Scheuring tussen Inheemse leiders in Suriname formeel gemaakt

13
Gebedsdienst i.v.m. Nationale Dag Der Inheemsen Suriname

PARAMARIBO, 9 nov – De scheuring tussen de Inheemse dorpshoofden in Suriname is nu geformaliseerd. Leiders die in september het lidmaatschap van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname opgaven, zijn nu lid van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS. Volgens dissidentenleider en ex-parlementslid Lesley Artist, zal de ‘strijd’ worden voortgezet. Onverminderd intens zal worden gewerkt aan het behartigen van de belangen van de achterban.

Het gaat dan om meer dan de eis dat het traditionele recht op het eigen leefgebied wordt erkend. “We gaan niet alleen voor de erkenning van onze grondenrechten, maar streven ook naar cultuurbehoud. Ook willen we projecten doen die zullen zorgen voor onder meer de verbetering van het onderwijs en het opkrikken van recreatie in de dorpen”, zei Artist tijdens een persconferentie in de Palmentuin, in hartje Paramaribo.

Overigens, het zijn precies de doelstellingen van de dorpshoofdenvereniging. Die hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor meer aandacht van de centrale overheid. De dissidenten vinden dat de Vids het laat afweten de laatste tijd. Artist droomt van een ‘grote paraplu-organisatie’. De aansluiting bij de OIS moet ook andere Inheemse organisaties mee trekken. ‘Eendracht maakt macht’ moet het Inheemse belang zeker stellen.


13 REACTIES

 1. Daar begint de ellende, dit hebben we aan Bouta te danken. Ik hoop dat de leiders hun verstand zullen gebruiken en met elkaar en vooral zonder Bouta en consorten aan tafel kunnen gaan zitten, om dit opgelost te krijgen.
  Daarna volgen de Creolen en de Hindoestanen, we zijn een hele onderlinge volksopstand aan het creëren. Juist in Suriname waren we zo trots op onze samengesmolten gemeenschap.


  Maak melding

 2. Nu is de cirkel compleet…..bij elke bevolkingsgroep in Su heeft verscheuring plaatsgevonden…..door regering bouta…!! Het mag duidelijk zijn nu dat bouta de grote vloek is van Su….die alleen onrust brengt onder het volk..!! Bouta de “onheil” pres van Su!!


  Maak melding

 3. Indianen wapperen sinds SU geschiedenis alleen maar op een vlag. De tucajana tak en deze galibi ingi’s ruiken geld en willen daarom economisch vooruit gaan dan in pina hutten leven.


  Maak melding

 4. Dit is dankzij de misleiders van de a- nationale duivelse partij, een partij vol van debiele idiote dwaze oerdomme paars verworden zombies. Elke ndp is de oorzaak van de paarse duivelse ddb vloek, zij zullen dan ook als eerst te lijden hebben onder deze bedriegende paarse vloek. Wee het overgebleven paarse stemvee voor de grote paarse onderdrukking en verdrukking als ze oerdom als blinde ezels in 2020 weer voor vijf didibri jaren van ondergang gaan. Dan, dan is het volk voorgoed paars bezeten didibri verdoemd.

  Na leki als die paars Blanke gek op dit forum, gaan ze naakt op straat zwerven of in het gekkenhuis zoals gekke KOLERA op dit forum verworden.


  Maak melding

 5. De indianen hebben problemen onderling. Er wordt gesproken over eendracht maar er is nog geen eenheid. Er is juist een splitsing tot stand gekomen vergelijkbaar met de Marrons. Ook die hebben verschillende kampen terwijl men over eenheid praat. In plaats van te kijken waar de raakvlakken zijn en op die wijze voortgaan, gaat men zich afsplitsen. A wan ingi no lobi a tra wan. Un sa luku yere.


  Maak melding

 6. Het zou toch mooi zijn een eigen leefgebied voor de indianen ze wonen er al dus.
  ook zal er in het oerwoud niet gekapt worden, ook de dieren hoeven niet te vrezen voor ontbossing.
  Dat is Suriname , een leefgebied met veel oerwoud, nu als het zo door gaat is er niets meer geen oerwoud Niets, ja aardverschuivingen , overstroming en als er niets meer te halen valt dan gaan ze weg en laten ze het gif achter.
  En geen oerwoud meer.


  Maak melding

 7. Die artist,is echt een komische artiest, oprichter van de vids geweest, hij diende de belangen van de ndp,hij is toen niet rechtstreeks gekozen,maar door de ndp geplaatst in de dna. Is vaak genoeg op zijn plaatst gezet door die vrouwelijke voorzitster van de dna. Hij is toen uit de vids gegooid,maar ndp moet een slaafse indiaan hebben die naar de pijpen van de ndp moet dansen , dus hebben ze maar de ois opgezet en hier en wat kapiteins en stamhoofden omgekocht om zich aan te sluiten bij het ois. Ois us nu een verlengstuk van de ndp. Zouden in 2020 weer aan de macht komen,door het verdeel en heers politiek vd ndp,dan zal artist beloond worden met een zetel in de dna.


  Maak melding

 8. @pakiratigri
  Net als met de Samakka begint de tweedracht met een NDPer. Artist en Aboikonoi zijn NDPers die door Bouterse gemanaged worden en het werk van de regering doen op een plaats waar de regering geen zeggenschap heeft.


  Maak melding

 9. Ha Hu, een bever heeft meer verstand dan jij. Indiaanse en marron culturen zijn mooie culturen waar Suriname trots op moet zijn. Dat er corruptie idioten nu zoveel vernietigen en verdeling brengen zie jij niet omdat je hersenloos bent!


  Maak melding

 10. @Redskin,

  Als ik hersenloos ben, ben jij nog dommer dat je scheldt op iemand waarvan je beweert dat die geen hersens heeft. Wie is hier de hersenloze? Jij toch?
  Welke cultuur hebben Indianen en Marrons dan? Kinderen verwekken en schildpaddeneitjes eten? Dat doet een slang ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.