maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameZaken doen met Suriname vereist meer dan Nederlands spreken alleen

Zaken doen met Suriname vereist meer dan Nederlands spreken alleen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 nov – Dat in Aruba, Curaçao en Nederland het Nederlands wordt gesproken, is niet voldoende om zaken te doen met Suriname. Het is uiteraard mooi meegenomen. Maar het betekent niet dat daarmee zoveel meer obstakels zijn weg genomen. Dit kwam naar voren tijdens het Congres Zakendoen in Paramaribo. Het zaken doen tussen de landen verloopt nog moeizaam, zegt Warsha Torilal-Sardjoe van Rudisa International.

Het is maar zeer de vraag of er veel zal veranderen. De geografische afstand vormt sowieso een obstakel. “Het aanbod van producten vanuit de Surinaamse markt is onder andere niet voldoende om een reguliere scheepvaartroute te realiseren tussen Suriname, Curaçao en Aruba. Op dit moment is het niet haalbaar voor Surinaamse bedrijven om daarin te investeren”, zei Torilal-Sardjoe tijdens haar presentatie.

Wat ook speelt is het gebrek aan kennis over cultuur en voorkeuren in het bestemmingsland. Volgens Torilal-Sardjoe houden Surinaamse ondernemers te weinig rekening met geldende standaarden. Ondernemers in Suriname en de andere Nederlands sprekende landen moeten beter hun huiswerk maken. Vooronderzoek naar gebruiken is van belang. Sociale media kunnen handige instrumenten blijken in dit opzicht.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Wanneer je hier in dit land correct Nederlands praat en/of schrijft wordt je harteloos gediscrimineerd!!
  Vaak lijkt het alsof men zich beledigt voelt of aangevallen/geïntimideerd. Men valt dan terug in “Negerengels” praten en soms hoor je niet eens meer wat terug van mensen.

  Communicatie is en blijft een ontzettend groot probleem in Suriname. Het resultaat is gebroken Nederlands met een vleugje Engels (Amerikaans, als dat al bestaat) en indien men vindt dat men zich niet verstaanbaar kan maakt, probeert men kapot Surinaams. Luister maar eens naar de debatten gevoerd in DNA.

  Me mars papa!


  Maak melding
 2. Bij dit soort gasten moeten heel veel gecorrigeerd worden,1 voorbeeld ze kennen het verschil tussen HIJ en ZIJ niet eens.Erg schandalig vind ik is dit hoor.


  Maak melding
 3. Het vergt heel veel geduld en heel veel begrip om zaken te doen met Surinaamse bedrijven. Vooral engelengeduld en sympathie en empathie heb je nodig om een succesvolle zakelijke samenwerking tot stand te brengen met Surinaamse ondernemers.


  Maak melding
 4. Zaken doen in Suriname vereist ook een mentaliteitsverandering. Met de no spang mentaliteit zullen we nooit verder komen. Zakelijkheid speelt hierbij ook een rol. Een afspraak om 10.00 uur is dan niet komen aanwaaien om 11.00 uur en doen alsof er niks aan de hand is. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de bureaucratie en corruptie. Twee zeer schadelijke factoren waardoor zaken doen met en in Suriname heel moeilijk wordt.


  Maak melding
 5. Neem eieren. In NL per 6, 12 of meer. In FR meestal per 2, 4 of 6. Ook eisen rondom scharreleieren en vrije uitloop verschillen per land. Zo zijn er heel veel lastige en kleinen verschikken waar je wel rekening mee moet houden.


  Maak melding
 6. Kennis van de graai en hosselcultuur bij de regerende paarse boeven, zal maken dat zaken doen met Surinamers geen zin heeft. Na soso las teng, moni en hedi ati vol ergernis. Vooral zaken met ndp gelieerde zakenlui, no doe, soso foefoeroe.


  Maak melding
 7. Warsha Sardjoe Rudisa

  Rudisa Dilip Sardjoe

  Zij heeft gelijk BOUTA kan ook nauwelijks NL praten.. Op Podium kan hij alleen dansen.

  Sardjoe en Bouta MATI dus Warsha hoe is met NL van je papa…… en zaken doen….

  Alcoa eigen belang……………. Overeenkomst moest eerst vertaald worden van Engels naar NL

  Dus dat kan jij alvast doen….


  Maak melding
 8. Cursussen Frans,Engels,Duits is aan te bevelen. Ondernemers moeten ook leren dat de wereld groot is. Wanneer je handel wil drijven over de grens, kan je je niet beperken door 1 taal te spreken. Dus terug de schoolbanken in wil je succes hebben en boeken. Spreekvaardigheid is belangrijk. Je bent nooit te oud om te leren.Goed voor de hersenen.


  Maak melding
 9. Eerst een grote som geld stelen, achterover drukken of tegen lage koersen erg rijk worden ha dan kun j inderdaad personen gaan adviseren hoe ze succesvol kunnen ondernemen; dit soort bedrijven probeert al erg lang de zogenaamde bonafide ondernemer uit te hangen maar ga terug naar af en je gaat zien dat het mafiapraktijken waren die de basis van dit bedrijf zijn; ach wat zijn wij toch weer goed bezig; toegegeven met gejat geld kun j ook bedrijven opzetten ; weten ze op die eilanden ook alles van; wat een poppenkast allemaal weer


  Maak melding
 10. Er zijn vele voorbeelden van veel succesvolle ondernemers die de Nederlandse aal niet machtig zijn/waren. Ze huurden verstandige mensen in (nu noemen we ze managers) om voor hun zaak naar buiten toe op te treden, te onderhandelen etc.
  Maar er waren ook mensen tussen die met hun broko broko Nederlands en/eengels goede zaken deden.

  De sleutel van dit succes zat hem in betrouwbaarheid. Ze waren in staat datgene te leveren dat afgesproken was, ze deden dat op tijd en tegen een goede prijs. En er was een overheid dat betrouwbaar was. Weinig/minder corrupte ambtenaren op kantoren en bij de douane.

  Tegenwoordig zien wij handelaren en overheid die onbetrouwbaar is, veel belooft en niet levert.
  De ambtenaren, de minister en de president die we nu hebben zijn fan van djompo teki of wel rupsje nooit genoeg en dat brengt de handel naar de kloten.

  Somo heeft gisteren een voorbeeld daarvan gegeven inzake de aardappelpolitiek”.


  Maak melding
 11. Nederlands is geen voordeel meer tegenwoordig kan elke zakenman wel Engels. Het probleem van Suriname is dat het niets te bieden heeft. Er is geen industrie, geen fabrieken die iets produceren voor de export. Dit komt omdat niets voor een goedkopere prijs geproduceerd kan worden dan een ander land dit kan. Twee manieren hoe dit wel kan zijn:
  1. goedkopere arbeids krachten met een goede werk mentaliteit.
  2. Technologie waarmee goedkoper geproduceerd kan worden.

  Beide heeft suriname niet.
  Ja de arbeids krachten zijn goedkoop, maar vergelijk de Surinaamse werkmentaliteid met die van aziaten en je vist achter het net.
  Ook technologie heeft Su niet. Er zijn te weinig hoog geschoolde om deze technologie te ontwikkelen.

  De conclusie kan getrokken worden dat Suriname de concurrentie strijd verloren heeft met andere landen.

  Het enigste wat Suriname kan doen is groot inzetten op producten met hoge marges zoals Rum. Kostprijs fles 2 dollar. En die internationaal goed vermarketen zoals Bacardi.
  Het kan ook zich ook aanbieden als belastingparadijs voor internationale bedrijven.
  En het meest voor de hand liggende het eco resort land worden van de Wereld. Hier zou naar mijn mening alle focus van de overheid op moeten gaan liggen. Geef belasting voordelen aan nationale en internationale bedrijven die daarin willen investeren. Bijvoorbeeld 20 jaar geen belasting laten betalen over de winst. Hierdoor kan een industrie ontstaan die er nu nauwelijks is. Het zal veel werkgelegenheid brengen en over de loon van de werknemers zal wel inkomstenbelasting worden geint.
  Het is de kans voor Su om internationaal geld aan te trekken. Ook voor internationaal geld is er een concurrentie strijd tussen landen. Je moet als land dus iets kunnen bieden. En met grote belastingsvoordelen kan je een win win situatie creeeren. De internationale bedrijven kunnen op de lange termijn meer winst maken in Su dan een ander land en Suriname krijgt er veel banen, toeristen die overal geld uitgeven bij.


  Maak melding
 12. waarom zaken doen met nederland
  ik woon in litouwen ze hebben hier de beste kaas vleeswaren kipen enz
  mijn er varing toen ik in surinamen was
  als je met een hindo praat en daarna een ander dan wil hij niet meer met je praten en andersom ook
  mijn mening zo kom je dusniet verder
  mensen sterkte in uw land

  [email protected]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES