vrijdag, mei 24, 2024
HomeFotoAandacht gevraagd voor problemen Trio Inheemsen in zuiden van Suriname

Aandacht gevraagd voor problemen Trio Inheemsen in zuiden van Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 nov – Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling in Suriname (r) verwelkomt granman Asongo Alalaparu van de Trio Inheemsen in zijn werkkamer. De stamleider heeft via de minister de aandacht van de regering gevraagd voor een reeks problemen van de Inheemsen in zijn dorp Kwamalasamuto en andere gemeenschappen in het zuiden van Suriname, dichtbij de grens met Brazilië.

Bij het bezoek dinsdag aan Dikan vroeg Alalaparu onder meer om het plaatselijk vliegveld te verbeteren en als het kan uit te breiden, zodat iets grotere vliegtuigen er kunnen landen. Kwamalasamutu is op maar twee manieren te bereiken, namelijk: een dagenlange moeilijke bootreis of via de lucht.

Hij vroeg ook om renovatie van leerkrachtenwoningen, gesubsidieerde brandstof, schoon drinkwater en elektriciteit. De minister heeft toegezegd een bijdrage te leveren bij het oplossen van de problemen en verbetering van de levenskwaliteit van de Trio’s. Hij zal ook collega-ministers betrekken bij het oplossen van de problemen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Dikan laten het geen woorden zijn maar daden. Wacht even??? Vliegveld uitbreiden zodat grote vliegtuigen daar kunnen landen?? Ik zie de KLM daar echt niet landen of de grote kist van de SLM.
  De indianen, blijven jullie maar dromen. Het belangrijkste voor jullie is de levensstandaard verhogen.
  Geasfalteerde wegen met gescheiden fiets en voetgangers paden. Electra, goede straatverlichting, normale woonhuizen, weg met de hutjes. Op houden onze rivieren en kreken te vervuilen. Degelijke boten aanschaffen voor vervoer, brandstof betaalbaar maken. Schoon drinkwater en 24-uur medische posten en zorg. Een ziekenhuis daar bouwen, de indianen opleiden zodat zij ook kunnen werken in de gezondheidszorg en iets kunnen betekenen voor hun dorp en de rest van de omgeving. Goede scholen en onderwijs leerkrachten. De boslandbewoners moeten nu uit hun hangmat vandaan komen en zelf initiatieven gaan tonen om hun omgeving te laten bloeien en niet steeds lopen te bedelen. Voor bedelen komen zij wel uit hun hangmat. Ze moeten ophouden met hun onder onsjes en veel te willen. Recht op een goed bestaan hebben zij zeker. Steek jullie handen uit de mouwen en maak zelf een begin, want als jullie op Dikan wachten, voordat hij iets voor jullie heeft bereikt, liggen jullie in je graf. Deze regering gaat liever snoepreisjes maken en de bevolking kan verrotten. Ik hoop voor deze indianen dat hun levenskwaliteit gaat verbeteren, maar dat moeten jullie zelf doen. Blijven jullie niet steeds in jullie hangmatten liggen en wachten totdat jullie iets horen. Het is wachten, wachten, wachten en uiteindelijk gebeurt er niets.


  Maak melding
 2. De werkelijke inwoners van het land, de indianen zijn en worden door de Afrikaanse paarse roverheid steeds voor de gek gehouden. Gelukkig ook het gros der debiele dwaze idiote zombie paria’ s, de oerdomme ndper’ s die blijven volharden in de aanbidding en verering van de paarse didibri sa e mek deng k.


  Maak melding
 3. Heb het geluk gehad om indianen in hun traditionele kleding te zien lopen.Rode schaamlap,lange sluike haren [schouder hoogte]en een gebruind,pezig lichaam.En natuurlijk op blote voeten.Ze waren met een bootje gekomen en liepen ergens naar toe door de Albinese straat aan de waterkant in Marowijne.Onvergetelijk.
  Hun verschijning deed waar aan.
  Land van Stoere indianen
  Land van bossen groot en mooi
  Land waar tussen de lianen
  Tijgers loeren op hun prooi.[geen pen-peni poes-poesie]


  Maak melding
 4. Je hoort alleen van de indianen wanneer zij iets nodig hebben.Hun bijdrage aan Suriname en haar economie is nul,zero,nada,0.
  Maar de verkiezingen naderen en de ndp heeft de stem van de indianen nodig en de indianen hebben de ndp tovenaars nodig.Soort zoekt soort.


  Maak melding
 5. Soms vraag je je af wat vooruitgang is. Het is zo relatief. Deze indianen leefden een jaar of zestig geleden zoals ze dat eeuwen deden. Geen elektriciteit, generatoren, scholen, kerken, airstrips, boeken, koelkasten, auto`s, water uit de kraan, zonnepanelen en maak het rijtje maar af. Met de komst van ‘De Zending’ is alles veranderd. Het christendom deed zijn intrede en ’modernisering’. Ze hebben nog hun cultuur en traditie zoals jagen en vissen, traditionele geneeswijze, etc. , maar zijn nu afhankelijk van Paramaribo en Ngo-organisaties.

  Toerisme is een bron van inkomsten, maar is toch een betrekkelijk dure business om daar op excursie te gaan. Wat mij betreft hadden ze kunnen leven zoals ze dat eeuwen deden. Gewoon met de middelen die ze hadden.
  De regering is verplicht ze te helpen en de grote afstand tussen dit gebied (Coeroenie) en Paramaribo helpt ook niet echt mee. Ik denk dat het niet anders kan dan in de toekomst een centrale hub te creëren en van daaruit wegen aan te leggen naar deze geïsoleerde gebieden.
  Paramaribo ligt te noordelijk. Met de komst van een centrale stad zijn deze mensen beter bereikbaar, werkgelegenheid ontstaat en mensen uit Paramaribo en omstreken kunnen zich daar vestigen. Decentralisatie dus. Maar voor nu is het pappen en nathouden.


  Maak melding
 6. Dat dit zijn de echte bewoners van Suriname en ze hebben recht op alles. Maar doordat jou coruppte hindoestaanse familie alles stelen blijft het land aan waardelooze economie hebben. Kijk naar jou soort in Holland hoe subsidies stelen en alle coke handel in hun handen. Dus kom mij geen ka vertellen over indianen,deze Indiaan geboren op albina heeft een school in Kenia en een school in India gebouwd zonder subsidie maar eigen kapitaal. Kijk eerst naar je eigen waardeloos soort genoten in nickerie waar incest nummer één is. Je bent gewoon een waardeloos mens met bekrompen hersens. Je lijk mij een gefrustreerde persoon die de boot naar Holland heeft gemist. Bovendien wilde ik scholen bouwen in Suriname maar jou waardeloze soort genoten in de ambtenarij vroegen 50.000 euro tjoekoe. Dus dat homo.


  Maak melding
 7. @Pakiratigri
  Jij ziet de trein al rijden in je dromen!!
  Genoeg van die verwennerij van de marron en indianenstammen.Ze hebben hun eigen koninkrijk in het binnenland en overtreders worden morsdood neergeschoten.
  Willen zij ook wat wij hebben in de stad,wel dan moeten ze zelf werken ervoor.Wij betalen geen subsidies voor ze.Onze belastingcenten die bedoeld zijn als subsidies zijn voor landbouw en veeteelt. en visserij organisaties,voor hospitalen en ziekenhuizen en ga zo maar door..
  Enfin ,onze subsidie gelden worden door de boevenbende van de ndp gegijzeld gehouden en jij zit prachtige indianen verhaaltjes te vertellen.
  Groei op!!


  Maak melding
 8. Die N’Dyuka (blaka Dyu) houdt de Indiaantjes weer voor de gek als een yapyapi.

  Edward Belfort: ‘Bouterse heeft een puinhoop van het land gemaakt’ en Brunswijk een puinhoop van het binnenland.


  Maak melding
 9. Ik geloof niet dt de indianen op heel grote KLM en SLM toestellen zitten te wachten.
  Maar als er nu vliegtuigen gebruikt worden die bv.15 personen vervoeren zullen ze volgens mij al blij zin als het aantal beschikbare stoelen naar 20 stijgt.

  Surinamers houden van de kreet: “geen bericht is goed bericht” welnu dat doen de indianen.
  Maar als ze niet datgene krijgen waar ze recht op hebben laten ze zien dat ze de weg naar de mensen die verantwoordelijkheid dragen heus wel kennen.
  Ze komen dus niet vragen, maar datgene waar ze recht op hebben opeisen!!!!


  Maak melding
 10. Schoon drink water is toch geen luxe, een school opknappen toch ook niet, en bereikbaar zijn enz, toch ook niet.
  Wat is er zo erg aan dat je het vraag ,je wil toch geen kwik drinken.


  Maak melding
 11. in brazilie colombia equador en peru trekken de indianen veel toeristen vanwege de plant medicijnen zoals ayahuasca. met retreat centra waar traditionele ceremonies en dieta’s worden gehouden. aangestuurd door de sjamanen. dit soort toerisme is booming. en heeft de potentie om een miljoenenindustrie te worden in suriname. echter de surinaamse indianen worden gestimuleerd om hun traditionele kennis af te schermen en NIET te delen. zeker niet met toeristen. allemaal onder de noemer van bescherming van de cultuur. het amazon conversation team houdt mijn inziens hierdoor juist de vooruitgang tegen. en bereikt ook juist het tegendeel. de kennis dreigt verloren te gaan omdat ze de inheemse jeugd zien vertrekken naar de stad. ik vermoed dat juist de jeugd laten ervaren dat er goed geld mee te verdienen is en dat er vele mensen door geholpen kunnen worden met de retreats dat dat er juist voor zorgt dat de traditionele kennis bewaard zal worden. zoals dat ook in de andere landen is gebeurd. ik opteer dan ook voor uitwisseling ipv bescherming. en ze zouden ook prima ceremonies en retreats kunnen organiseren in of rond paramaribo. daar zouden ook sjamanen van andere landen dan kunnen komen om ceremonies en kennis te komen delen.


  Maak melding
 12. @Redskin
  Dan horen de indianen in een museum thuis en jij ook.
  Me mars, eerste bewoners gedoe!
  Zeg maar gewoon dat jij en de rest van de indianen jaloers zijn op de hindostanen. Van je ouders heb je als eerste opvoeding meegekregen dat de hindostanen stelen en blah…blah..
  Jij zit hier te janken om een bericht verspreid via whatsapp..maar intussen gaan wij ,hindostanen door met werken en naar school gaan.Die begi -begi cultuur van jullie indianen moet ophouden.Kijk jullie indianen vechten voor alles wat de hindostaan heeft opgebouwd.Als alles zou worden overgelaten aan jouw indianen stam zou Suriname gewoon 1 grote bos zijn heden.En de indiaan bouta je grootoom heeft subsidies gegijzeld van iedereen.1 grote boef is hij,je grootoom de indiaan met amnestie.
  Benij de hindostaan niet.wordt niet jaloers op ze.Ga werken en je zal alles hebben wat zij bereikt hebben.Het enige dat het kost is een beetje moeite en geen zelfmedelijden hoor indiaan @Redskin.


  Maak melding
 13. @Redskin wat je zegt je moet je schamen, zonder al die hoog geschoolde Hindoestanen kan Suriname geen kant uit, uiterst de supriority van Suriname, NDP zit er vol mee, de massa hooggescholden zijn de Hindoestanen…en daarom oe ne mag ding Hindoestaniiiiiiiiiiiiiii,,,,, only the asian people can rebuilt Suriname, no others……. Yes We Can,,,de rest van de massa oerdom………..


  Maak melding
 14. Volgens mij wordt iemand heel boos, waar gaat het om ze vragen iets, schoon drinkwater, waarom wordt iemand daar zo boos over.
  Die indiaan die het vraag heeft toch geen kwaad gesproken of zo, wordt toch iedere keer niet zo boos.
  De Hindostanen werken hard dat is waar , daar moet je trots op zijn toch, maar dan ga je toch niet iedere keer in de aanval.


  Maak melding
 15. @ Ray,

  Ben je wel een echte Surinamer of voel jij je meer Hindoestaan? In dat geval kom je over als een racist. Als ik zo je berichten lees, krijg ik die indruk. Je maakt namelijk duidelijk onderscheid tussen de diversiteit van verschillende bevolkingsgroepen in Suriname. Je hebt het over de indiaan, de Creool, de Hindoestaan enz. Je wilt vooral de indruk wekken dat jouw bevolkingsgroep de beste is. Ik zou bij God niet weten waarop je dat baseert. Want je bent een Surinamer toch? Dus wat is het belang dat jij daarnaast nog apart meent je te onderscheiden? Je kunt beter stoppen met je negatieve berichten en het overzicht bewaren. Want iedereen heeft elkaar nodig.


  Maak melding
 16. @Pakiratigr
  Je bent traag van begrip maar ik zal je het uitleggen.
  Dit alles heeft niks met racisme te maken.Als je de 1 aanmoedigd om te gaan werken heeft dat niks met rasisme te maken.Waarom ik zeg hindostanen??Wel omdat deze groep het meest wordt uitgemaakt voor weet niet wat.
  Gelukkig dat wij jullie soort niet serieus nemen anders zouden wij ook gefrustreerd zijn als jou en je soortgenoten.Wat is er zo anders aan de indianen dan?Waar wij hindostanen en anderen werken om een stukje grond te kopen hebben de indianen en de marrons het bos gratis!!Ze hoeven alleen maar een plekje te kiezen en hupsakee hun hutje /huisje staat er al.Als jij vind dat de indianen een ander soort wezen zijn dan horen ze apart te leven en in een natuurreservaat.
  Er wordt geen jacht op ze gemaakt en ze worden niet uitgeroeid.Ze zijn schuw om te werken.Je ziet ze alleen maar in in de stad komen koekeloeren wanneer het om hun voordelen gaat.Verder doen ze niks ,geen enkele bijdrage leveren ze voor Suriname.Medelijden tonen voor zo een zielig troepje heb ik niet.
  Er zijn velen in de stad en omstreken zelf die werken en toch niet rondkomen.Dan heb je de indianen ,ze doen niks,hebben hun koningrijk en onderdanen in het binnenland en komen jaarlijks 1 keer op de bedeltoer in de stad.Geef me een brik,de indiaan is echt geen bezienswaardigheid.


  Maak melding
 17. @ Mooi man Ray,

  Bij deze ben je plechtig verklaard tot een racist. Je eigen woorden getuigen daarvan ook al beweer je het tegendeel. Leer collectief denken. Gaat een hele opgave zijn en de kans is groot dat jij door je onontwikkeldheid dat niet doorhebt. Maar geef het een kans.


  Maak melding
 18. @pakiratigri,

  Meestal bemoei ik me niet met woordenwisselingen tussen personen, maar ik maak nu een uitzondering.
  Toen ene Spartie (overigens een bekende creoolse met alweer een andere nickname) tegen mij tekeerging en beweerde dat creoolse vrouwen zeer sterke vrouwen zijn die voor hun zusters opkomen was je het roerend met haar eens. De hindustaanse vrouwen waren volgens haar
  maar zwakkelingen, toen had je daar geen commentaar op m.a.w. ook met die ongenuanceerde uitspraak van haar, was je het mee eens. Had die Spartie ook niet collectief moeten denken?
  Creolen denken ook etnisch. Ook jij doet dat. Waar haal jij dus die gore brutaliteit vandaan voor een hindustaan te schrijven dat hij bij deze plechtig is verklaard tot racist.
  Waarom heb je dat toen ook niet voor die vieze Spartie geschreven. Neen toen was je het roerend eens met haar. Het is niet de eerste keer dat ik lees hoe jij meent hindustanen op hun plaats te zetten als ze hun mening geven over andere etniciteiten, gebeurt het omgekeerd dan ben je muisstil. Dan heb je dat zogenaamd niet gelezen.
  En jij beweert een universele opvoeding te hebben genoten. Je was ook zo hondsbrutaal om af te geven om mijn “hindustaanse” opvoeding. In mijn “hindustaanse” opvoeding zitten meer universele normen en waarden opgesloten dan in die zogenaamde universele opvoeding die jij hebt genoten
  Ook mij heb je op een subtiele wijze voor racist uitgemaakt. Je hebt toen in alle talen gezwegen nadat ik je daarmee had geconfronteerd. Dat je racistisch gedrag vertoont, heb je zelf niet door.😢


  Maak melding
 19. @Redskin,

  Je scheldt altijd uit op hindustanen, geen enkele hindustaan deugt in jouw ogen.
  De laatste tijd komen vooral hindustanen uit Den Haag negatief in het nieuws. Je ziet alweer je kans schoon te schelden op alle hindustanen.
  Waarom heb je dan een school gebouwd in India? Daar wonen ook hindustanen c.q. Indiërs.
  Je hebt zeker weer teveel kasiri gedronken.
  Onder alle bevolkingsgroepen en onder alle gelovigen heb je goede en slechte mensen.


  Maak melding
 20. @pakiritigri,

  Van jou is het zeker verstandig om hindustanen voor racist uit te maken.
  Het zou je sieren om ook creolen op dezelfde manier tot de orde te roepen. Echter dat laat je.
  Wat een hoogmoed!


  Maak melding
 21. Deze djoeka’s moeten hun mond houden. Ze zijn al een staat binnen de staat. Als je dan jezelf nog niet kunt bedruipen, waarom wil je dan een staat binnen de staat zijn?
  De regering moet kiezen: of de djoeka’s hun autonomie afpakken of geen hulp bieden! Laat ze maar voor zichzelf zorgen als ze onafhankelijk willen zijn.


  Maak melding
 22. Wat ik ook vindt is dat sommige mensen hier zich uit geven voor zeg maar een Arabier of een ander ras, zeg je iets gemeens dan denken de mensen hier wat zeg die Arabier nu dat is gemeen, blijk dus dat het geen Arabier is maar een ander ras, waarom schijf je niet gewoon met je eigen ras naam.
  En geen hulp bieden , kijk naar je zelf ,straks heb je ook hulp nodig.


  Maak melding
 23. @MoeVan,

  Incidenteel kan iedereen wel eens hulp nodig hebben. Maar bij de djoeka’s is de hulpvraag niet incidenteel, maar structureel. Die lui willen hun eigen gebied hebben maar doen daar niks mee, want voor alles vragen ze geld en gratis dit en dat. Geef dat gebied dan aan de overheid als je het zelf niet kunt managen en inkomen genereren.


  Maak melding
 24. Beste Habi Bullah
  Laten we beginnen met iemand iets gunnen, er zijn zoveel mensen die gratis geld halen.
  We hebben het over indianen, het is mooi dat ze nog bestaan overal weggejaagd .
  Als we nu is beginnen om niet zo hatelijk te doen tegenover anderen, is toch fijn om te leven in een land waar weinig haat is want helemaal weg gaat vast niet lukken.
  Toch bedankt voor je uitleg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES