woensdag, februari 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBurgemeester Den Haag wenst Hindoes een 'Subh Divali'

Burgemeester Den Haag wenst Hindoes een ‘Subh Divali’

-

Does Travel & Cadushi Tours

DEN HAAG, 5 nov – Afgelopen zaterdag is in Nederland de Divali-week feestelijk ingeluid in het Zuiderstrandtheater op Scheveningen. Dit gebeurde met kleurrijke traditionele kleding, zang en dans op Indiase muziek. Ook werd in de foyer van het theater een grote diya aangestoken door de Haagse loco-burgemeester Richard de Mos. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag kon niet aanwezig zijn tijdens de viering, maar sprak haar wensen uit in een videoboodschap. Daarin wenste zij iedereen die dit feest viert een ‘Subh Divali’.

Er was die avond ook speciale aandacht voor het 30-jarig bestaan van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON). Leerlingen van de Shri Vishnu Hindoe-basisschool uit Den Haag gaven daarom een speciaal optreden. “Dit is een cadeautje” zegt Rajesh Ramnewash van de SHON tegen Omroep West. “Wij vertelden over ons 30-jarig bestaan, de directeur van het Zuiderstrandtheater wilde graag een mooie Divali-viering en wij zochten een mooie locatie om dit jubileum en het Divali-feest te vieren. We hebben elkaar zo gevonden.”

Woensdag 7 november is het Divali, ook wel lichtjesfeest genoemd. Dan vieren Hindoes over de hele wereld de overwinning van het goede op het kwade. In huiselijke kring worden er diya’s aangestoken, aardewerkkaarsen. De kaarsjes symboliseren het licht dat de Hindoegodin Lakshmi brengt in het levensamen met geluk, voorspoed, wijsheid en welvaart. In Suriname, waar de meeste Hindoes uit Den Haag vandaan komen is Divali een nationale vrije dag.

Bekijk de boodschap van de burgemeester:

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

4 REACTIES
 1. Shubh Diwali toegewenst aan iedereen.
  Elk mens bestaat omdat er Licht in hem/haar zit. Wanneer dit Licht niet ontstoken wordt, blijft de mens dwalen in de wereld en geboorte na geboorte, leven na leven, doet hij steeds hetzelfde: slapen, eten, drinken, zich voortplanten. Zonder Kennis of Divine Light blijft hij in deze spiraal vastzitten.
  Met Diwali wordt Bhagwati Mahalakshmi, de Schenkster van Kennis, Barmhartigheid en Reinheid herdacht dmv het Licht. Haar wordt gevraagd Haar Barmhartigheid te tonen en onze levens te verlichten opdat wij uit de spiraal van dood en wedergeboorte kunnen ontsnappen en het Rijk van het Licht, Vaikunth, Kailaash, Amarpuri kunnen betreden.
  Hiervoor hebben we echter SatBuddhi en SatAachaar nodig.
  Met SatBuddhi verwerpen wij de Duisternis en het egoĆÆsme en met SatAachaar bevestigen en bestendigen wij het Licht in ons waardoor wij zelf deel van het Licht beginnen te worden.
  Diwali is dus meer dan alleen vragen om voorspoed. Het is vragen om Verlossing. Beter gezegd, vragen om de tools voor verlossing: een Zuiver Intellect (SatBuddhi) en Zuivere Motivatie en Actie (SatAachaar).
  Shubh Diwali!!
  De eerste stappen naar SatBuddhi zijn fysieke en geestelijke reinheid en vegetarisme. Vandaar dat met Diwali het huis en het lichaam goed wordt schoongemaakt en er geen dierlijk voedsel wordt gekookt en genuttigd en gebeden wordt voor het wegnemen van materiƫle en intellectuele tekorten opdat men geen last wordt voor een ander of voor de maatschappij.
  Om ons eraan te herinneren dat wij Licht zijn en tot Licht (MahaLakshmi) zullen terugkeren, wordt het Licht vereerd met het ontbranden van de dia’s. In elke kamer, in elke ruimte willen we Haar zien, vandaar dat in elke kamer of ruimte in het huis, op het erf, overal de ontbrande dia’s worden geplaatst. Moge wij het Licht ontvangen, het Licht koesteren en het Licht doorgeven!
  Bho Deep Twam Brahmaroop Andhakaar Nivaarak!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES