heeft Suriname meer dan genoeg te bieden eveneens als andere landen, zoals China, India, Indonesie, Ghana, Guyana, Frans – Guyana, Brazilie, voormalige Antillen, enz.

  Hoe groot is het aantal gezinnen in Suriname? Een ruwe schating van mij, ongeveer: 125.000 gezinnen ( á 4 mensen = 500.000 inwoners die Suriname heeft.

  Gelet op de landen waar Suriname momenteel of uit historische gebied een band mee heeft, behoeven deze 125.000 gezinnen geen genoegen te nemen met voedseltassen van de ndp. Surinamers verdienen geen armoede.

  Time4Change!

  ddb en gangsters, ndp oe har a dang, soso armoede en heel grote ellende telkens als jullie aan de macht zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Laat ze maar solo gaan, het resultaat zal ver beneden hun paars misdadig corrupte verwachting zijn. Veel ndper’ s zijn verworden paria’ s die al bij het horen van de naam ndp, paars poepen en pissen in hun broeken hoe te overleven vol van ergernis over hun oerdomme dwaze stemkeuze. In 2020 wi ndp poti wang go sori baas, Boefdraad en zijn maffioso gangster bende wie we zijn, we rekenen voorgoed met dit paars gedrochtt af, kaka ai go tjies oenoe stem bakka. We gaan niet meer voor vijf, a sari keba.


  Maak melding

 15. Waarom zou een verbod op partijcombinaties automatisch NDP winst garanderen, gewoon zorgen dat je eigen partij groot genoeg is om dat te voorkomen, al die kleine partijen met soortgelijke visie op een grotere hoopjes vegen, nu kan elke mongool met een grote bek een patijtje vormen met versnippering van belangen tot gevolg, mij lijkt een grote verhoging van kiesdrempel meer nut hebben


  Maak melding

 16. VHP is voorstander hiervan dus ik snap de ophef niet.

  Gewoon iedereen op eigen kracht de verkiezingen in.

  Waarom al die nietszeggende combinaties? Alsof een combinatie als V7 zo heilig is als de BEP er direct uitspringt om.met de NDP te gaan regeren.

  Niemand die dan briest over democratie.

  Overigens, denk ik dat de NDP zichzelf zwaar overschat. Want met deze puinhopen in het land (inkomstenstroom wegenbelasting kan na bijkans 8 jaar regeren nog niet vlekkeloos ingevoerd worden), zie ik ze de komende verkiezingen niet winnen!

  De kleine partijen schreeuwen het hardst!


  Maak melding

 17. Democratie is slechts een term om medemensen te belazeren. Democratie bestaat in werkelijkheid niet. Het is derhlave een prima idee om de partijcombinaties af te schaffen zonder dat dit inbreuk doet op het zogenaamd democratisch gevoel.
  De kleine partijen kunnen worden beschouwd als een snake in the gras die niets betekenen voor de sociaal economische vooruitgang voor land en volk, vergelijkbaar met “veel geschreeuw en weinig wol.”

  En wat de grote partijen betreft kan ik wel verzekeren dat ze evenmin veel doen voor de natie en haar ingezetenen, maar het is toch verstandig om slechts 1 kapitein op een schip te hebben in plaats van meerdere. Want met meerdere kapiteins op een schip zullen deze het schip doen stranden dan wel vergaan omdat ze meestal elk een eigen koers op willen varen. Met 1 kapitein kan dat ook gebeuren, maar dan is de schade wel te overzien en repareerbaar.

  En dat God met ons Suriname is, is de grootste bullshit die alleen bestaat in het brein van de onwetende, ongeletterde en kwaadaardige mensen en compleet geruggesteund door de belanghebbende instellingen en instanties.

  Iedereen die roept “God zij met ons Suriname” is geestelijk gestoord voor wie onder geen beding een plaats mag zijn tussen de levenden.
  Dit zijn de kwaadaardige mensen die alles wat hun behaagt interpreteren als de wil van hun God die niet bestaat, maar de mening van het overige volk telt niet. Voor dit soort dwingelanden was de coup en de onzinnige doden automatisch toegestaan en alles wat de kwaadaardige mensheid nog steeds doet ten nadele van de massa goedkeurt en goed praat. Denk dus hieraan.


  Maak melding

 18. En blakamang lobie bruine bonen zoutvlees.je koop ze snel om en bouta weet dat….en ook van dansie kaseko…je kan ze snel met kleine dingen pakken want ze denken niet op lang termijn…maar tot waar hun neus lang is denken ze…blakamangs zijn niet vooruitstrevend….en ze leven met elkaar als krabben in een vat…..sorry blakamangs…maar het is de realiteit…je hebt uitzonderingen hoor maar heel weinig kom je ze tegen ….en de nieuwe generaties vanaf bouwjaar 80 meestal aanhangsel van de paarse partij zijn onbeschoft geen respect…nemen meestal het voorbeeld van limbo ..slooten….bouta.. neede.. over….vandaar dat bepaalde van ze hoop verliezen en zelfmoord plegen…vroeger dronken alleen hindostanen die gramoxone… nu drinken die blakamangs ook…. die man brengt suriname in alleen maar ellende toch willen ze dat hij blijft als pres..jammer voor ons mooi land.


  Maak melding

 19. VHP gebruikt de hindoestanen als stemvee, ze lusten in de partij geen weerwoord tegen de voorzitter. En als dat gebeurd worden ze eruit gegooid, dat gebeurde met de Aktie Groep van dr Hirasing, HPP en de partij van Marijke Dwalapersad. Nu kunnen ze dat stoppen door samen te werken met de duivel.

  Deze wet is natuurlijk een verbod op democratie of politieke uiting maar als je na de verkiezingen wilt gaan samenwerken waarom ook niet opgaan in een partij spaart een hoop tijd geld en moeite, maar een ieder is uit op hun persoonlijk gewin want alle surinamers willen de baas zijn.


  Maak melding

 20. Bij Sommige reacties merk je direkt dat ze van zwakbegaafden komen.

  Feit is dat deze verandering goed is voor de democratische beleving van de kiezers. Als je als partij een goed programma heb , heb je niets te vrezen. De v7 en front waren gewoon combinaties die de kiezers geen soelaas kon bieden.

  In Nederland bijv of elke andere echte democratische verkiezing heb je geen verkiezingscombinatie, na de verkiezing is iedereen vrij een combinatie of coalitie te creeren, niet ervoor. Het zou wat zijn als de pvda, groenlinks en sp een pre-verkiezing combinatie zouden creeren.

  Ik zeg laat ze dan maar een partij vormen.


  Maak melding

 21. @onjaDJ: Zeker les gehad ” kort lontje” op ADEK. Lees iets anders, dan kom je tot een diepere inzicht wat het begrip democratie inhoud , waar het vandaan komt en hoe het in praktijk gebracht moet worden.Succes gewenst…o ja: Zoek eens het begrip ” Pantjaayat” op.


  Maak melding

 22. Er zijn genoeg deskundigen binnen de NDP die hun macht zullen proberen te consolideren, want het is toch mooi je te verrijken met hard verdiende gemeenschap geld. een ding is zeker democratie is ons gemeengoed daarom is het te hopen dat het volk straks goed gebruik maakt van dit recht en in 2020 massaal de NDP de rug toekeert waardoor het overduidelijk wordt dat ze kunnen op rotten en met hun staart tussen de benen de bejaarde tehuizen opzoeken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES