Surinamers centraal in eerste aflevering van serie over vooroordelen

13
Surinamers centraal in eerste aflevering van serie over vooroordelen
'Waarom gooien Surinamers met slippers als ze boos zijn?'

ROTTERDAM, 26 nov – Vanaf vandaag brengt het Algemeen Dagblad elke maandag en woensdag vanaf 15.00 uur uur ‘Eén Pot Nat’, een serie over vooroordelen. In de eerste aflevering staat de subcultuur ‘Surinamers’ centraal. Een aantal Surinamers krijgt de mogelijkheid om te reageren op veel voorkomende bevooroordeelde vragen en uitspraken zoals ‘Waarom gooien Surinamers met slippers als ze boos zijn? Heeft een Surinaamse man echt meerdere vrouwen? en Word je niet moe van die Zwarte Pieten-discussie elk jaar?’

De serie is een samenwerking met Arie Boomsma waarin typerende groepen mensen uit Nederland vragen worden voorgelegd die gebaseerd zijn op wat anderen over hen denken, maar die niet vaak hardop worden uitgesproken. De mensen uit deze subculturen die ondervraagd worden zijn vaak onbegrepen en worden regelmatig onterecht negatief bestempeld. Daarom krijgen zij de mogelijkheid om te reageren.

In de aflevering over Surinamers komen o.a. Howard Komproe, Steven Brunswijk en Maurits Delchot aan het woord. Bekijk de aflevering hier.

13 REACTIES

 1. Nog zo’n vooroordeelbevestigd door dit filmpje
  Of de Surinaamse bevolking voornl. bestaat uit Creolen,
  Knappe uitglijer v.h. Algemeen Dagblad, waardoor je de andere bevolkingsgroepen achtersteld en in feite discrimineert


  Maak melding

 2. @Hans, ja ik moet andere buitenlanders in Holland (en ook Hollanders) ook steeds uitleggen dat Suriname geen land van negers is maar een land van 5 totaal verschillende bevolkingsgroepen.

  Ten onrechte denkt men hier bij het woord ‘Surinamer’ altijd aan iemand met kroes haar.

  Heel misschien dat deze docu er ook aandacht aan besteed.


  Maak melding

 3. Conclusie wel erg snel getrokken??

  Ik wacht de volgende afleveringen af! Wedden dat er geen verschil is tussen de bevolkingsgroepen.
  OOk bij de Hollanders niet!


  Maak melding

 4. Niemand word gediscrimineerd maar wij creolen.zijn streng opgevoed . Inderdaad werd of word met slippers gegooid en niet slecht bedoeld in de opvoeding . Ik zit vaak te denken aan vroeger hoor en begin.te lachen… WANNEER JE OUDERS JE NAAR DE WINKEL STUURT SPUWT ZE OP DE GROND EN.ZEGT VAN.ALS HET DROOG WORD JE AFGETAKELT WORD HAHAHAHAHAHA . WE ZIJN VAN AF GEKOMEN HOOR. RESPECT ZIT ER IN..


  Maak melding

 5. Bestaat de echte Surinamer wel? Velen noemen zich (met trots) echte Surinamer en anderen menen dat alleen Indianen aanspraak maken op die “titel”. Men vergeet gemakshalve of uit onwetendheid, dat Indianen oorspronkelijk uit Azië afkomstig zijn.
  Wie zich een echte Surinamer wil noemen of zich zo voelt, heeft mijn zegen maar verder boeit het mij niet.


  Maak melding

 6. Indianen, javanen, hindoestanen, brazilianen, chinezen hebben een hemelsgroot verschil wanneer het gaat om de cultuur van de srannag blakkamang. Waar javanen wonen is het tamelijk rustig, de bermen en percelen onderhouden ze zelfs door die te beplanten met groenten. Hun huizen, hoe klein ook worden dagelijks meerdere malen geveegd, net als het erf. Met de buren en overige bewoners wordt dagelijks bijna van alles gedeeld. Ook bij vetes wordt onderhandeld. Bij de hindoes bijna idemdito. Bij de Chinezen gaat het een stap verder, ze helpen elkaar. Bij indianen idemdito op het slapen en luieren na. Bij de Brazilianen is het een en al overleven, hoereren, liegen, bedriegen, vervuilen, moorden, bedreigen, idem zo ook bij de sranang blakka-wakkamangs, vooral bij degenen die verworden ndper’ s zijn. In het buitenland gaat het precies zo aan toe met het gros der Afrikaanse afstammelingen wereldwijd.
  dankzij a blakkamang kondre trong moro afhankelijk dan voor 1975. Ze kunnen geen land regeren laatstaan hun vrouw en kinderen verzorgen. A tranga ma a troe, vele verworden ndper’ s zijn meester hierin.


  Maak melding

 7. Surinamers kunnen hun goederen in Suriname niet verbergen omdat de Nederlandse regering/Ambassade in Suriname goede contacten heeft met zeer goede Surinaamse gespecialiseerde ondernemingen, die hieraan goed verdienen, die ook weer een netwerk hebben binnen de Surinaamse overheid en zo komt alles naar buiten.

  Surinamers verkopen hun eigen moeders, dus niet alleen de nazaat van Koning Tut I verkocht zijn eigen broeders.

  Hai Baja, die slippe dragers, crioro mama en pikin van diverse oom, oa, oom: juuljez, djonny, nel, roo(nald), sten(ley), d, frenklin, koo(bie), rob(by), enz.

  ‘Eén Pot Nat’, een serie over vooroordelen. In de eerste aflevering staat de subcultuur ‘Surinamers’ centraal. Een aantal Surinamers krijgt de mogelijkheid om te reageren op veel voorkomende bevooroordeelde vragen en uitspraken zoals ‘Waarom gooien Surinamers met slippers als ze boos zijn? Heeft een Surinaamse man echt meerdere vrouwen?

  Die arme: inheemse vrouw, man, in een dorp bij de zuidgrens van Suriname, de Chinese Oomoe en vrouw, de boeroe, de javaan, enz., waarvoor dit niet van toepassing is.
  Surinaamse vooroordelen?, of geldt dit voor de nazaten van de Afri-Su. De bewering klopt dus niet, zelf binnen de groep van deze slipper dragers zullen verstandige mensen zijn.

  Succes met het verdienen van jullie zilver ringen, stelletje verraders die Surinamers te kijk wil zetten in de Nederlandse maatschappij. Dit gedrag is waarschijnlijk voor de Afri – Suri van toepassing, gelet op de haardracht. Speak4yourself, soort en niet namens de Surinamers.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Inmiddels ben ik veel wijzer geworden en wel dat degene die altijd de mond vol heeft over racisme en discriminatie zelf de grootste racisten zijn. En ja dat zijn de Afro Surinamers overal en altijd maar de zielige nazaat van de Afrikaanse slaaf uithangen !


  Maak melding

 9. Van de witte media in Nederland gaat altijd alle aandacht naar de creoolse Surinamers met de bewering dat het om Surinamers gaat. In dit geval heeft men het over de subcultuur ‘Surinamers’.
  Durft de witte media het niet aan om het gewoon te hebben over de creoolse Surinamers.
  De andere Surinaamse subculturen krijgen bijna nooit aandacht van de witte media en mocht dat een keer voorkomen dan worden deze wel bij de naam genoemd. Dan zijn het wel de javanen,de hindustanen, de chinezen, de indianen enz.
  De creolen vinden dat alleen zij Surinamers zijn en dat Suriname alleen van hen is.


  Maak melding

 10. In het AD van 27 februari 2018, staat een artikel over de Haagse hindustaanse fotograaf Anjali Ramnandanlal over de ontmoeting die ze had met Bruce Springsteen in Amerika
  Is deze fotograaf door een talkshow uitgenodigd om over haar avontuurlijke ontmoeting met The Boss te praten? Was het een creoolse geweest dan was ze te gast geweest bij of Mathijs van Nieuwkerk of bij Humberto Tan. In elk geval heb ik daar niets van meegekregen.

  Ik kopieer een stukje tekst uit dat artikel:

  Ze zag dat sommige fans hun idool heel Europa en verder achterna reisden. Van die ‘community’ wilde Anjali wel deel uitmaken. Om daar van binnenuit verslag van te doen. Als fotograaf. Haar foto’s baarden opzien, werden geplaatst tot in de Amerikaanse rockbijbel Rolling Stone.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.