Parlement trekt experts aan voor doorlichten deal Suriname-Alcoa

27
DNA voorzitter Simons

PARAMARIBO, 1 nov – Het parlement krijgt hulp bij het doorlichten van de principe-overeenkomst tussen Suriname en Alcoa. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Er worden Surinaamse deskundigen uit het buitenland verwacht. Ook wordt naar meer technocraten en andere deskundigen gezocht in Suriname zelf. Zo op het eerste gezicht, zijn er aardig wat haken en ogen aan het document. De indruk bestaat zelfs dat Alcoa haar zin flink doordrukt.

Suriname komt er bekaaid van af, zo te beoordelen. “Deze nieuwe deal zal leiden tot ernstige vragen aan de regering. Er zijn een paar dingen waar we vragen over hebben en met meer deskundigen over willen praten”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd. Een wijd open vraag is de keuze van rechtssysteem. In de overeenkomst staat dat het Nederlandse rechtssysteem van toepassing is. Welke Surinaamse onderhandelaar laat dat nou door?

Onduidelijk zijn ook de voorwaarden voor overdracht van de krachtcentrale te Afobaka. Tijdens een debat van de universiteit is onder meer aangehaald dat de centrale wordt overgedragen in de staat van het moment. De conclusie is dan dat de overeenkomst nog slechter is dan de vorige. Die was door het parlement afgewezen. In de oude overeenkomst stond dat de centrale in goede staat overgedragen zou worden. De centrale is al ruim vijftig jaar oud.

27 REACTIES

 1. Zijn er mensen op dit forum die de kennis en kunde in huis hebben (geen ondro bong kennis, dat hebben we allemaal) of ken je mensen die willen mee helpen ? De stukken staan online, je hoeft niet naar suriname te gaan . Aub dit is een Nationaal iets dus kom niet met drama gedoe want dat kunnen we nu niet gebruiken. Simoms geeft duidelijk aan dat ze naar mensen met kennis van zaken op zoek zijn. Kom achteraf niet mopperen dat er niet om hulp is gevraagd want daar zijn wij masters in. Nu de kans als je dat wilt om je te bewijzen.
  Ook vindt Simons dat naast het parlement de totale gemeenschap het stuk moet kunnen beoordelen. Zij heeft dan ook terstond de opdracht geven de documenten online te plaatsen, wat sinds maandag dan ook is gebeurd.
  Hier is een link: https://drive.google.com/drive/folders/1LZYkxVyYmHnnqxoed0WcMFDCYq1_6nNT?fbclid=IwAR0y4Y3Ab_QMz0HvT4fUQ_VypInGlbRVE2EXYS_RJN4uAfjRzK-9F6SpAJA
  Via deze link kom je op de site van dna Suriname en daar zie je mail adres van Mw.J Simons.
  http://www.dna.sr/het-politiek-college/leden/jennifer-simons/


  Maak melding

 2. De stukken zijn online geplaatst dus voor iedereen ter inzage.Ook vindt Simons dat naast het parlement de totale gemeenschap het stuk moet kunnen beoordelen. Zij heeft dan ook terstond de opdracht geven de documenten online te plaatsen, wat sinds maandag dan ook is gebeurd.
  Heb je de kennis en wil je niet langs de lijn staan stel je dan ter beschikking of heb je mensen in je omgeving met verstand van zaken , je hoeft niet naar Suriname. Het gaat om een Nationaal iets.

  mijn reactie met de links war de stukken staan worden niet geplaatst op die forum


  Maak melding

 3. Simons profileert zich op dit dossier steeds meer. Ze kan met deskundigen en deze uitspraken en de beslissingen van de DNA nier makkelijk terug komen en de Deal goedkeuren.
  Dat wordt interessant want Bouterse geeft zelden toe dat er iets fout gaat.


  Maak melding

 4. Zal e haar baas eindelijk behandelen zoals het hoort? Zal ze eindelijk afstand (durven) nemen van de president (Bouterse) en de baas van de NDP.
  Waarschijnlijk wel nu zijn veroordeling echt aan het worden is


  Maak melding

 5. @ Bigi Sma. wat de reden ook is doet er niet aan toe . top dat de stukken online zijn geplaatst en dat er om hulp wordt gevraagd. Niemand kan dan achteraf zeggen: Had mij maar benaderd. Stel je proactief op en help als je de kennis in huis of in je vriendenkring hebt. Dit staat boven alle politieke partijen.


  Maak melding

 6. Het document is in Engels en men beheers nauwelijks Engels.
  Zo zie je maar dat de wijze mannen en vrouwen niet in de DNA zitten.
  Allemaal kudde.


  Maak melding

 7. VP heeft gezegd Het moet vertaald worden. Intussen is al enkele maanden ze zijn nog klaar met vertalen.

  Van Engels naar Sarang Tongo en daarna in HINDi en daarna in Marron taal (Twi) en dan pas in Nederlands.

  Duurt zeker tot mei 2020.


  Maak melding

 8. Goede zaak!, Het gaat om het nationaal Surinaamsbelang, niet om het belang van Alcoa/Suralco. Multinationals zijn bezig voor hun CEO en (grote) aandeelhouders in het westen.

  Suriname heeft genoeg mensen die van de hoed en de rand van de Brokopondo Overeenkomst (BO) weten.

  Sinds Alcoa/Suralco in Suriname bezig is met Bauxiet verwerking tot Aluimaarde en in het buitenland tot Aluminium, hoeveel Surinamers in zijn milioniars geworden? Hoeveel? Antwoord: Niet één.

  ddb en gangsters kunnen de pot op! Wik ding tek ding bondroe dang dé hoepel op. Ka(H)ol(o)!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Multinationals mogen in een overeenkomst het rechtsgebied kiezen mits beide partijen dat overeen zijn gekomen. Welk recht van toepassing is, wordt geregeld door afspraken die landen wereldwijd met elkaar hebben gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in verdragen of, zoals binnen de Europese Unie, in verordeningen. Zo wordt de internationale koopovereenkomst geregeld door de CISG: de Convention on International Sale of Goods (het Weens Koopverdrag 1980). Suriname is NIET aangesloten bij dit verdrag, zodat met succes het Surinaams recht van toepassing is. Suriname doet er goed aan met name de nazorgafspraken zorgvuldig te onderzoeken. Daar kan het SUrinaamsparlement zich wenden tot het rechtsgebied “aansprakelijkheid” in het land van herkomst van de gedaagde, in dit geval America, Staat Pittsburgh, Pennsylvania. Suriname doet er goed aan om een advocaat uit de VS in te schakelen voor eventueel mega claimvoorbereiding. Surinaamse advocaten in het bijzonder die straathond met een baard, hebben geen kaas gegeten van Internationaal Privaat Recht.


  Maak melding

 10. Wie het nog niet door hebben of willen weten zijn oerdom dwaas debiel idioot. Of erger, demonisch ddb bezeten. En dat zijn alle ndp paria’ s die tweemaal hebben gestemd op onberechte moordenaars, gevolg is nog meer moorden en zelfmoorde. Op bij verstek veroordeelde drugscriminelen, gevolg is nog meer drugsdelicten, drugsmoorden, drugssmokkel en drugsverslaafden, gelukkig is ook Dino e ka slachtoffer van de ddb vloek geworden. Op de onberechte staatskas en bankrover, gevolg nog meer berovingen, diefstal, fraude, oplichting etc.gelukkig is Merika ook slachtoffer geworden naast ontelbare ndp stommelingen. Hoe domxdom triljoen maal moet men niet zijn om ddb en zijn criminele roversbende te geloven. Oma en opa taki, dit heeft niets meer te maken met domheid, maar met duivelse bezetenheid, Het geheel paars volk, zijn verworden misdadig crimineel paars verdoemd vervloekt bezeten ddb zombies.


  Maak melding

 11. Feitelijk is dit een motie van wantrouwen naar de regering, lees Bouterse en zijn vriendjes. Het begint er op te lijken dat men beseft dat het met Bouterse een aflopende zaak is en dat er straks een regering komt waarin de NDP geen dominante factor meer is.
  Wellicht vreest men dan een bijltjesdag en is men alvast aan het voorsorteren op de nieuwe situatie en dat is heel verstandig. Politici worden tenslotte geacht vooruit te zien.

  Wil het ooit nog wat worden met Suriname dan moet er afgerekend worden met de corruptie, de incompetentie, de drugshandel en moet de relatie met Nederland verbeterd worden. De nieuwe, zogenaamde vrienden van Suriname hebben het land weinig te bieden. Nederland heeft geen enkel belang bij een relatie met Suriname, het land heeft Nederland niets te bieden, maar Nederland zal wel bereid zijn hulp te bieden.

  Een relatie met Nederland kan pas tot stand komen als er afgerekend wordt met wat er nu fout is in Suriname, anders zal men geen vertrouwen hebben. Wellicht dat Simons daar een begin mee wil maken. Uiteindelijk wellicht Bouterse wippen als president en de gevangenis in of op het vliegtuig naar Nederland. De medische voorzieningen in de gevangenissen zijn daar minstens zo goed als op Cuba.


  Maak melding

 12. Beter laat dan nooit, voor zulke complexe zaken moet je altijd
  externe expertise inhuren ook al omdat alles in zakelijk/ juridisch Engels
  is opgesteld. Dit is denk veel te complex voor de meest DNA-leden.


  Maak melding

 13. Ik heb er een zwaar hoofd in. In 2015 had Bouterse toch al die deskundigen van Suriname gevraagd om hem te adviseren. Ook de VES was erbij. en wat heeft hij met al die adviezen gedaan? Juist ja. In de prullenbak gedumpt.
  Neen, ik ben geen technocraat, dus mag ik niet meedoen aan deze discussie.


  Maak melding

 14. Brada anga Sisa, in een democratie praat de meerderheid, niet waar? Het Ka-bee-net van onze huidige PLee-si-dent is daar een goed voorbeeld van. Wat het KA-BI- NET bepaald zal geschieden!.Afwachten is wat het achterlijke achterban van deze regering voor de rest van ons in petto heeft: kopen, omkopen of de ambterij zodanig laten uitdijen dat ZELFS een ongeschoolde als directeur kan optreden bij het waterbeheerproject in district Nickerie. Ja, ja aangesteld door DOEKHIE alias grootbek PLAM, omdat die meneer zijn woning PAARS geschilderd heeft: dat Is NDP…paars schilderen en bruin schijten op het VOLK.


  Maak melding

 15. Boni
  Ik vraag me af wat de reden is dat ze haar baas probeert voor schut te zetten.
  Ik ben daan voorzichtig want één zwaluw maakt nog geen zomer en als de vos zijn passie preekt boer pas dan extra op je kippen.
  Ze heeft altijd Bouterse verdedigd en nu is zijn gesloten MOU niet goed en komen er buitenlandse deskundigen dit stuk doornemen.
  Wat denk je dat de uitkomst zal zijn?
  Je mag 1 keer raden en geen 10 keer


  Maak melding

 16. Bij het scanen van de documenten kan minimaal vast gesteld worden dat de regering gelogen heeft over de status van de overeenkomst per juli / augustus 2018. Hij was toen niet afgerond aangezien er documenten in zitten die op eind september gedateerd zijn.
  Simons weet dat zij niet verder kan met een incompetente en liegende regering.


  Maak melding

 17. @bigi sma
  Simons moet de restanten van de NDP reden met zo min mogelijk schade voor Bouterse. Dat kan als zij kan bewijzen dat zij veel meer uit de zaken van Alcoa weet te halen dan Sardjoe.
  Indien de NDP 10 tot 15 zetels overhoud blijven ze een machtsfactor


  Maak melding

 18. Jongens toch, hebben jullie het nog niet door. De NDP is aan het bossen.
  Straks hebben we 3 groepen: De groep Hoefdraad, de groep simons en de groep Misikaba. Vaarwel NDP. Jullie geforceerd succes is jullie ondergang geworden. Jullie gaan de geschiedenis in als partij, die op deze wijze een land niet mag leiden.


  Maak melding

 19. @ John
  Jouw reactie lijkt plausibel. De fracties zijn dan.
  1 >> Hoefdraad als beschermheer en vervanger van de oude mannen die niet meer kunnen, Hij heeft geen appeal en loopt dood met zijn smoesjes en een lege schatkist.
  2 >> Simons voor de mensen die hun hersens nog niet verbrand zijn of wel de middenwaeg.
  3 >> Mieskieka voor de mensen die zich laten beheksen met demagogie en wat jongeren.

  Jouw observatie wordt nu duidelijk zichtbaar in de DNA waar je alleen nog merkt dat Miesikaba, Abdoel en Bouva actief zijn en de rest zich door de Chief Whip laat commanderen.
  Je had moeten zien hoe Chitan, Sapoen, Waterberg en Zeeman afgelopen donderdag in het gelid zaten als NDP fractie support. Miesiekaba moest koste wat kost stemmen laten stemmen.

  By The Way john heb jij enig idee waar lawaaimaker Hooghart is, nu de salaris afspraken met betrekking tot terugwerkende kracht door de regering op de lange baan geschoven worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.