Parlementslid Jogi: bevoegdheden president van Suriname gaan te ver

32
Bouterse: economie van Suriname is stabiel geworden

PARAMARIBO, 23 nov – Volgens de grondwet van Suriname heeft de president een reeks vergaande bevoegdheden. Tot deze bevoegdheden hoort het bepalen van het buitenlands beleid. Parlementslid Mahinder Jogi (VHP) vindt het tijd om de bevoegdheden van het staatshoofd onder de loep te nemen. Het moet, om besluiten te voorkomen als het intrekken van de toelating van de Nederlandse ambassadeur.

Bouterse deed dit vorig jaar. Aanvankelijk was agrément verleend aan de Nederlandse diplomaat Anne van Leeuwen. Dat werd nog geen week later ingetrokken, nog voor Van Leeuwen voet aan wal kon zetten in Suriname. “Hierdoor is de diplomatieke relatie met Nederland, waar een groot aantal Nederlanders van Surinaamse afkomst wonen, ernstig verstoord”, zei Jogi in het parlement.

Tijd dus om te kijken naar bevoegdheden. De betrekkingen met Nederland zijn onnodig onder druk gezet met het besluit de ambassadeur niet toe te laten. “Dat mag de president, want het is een grondwettelijke bevoegdheid. Maar is dat billijk? Een band hebben met Europa heeft economische en financiële voordelen, daar moet rekening mee worden gehouden. Niet omdat er een arrestatiebevel is, moet dat op de weegschaal”, aldus Jogi.

32 REACTIES

 1. Die moordenaar heeft nou eenmaal een drugsvonnis aan zijn criminele broek, en daar moet het hele land onder lijden, zou zeggen, kies weer voor vijf, en je eigen ondergang.


  Maak melding

 2. Sterker nog, deze veroordeelde crimineel, had nooit enige bevoegdheid mogen hebben, kan alleen in dit soort landen, waar men het niet zo nauw neemt met normen en waarden.


  Maak melding

 3. De heer Jogi geeft zelf aan dat de bevoegdheden van de president onder de grondwet vallen. Goed dat hij het erkent. In het verlengde vraagt hij of het wel billijk is. De grondwet praat niet over billijkheid als het gaat om de bevoegdheden van een president. Je mag er van uitgaan dat een president in het belang van zijn land een beslissing neemt. Vervolgens gooit hij het over een hele andere boeg en suggereert dat vanwege een arrestatiebevel de president dit besluit genomen had. Ik vind het een kromme redenering want het arrestatiebevel bestaat al geruime tijd en er was al een Nederlandse ambassadeur in Suriname. Dus, kan het niet liggen aan de veroordeling van de president. Het is wel van belang goede banden met Nederland te houden. Wel gebaseerd op wederzijds respect. De Surinaamse diaspora is niet opgehouden, ondanks op het hoogste niveau de banden voor verbetering vatbaar zijn. Ik denk wel dat de president dat zelf zal inzien om hier verbetering in te brengen. Nederland dient dan ook een andere houding aan te nemen.

  Maar wat wil de heer Jogi eigenlijk? De grondwet ten aanzien van de bevoegdheden van een president veranderen? Of geeft hij de voorkeur aan billijkheid? Hij zegt eigenlijk iets wat geen houdt snijdt. De grondwet inzake bevoegdheden van een staatshoofd geldt niet alleen voor de huidige president. Het heeft voor alle presidenten gegolden.


  Maak melding

 4. verbazingwekkend hoe deze gasten de voeten van de mensen die ervoor hebben gezorgd dat wij vandaag de dag zo zijn kussen.Of is hij vergeten hoe graag ze de wettig gekozen regering hebben helpen weg schieten .hiellelikkers vhp ers


  Maak melding

 5. Meneer Jogi gaat u zich nu druk maken om grondwettelijke zaken?
  Op dit moment is t niet aan de orde.
  Focus u op de armoede in ons land.
  Dat stoord u niet want u zit goed in kas.
  Ja toch!!!!


  Maak melding

 6. @ Angel: Misschien is de armoede in Suriname wel mede een gevolg van het handelen van Bouterse. Door zijn gedrag en wat hij toelaat in Suriname staat het land bij heel wat landen en bedrijven op de zwarte lijst. Met een land als Suriname, waar corruptie en drugshandel in handen van het landsbestuur liggen, wenst men niet geassocieerd te worden en daar wenst men geen zaken mee te doen.
  Alleen landen zoals China die zich daar niet druk over maken en er alleen op uit zijn hun eigen belangen en behoeften te faciliteren komen naar Suriname en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om invloed te kopen voor een fooi.


  Maak melding

 7. Mahinder Jogi, de boslandonderwijzer, afperser en grootgrondbezitter met zijn duizenden hectare gestolen grond moet zich met andere zaken bezighouden. De Nederlandse ambassadeur is niet belangrijk voor Suriname.


  Maak melding

 8. Leningenplafond uit voorzorg in de Grondwet vastleggen,
  zodat volgende generaties niet benadeeld en gegijzeld worden
  door leningen-zieke-regeringen !

  In een ontwikkelingsland dient de totale MACHT niet in handen
  te worden gelegd van EEN PERSOON !

  PERMANENTE en ONAFHANKELIJKE SCREENING voor ALLE
  POLITICI EN HOGE AMBTENAREN, dient uitgebreid te worden
  opgenomen in de Grondwet !

  PS : Suriname is momenteel door gebrekkige wetten en
  Grondwet, een VERKAPTE DICTATUUR.
  Zonder voldoende CONTROLE op BEHOUD van bestuurlijke en
  financiele waarden en normen en zonder greep op misdaad en
  corruptie in de overheidssfeer.
  o.a. Rekenkamer en CLAD zijn gedegradeerd tot Papieren tijgers !
  Momenteel is de regering druk bezig de politiedienst te politiseren !


  Maak melding

 9. Het is belachelijk en bespottelijk om een moordenaar dealer etc…een president te noemen.
  We hebben onszelf hierbij zo belachelijk gemaakt dat men alleen met schurken moet omgaan ..geen enkel(eerlijk)land wilt te maken hebben met deze fucking bloedzuiger,ergst is dat hij ons meesleurt in zn fantasieloze escapades.
  Dat we geen toekomst meer hebben is te danken aan deze brutale hond die al tientallen jaren geen moer voor land en bevolking heeft gedaan.
  Integendeel …hij heeft het heers en verdeel mentaliteit overgenomen en kijk,dr is discriminatie onrecht en men word bewust dat men in su in een soort kaste systeem leeft.
  Rijk of arm…meer is dr niet!!
  Zelfs de hel is te goed voor deze dictator en zn vervloekte familie die geniet van het bloedgeld!
  Bouta dede mik oeng libi in vrede….doe wang boeng kier yu kaoolo srefie want no wan sma no lostoe din ka fu yu moro!


  Maak melding

 10. Denk je dat suriname feest nodig heeft om onze problemen op te lossen…laat die shit en gebruik dat geld voor de minder bedeelden onder ons..
  Na je feest 25 nov is dr nog steeds armoede …doe iets verstandigs zoals surinamers geven waar ze recht op hebben ..verdeel suriname onder ons ipv de chinezen 1000 ha te geven..
  Laat het leger doen waar ze voor zijn..de grenzen bewaken,en de illegalen dr uit zetten.
  Alles is tydens je fucking zitting in de soep gelopen.
  Yu marki sranang tap gron tapu…overal waar surinamers komen word men nagekeken om jouw!!
  Dan heb je het lef om anderen zwart te maken!!
  Heb je geen gevoel,je hebt toch ook kids ookal is je zoon opgesloten door jouw toedoen…door jouw is die boy zn leven verpest.
  Hij wilde gewoon jouw opvolgen en groter worden dan zn pa.
  Kijk wat je zoon heeft veroorzaakt heeft in su..dealen roven stelen mishandelen!!!
  Is dat wat je wilde voor je eigen kinderen….is dit wat je wilt voor je kleinkids!!!
  Ik blijf het zeggen …alles wat je aanraakt gaat dood ziek of dat vernietig je gewoon.
  Je hebt met dealen al zoveel….wat wil je nog meer!!!!
  Op je sterfbed zal je zien dat alle mensen die je vermoord hebt ..je zullen opwachten en verwelkomen,ik heb geen woorden voor een mens als jij.
  Wat doe je verdomme op deze wereld!!!!
  Als je zo goed bent waarom hebben schoolkids dan niet te eten …terwijl je dochter merkkleding koopt en in dure auto s rijd!!
  Smergie rat …begrypelijk dat bep landen je verachten en de surinaamse bevolking nu ook.

  Doe mi nanga din landgenoot fu mi wan boeng …en ergens ook je fam,want dat je ingrid niet meer kan neuken is bekend slappe lul.
  Dede…..
  Dede
  Dede!!!


  Maak melding

 11. Jammer dat jullie eronder moeten lijden maar jullie hebben voor hem gekozen vooral die indianen heeft hij zoveel malen gebruikt en misbruikt om zijn doel te bereiken en de hindostanen zijn hem gaan steunen om eigen belang veilig te stellen die boslandcreolen heeft hij ook misbriukt en vernederd en de javanen met hun slijmgedrag heeft hij ook misbruikt …


  Maak melding

 12. Hij gebruikt die artis om vids kapot te krijgen die domme indianen geloven heilig in die president daarom doet hij wat hij wilt met hen….deze man moet levenslang de bak in verdwijnen.


  Maak melding

 13. Oma en opa, het is een en dezelfde vervloekte onberechte moordenaar en tiran van de jaren tachtig, die dwaze debiele idiote lijder willen, die hen zal doen lijden naar zijn paarse hel. Alleen maar oerdomme stommelingen die onrecht en leugens beminnen houden van deze mens der onrecht en misdaad. Wo k.


  Maak melding

 14. @ RobG: Je vergist je, Suriname is niet belangrijk voor Nederland. Zo liggen de zaken, niet andersom. Het enige sterke punt dat Suriname bezat was de relatie met Nederland en daarmee toegang tot het grootste economische blok in de wereld, een partner die daar hun belangen zou verdedigen, investeringsfondsen van de Europese Unie als voormalige kolonie van een EU land, en investeerders die niet de boel komen leegroven zoals de huidige “vrienden” van het land.
  Helaas is Suriname in handen gevallen van een drugsmaffia en incompetente bestuurders zonder visie. Suriname is aan het afglijden naar de positie van armste en minst ontwikkelde land van Zuid-Amerika dankzij het “visionaire” beleid van jouw held.
  Beste RobG, je laat je leiden door haat en afgunst die je verblinden voor de waarheid, net als je president. Kijk nog eens naar die foto waar die sukkel staat met zijn sjerp naast die reusachtige Amerikaanse ambassadrice die hem met een klap tegen de grond kan slaan.

  Misschien zou Nederland de ambassade maar moeten verplaatsen van Paramaribo naar Georgetown als Suriname de Nederlandse ambassadeur niet wil. Tenslotte was dat vroeger ook van Nederland en zijn er daar nog heel wat Nederlandse namen te vinden. Daar zijn ook veel meer investeringsmogelijkheden dan in Suriname. In Guyana snapt men het wel.
  Kunnen de Surinamers die naar Nederland willen daar hun visum gaan halen. Maar waarom zouden ze dat willen? Nederland is toch de vijand?


  Maak melding

 15. Meneer, Mahinder Jogi
  Nu moet je echt niet kletsen dit hebben jullie van de nationale assemblee bij wet aangenomen. Als je te doen hebt met plantage/dorps mensen dan zal je zeker dit soort handelingen moeten verwachten van mensen dat manipuleert.
  Wat nu moet gebeuren is dat alle leden van de oppositie niet meer in de assemblee verschijnen.


  Maak melding

 16. @ RobG … mislukt product van de Spinazie Universiteit … Paarse Riool Rat … product van een Swienja … Varkensstal … waar GEMOORD, GEROOFD en GEFRAUDEERD wordt. We mogen op dit moment blij zijn met M. Jogi. Hij heeft de guts om vrijuit te praten … om vrijuit alle wandaden van de Berm Regering aan de kaak te stellen.

  Na de verkiezing van 2020 zal deze zelfde Jogi … voor zal zorgen dat het Geboefte, de Rovers en Fraudeurs van de Berm Regering … VEILIG … achter slot en grendel verdwijnt.

  Via een Nederlandse Ambassadeur in Suriname was de kwestie van de 19 milj. reeds lang opgelost.
  Big Ass van de Berm Regering maakt dat de zaak nog niet opgelost is !!!!!!!!!


  Maak melding

 17. Ik begrijp niet Wat Suriname eigenlijk wil, eerst zonder opgave van redenen de Nederlandse ambassadeur weigeren.
  En dan Minister Blok vragen om visumvrij te mogen reizen naar NL.
  Dat Bouterse een persoonlijke vete heeft met NL dat weten we allemaal.
  En daar lijd het Surinaamse volk onder.
  Europa is top 1 wereldeconomie de poort voor Suriname er naar toe is NL
  Alleen NL doet geen zaken met criminele presidenten.


  Maak melding

 18. @RobG.
  Wacht maar af als Nederland de laatste strohalm is.
  De Surineds houden het land al jaren overeind. 10% van het BNP komt gratis vanuit Nederland. Voeg daar aan toe toerisme (familiebezoeken) pensioenen en Nederland is nu al het fundament. China plundert het land en de rest laat het links liggen.

  Zodra Bouterse weg is en de verhoudingen weer normaal zijn zul je zien wat er allemaal zal kunnen met wat hulp van Nederland.


  Maak melding

 19. Het is mij wel opgevallen dat men hier op de forum steeds terug val op de heer bouterse president van Suriname het maak men nu niet uit wat de inhoud van de artikel is .hebben de meeste van jullie een trauma van hem en men noem hem een moordenaar heef iemand op dit forum bewijs ervan of is het van horen zeggen want tot zover ik weet heef hij altijd gezegd als men hem wil beschuldigd omdat hij bevelhebber was in die tijd dan mag dat .Maar hij is niet die gene dat die opdracht heef gegeven tot moord .en vraag waren die mensen echte liefhebbers waren ze echt niets van plan.laten jullie die oude man rustig zijn dag door brengen hij en die gene die dood zijn en de here God weten de waarheid en als onze lieve nederland wil helpen dan open hun het dossier dat voor 60 jaar is opgeborgen. En laat de nabestaanden ook een proces tegen Nederland beginnen en front dat steeds politiek heef bedreven met deze zaak


  Maak melding

 20. @ Pablo … ben jij een vreemde in Jeruzalem. Weet je niet dat de Misdadige Moordenaar Desire Delano Bouterse … een AARDS LEUGENAAR en CHARLATAN …. is. Hij liegt alles bij mekaar.

  De mensen zijn toch op de vlucht doodgeschoten … is dat van horen zeggen ???? Hij heeft het lef gehad voor de Sur. TV te verklaren dat de 15 op de vlucht zijn doodgeschoten. Heeft hij ooit zich over die GROVE leugen verontschuldigd?

  “hij en die gene die dood zijn en de here God weten de waarheid …… . Als Bouterse de waarheid weet waarom houdt hij zijn GROTE BEK … waarom geeft niet toe dat hij de … HOOFD VERANTWOORDELIJKE … is en niemand anders.

  @ Pablo … Bouterse zal …. NU NIET … en … NOOIT NIET …. zijn straf ontlopen. Al moet hij Posthuum veroordeeld worden …. gerechtigheid zal geschieden …. punt … basta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 21. @Het is mij wel opgevallen,

  tjaaaahhh, het is mij opgevallen dat een Legerleider
  geen EIGEN Dossier en/of Archief heeft overgelegd aan
  de KRIJGSRAAD !

  Meneer zegt voor, tijdens en na de December-massamoord
  op de PLEE te hebben gezeten ( KUMAKOISIE )

  Meneer wacht op Nederlands dossier, terwijl hij samenwerkte
  met NEDERLAND, kolonel VALK oa en met de CIA, om
  zijn COUP te plegen tegen Onze democratie !!!

  Van de KRIJGSRAAD krijgt meneer 60 jaar om zijn dossier en
  archief te herschrijven/schrijven.

  DENG SPUKU FU DEN 8 December-Sranan-Helden nanga deng
  SPUKU fu deng grang respekki MOIWANA-famiri,
  E TEISTER A KILL !!!

  PS : ALLE MOORDENAARS VAN SURINAAMSE ONDERDANEN
  LANGDURIG OPSLUITEN !!!!!

  KRIJGSRAAD O SORI YU NANGA OPA D, SANG NA BEWIJS !!!!!

  KRIJGSRAAD O NAKKI OPA WANG LANGA ‘OP DE VLUCHT” STRAFU !!


  Maak melding

 22. Ach, maak je niet druk. In 2020 worden we bevrijd van die klootzak. In de grondwet moet ook een artikel worden opgenomen dat een president maximaal 2 termijnen mag aanzitten. Nu zitten wij ons leven lang met deze klootzak opgescheept.


  Maak melding

 23. Door een man gaat een volk ten gronde en door een man wordt ze gered, en dat is echt geen ddb. Toch krijsen die dieharde oerdomme ndper’ s, we gaat wee voo vijf jare paarse schijt.


  Maak melding

 24. President Bouta houd Suriname in gijzeling door het beleid dat hij voert, en dat allemaal om zichzelf te beschermen. Hij blijft alles wat misgaat afschuiven op de Nederlanders, in plaats van zijn hand in eigen boezem te steken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.