dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameSomohardjo: dreigende celstraf Bouterse verklaart haast NDP

Somohardjo: dreigende celstraf Bouterse verklaart haast NDP

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 nov – De haast bij het wijzigen van Surinames kieswet heeft maar één doel, zegt voorzitter Paul Somohardjo van de politieke partij Pertjajah Luhur. Het gaat er alleen maar om Desi Bouterse uit de gevangenis te houden. Bouterse’s NDP wil de wijziging al meteen bij de volgende parlementsverkiezingen ingevoerd zien. Verkiezingsautoriteiten staan invoering over vijf jaar voor. De NDP heeft kennelijk veel meer haast. Opmerkelijk is de steun van ook de VHP.

De grootste oppositiepartij in het parlement heeft een radicaal ander standpunt dan voormalige politiek partner. De VHP heeft schoon genoeg van het optrekken in combinaties. Onder meer de Nationale Partij Suriname is tegen een verbod op ‘blokvorming’. NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft onlangs nog zijn teleurstelling geuit over de houding van de VHP. De NPS voelt zich in de steek gelaten door ‘partners’.

Beide partijen zaten in de partijcombinatie V7. De combinatie legde het af tegen de NDP bij de laatste verkiezingen. Voormalige V7-partner BEP sloot zich bij de regeercoalitie rond de NDP aan. V7 bestaat in feite niet meer. Toch moest de VHP onlangs een parlementszetel afstaan aan de NPS. Door het overlijden van VHP-lid Shailendra Girjasing, kwam de volgende V7-kandidaat aan bod. Die blijkt een NPS-kandidaat te zijn.

De VHP heeft nu dus acht zetels in plaats van negen. Dat is in VHP-kringen hard te verwerken. Pertjajah Luhur vindt het hoe dan ook te laat om het verbod bij de komende verkiezingen in te voeren. “Je kan niet aan de vooravond van de verkiezingen de wet wijzigen. We willen wel een integrale wijziging maar die moet gelden voor de verkiezingen van 2025”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

58 REACTIES
 1. Somo moet zijn snavel dicht metselen als hij over straffeloos stellen van Bouta heeft. Somo zou toch gratie willen verlenen en heeft samen met brunsie in 2010 aan de zadel geholpen. Nu zij uit de koude kermis thuis komen zijn ze nu aan het steigeren. Deze pae is erger dan een burki


  Maak melding
 2. De regering probeerd nu de oppositie monddood te maken , is dat jou voorkeur, of begint het pinaren te wennen, leven de de democratie.het gaat de zelfde kant op als midden en zuid Afrika .
  Het geeft je te denken ,en doe het dan ook


  Maak melding
 3. De voor – en nadelen van dit voorstel moeten heel goed tegen elkaar worden afgewogen.

  De ndp is een onbetrouwbare politieke partij die niet met de nationale en internationale belangen van de republiek Suriname en van de Surinamers bezig is. Ze zijn bezig met het belang van ddb en een kliekje erom heen.

  Op grond van dit gegeven moet de haast van dit voorstel daarom zoveel mogelijk worden tegengewerkt door alle oppositie politieke partijen in de DNA, erbuiten.

  Verder komt nog bij dat gelet op de financieel, economische, sociale situatie van het land dat een en al grote armoede en heel grote ellende is en de goede eer en naam van de republiek Suriname en van de Surinamers dat behoorlijk is aangetast, moet dit ook de oppositie politieke partijen moed geveen geen enkele voorstel van de ndp serieus te nemen.

  Zie de luchtkastelen:
  – 18.000 woningen
  – diepzeehaven voor de kust van Suriname
  – voedselschuur van het Caribischgebied,
  – bruggen over de grensrivieren van Suriname,
  – Casavemeelfabriek van Suriname,
  – uitverkoop van rondhout aan China en op grote schaal ontbossing voor het Surinaamse Oerwoud,
  – moderne visserijschepen uit China die in de Surinaamse kustwateren komen vissen en een bedreiging vormen voor de Surinaamse kustvisserij,
  – tram/treinverbinding van Poelepantje naar Onverwacht langs de Indira Ghandiweg,
  – Highway naar Rio de Janeiro,
  – Uitbreiding Internationale Luchthaven JAP,
  – 2 de Dubai,
  – Goud Deals met IAMGOLD en NEWMONT,
  – De Brokopondo-Overeenkomst,
  enz, enz.

  Zie ook de uitspraak van de krijgsraad/rechtbank van de 8 december 1982 moorden dat binnen kort volgt na de eis van 20 jaar dit al is gegeven.

  wie houdt wie voor de gek?
  Telkens als ddb en gangsters aan de touwtjes trekken in Suriname is Suriname failliet.

  ndp, ddb en gangsters oe har a dang. Opzouten!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 4. Ach wat maakt het uit. De NDP gaat zo wie zo minder dan 15 zetels krijgen en niemand gaan met ze samen willen werken. Ze weten allemaal dat na samenwerking met de NDP de eigen partij kapot is gemaakt.


  Maak melding
 5. Ook op deze Aarde zal men wereldwijd getuige zijn van de berechting en arrestatie van ddb en roversbende. God slaapt niet en Steve Meye zijn gebeden zullen niet worden verhoord, want ook hij is debet aan het steeds groter wordenden paars misdadig verval van land en volk.


  Maak melding
 6. Somo somo somo, donder op naar het zwamp van waar je bent ontgesprongen slijmbal. Jij hebt bouta aan de frakking macht gezet en nu lijd het volk er onder. Jij moet je smoel dicht houden aap.


  Maak melding
 7. Somo mag zeggen wat hij wil. De wijzigingen hoeven helemaal niet pas in 2025 plaats te vinden. Wat nodig is, is de voordracht indienen en dan heeft men de steun nodig van 2/3 meerderheid van de DNA. De NDP en de VHP vormen 34 zetels . Dat is al 2/3 van de 51 zetels.


  Maak melding
 8. Alle ndpers zijn oerdomme dwazen, maar ook degenen die in 2010 hun zielen hebben verkocht zoals deze javaans sprekende slang. Alleen dwazen gelozen in de ndp en zijn partij.


  Maak melding
 9. Als VHO met de wetwijziging instemt is dat het einde van deze Partij.

  Het lijkt me ook duidelijk dat samenwerken met NDP na 2020 een haast onmogelijke onderneming of denken zij ook dat ze verkiezingsvoordeel uit de wijziging zullen halen??

  Santhoki pleit samen met zijn adviseurs in de diasppora voor herstel met de band Nederland, ontwikkelingshulp uit Idia, herstel van de democratie etc. Of zijn dit loze kreten???

  Het lijkt mij een schril contrast met de koers van de NDP, uitverkoop aan china van het en de wateren van het land.


  Maak melding
 10. OOH !!! WIJ ZIJN WAKKER GESCHUD , DUS DE VHP WIL 1 SAMENWERKING MET DE NDP , VOILA , DE VHP BESTAAT BINNEN ENKELE MAANDEN NA DE VERKIEZING NIET MEER , WIE MET DE DUIVEL EET WEET VOORAF WAT DE RISICO’S ZIJN !!


  Maak melding
 11. CA SCHIPPER
  JIJ BEHOORD TOT DE CATEGORIE, LAAÄAAÄAAAAAAAAAG OP GELEID EN .
  GEZIEN JOU POSTING OM 18.62 JE LAAT IN IEDER GEVAL ZIEN DAT OPVOEDING GENOTEN HEBT


  Maak melding
 12. Zoals nu weer blijkt zijn de hindoestanen niet te vertrouwen. Maar ze zullen dan merken dat ook de halbloedjes al ddb ook niet zo te vertrouwen zijn. Ndp,vhp hebben reeds en deal gemaakt,dat denkt de vhp immers,maar ze zullen van een koude kermis thuis komen.
  Soort zoekt soort,maar je moet wel weten welke soort je moet aanklampen.santhoki vhp dent de boel te kunnen beduvelen. Ook jullie zullen ter verantwoording worden geroepen,suriname ziet nu gelig uit,maar als de tijd daar t oe is dan zal het roodkleuren.


  Maak melding
 13. @pakiratigri, niks VHP 2/3 meerderheid de boel laten barsten een volksopstand ontketenen,. electoraat vervalsingen tactiek… Volks ongehoorzaamheid….is het beste vroegtijdig regering ten val te brengen…


  Maak melding
 14. Ze moeten ook de grondwet veranderen in die zin dat een president maximaal 2 termijnen kan aanzitten. Nu lopen wij het risico dat wij levenslang aan een klootzak van een president vastzitten.


  Maak melding
 15. Somohardjo je hebt Bouterse geholpen met het aannemen van de amnestie wet toen je in de regering zat dus je moet je mond dichthouden samen met Brunswijk. Dat is mijn mening.


  Maak melding
 16. in het huidig politie bestel hebben kleine partijen geen enkele kans en zorgen er juist voor dat de grootste partij er met alle stemmen vandoor gaat. DDB heeft de zaak goed bestudeerd en weet er zeker weer voordeel uit te halen. laten ze nog meer wijzigingen doorvoeren zoals een minimaal aantal stemmen voordat je in een stoel van de assemblee mag zitten. ene hooghart met nog steeds een enorm grote bek had bijna geen stemmen en toch zit hij in de assemblee. een grote schande dus. niemand wilde die man eigenlijk hebben en toch zit hij daar. dus als ze wijzigen laten ze het gelijk goed doen.


  Maak melding
 17. Somo heeft zeker gelijk, maar hoe het zich straks gaat uitpakken weten we niet. Een prominent lid van de VHP zei” samenwerken met NDP, betekent samenwerken met cobra’s die je elk ogenblik kan bijten”.


  Maak melding
 18. politieke partijen hebben geen vrienden politieke partijen hebben belangen Daar komen de amateurs van de nps nu achter.Ze hebben hun eigen belang altijd ondergeschikt gemaakt aan dat van hun zogenaamde vrienden. Maar de ezels hier zullen dat ook niet snappen.


  Maak melding
 19. Somo is net een deegrol….

  Mede door chantagepolitiek blijft hij het overleven….

  VHP kiest nu voor zekerheid en gaat alleen de verkiezing in….en terecht…
  In het verleden zijn partijen/figuren vanuit de oppositie overgestapt naar de criminele partij/organisatie ndp..
  althans, partij geleid door criminelen..


  Maak melding
 20. Jammer van zo dit mooi land dat via de politiek kapot word gemaakt.Persoonlijke belangen boren algemene belangen de grond in.Ik heb geen geloof in geen van allen.1 pot nat.Hopelijk zie ik het verkeerd.Mi las bribie in
  de surinamer.


  Maak melding
 21. De VHP heeft Bouterse nooit gesteund. Lachmon heeft in 1987 samen gewerkt met Bouterse om ervoor te zorgen dat er weer vrije verkiezingen kwamen. Daarna heeft hij samen met de NPS en de toenmalige Javaanse partij een regering gevormd. Zowel in 2010 als in 2015 heeft Bouterse tevergeefs getracht om samen met de VHP samen te werken. Zowel Somohardjo als Brunswijk hebben boter op hun hoofd door mee te werken aan de amnestiewet en Bouterse te steunen. Ik denk dat de VHP bezig is een doorbraak te forceren in het belang van Suriname. Net zoals Lachmon dat in 1987 heeft gedaan. De VHP zal alleen samen werken met de NDP als Bouterse terug treed. Ik verwacht dat het in 2020 zal gebeuren. In het belang van stabiliteit is het belangrijk dat de grootste partijen samen werken. De beste optie zou zijn NPS+ VHP + Javaanse partij. De NPS is dusdanig verzwakt dat dit geen optie lijkt. Somohardjo heeft zijn credit verspeeld naar zowel de NPS als de VHP en wordt daarom niet meer als betrouwbaar gezien. Het zou goed zijn als Somohardjo plaats maakt voor een andere leider. Daarnaast zou het een goede zaak zijn als alle kleine partijen een samenwerking aangaan. Zonder wijziging van de huidige kieswet krijgen wij straks meer dan 30 partijen en dat is absoluut verspilling van tijd, geld en kader.


  Maak melding
 22. VHP gaat nooit samen met de NDP, dat kan ik je nu alvast zeggen.
  VHP is een partij met principes, het is niet de partij van de verraders zoals ABOP en PL.
  NPS moet niet zeuren want in 2020 bestaat niet meer. De NPS is medeplichtig aan de ondergang van Suriname !!! Ze wilden zo graag onafhankelijkheid doorvoeren en nu zitten ze met blaren op hun reet.


  Maak melding
 23. Niemand kan ontkennen dat Bouterse en z’n vrienden niet slim zijn en vooruit kijken:

  1>> Ze zijn jaren gegroeid door hun partners leeg te zuigen denk aan VVV, Mega combinatie etc.
  2 >> Verder zijn ze meester in verdeel en heers.
  3 >> Verdeel en heers gaat nu de NDP op instorten staat naar het volgende nivo maak een vijand zo groot dat die de keuze kan maken.

  Het vernieuwen van het Kiesstelsel maakt de kleintjes met stevige organisatie kwetsbaar \

  Allereerst hebben alle partijen last van de nieuwkomer Pro. Als PRO en Strei klein blijven omdat men op mensen kiest. Wordt dat een enorm voor deel voor de grote partijen omdat de kleintjes die de kiesdeler niet halen in de grote districten hun stemmen inleveren bij de groten bij het verdelen van rest zetels. DOE en NPS gaan hier onder leiden. Vooral de NPS omdat zij bij de combinatie vorming goed waren voor restzetels en alleen tegen veel negativiteit moeten strijden. Het is makkelijk om iemand te schoppen die eerlijk is en op zijn rug ligt.

  Ten tweede worden de partijen die het moeten hebben van het binnenland bij evenrediger verdeling gemarginaliseerd. DEP wordt leeg gezogen en ABOP kan niet echt groeien.

  Ten derde de PL is geen factor meer omdat SOMO weer meedoet en niet kan overdragen naar een nieuwe generatie. De NDP trekt de Javaanse stemmer uit elkaar waardoor de PL waarschijnlijk verdeeld wordt en de PL marginaal wordt. Vooral als men talent Waidoe in de kou laat staan.

  Ten vierde alleen de grote partijen gaan voordeel genieten van een vernieuwing omdat zij in de grote districten of winnen of minder verliezen dan reel is omdat er bij evenredigere verhoudingen in in Wanica. Paramaribo. Commewijne en Nickerie meer zetels te verdelen zullen zijn. Zetels die door de enorme aantallen kleine partijtjes bij de groten terecht zullen komen of bij nieuwe partijen zonder organisatie. Zie wat er met Nieuw Suriname gebeurd is.

  De kans is dus groot dat NDP en VHP een voor hun gunstig kiesstelsel gaan organiseren omdat zij samen nu 2/3 meerderheid hebben.
  Binnen een gereviseerd Kiesstelsel kan de VHP de grootste of bijna grootste te worden en blijft de NDP groot genoeg om een belangrijke rol te blijven spelen.

  De strateeg van de NDP (en dat is Bouterse niet) is heel slim. Na de verkiezingen kan er maar zo een veel gematigder NDP zijn als men de fossielen het verlies kan verwijten en een onbedreigde oude dag kan beloven (huis arrest op brokobaka).


  Maak melding
 24. Citaat: NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft onlangs nog zijn teleurstelling geuit over de houding van de VHP. De NPS voelt zich in de steek gelaten door ‘partners’.

  Rusland moet niet zeuren, toen de NPS Hindorie had omgekocht om de onafhankelijkheid door te voeren, hoor je hem niet klagen.

  Verraad is goed als het de NPS ten goede komt !!!!

  Het is een goede zaak dat politieke partijen zelfstandig opereren.
  Geen blokvorming, deze onzinnige zaken kosten alleen maar geld.
  Kleine partijen moeten opgaan in grote partijen.

  Het kiesstelsel moet ook gewijzigd worden want dit is door een racist bedacht. Hoe kan het zijn dat je stem in het oerwoud meer waard is !!!
  In elk land heb je minderheden !!!!


  Maak melding
 25. Sranan babbelt weer over kiesstelsel en verraad en over
  al of niet samenwerkende partijen !

  DE RECHTSSTAAT MOET HER-BEVESTIGD WORDEN IN
  SRANAN !

  SLUIT ALLE MOORDENAARS EN CORRUPTE POLITIEKE
  BOEVEN OP ! DIRECT VONNISSEN !

  PERMANENTE SCREENING, door een ONAFHANKELIJK
  INSTITUUT, INVOEREN VOOR ALLE POLITICI EN AMBTENAREN !

  PS : GRONDWET AANPASSEN GELET OP LENINGENZIEKTE en
  TER VOORKOMING SCHENDING GROND- en MENSENRECHTEN
  DOOR MACHTHEBBERS ! ( Zie DICTATUUR in VENEZUELA !)


  Maak melding
 26. Wat schaam ik mij dood voor mijn volk. Wat een mentaliteit. Het gescheld en het rascistisch gedoe. Jullie gaan er kennelijk aan voorbij dat we allemaal Surinamers zijn. In het buitenland durven wij te beweren dat er geen land is met een betere multiculturele samenleving. De werkelijkheid is anders. 80% van de reacties zijn rascistisch getint. Jongens blijf bij de les en reageer op waar het echt om gaat. Daar hebben wij wat aan. Daar is een forum ook voor.Sterkte allemaal .Jullie bewijzen je land en het volk geen dienst met dit gedrag.


  Maak melding
 27. Gesteld …. gesteld … dat de VHP na de verkiezing van 2020 inderdaad gaat samenwerken met de Nationale Dieven Partij … hoe gaan ze de corruptieve zaken …. aangekaart door Mahinder Jogi, Gajadin en Mevr. Mathoera aanpakken.

  De VHP heeft ook bekendgemaakt dat na de verkiezing …. als zij in de regering komt …. de Rijtuigen Belasting teruggedraaid zal worden …. fa dan !!!!!!

  Is de VHP nog geloofwaardig! Is de VHP een even grote corruptieve partij als de Nationale Dieven Partij.

  Quo Vadis Suriname !!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 28. Vhp is een grote corrupte bende. Aar heeft jogi al dat land vandaan. Niet gekocht zou ik zeggen. Tot nu toe is niet onderzocht waar de coke gebleven is dat onder de zgn sherif in beslag was genomen
  Ook van deze partij zullen een paar worden opgepakt zo ook vd ndp huidige als vorige ministers en dna leden.ook de pl nps en abop zullen leden worden opgepakt.
  We zijn bezig.


  Maak melding
 29. Kan iemand mij een eerlijk antwoord geven waarom de creolen ook vóór de onafhankelijkheid naar Nederland zijn vertrokken??? Ze hadden toch voor de onafhankelijkheid gestemd !!!
  ik wil geen flut antwoorden of slavernij bullshit maar een goed onderbouwd antwoord !!!


  Maak melding
 30. Bij Sommige reacties merk je direkt dat ze van zwakbegaafden komen.

  Feit is dat deze verandering goed is voor de democratische beleving van de kiezers. Als je als partij een goed programma heb , heb je niets te vrezen. De v7 en front waren gewoon combinaties die de kiezers geen soelaas kon bieden.

  In Nederland bijv of elke andere echte democratische verkiezing heb je geen verkiezingscombinatie, na de verkiezing is iedereen vrij een combinatie of coalitie te creeren, niet ervoor. Het zou wat zijn als de pvda, groenlinks en sp een pre-verkiezing combinatie zouden creeren.

  Ik zeg laat ze dan maar een partij vormen.


  Maak melding
 31. @realist
  U bent niet goed geïnformeerd in Nederland, vooral lokaal, worden lijst combinaties gemaakt om kiesdrempel te halen of om restzetels te bemachtigen.
  Wat denk je hoe de christen unie (GPV en RPF) of Groen Links (PSP, CPN en PPR) of het CDA (KVP, ARP en CHU) zijn ontstaan. Zelfs de PvdA maakte lijstverbindingen.
  Hoe minder zetels erts verdelen zijn des te meer lijstverbindingen.
  Er is niets ondemocrstisch aan als men goede afspraken maakt.

  Wat er nu gebeurd is ondemocratisch omdat nu het de NDP uitkomt zij lijstverbindingen wil verbieden. De NDP raakt nu zij alle mogelijke vrienden opgenomen heeft het voordeel kwijt.
  Ze krijgen het er allen maar door als ze de VHP aan haar zijde krijgen. Dat betekend dat het politiek heel kostbaar wordt.


  Maak melding
 32. Hahaha die jojo is echt zo een zwakbegaafde. Deze grapneus vraagt hoe CU, Groenlinks of CDA zijn ontstaan.

  “Ontstaan” zegt ie zelf maar weet waarschijnlijk niet wat het betekend.

  Jojo deze nieuwe wet verbied het ontstaan van een groep partijen samen niet. Maw Abop, PL, NPS mogen samen een nieuwe partij vormen, ze mogen samen opgaan er ontstaat dan een niuwe partij die mee mag doen.

  Wat niet meer kan en mag, want dat is je reinste kiezersbedrog is die V7 voor even. Snappie, jullie zijn zo dom man.


  Maak melding
 33. ALLE Democratische partijen moeten samenwerken om

  de RECHTSSTAAT Sranan te HERVESTIGEN !

  Met of zonder voorafgaand toegestane samenwerking !

  STOP HET SABOTEREN VAN DE RECHTERLIJKE MACHT

  en STOP HET BEDREIGEN VAN DE PROCUREUR-GENERAAL !

  SLUIT DE SABOTEURS VAN DE RECHTSSTAAT UIT,

  HERSTEL EERST DE RECHTSSTAAT EN ONDERHANDEL

  LATER OVER VERDERE SAMENWERKING !!!

  PS : OP DIT MOMENT IS ONS LAND TOTAAL SKEER

  (FAILLIET) GEMAAKT, TERWIJL OOK ALLE NORMEN

  ZIJN WEGGEVAAGD !

  ALLE CORRUPTE POLITICI MOETEN WORDEN VERVOLGD
  EN VERVOLGENS FINANCIEEL WORDEN KAALGEPLUKT !

  BRING BACK A FREE SURINAM !!!!!


  Maak melding
 34. A k8es NPS mooi, ding lul toemsie langa

  Ga op eigen kracht, je zult maar jaren lang blok vormen om te voorkomen dat dat NDP wint
  Zie julie niet wat er is gebeurt in 2015
  Willen jullie dat de NDP alle 51 zetels haald?
  VHP is slim, ze willen niet meer verkiezen. Tijd van front is voorbij


  Maak melding
 35. Trouwens jojo heeft het over lijstenverbindingen in Nederland, iets wat per wet inmiddels is verboden.

  Hoe ondemocratisch is Nederland door deze wetswijziging verworden jojo.


  Maak melding
 36. Realist
  Het is wel democratie dat van men bovenaf combinaties verbied ,en jij noemt je realist ,
  Ik noem het noem het dictatuur ,waar is bouta bang voor de bajes,denk daar maar eens over na , misschien is het niet realistisch


  Maak melding
 37. Wat wilt men van deze kerel … moet hij nog meer leed brengen in het land ….moet hij meer mensen vermoorden ….ondanks hij die boslandcreolen en die indianen heeft laten afslachten geloven ze nog steeds dat die man hun problemen gaat oplossen….MI…MARS..


  Maak melding
 38. Djuccakondre: als je met niemand wil samenwerken dan moet je minstens 26 zetels halen om alleen te kunnen regeren. En daar heb ik een hard hoofd in. En gelet op de politieke strijd die momenteel in Suriname gaande is zal geen enkele partij meer dan 15 zetels scoren. Dus of je het leuk vindt of niet samenwerken moet. En de niet samenwerkende partijen gaan natuurlijk zwaardere eisen stellen bij de komende koehandel.


  Maak melding
 39. schande sat het surinaamse kiezers opoplichters/ verkrachters en ongeschoolde figuren stemmen. schaamteloos praat somohardjo de ndp/ bouterse. Somohardjo moet opnieuw vervolgd worden. Er moet ook grondig onderzocht worden naar de betrokkenheid van vhp en leden die de mislukte moord van de militairen in de arya-tempel in 1982 hadden gepland en georganiseerd: gevolg december moorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES