Vakbond Iamgold Suriname is lange werktijden en dreigementen beu

17

PARAMARIBO, 15 nov – Lange werktijden en constante dreigementen van het management. De vakbond bij het dochterbedrijf van multinational Iamgold in Suriname heeft er schoon genoeg van. Samen met de contractors (tijdelijke werknemers, red.) is een staking begonnen. De directie van Rosebel Gold Mines laat het niet over haar kant gaan. Het werk moet worden hervat. Et is een kort geding aangespannen.

De directie eist dat de arbeiders terug gaan naar het werk. Intussen is ook de Bemiddelingsraad ingeschakeld. Eerder had minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen geprobeerd te bemiddelen. Maar het aanbod is door de directie van de hand gewezen. Directie en vakbond sloten onlangs een collectieve arbeidsovereenkomst. Maar de overeenkomst wordt niet naar behoren uitgevoerd, vindt vakbondsvoorzitter Lloyd Read.

Onder meer het berekenen van verlofdagen is een heikel punt. Het aantal verlofdagen van een werknemer wordt berekend op grond van het aantal gewerkte uren. Volgens Read staat in de collectieve arbeidsovereenkomst dat het om acht uren per dag gaat. De directie vindt dat een werkdag twaalf dagen telt. Read noemt het een schending van de overeenkomst. De vakbond wil ook dat het steeds dreigen met ontslag ophoudt.


17 REACTIES

 1. De directie vindt dat een werkdag twaalf dagen telt”. Voor het eerst hoor ik dat een werkdag twaalf dagen telt. Men bedoelt zeker 12 uren.
  Ik hoop dat men de staking zo spoedig mogelijk onderbreekt en men weer gaat werken. Suriname heeft vooralsnog niet de knowhow dit soort projecten op te zetten en is afhankelijk van buitenlandse investeerders. Investeerders houden dit soort perikelen in de gaten want het betekent alleen maar verlies. Dat zal eventuele nieuwe investeerders kunnen afschrikken. Een arbeider zien ze al als een vervelend kostplaatje. De vakbonden moeten wel beter hun huiswerk maken en op de lange termijn denken in het kader van continuerende werkgelegenheid. Dat brengt ons weer naar de DNA waar de wetten gemaakt worden.


  Maak melding

 2. In de mijnbouw en offshore zijn 2 ploegen roosters vrij normaal. Als het goed is wordt dat in de CAO gecompenseerd met roosters van 2 weken op 2 weken af en goede leef omstandigheden op locatie als mede een goed salaris.
  Indien door slecht onderhandelen of controleren oid de CAO daar niet in voorziet tja waar heb je dan een vakbond voor en helaas pinda kaas.
  Als de CAO niet aan de wet voldoet dan is deze niet geldig.
  Echter meneer Letwin blaast zo hoog van de toren dat het mijns inzien katte gejank is wat de stakers doen.

  Het is natuurlijk niet logisch dat men alle voordelen heeft en het de uren niet wol maken.
  Men kan natuurlijk ook 40 uur per week gaan werken in ploegen dienst en elke dag 3 -4 uur woon-werk verkeer voor lief nemen of wel in 4 weken 160 uur werken of in 2 weken 168 uur werken totaal 4 uur woon -werk verkeer en gratis eten, douchen etc.


  Maak melding

 3. @Wazig,
  Je bent een ongeleid projectiel. Je weet dat zelf wel want anders had je niet voor deze nickname gekozen. Je bent zo ongenuanceerd dat ik van lieverlee een acute hartaanval zou krijgen ware het niet dat ik kerngezond in elkaar steek. Honderd procent van je berichten zijn zonder onderbouwing. Je lult gewoon in de ruimte. Gisteren vond je het nodig de politie uit te schelden naar aanleiding van het voorval met de worstelaar uit Nickerie. Geen enkele onderbouwing stond erbij. Gewoon wezenloos lullen in de ruimte. Dat is wat je doet. Het beste advies dat ik je kan geven is om sowieso niet meer op mij te reageren. Een tweede; verander van nickname, noem jezelf bijvoorbeeld ‘çlever’. Dit zal helpen dat je zelf denkt dat je clever bent en vanuit die boeg ook zo reageren. Dag @Wazig.


  Maak melding

 4. @Pakira, ook in Nederland staakt men….voor een betere cao en salaris…..maar aangezien jij niet werkt weet je dat misschien niet!! Opkomen voor je rechten als werkenden is dus heel normaal!!


  Maak melding

 5. De ongeschoolde lummels van C 47 zijn weer ongeschoold bezig,het wordt tijd dat men de heren van dit niemendalletje clubje een kopje kleiner maakt,ze wisten dat ze verkeerd bezig waren vandaar dat ze niet op het kort geding hebben gewacht en de staking hebben afgebroken,intussen heeft dat bedrijf al 6 miljoen us dollar misgelopen,het gros van de vaksbondsmannen hebben niet eens de zesde klas lagere school doorlopen,dan krijg j dit soort poeperij,het is niet de eerste keer dat lloyd Read bakzeil haalde bij de groene maar hij is hardleers en dom


  Maak melding

 6. uren i.p.v. dagen

  De directie vindt dat een werkdag twaalf dagen telt.

  je bedoelt De directie vindt dat een werkdag twaalf uren telt.

  twaalf uur per dag werken is niet meer iets van deze tijd. Slavernij e/o contractarbeid is al heel lang afgelopen in Suriname.

  Zaken over het ILO zal ik je of Iamgold maar besparen. Het is beter dat IAMGOLD zijn bundel pakt en ophoepelt. De arbeiders moeten stand houden en voor hun rechten opkomen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Het plunderen is begonnen ,nieuwe meesters nieuwe ellende,dat krijg met een land dat zelf geen activiteiten kan ontplooien, het liever aan anderen over laat ,die dan vervolgens met de buit er van door gaat dat heet lui of zoals wilt dom


  Maak melding

 8. @Blakaboi….mee eens! Iedereen kent Read; geen greintje verstand van algemeen belang. ikke, ikke …de rest kan stikke! Naar nu blijkt, lezen kan hij ook al niet😂😂
  Nu terug: 12u werkdagen is nog steeds gebruikelijk in de wereld; zelfs in Japan. Je wordt dubbel gecompenseerd, tegen lagere productiviteit. In 12u presteer je nl minder per uur dan in een 8uur shift! Dus naast al het andere wordt je reeds meer adan voldoende gecompenseerd.
  Trouwens het is vanaf dag 1 de randvoorwaarde; dus als je dat niet wilt, oprotten uit de goudmijn.
  En die Steve Leewin….een vd weinige die nog geloifd in Sur, dus laat die vent zijn werk doen. Terecht, reputatie is alles…anders heeft InvestSur straks en olie voor de kust ook geen toekomst!


  Maak melding

 9. @Passant
  12 uur per dag is in veel branches normaal. Offshore, zeevaart, luchtvaart, mijnbouw, zelfstandigen of in veel landen zoals China.
  Denk eens aan het personeel in de huishoudelijkdienst en Catering op Cruiseschepen die werken 6 tot 12 maanden op een Schip.
  Toen ik een leidinggevende aansprak op de slecht zittende veel te grote schoenen, kreeg ik als antwoord dat het een eigen keuze was omdat ze ruim 10 uur over dag liepen en anders hun schoenen gingen klemmen.

  Een 12 uur shift is echter niet 12 uur aan de knopen of op je voeten. Er zijn breaks en normaal gezien wordt er gecompenseerd. In veel van deze situaties vervalt woon-werkverkeer tot eenmaal per periode.
  Ofwel er is een nuance.


  Maak melding

 10. @ gabriel
  Op de offshore installaties komen geen Surinamers te werken. Die willen zeven even en weg kunnen lopen.
  Als er olie gevonden wordt zal de bevoorrading van uit Georgetown geregeld worden want daar worden de Service ondernemingen in leven geroepen.
  Zie dat American al op Georgetown gaat vliegen.
  Voor R&R gaan de offshore werkers wel naar leukere plaatsen zoals Barbados en T&T tenzij een het Brazilianen zijn.

  Een kansje dat Kersten & Surmac nog iets kunnen betekenen.
  Niemand zal willen investeren in Certificering of het voldoen aan Normen zonder garantie van exorbitante winst.
  Een top adviseur van de President heeft mij duidelijk gemaakt dat investeren niet nodig is. Met de juiste connecties landen gebraden ganzen op je bord.


  Maak melding

 11. @Jojo…zeven even en wegzwemmen bedoel je; zal niet lukken, bem ik bang offshore🤣🤣🤣
  grapjes aan een zij; Surinamers doen niet onder dan de gasten uit die landen. Wat nodig is, is leiderschap en geen herrieschoppers als Read!! Iedereen weet dat de powerplay van Read is slechts bedoeld zijn zak en kliekje te vullen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.