zondag, februari 25, 2024
HomeFotoSurinaamse vrouw vangt super grote vis in Saramacca

Surinaamse vrouw vangt super grote vis in Saramacca

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 22 nov – Een vrouw uit Suriname heeft onlangs een super grote vis gevangen in Saramacca. De vrouw, die bekend staat als mevrouw Rosie, ving een zogenoemde ‘Lalao’ van zeker 2 meter met een gewicht dat ligt tussen de 60 en 70 kg.

Dat schrijft een vriendin van haar vandaag op Facebook. Het gaat om een zogeheten catfish met de wetenschappelijke naam Brachyplatystoma vaillanti.

Een mooie vis die je niet elke dag tegen komt. A women to be proud off. I think the world needs to know that… Womenpower!” aldus de vriendin. Het is overigens niet de eerste keer dat mevrouw Rosie zo een grote vis aan de haak slaat. Op haar Facebook pagina zijn meerdere foto’s van door haar gevangen grote vissen te zien.

Van een van haar vangsten maakte ze ook onderstaand filmpje:

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

31 REACTIES
 1. Wat een vangst.
  Toch had ik liever gezien dat je deze vis terug zette om voor nageslacht te zorgen want zulke grote vissen zijn overlevers en sterk en zorgen voor goede nakomelingen.
  Kleinere kun je meenemen oim te consumeren maar die echte grote die zijn de beste voor nakomelingen

  Ik ben zelf een natuurgenieter en visser maar catch and release van grote sterke boys daar doe ik aan en alleen meenemen om te consumeren dus geen bokoboko en zakken vol


  Maak melding
 2. Bigi sma ben je een echte Surinamer. Ik heb geleerd om te eten wat je vangt.en met zo,n grote vis kan je de hele staat voeden, In die tijd dachten wij niet aan die moderne dingen.


  Maak melding
 3. Is dat al niet een bericht van zeker tien jaar, meen dat ik dit artikel al eens gelezen te hebben in een krantenknipsel in een hengelsportwinkel in Nw. Nickerie, Albatros in de Gouverneurstraat.
  John, niet alles wat je leerd hoeft goed te zijn, dat is 1 van de redenen dat over de hele wereld dieren en vissen met uitsterven bedreigt worden, wat denk je dat vissen van deze grote voor een nageslacht kunnen zorgen, iets wat je door het wegvangen onmogelijk maakt, de bron is niet onuitputtelijk


  Maak melding
 4. @Bigi Sma; ben het helemaal met je eens. Na vangst moet je de vis terugzetten en zoals de vis daar hangt te drogen vind ik het op dierenmishandeling lijken.


  Maak melding
 5. john
  Ik ben een echte geboren en getogen Surinamer. Maar ik neem mee wat ik kan eten en wat ik aan de familie kan geven.
  Ik zal nooit een put leegplunderen zoals sommigen dat je niet eens meer een sriba ziet lucht happen.
  Je ziet het vaak genoeg so langa a fisie dé mi e oekoe ook toe tamara en tra tamara fisieso langa mi e kis

  Ik doe aan catch en release kerel want dat helpt om de soort in stand te houden.
  De grote zet ik altijd terug ook bij de kwiekwies de middensoorten neem ik mee. Omdat de grote weten te overleven en deze genen hebben de jonkies nodig.

  John ik wens je verder een goede vangst


  Maak melding
 6. Onlangs sprak ik met een vis. Hij was heel rustig aan het zwemmen in een kreekje of rivier. Gewoon lekker chillen, nietsvermoedend. Op een gegeven moment kreeg hij honger en zag een aas. Dus hij dacht; “ik hap toe”. Het daaropvolgend moment werd hij het water uitgeslingerd en voelde een scherpe pijn in zijn bek. Daarna zag hij vreemde wezens op het droge. Terwijl hij aan het spartelen was en happend naar lucht, merkte hij dat er foto’s van hem genomen werden. Toen, plotseling werd hij weer het water ingegooid. Hij ervoer het als een traumatische ervaring. Hij had zoiets van, gooi me in de pan en dan is het afgelopen. Ik maak toch onderdeel van de voedselketen. Who cares? Maar laat mij nu niet traumatisch in mijn kreekje of rivier rondzwemmen. Want nu kan ik niet meer chillen. 😢


  Maak melding
 7. Met zo een bigi fisi is haar oude dag geregeld, tenzij heel Saramacca ook wil mee eten van deze grote visbuit.

  Nu de bigi fisi inzouten voor de houdbaarheid en tegen verrotting, een deel in de uitverkoop doen voor visverkopers in Saramacca, thuis in de keuken viskoken, bakken en lekker op eten en ervan genieten tot het bijna op is.

  In de tussen tijd kan ze nog een lijntje uitgooien om weer een bigi fisi te vangen.

  Als Alle Saramaccaners ook een vislijntje gaan gooien, kan het nog een hele uitdaging worden. Geen vislijntje uitgooien is niets gevangen.

  Wel rekening houden met het milieu, flora, fauna, kwaliteit van het water, lucht en de bodem en in het visseizoen gaan vissen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 8. Mevrouw Rosie,

  Schaam je, smerige dierenbeul. Had die vis die groter dan je is gewoon teruggezet in het water. Waar is dit voor nodig vrouwtje ?
  Ze moeten je voor de piranhas gooien. ga minder vis, doks, vlees eten!
  Dringende oproep aan alle suris.


  Maak melding
 9. IS HEEL ZIELIG VOOR DE VIS.
  ALS BOUTERSE GEEN VOORBEELD IS NATUUR VAN SURINAME TE RECPECTEREN,
  EN DE MEVROUW GEEN BESEF EN WAARDERING HEEFT,IS WATER NAAR ZEE DRAGEN!!

  kankantriestraat+bigisma, GROOT GELIJK.
  mensen hebben geen besef.


  Maak melding
 10. kankantriestraat en bigisma, 100% gelijk
  zielig voor de vis.
  de natuur van suriname gaat naar zijn mallemoer alles wordt kapot gemaakt
  en de mallemoer bouterse is geen voorbeeld voor de surinamse wildernis.


  Maak melding
 11. Ze deed moeite en ving een vis. Javanen en hindoestanen houden van vissen, terwijl het gros der creolen vissen naar andermans goederen en bezittingen, nte beginnen bij ddb en zijn paars roverheid. Veel creolen zijn verworden oerdomme paarse dieven en rovers, zoals ddb en zonen. Bij boomskreek zie je veel javanen vissen, nooity een creool, die zit uit te vissen hoe een huis binnen te dringen wanneer de eigenaar er uit gaat.


  Maak melding
 12. Pakiratigri is nu helemaal de weg kwijt, hij praat met vissen, en hij weet het verschil niet tussen een kreekje of een rivier, zijn geheugen laat hem blijkbaar in de steek. En die vis die wel iets van fotografie weet, hoe moet dat beest anders weten dat hij gefotografeerd word, bij die scherpe pijn in zijn bek heb ik mijn ernstige twijfels, het is nl. wetenschappelijk bewezen dat zijn zenuwstelsel zp primitief is dat hij weinig van een haak zal voelen, hoe valt het anders te verklaren dat veel vissen die ook mosselen en andere schaaldieren op het menu hebben staan geen last hebben als zij de schalen van deze weekdieren kraken en daardoor zo scherp als een mes zijn, en andere roofvissen, vissen met sherpe rug en/of borstvinnen (makka’s) zgn. scherp aas op het menu hebben staan.
  Het enige waar de vis last van kan hebben is van de tijdelijke belemmering van bewegingsvrijheid en een vluchtreactie zal vertonen met adrenalineverhoging, dezelfde soort verhoging die hij krijgt bij een vlucht voor een andere grotere roofvis die in hem wel een lekker hapje ziet,
  Dus Pakikatigri laat die onzin vzn je en praat over het weinige waar je misschien wel verstand van hebt


  Maak melding
 13. Voor het eerst ben ik het eens met Bigi Sma, de persoon die ik vaak in de hielen heb getrapt om zijn onnozele kijk op de wereld en zijn onnozele en simpele benadering van complexe vraagstukken. Voor de een is de vangst van deze bijzondere vis een notering in het recordboek voor huisvrouwen, terwijl wederom een bijzonder exemplaar van natuurlijk erfgoed om zeep is geholpen. Deze vis had men moeten laten leven. Ook Bigi Sma ziet dat in. Het dier kom misschien wel 100 jaar oud zijn geweest. Ik ben van mening dat men in Suriname meer aandacht moet gaan schenken aan de in-stand-houding van de natuur. Het is toch schandalig en om niet aan te zien dat er baby kaaimannen worden gevangen om die vervolgens in een pan klaar te maken voor consumptie. Wat dacht je van de kwie-kwie nesten die worden opgespoord om de broedende vis te vangen. Duizenden kwie-kwie eieren kunnen hierdoor niet meer gebroed worden en duizenden potentiële visjes krijgen niet de kans om tot leven te koen. Foei toch………..!


  Maak melding
 14. Mijn punt is dit. Als je een vis vangt, zorg er voor dat het in de pan belandt. ‘Sport’ vissen vind ik not done. Ongeacht de grootte van het exemplaar is de voorplanting gegarandeerd. Het zal heus niet aan een groot exemplaar liggen om de voortplanting te garanderen. Dit grote exemplaar heeft er niet voor gezorgd dat door het te vangen en het in de pan te gooien en lekker op te eten, de voortplanting daardoor in gevaar komt. Kijk eens naar Azië, allemaal redelijk kleine mensen maar zich vermenigvuldigen kunnen ze als geen ander. Zo is het ook met vissen. Dus, sortu bigi fisi, dan i musu fringi en baka ini na liba? Na lasi tin. Dus mevrouw Rosie, nyan switi!


  Maak melding
 15. Pakiratigri, lul niet over dingen waar je weinig tot geen benul van hebt , neem liever een voorbeeld aan je paarse compaan hier op WKN, die nu moet ik gewoon toegeven RobG wel iets verstandigs te melden heeft en een wel goede visie heeft over je met de natuur om moet gaan in Suriname.
  Pakiritigri wil jij me anders even uitleggen hoe het komt dat de Red Snapper een geliefde consumptievis praktisch uitgeroeid is in de monding van de Nickerie rivier door de niet nadenkende (beroeps)vissers die er van uitgingen dat het water een onuitputtelijke bron is van vissen die zich wel voldoende voortplanten (niet dus) een zelfde soort voorbeeld kan ik je geven van de Nickerie en Maretakkarivier voorbij Wageningen volgepoot met netten zodat je nu haast geen fatsoenlijk visje meer kunt vangen, hoe bestaat het dat voor een jaar of 25 teug met een hengel tegen de 100 Toekanaries p. d. p.m. kon vangen, nu mag je blij zijn met 20 als je geluk hebt en dan heb ik het voor de komst van de Skalians die het stuwmeer op de kop zetten
  met toestemming van de huidige regering, zodzt de aanwezoige vis de vinnen neemt, roofbouw noemen ze zoiets, wat de regering doet in Paramaribo doen de vissers zo je wil stropers wel in de natuur


  Maak melding
 16. SuriNeds: Surinamers moeten leren om te planten, jagen & hengelen. Leven van de natuur ipv die dure spullen te halen bij de chinees & ipv wachten op de overheid.

  *vrouw vangt grote vis & maakt er fotos me*

  Also SuriNeds: Schaamteloos, gooi het terug, deze vissen moeten niet gevangen worden.

  I just don’t get y’all…


  Maak melding
 17. Als je niet nadenkt, zoals ik ook in eerste instantie, dan denk je: mooi mang dat wordt smullen en lang ook.
  Maar als je vervolgens leest wat bijv Bigi Sma schrijft, dan leer je dat je slimmer moet zijn en de vis de kans moet geven om voor nageslacht te zorgen. Op deze wijze heeft de samenleving er veel meer baat bij.
  Voorlichting dus.
  Weer wat geleerd


  Maak melding
 18. Jemig wat een grote vis zeg. Geweldige vangst van mevrouw Rosie, maar ik zou de vis weer terug laten zwemmen in het heerlijke warme viswater van Saramacca.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES