NAKS Suriname eert 12 bijzondere Surinamers middels kalender en expo

9
NAKS Suriname eert 12 bijzondere Surinamers middels kalender en expo

PARAMARIBO, 7 nov – Afgelopen week heeft NAKS Suriname de Iconenkalender 2019 aan het publiek gepresenteerd. Middels deze iconenkalender worden 12 Surinamers geëerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname, allen vanuit een andere invalshoek. Gekoppeld hieraan is een tentoonstelling met de titel ‘Grani Fiti Den Bika Den Gi Sranan Grani’ die van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november te bezichtigen is op het NAKS terrein aan de Thomsonstraat 8.

De iconen waar het om gaat zijn Sophie Redmond, Cecil Zandwijken, Clark Accord, Eugene Gessel, Ilse Henar- Hewitt, Thelma Ment, Wilgo Baarn, Big Jones, Hein Eersel , Heloise Rozenblad, Melie Leerdam en Gazon Matodja. Bij de keuze van de iconen is naast hun bijzondere prestaties en bijdrage aan de nationale cultuur en nationale ontwikkeling, ook gelet op genderverhoudingen, zodat er balans is in het aantal mannelijke en vrouwelijke iconen. Er is ook bewust gekozen voor een aantal bijzondere Surinamers die nog in leven zijn omdat NAKS van mening is dat helden ook gedurende hun leven de grani moeten krijgen die hen toekomt.

NAKS noemt het een belangrijk project voor de Surinaamse historie, het behoud van de Surinaamse Afro-Surinaamse cultuur en nationaliteitsbeleving. De planning is om ook een scholenprogramma uit te voeren waarbij de iconen, de kalender en de expositie een centrale rol zullen vervullen en waarbij de jeugd geinformeerd wordt over belangrijke Surinamers uit de eigen historie, de Surinaamse taal en de Surinaamse odo.

Bekijk een reportage van ATV:


9 REACTIES

 1. Liever laat dan nooit.
  De N hebben nog een lange weg te gaan, maar desalniettemin zal men keihard moeten doorzetten. We zullen moeten afrekenen met de afbraak cultuur dat ons is aangeleerd. Dit zal zeker niet eenvoudig zijn want gewoonte is onze tweede natuur. Mag niet op de aangeleerde doelloos of bombastische wijze veder.


  Maak melding

 2. Het stem systeem van SURINAME moet anders, zoals van Amerika ook een tussentijdse verkiezingen houden zodat als de regeringen en hun partij genoten niet goed doet afgerekend kan worden en juridische stappen mogelijk maakt tegen de regeringen en hun corrupte aanhangers. Nu bepaaltd in Suriname alles de president en de coalitie zijn ja knikkers en oppotitie wordt steeds door de regeering op zijspoor gezet.

  Na 2.5 jaar van iedere nieuwe regering een tussentijdse verziekingen in Suriname houden. is de enige manier om suriname te beschermen tegen corrupte partijen. eerste en tweede kamers systeem


  Maak melding

 3. Niet slecht. Desalniettemin bestaat Suriname uit diversiteit. Daar moeten we het van hebben.Tot de dag van vandaag laten de diverse culturen hun stempel gelden. Dat mag wel hoor. De Surinaamse taal bindt ons gelukkig wel. Ik zie echter liever dat men als een eenheid optreedt In plaats van dat de Javanen hun dingen doen, de Hindoestanen hun dingen ,de Marrons hun dingen,de Creolen hun dingen,de indianen hun dingen en ga zo maar door. Nu zijn het de Creolen die gemeend hebben hun stempel te laten drukken. Dus overmorgen gaan de Hindoestanen een twaalftal iconen naar voren schuiven. Daarna is het de beurt aan de Javanen. Als de soep maar niet zo heet gegeten wordt als zij wordt opgediend is het best.


  Maak melding

 4. Er horen in Suriname aparte musea gemaakt te worden voor:
  – Inheemsen,
  – Boeroes, Joden, Europeanen, enz
  – Creolen
  – plantage Creolen,
  – Marrons,
  – Chinezen,
  – Hindoestanen,
  – Javanen,
  – enz, enz.

  Dit omdat dit niet goed tot zijn recht komt in de huidige musea in Suriname, waardoor zaken niet duidelijk worden weergegeven en het onderbelicht blijft. Zaken moeten afzonderlijk worden weer gegeven omdat al de etnciteiten in Suriname een andere geschiedenis hebben.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.