zaterdag, februari 24, 2024
HomeFotoKafverbranding in westelijk deel Suriname leidt tot rookoverlast en gezondheidsproblemen

Kafverbranding in westelijk deel Suriname leidt tot rookoverlast en gezondheidsproblemen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 3 nov – Een groot deel van Nickerie staat onder de rook. Ook waait er as rond. Volgens Dagblad Suriname hangt de rook al enkele dagen dik boven de westelijke polders. De oorzaak is het illegaal verbranden van kaf dat vrijkomt bij de verwerking van padie. Woongemeenschappen in de omgeving hebben last van ademhalingsproblemen. Zeker acht mensen zijn door de dokter behandeld. Intussen is het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding, NCCR, is intussen ingeschakeld.

De situatie is gevaarlijk genoeg om het centrum erbij te halen. “De mensen ondervinden last van de opwaaiende as, zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngaard. Er worden al maatregelen getroffen om het ergste te keren. In de getroffen gebieden zijn neus- en mondkapjes uitgedeeld (FOTO). Het Mungra Medisch Centrum in Nieuw Nickerie heeft speciale diensten beschikbaar gesteld. Van de acht getroffen personen, is het grootste deel weer thuis.

Onder de acht bevinden zich vijf kinderen. Er wordt rekening mee gehouden dat nog meer mensen last zullen krijgen de komende dagen. Slijngaard vindt dat er paal en eprk moet worden gesteld aan het verbranden van afval in de open lucht. Hoewel al jaren kritiek wordt geleverd, blijft het verbranden van kaf doorgaan. Een plan om padiekaf om te zetten in energie wordt vaker uit de kast gehaald om er weer in te verdwijnen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

15 REACTIES
 1. Dit soort milieu vervuiling moet keihard worden aangepakt, verbranding van
  vuil is zeer schadelijk voor de volksgezondheid met nare gevolgen. Het word tijd dat
  Suriname een alles omvattend plan maakt hoe men omgaat met milieu en natuur.
  Andere buurlanden zijn al veel verder, te denken valt aan plastic verbod, statiegeld invoeren,
  verbod vuilverbranding, hogere boetes etc


  Maak melding
 2. Waarom ze geen zemel of slijpmeel van de kaf maken of energie daarmede opwekken is mij onduidelijk.
  Waarom wij geen lessen hebben geleerd van de gevallen Uneda (van Dijk) en de eerste Surinaamse rijstindustrie aan de Henriweg, tegenover de Ramgolamweg waar nu de Fernandes fabriek staat is mij ook niet duidelijk. De boel daar is in de fik gestoken door de heer Leendert Janssen. Er is zelf een jongen door de brandende massa gezakt. Volgens mij heeft hij dat niet overleefd. Ik denk dat met die brandende berg heel Paramaribo één jaar lang van energie had kunnen voorzien.
  Gevolgen: je bordje eten snel opeten anders vormt zich een aslaag op je bord.. Huis vijf tot tien keer per dag vegen vanwege de asvorming. Over gezondheidsproblemen wil ik het niet hebben, maar je kan moeilijk je huiswerk maken en lessen leren. Kortom: een brandende kafberg veroorzaakt een ware ramp. Uiteindelijk moesten wij de Ramgolamweg ontvluchten.


  Maak melding
 3. Al deze branden, ook in de stad zijn voortekenen van wat komen gaat. En de ware schuldigen die debet zijn, zijn al die verdoemd ddb misdadig vervloekte ddb bezeten dwazen, debielen, idioten die oerdom op de allergrootse onrechtvaardige leider hebben gestemd voor paarse schijterijen vol onrecht, armoede en misdaad. Wacht maar af, zij krijgen het loon van hun oerdomme keuze, Onrecht en verdere verloedering vol leugens en bedrog. Stem dus maar diehard, moedwillig oerdom neks no fout op de duivel voor nog meer brandhaarden.


  Maak melding
 4. Deze branden zijn niet van gisteren of vandaag en ga maar zelf na en kom dan zelf erachter wat ik bedoel.Een ding kan ik dan wel mee geven voor de gezondheid,als jij je zelf niet beschermd is het sluip moordend en levensgevaarlijk.Zie foto hoe die man die vrouw een mond kapje bied.Die hulpverlener weet alles ervan over de gang de van zaken.


  Maak melding
 5. Vuil verbranden zou verboden moeten worden. Iedereen kan compost maken met erfvuil en groente en fruitafval en papierafval. Of laat het ophalen. Het is gewoon een milieuramp.


  Maak melding
 6. Rijstkaf verbranden is verspilling. Men is geld aan het verbranden. In Nederlandse supermarkten is frituurolie te koop gemaakt van rijstkaf uit Thailand van het merk King. Als voordelen worden genoemd een hoog rookpunt, zeer hoog gehalte vitamine A waardoor het lager mee gaat, geen kunstmatige toevoegingen, minder vetopname door het gefrituurde product en geschikt voor gebruik in een cholesterol verlagend voedingspatroon. Voor Suriname zou het een vervanging van ongezonde olie en een extra bron van deviezen kunnen zijn.

  De Nederlandse Universiteit van Twente heeft een proces ontwikkeld om olie uit rijstafval en bagasse (afvalproduct suiker) te winnen voor energietoepassing. Ze gaan het testen in Brazilië. Zie: trouw.nl/home/rijstafval-derde-wereld-omzetten-in-groene-olie-is-gouden-kans~a0fae71f/

  Misschien moest de ADK Universiteit eens contact opnemen, als men daar geïnteresseerd is in de vooruitgang van Suriname.


  Maak melding
 7. Is er in de regering su nog iemand die aan de vooruitgang van Suriname denkt.
  Zo te zien zijn de inwoners zelf bezig su naar de klote te helpen.
  Niemand neemt de initiatie om zelf verandering te brengen in de hele situatie in su want van de overheid is niks te verwachten, die helpen hun familie en vrienden.


  Maak melding
 8. Vroeger werd het fijn gemalen en als zemel verkocht. Zemel was voer voor de kippen, varkens en runderen.
  Ik snap niet hoe die mensen daar zo veranderen. Ze gaan liever buitenlandse voer kopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES