zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDorpen in Suriname willen geen skalians zonder financiële bijdrage

Dorpen in Suriname willen geen skalians zonder financiële bijdrage

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 nov – Een skalian afgelopen zaterdag op het Brokopondo Stuwmeer in de buurt van het dorp Baku. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in augustus de skalianhouders opgeroepen geen financiële bijdragen meer te doen aan de dorpen dichtbij de locaties waar zij werken. Volgens hem is er vaak onenigheid over de besteding. Erger nog, de minister ziet de dorpen niet vooruitkomen.

Het ministerie eist dat de skalian-eigenaren het geld rechtstreeks inleveren bij de overheid, waarna die naar eigen inzichten projecten in de dorpen zal uitvoeren. De maatregel is niet in goede aarde gevallen bij dorpelingen. De algemene opvatting is nog steeds dat zij slachtoffer zijn van de vervuiling van de skalians en dat zij op zijn minst recht hebben op een directe compensatie.

Ze bepleiten dat de vervuiling al erg genoeg is, maar dat met het schrappen van de compensatie, het onrecht alleen maar groter is geworden. Die vervuiling gaat nog steeds door ondanks het beleid van NH. Daarbij zijn resultaten van een skalian-onderzoek naar kwik in het meer nooit vrijgegeven.

opening
Fernandes Express
BODO Party

15 REACTIES
 1. Wat ik niet snap is dat er in een land comptabiliteit wetten zijn die de ontvangsten en uitgaven van het land reguleert.
  Hoe kun je in een land toestaan dat particulieren geld ontvangen van bedrijven en ondernemers door zaken van de overheid uit te laten baten en dat deze particulieren geld voor ontvangen en dus niet de overheid.
  Is net zoiets als je mag over het trottoir lopen voor mijn huis maar de moet tolgeld betalen. ma da hoe dang


  Maak melding
 2. @ Bigi Sma: Als je als particulier schade of nadeel ondervindt van handelingen van derden dan kun je schadevergoeding eisen. Of, je stelt bijvoorbeeld terrein o.i.d. beschikbaar aan derden en vraagt daar een vergoeding voor. Dat kan in overleg of via de rechter. Ik denk dat je deze zaak zo moet zien.
  Het beste is natuurlijk als de overheid hier regels voor opstelt en handhaaft, maar dat is misschien wat te veel gevraagd.


  Maak melding
 3. Hans van den Broek
  Gelijk heb je als de grond van jou is.
  Als je er zelf niet woont en het is terrein dat 10 km verderop word uitgegraven kun je geeld geld ontvangen dan is het van en voor de overheid


  Maak melding
 4. @ Bigi Sma
  Dit soort betalingen zijn op basis van gemeenschapsgronden resp. leefgebied van inheemse volkeren. Het is min of meer gesanctioneerd.
  Newmont betaald ook in plaatselijke pootjes. Ook bij hout kap in gemeenschapsbos gebeurd dat ook.

  Het vervelende is dat er altijd gedoe is omdat iedereen, iedereen wantrouwt (met recht of ten onrechte ik weet het niet).

  In dit geval vervuilen mijnbouwers het leefgebied van de inheemsen en betalen en betalen daar voor een schadevergoeding. Dat kan beter centraal maar dan weten wij allemaal dat het niet bij de belanghebbenden terecht komt.


  Maak melding
 5. De gelden moeten naar de overheid gaan zodat die kunnen investeren in het binnenland!! Het is niet de bedoeling dat dorpsmensen eisen stellen aan de skalians….de dorpsbewoners zijn geen overheid!!


  Maak melding
 6. kromme rederingen weer , de skalians zijn niet welkom odat ze vervuilen, zi zijn wel welkom als er een financieele compensatie tegenpoverstaat , net of daarmee de vervuiling er niet meer toe doet, geld is blijkkbaar ook voor hun belangrijker dan het milieu en hun gezondheid


  Maak melding
 7. Hé Dodson de Skalians ruimen toch het kwik in het stuwmeer op en nu moeten ze daarvoor betalen. Hoe dan!!
  Goeie deal. Laat de vuilophaaldienst dan ook betalen voor het ophalen van het huisvuil ipv dat de overheid ze betaalt en ga zo maar door. Slimne zet , de overheidsinkomsten stijgen zo tot grote hoogte hahaha


  Maak melding
 8. De DORPEN en leiders moeten NOOIT kiezen voor
  “vergoedingen”!

  KIES voor STOPPEN KWIKVERVUILING !

  KIES VOOR STOPPEN VERNIETIGING NATUUR en
  ECOSYSTEEM !

  KIES VOOR UW GEZONDHEID VAN DE BEVOLKING !

  PS : De DUIVELSE SCALIANS MOETEN ALLEMAAL
  OPDONDEREN !
  Anders VERBEURD VERKLAREN en VERNIETIGEN !


  Maak melding
 9. Dus zolang er maar met geld geschoven wordt , aan deze of gene “particulier”” of “”roverheid””mag de natuur op grote schaal en ongelimiteerd vernietigd worden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES