Nationale dia op Onafhankelijkheidsplein aangestoken i.v.m. Divali in Suriname

24
Nationale dia op Onafhankelijkheidsplein aangestoken i.v.m. Divali in Suriname
Iedereen mag ghee toevoegen aan de nationale dia in Suriname en daarbij om zegening vragen.

PARAMARIBO, 4 nov – In Suriname is zaterdagavond de aftrap gegeven van het ‘lichtjesfeest’ Divali. Dat gebeurde door het aansteken van de nationale Surinaamse Dia op het Onafhankelijkheidsplein. De dia, die voor de twaalfde keer is aangestoken, blijft aan tot het einde van de Divali-viering.

Gisteravond werd de lont aangestoken door een koppel gestoken in kostuums als de Hindoe goden Ram en Sita. Daarna hebben vicepresident Ashwin Adhin en zijn echtgenote de eerste scheppen ghee (geklaarde boter) toegevoegd om de vlam brandende te houden. Het publiek is ook in de gelegenheid om een schep ghee bij te gieten in de grote dia op het plein. Onder andere de Chinese ambassadeur Liu Quan voegde zaterdag ghee toe.

Divali is in Suriname een nationale vrije dag op woensdag 7 november.

24 REACTIES

 1. Hopelijk blijven we in het achterhoofd houden dat het ook en vooral gaat om het ontsteken van het Innerlijke Licht, die onze innerlijke duisternis (lust, woede, liefde voor het veranderlijke, hebberigheid) verdrijft en ons leidt naar het pad van Kennis, Licht, Overgave aan het Goddelijke.


  Maak melding

 2. @ bhaai, precies voor alle rechtgeaarde mensen.
  Ik zal een diya aansteken voor alle criminelen opdat zij terugkeren op het rechte pad. Daarbij denk ik met name aan de hindustanen die hun ziel aan de duivel hebben verkocht.


  Maak melding

 3. @Padre,

  Dan zijn Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis ook heidense feesten, want ze zijn ontstaan lang nadat Jezus de aarde had verlaten, dus heeft Hij ze ook niet erkend.

  Overigens maakt het niet uit of de Kerk of wie dan ook Hindoe feesten erkennen of niet. Het is beter juist als ze zich niet bemoeien met het Hindoeïsme en ophouden met bekeren, dwz mensen naar hun eigen godsdienst lokken, meestal onder valse voorwendsels.
  2025 jaar geleden was er geen christendom en over 100 jaar zal er ook geen christendom zijn. Maar de Vaidik Sanatan Dharma was er altijd en zal er altijd zijn, omdat het daar niet gaat over een stam in een bepaald gebied (zoals Jews in het Midden Oosten in de Testameneten), maar over het verheffen van de gehele mensheid ten allen tijde.


  Maak melding

 4. @padre,

  Kerstmis is zeker een heidens feest. Het plaatsen van een boom in huis is overgenomen door christenen van de heidenen. Trouwens weet de christen van nu wat de essentie van Kerstmis is?
  Het is meer (vr)eten en uitbuiken.
  Vandaag lag er al een blad van Lidl in de brievenbus met meer dan 500 luxe artikelen, zodat men nu alvast kan inslaan voor de schranspartijen met de kerstdagen.
  Heb dat blad gelijk bij oudpapier gedumpt.


  Maak melding

 5. Padre,

  De vlam richt zich altijd naar boven, geeft warmte, licht en schenkt leven.

  In plaats van af te kraken kan je ook je lichtje achter deze gedachtegang opsteken in plaats van bevooroordeelde uitspraken bezigen.

  Divali heeft niets te maken met 1 geloof, het is iets universeels, dus ook voor jou.

  Zonlicht is niet voor 1 ras of geloof. Moeder aarde is niet voorbehouden aan 1 ras of geloof.

  Kennisontwikkeling is ook niet voorbehouden aan 1 type mens, ras, geslacht of geloof.

  Vooroordelen hebben is een beperking van je denken en discriminatie.

  Niet meer doen.
  Happy Divali


  Maak melding

 6. Padre,

  By the way.

  Surinamers hebben elke dag feest met goed, lekker en uitbundig eten.

  Een speciale dag om te schrokken hebben Surinamers dus niet nodig.


  Maak melding

 7. Wat een geleuter, belijd je geloof zoals jou dat geleerd is ,val een ander er niet mee lastig .
  Er is al genoeg rotzooi in de wereld ,als men een snee op de arm maakt komt er gewoon rood bloed uit .
  Wie was er eerder de kip of het ei ,sar itori.
  Word niet demonisch of fanatisch behandel elkaar als mens


  Maak melding

 8. @ Padre
  De eerste Hindoe-geschriften zijn gemaakt tussen toen 1200 voor Christus tot 1000 voor Christus en hierin stonden onder andere lofzangen in,deze werden ook wel de 4 Vedas genoemd.Het hindoeisme kent geen algemeen aanvaard heilig boek zoals de Bijbel,of de koran.Ook is er geen stichter als Jezus,Mohammed of Boeddha.
  Voor U dus ook een vrolijke Subh Divali…


  Maak melding

 9. Padre lekker hypocriet bezig, waarom zouden er in de protestante en r.K. kerken hele stukken van de bijbel
  met name het oude testament niet gelezen (mogen) worden en om een tekst uit je eigen geloof even onder ogen te houden , “oordeelt niet opdat gij niet beoordeeld zult worden, o ja nog eentje wie zonder zonden is werpe de eerste steen, verder sluit ik me helemaal aan bij Haco


  Maak melding

 10. Lieve Lieve mensen van deze aarde. Nu Divali in zicht is wil ik jullie allen uit de grond van mijn Hart, alle zegens van maa Laxmi toe wensen.
  Uit de hindoe geschriften blijkt dat deze speciale dag is toegewijd aan mata Laxmi. Zij waakt over ons en zorgt ervoor dat wat wij nodig hebben om in leven te blijven naar ons toekomt.

  Om dieper te kunnen begrijpen ,,het licht,, in relatie tot het vuur zou je wetenschap moeten doen in de Veda’s, Upnisad en de Srimat Bhagwat Geeta geschriften. Het hodoeïsme is nou éénmaal een moeilijk traject om te doorgronden, vandaar dat je altijd moet terug gaan naar de oorsprong.

  De oorsprong
  Wil je het aanvaarden dan is het een wetenschap gegeven door de schepper. Dat is dan de bron om ieder ander discussie overbodig te maken. De historie laat zien, alles wat daarna is gekomen is een eigen gecreërd levensvorm of manier van leven zijn.

  Het leveren van kritiek of opmerkingen.
  Een ieder mens is vrij in het doen, denken en de manier van invulling aan zijn eigen leven. Niemand is volmaakt en dus heeft niemand het recht om oordeel over de ander te geven. Ook niet iemand anders z’n geloof te bagataliseren. Je kunt wel stellen of manieren van leven in deze moderne tijd wel toepasbaar zijn.
  Ten grondslag ligt hier:
  – vrede
  – geweldloosheid
  – juist gedrag
  – liefde
  – waarheid
  Deze grondbeginselen vertegenwoordigen een waardig bestaan voor de mensheid.

  Lichtjes feest of divali.
  Voor mij is het een dag van herinnering om het kwade te verslaan en het goede te laten overwinnen.
  Overwin je zelve door een dia licht aan te steken. Vernietig door de kracht van het vuur je innerlijke kwade en duisternis. Laat je ziel verrijzen naar het licht en werk jezelve toe naar algehele verlossing.

  Laten wij allen in vrede en harmonie leven op deze aarde. Wie weet dat wij dan ,,hier namaals,, nog wat te vertellen hebben.

  AUM SRI SAI RAM


  Maak melding

 11. @ Bhaai,

  De jaartallen die u noemt zijn door westerlingen vastgelegd !!! De heilige geschriften zijn veel ouder ongeveer 5000 voor christus.

  Ik wens alle hindoes en niet hindoes een subh divali. Dit feest is een universeel feest. Het heeft een diepe betekenis. Innerlijke licht als deze uitgedoofd kan het alsnog aangestoken worden !!!


  Maak melding

 12. @FBI,myn idee.
  Religie is de grooootste boosdoener op aarde.Alle oorlogen ontstaan daardoor.
  Doe je ding maar val n ander daarmee niet lastig.
  Wil jy je ei kwyt ga naar je kerk of moskee maar doe het niet hiet.
  Denk aan je mede mens.Er bestaan ook atheïsten.Probeer daar een beetje respect voor te hebben dan ben je goed bezig.


  Maak melding

 13. Allemaal leuk en aardig dat “iedereen” mee mocht doen. Ghee mocht bij doen in de dia, maar om een dia aan te steken op Divali en andere hindoe feestdagen hoor je lichamelijk ook rein te zijn. En je aan onthouding van vlees, vis en alcohol te houden, daarnaast mogen vrouwen niet in hun maandelijkse periode zijn.

  In de katholieke kerk mag je niet te communie gaan als je niet gedoopt bent. Bij de Marrons mogen vrouwen ook niet koken als ze menstrueren. en gaan in een afzonderlijke huis zitten. Ik vind het een blamage dat de organisatie in Suriname om de lieve vrede te bewaren weer van alles toelaten.

  Voor de duidelijkheid je mag meedoen als je je aan de reinheidsregels houd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.