zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDSB wil SRD 221 miljoen binnenhalen door nieuwe aandelen uit te geven

DSB wil SRD 221 miljoen binnenhalen door nieuwe aandelen uit te geven

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 1 nov – De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) wil een totaalbedrag van SRD 221 miljoen binnenhalen door nieuwe aandelen uit te geven. De uitgifte van deze nieuwe aandelen per 1 november, is een onderdeel van het herstelplan dat DSB vorig jaar heeft uitgezet. Dat zei de DSB-top woensdag tijdens een ontmoeting met de pers.

De reden van een bedrijf voor een aandelenemissie is bijna altijd om extra vermogen aan trekken om zodoende het eigen vermogen toe te laten nemen. Dit vermogen kan gebruikt worden om nieuwe investeringen te doen of in sommige gevallen gebruikt worden om te overleven.

Dat laatste is niet van toepassing bij de DSB zegt directeur Hanna Lieuw-Hie. “Het uitbreiden van het aandelenkapitaal betekent zeker niet dat DSB in de problemen is. Integendeel, DSB is voldoende liquide om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen” aldus Lieuw Hie.

Volgens de DSB heeft de aandelenemissie als doel het versterken van het eigen vermogen en daarmee ook het verbeteren van de kapitaalratio’s van de bank. Belangstellenden kunnen zich registreren voor een informatiesessie welke op zaterdag 3 november 2018 wordt gehouden in de Banquethal van Hotel Torarica.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

40 REACTIES
 1. henkmolenaar2016

  1 november 2018 at 08:19

  Kansloze missie……..

  ===========================

  Je hebt gelijk dit is enkeltje doodlopende weg. Dezelfde overheid die wel eens een greep doet in de kas van de bank. Dat komt de aandelen van ten goede…proest 🙂 verslikte bijna in mijn koffie. Een hoog “wij van wc eend” gehalte. Zolang de overheid teveel grip heeft op de banken kun je dit niet overlaten aan de markt. De commissarissen zouden toezicht moeten houden maar in praktijk zijn het paars gelieerde mannetjes die in opdracht van de overheid werken. Idd kansloos


  Maak melding
 2. Hanna Lieuw-Hie, houd je grootmoe voor de gek. Met zo’n allerbelabberdste financiële performance van de DSB gelooft toch niemand je. Wat dat betreft ben je net zo leugenachtig als Sigsmoel Proeve toentertijd met z’n “prudent beleid”.
  DSB kampt als gevolg van het graai-syndroom van de overheid al jaren met een negatieve cash-flow, zeer zwakke werkkapitaal, torenhoge verliezen die hebben geresulteerd in een problematische liquiditeits- c.q. solvabiliteits positie. En dat voor een toonaangevende bank in de regio in het verleden.


  Maak melding
 3. Dit bedrag heeft een politieke partij nodig om in de resterende 18 maanden de stem van het volk te kopen.
  Maar ja, we gaan het toch niet afleren.Een ding moet men niet uit het oog verliezen: om 12 (middags) uur zie je je eigen schaduw niet meer.


  Maak melding
 4. DSB kan dat geld halen bij Bouterse die 1.3 miljard USD heeft leeggeroofd van Suriname bij de Centrale Bank.
  Dat is mijn advies want het land is zelf failliet.Al dat geld staat in het buitenland op diverse rekeningen.


  Maak melding
 5. Hoeveel keren nog gaan we moeten horen dat Suriname het goed,prima doet ondanls het feit dat we pinaren dankzij deze incompetente ndp regering en hoelang nog zijn ze van plan te toveren met onmogelijke geldsbedragen?!
  En dan te begrijpen dat onze nog te komen nazaten alvast met schulden geboren zullen worden zonder dat ze leningen of schulden hebben gemaakt persoonlijk.Het is net boeten voor andermans zonden!


  Maak melding
 6. “DSB is voldoende liquide om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen” aldus Lieuw Hie”

  Ik zeik in mijn broek van het lachen……en de Paashaas en Sinterklaas bestaan ook echt,


  Maak melding
 7. Deze incompetente ndp regering is goed met het goochelen van cijfers.De ndp tovenaars zitten vol met goocheltrucjes.Trap er niet in surinamers.Jullie zijn alvast gewaarschuwd.


  Maak melding
 8. Het betreft een afleidingsmanoevre, Die DDB bende doet nu voorkomen hoeveel er structureel tekort is in de kas van de overheid. VCB en Hakrink directeuren zijn al vervangen door DDB kornuiten.


  Maak melding
 9. Boi, koop liever vreemde valuta. Zet alles op hold tot na de verkiezingsuitslag, want als DDB aka De Dwaas Bouta wint zijn alle aandelen, neks meer waard, maar a dalla of euro wel. Gisteren nog kregen we een bericht van ene tanta Emmy via WhatsApp binnen, een paars vastgeroeste ndp trollin, a sma kosie a vrouw foe wojo sa ooktoe beng stem oerdom in 2010 en 2015 op de verderver Bouta. Geen vuil woord kwam uit de mond van die bevrijde ex ndpster, die de ndper’ s duidelijk heft gemaakt dat Stef Anus en Bouta twee geestelijke boelers van het volk zijn. Maa dati Emmy, boi, leki het gros der paars dwaze debiele idiote oerdom x oerdom in kwadraat, soso dot takki, leki baas. Veel landgenotem, die nooit van hun leven en voor geen cent op de misdadig corrupte ndp zullen stemmen, weten wel een ding, kondre klarie, a paarsdong volk klarie, wi dat no e go investeer in deze misdaadstaat, met aan het hoofd de allergrootse misdadiger, aanbeden door een dwaas paars knettergek debiel volk, waarvan het gros bestaat ui delinquenten. Oma en opa waarschuwen hun kleinkinderen, ver weg te blijven of uit de weg te gaan, met alles wat te maken heeft met de ndp, want ndp is vloek, te beginnen bij familie die ndper’ s zijn verworden voor een stukje zoutvlees en wc papier, op school, op straat, ook op tv, de radio, blijf ver weg uit de buurt van een ndper, want ze zijn door en door paars didibri bezeten. Het zijn paarse debiele idiote oerdomme zombies, waar didibri hun geestesvader van is. Weg met alles wat ndp is en voor staat. Het zijn debiele dwaze dome duivelse mensen.


  Maak melding
 10. directie zwetst met nietr nodig voor de business. Geen enkele bank gaat aandelen uitgeven als zij zwak staat er en er geen liquiditeit in de markt is. Het is een noodsprong om het verdampte eigen vermogen op niveau te brengen nu het niet met ingehouden winst op het vereiste niveau gebracht kan worden.

  Herinner de woorden van de verketterde adviseur en de Belgische Journalist van wat maanden geleden.

  Dit is natuurlijk wel een kans van mensen met een hoge liquidteit in euro’s uit de poederhandel om hun overmatige cash te witten en hun eigen bank te kopen in Suriname.


  Maak melding
 11. Een bedrijf doet nooit voor de lol een aandelen emissie. Dit is zeer nadelig voor
  de bestaande aandeelhouders. Er komen flink meer aandelen in omloop en de
  winst per aandeel is dus lager dan voorheen, dit zal dus druk geven op de huidige
  koers. Als ik het goed heb dan is de uitgifte prijs 8 srd per aandeel, ik zag dat
  twee jaar geleden de koers 52 srd per aandeel is. De laatste 2 jaar heeft de bank
  flinke verliezen geleden aan leningen van de regering. Het is goed om het eigen vermogen
  op niveau te brengen maar de hamvraag is komen er nog meer lijken uit de kast. Dit
  lijkt mij geen aanrader voor de gewone Surinamer om zijn zuur verdiende spaargeld
  in de waagschaal te stellen.


  Maak melding
 12. Pure oplichting!! Advies is van de Boefdraad!!! Niet kopen!!!!! Bij Deze is allen gewaarschuwd!!!! No go fadong ini gravo!!!! De graaf vd graaf is al gegraven!!! Dus!!!!! PAS OP!!!!!


  Maak melding
 13. Deze mensen nemen hun eigen volk niet serieus. Maar ja het is de zelfde volk die in 2015 paars hebben gestemd. Dus neemt de volk van Suriname zich ook niet serieus.

  Het volk is dommer als een ezel, want zelfs een ezel botst niet twee keer aan de zelfde paal.


  Maak melding
 14. Nieuwe aandelen uitgeven door de DSB ter versterking van het eigen vermogen.
  Als je het zo bekijkt en hoort is dit inderdaad het doel.
  Ik vraag mij echter af wie de verwatering van de oude aandelen door het uitbreiden van het aantal aandelen zal moeten dragen.

  Ik had gedacht dat onze pseudo econoom weleens hierop een mening zou geven.
  Of weet RobG niet wat het effect is van het laten toenemen van het aantal aandelen?


  Maak melding
 15. Op zich vind ik dit een goede zet van de DSB om het EV te versterken. Het is aan de belegger of hij tevreden is met het voorspelde dividend. Begin met uit te zoeken hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders.

  Het is zelf voor de samenleving van belang dat DSB niet omvalt. Als is daar volgens mevrouw Lieuw Hie geen sprake van.
  De uitgifte koers is slechts SRD 8 (volgens de Vliegende Hollander). Dit is aan de lage kant, maar misschien wel noodzakelijk om beleggers te trekken. Maar om een behoorlijk bedrag binnen te harken, zal DSB veel aandelen moeten uitgeven. De verhouding aandelen in portefeuille en aandelen in omloop is interessant voor nieuwe beleggers.
  Is er ook een claimemissie voor bestaande aandeelhouders?
  Misschien een idee om naast de aandelen ook converteerbare obligaties uit te geven
  Nou ja, zaterdag 3 november wordt meer bekend gemaakt. Jammer valt samen met museumnacht.
  Als mijn zoon en ik het eens kunnen worden over het aantal te bezoeken musea (ik wil max 2. Hij wil heel veel. KAN NIET volgens mij) dan kan ik niet aanwezig zijn in Torarica.


  Maak melding
 16. Indien de koers verwateren de aandelen enorm. er zijn nu 10.104.00 0 aandelen bij SRD 220.000.000 tegen een koers van 8 SRD komen er bijna 30 miljoen aandelen bij.
  Iemand kan dus voor een hadbekrats een Surinaamse bank kopen. Dat is ook niet zo verwonderlijk omdat 2016 vrijwel het hele vermogen is verdampt met een verlies van SRD 190.000.000 en vorig jaar de winst slechts beperkt bleef tot SRD 10.000.000. De jaren daar voor schommelde de winst tussen 30 en 50 mio waarvan 40% aan dividend werd uitgekeerd.

  Vrij logisch dat de koers laag is en er enorme aantallen aandelen uitgezet worden voor veel SRD’s maar weinig euro’s en USD’s.
  Rekenmaar dat de USA meekijkt om te voorkomen of te weten in wiens handen DSB gaat komen.


  Maak melding
 17. De laatste koers van het aandeel is 47,75 srd , de handel is tot nader order
  stilgelegd. Dus bestaande aandeelhouders gaan voor bijna 40 srd (47,75-8) de
  boot in. Het lijkt goedkoop 8srd voor een aandeel maar vergeet niet dat er
  30 miljoen aandelen bijkomen. En er is de laatste jaren geen dividend uitgekeerd.


  Maak melding
 18. Dit is slecht nieuws mensen.

  Men mag rekening houden met een banken-crisis , crisis in de financiele sector, crisis in het hart van de economie van Suriname.


  Maak melding
 19. OVERHEID BESTE CREDITEUR DSB-BANK’
  02/11/2018 00:00 – Ivan Cairo

  ‘Overheid beste crediteur DSB-bank’
  Foto: dWT Archief

  PARAMARIBO – De hardnekkige mythe als zou DSB-bank in 2016 door slechte leningen van de overheid in problemen zijn geraakt berust niet op waarheid. Integendeel. “Ik wil expliciet zeggen, dat de overheid, de Staat Suriname, één van onze beste crediteuren is. Ik zal dat blijven herhalen”, zegt bankdirecteur Hanna Lieuw Hie-Gonesh in gesprek met verslaggevers. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tegenover de Ware Tijd verklaard, dat de bank niet door overheidsschulden die niet afgelost werden, in de problemen was geraakt.

  Ivan Cairo; heb jij je in deze vergist, heb je de directeur verkeerd geciteerd of heeft de directeur van de DSB geblunderd?
  Iemand, die bij mij geld heeft geleend en dus mij geld schuldig is, is een debiteur en geen crediteur.
  Iemand bij wie ik geld heb geleend en aan wie ik dus geld verschuldigd ben is mijn crediteur en geen debiteur. Sinds wanneer heeft DSB bij de staat geld geleend?. Ik dacht al die tijd dat de staat Suriname geld bij de DSB had geleend, wat ze niet konden terugbetalen. In dit geval is de staat een debiteur en geen crediteur van de DSB. Sorry dat ik zeurderig overkom, maar in dit geval transponeer je een vordering in een schuld. Geen nood: deze blunder ben ik in de praktijk vaker tegen gekomen van zgn. boekhouders..


  Maak melding
 20. @ Vliegende Hollander
  Enkele kanttekeningen
  1. Het is zoals ik al eerder aangaf mogelijk dat aan bestaande aandeelhouders claims worden toegekend, die zij kan verhandelen. Op deze wijze compenseer je bestaande aandeelhouders.
  2. Het kan ook zijn dat er twee soorten aandelen in omloop komen
  DSB aandelen A en DSB aandelen B

  Dat de koers veel lager ligt is logisch, immers de financiële positie van de Bank geeft dit aan.
  Een koers/winstverhouding van 9 (afgerond) voor ABN. Dwz beleggers betalen 9 keer de winst per aandeel.
  Het aandeel noteert rond de € 22
  Als de koers (zoals je stelt SRD 8 is dan kan je narekenen wat de verwachting is).


  Maak melding
 21. Zijn jullie deze affaire uit 1973 al vergeten?
  De oprichting, de opmars en de uiteindelijke val van de enige Surinaamse Bank, de Vervuurts bank Ltd. In 1973..
  Deze bank had twee grote vijanden, te weten: de heer Edgar Wijngaarde en de minister van Financiën de heer Radhakishun. Je weet het nog; de man die met accijnzen had gerommeld en zijn Whisky tegen concurrerende prijzen kon verkopen. Ik heb deze val nog meegemaakt. Lange rijen mensen, die hun spaargeld kwamen ophalen. Een trieste aanblik om uiteindelijk de val van de bank te moeten meemaken. Reden: de heer Wijngaarde had bekend gemaakt dat er veel meer leningen waren verstrekt dan aanwezige spaargelden. Hij had het over een liquiditeitsprobleem. In mijn ogen een solvabiliteitsprobleem. De heer Radhakishun heeft de wereld afgereisd op zoek naar buitenlandse aandeelhouders. Uiteindelijk vond hij de Rabo bank en de bank of America, die voor 10 % de man deelnemers werden, nadat de Curiel bank zijn aandelen voor een heel laag bedrag had gedumpt. Suriname is voor 51 % aandeelhouder. In wiens handen de overige 29% van de aandelen zijn weet ik niet.
  Een soortgelijk geval heeft zich in Nederland voorgedaan. De val van de DSB. Niet de Surinaamsche bank, maar de Dirk Scheringa Bank. De hoofdrolspeler was de heer Pieter Thijmen Lakeman. Die maakte van elk televisie interview gebruik om met vuurspuwende ogen te vertellen dan de bank technisch failliet was en dat spaarders hun geld van de bank moesten halen. (Kennelijk had hij de val van de Vervuurts bank niet meegemaakt). Dit gebeurde en de DSB bank is omgevallen. Het grote verschil tussen de DSB bank en de Vervuurts Bank is dat bij DSB een schade was van 5 miljard en bij de Vervuurts Bank ruim 100 miljoen is geleden.
  Ik wil geen doemdenker zijn, maar als de directeur van de Surinaamse bank zegt dat die aandelenemissie gebruikt kan worden om te overleven is dat voor mij een waarschuwing.
  Ik ga geen adviezen uitvaardigen en ook geen Edgar Wijngaarde, Radhakishun of Pieter Thijmen Lakeman spelen, maar laat de keuze: investeren in aandelen De Surinaamse Bank of niet, aan u over.


  Maak melding
 22. @pico,

  de bank heeft gisteren nog bekend gemaakt dat er ook dit jaar een klein verlies
  is geleden. Als ik het goed begrepen heb zijn alle aandelen hetzelfde 8 srd. Over
  aandelen claims wordt niet gesproken en is mij verder niet bekend.


  Maak melding
 23. @ Vliegende Hollander.
  Ik pleit er niet voor om aandelen van welk bedrijf dan ook te kopen hoor.
  (Ik ben zelf uit alle aandelen gestapt eind september. Ik wilde dit al eerder doen. Lukte steeds niet. Mazzel gehad € 9000 meer kunnen verdienen op de beleggingsfondsen en beleggingshypotheek afgelost en wat ik nog heb loopt ook lekker. Binnenkort gaan die er ook uit)

  Wat de aandelen DSB betreft.
  Je kan het micro-economisch bekijken en macro-economisch
  Op micro-gebied zeg ik (nogmaals) ik beleg voorlopig niet in aandelen.
  Laat de beurs maar instorten dan stap ik wel in. Haha
  DSB heeft zeg jij aandelen in het verleden uitgegeven en de koers noteerde twee jaar geleden SRD 52.
  Welnu, er zijn toentertijd zeker beleggers geweest die vertrouwen hadden en bereid waren dit bedrag ervoor te betalen.
  Ik vind dit vreemd, want Su kent geen effectenbeurs. Op welke beurs worden deze aandelen dan verhandeld? Wat was de uitgifte koers. Hoeveel dividend werd er uitgekeerd
  Ook omdat je ze niet van de ene op de andere dag kan verkopen, zou ik er niet instappen
  DSB wil haar EV versterken. Dat ziet deze mevrouw goed.
  Niets doen is geen optie!
  Ze zou nog twee andere dingen kunnen doen
  1) Obligaties uitgeven, maar ja daarmee verplaats je het probleem
  2) Converteerbare obligaties uitgeven (convertibles). Ik denk dat ze dit zeker moet overwegen. Vooral omdat het niet zeker is of ze genoeg geld binnen haalt om het EV te versterken.
  Dit brengt me bij het macro economische karakter.
  Als DSB niets doet en het gaat slechter, dan kan deze mevrouw worden verweten dat ze niets gedaan heeft om het EV te versterken. Als de bank vervolgens onderuit gaat zal ze veel bedrijven en personen en zelf andere banken met zich mee sleuren.
  Het is dus wel in het belang van SU dat er geld binnen komt bij de banken.
  Ik geef geen advies.


  Maak melding
 24. @ Vliegende Hollander. Bedankt voor de informatie
  Ik heb de SSX opgezocht. Lang geleden hoorde ik dat men van plan was een effectenbeurs op te zetten.
  Het heeft plaatsgevonden en bestaat al een jaar of vier. Dit laatste maakt dat ik, naar mijn mening, commentaar mag leveren.
  Het is niet verder gekomen dan de kleuterklas: los van het aantal bedrijven. Dat is logisch.
  De beurshandel is max 2 keer per maand en wordt van te voren bekend gemaakt.
  Maar als je dan naar het overzicht van de orderboek kijkt dan denk je: wtf, waar slaat dit op?
  De laatste dag was 18 oktober 2018. (ok, dat kan, immers klein)
  Maar de informatie die je krijgt :
  – de naam van de broker, (dat is de partij die namens een persoon koopt of verkoopt). Wat interesseert mij dat wie dat is. Totaal niet relevant.
  – de informatie die je NIET krijgt namelijk welk aandeel er is verhandeld
  – onduidelijke informatie .Er staat een koers, maar niet van welk aandeel,
  of maar dat is zeer onwaarschijnlijk handelt de broker alleen in aandelen van zijn eigen bedrijf.
  Bijvoorbeeld er staat: broker DSB, dan wordt er door DSB gehandeld in aandelen DSB. Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Bovendien klopt de koers dan weer niet.
  Oftewel een overzicht waar je helemaal niets aan hebt.
  Nog een voorbeeld:
  Er staat dat een koper 40 aandelen wil kopen via zijn broker (DSB) voor SRD 12. Welk fonds??? Aandeel DSB???
  Er staat dat een koper 10 aandelen wil kopen via zijn broker (DSB) voor SRD 10. Welk fonds?? Aandeel DSB???
  Je zou heel even geneigd zijn te zeggen:
  de broker (in dit geval DSB) handelt alleen in het aandeel DSB en de prijs/koers wat hij wil betalen is max SRD 12.
  Maar er staat ook dat DSB 10 wil kopen voor SRD 408.
  Wat een zooi.


  Maak melding
 25. @Pico,

  ja dat was mij ook al opgevallen, het is wel iets anders dan de AEX,DAX, etc. Ik denk dat
  er ook niet veel gehandeld wordt en als je al aandelen koopt dan moet je denk ik
  kijken naar bedrijven die gezond zijn en een mooi dividend uitkeren en niet zo zeer
  naar de koerswinst. Ik ben nieuwsgierig dat de DSB bank al die aandelen aan de man
  weet te brengen.


  Maak melding
 26. @ Vliegende Hollander
  Natuurlijk man je de beurzen niet vergelijken.
  Als je alleen naar dividend moet kijken zal niemand de aandelen DSB willen. Immers dividend SRD 0,00


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES