donderdag, mei 30, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister van Financiën: regering van Suriname leent niet zomaar

Minister van Financiën: regering van Suriname leent niet zomaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 okt – “Deze regering leent niet zomaar. Wat wij lenen is voor het verbeteren van het sociaal beleid, onderwijs, volksgezondheid, productie, infrastructuur. Want dat zijn de poten waarop de ontwikkeling van de natie verder zal moeten gaan. Dat doen we goed gepland en goed doordacht. We gooien onze rekenmachine er tegen aan om na te gaan of wij dat aankunnen.” Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Ook het lenen bij China gaat verantwoord. Van het verpanden van publiek bezit is geen sprake.

Daar wordt de laatste tijd wel druk over gespeculeerd. “De meest recente leningen vanuit China hebben aflossingsvrije termijnen van vier tot negen jaar. Bij een leningsovereenkomst van 2008 is een rentevoet van vijf en een half procent gehanteerd. Bij de overige recente leningen varieert die tussen nul en twee procent“, zegt Hoefdraad tegenover het Nationaal Informatie Instituut. Hij spreekt van ‘gunstige voorwaarden’.

Het lenen bij Chinan is niet van vandaag. Dat er nu zoveel trammelant wordt gemaakt, is dan ook onbegrijpelijk. ”Dankzij China heeft Suriname sinds 2004 heel veel kunnen doen via goedkope leningen en schenkingen in de vorm van geld en technische bijstand. Velen die nu in de oppositie zitten en toen in de regering waren, degenen die schreeuwen ‘China neemt over’, hebben geprofiteerd van deze gunstige leningsvoorwaarden”, aldus Hoefdraad.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. Meneer boefdraad.
  Als de anderen hetzelfde deed wat jij nu doet, dan hoefde in 2010 geen andere regering met een smoes om alles beter te doen aan de macht te komen. We komen door uw beleid als land en volk steeds slechter uit de bus.


  Maak melding
 2. Natuurlijk lenen boefdraad en schoonpapie niet zomaar.Ze lenen wanneer ze skeer zijn.Ze lenen niet namens de surinamers en ook niet voor de surinamers.Wel moeten de rest van de surinamers en hun nog te komen nazaten terug betalen voor de gemaakte schulden met rente.Is erg man,we betalen de schulden af voor een stelletje criminelen zonder enige vorm van protest.En het zijn wij niet die de schulden hebben gemaakt en wij hebben niet eens een cent ervan gezien.


  Maak melding
 3. Hoefdraad one of the best ga zo door,sommigen denken dat ontwikkeling van een land hetzelfde is als eigenzak vullerij of salaris verhogingen en subsidies zodat ze op hun luie kont kunnen blijven zitten ipv werken het land wordt mooier en mooier al die oude shit van de front van bijna 70jr niets gedaan krijgen een opknapbeurt en er worden nieuwe wegen en bruggen en huizen,ziekenhuizen en poliklieken gebouwd,wat men nog moet doen is de sociale dst sluiten zodat niemand meer hun handen kunnen ophouden,want zuipen en kinderen blijven krijgen is en blijft jou eigen verantwoordelijkheid a lui lekker leven zonder te werken moet nu ophouden in Su,meer dan de helft van de bevolking betaald geen ziekenfonds maar willen wel bij ziektes up to date behandeld worden wat een arrogantie van de luie nietsnutten en zo kan ik wel even doorgaan


  Maak melding
 4. Bij een leningsovereenkomst van 2008 is een rentevoet van vijf en een half procent gehanteerd. Bij de overige recente leningen varieert die tussen nul en twee procent“, zegt Hoefdraad tegenover het Nationaal Informatie Instituut. Hij spreekt van ‘gunstige voorwaarden’.

  En de lening tegen 9,25%? Is dit dan niet een lening waarvan de rentepercentage niet val in de categorie tussen nul en twee procent en vijf en een half procent gehanteerd.
  Dus geeft deze ………., vanuit mijn opvoeding kan ik zulke woorden niet bezigen, …. negre wederom de leugen weer de boven hand


  Maak melding
 5. “Het sprookje van dat wij Telesur hebben verkocht, is een totale onzin. Dat kan niet en mag niet. Daarvoor hebben wij wetten die heel sterk zijn,” benadrukt de bewindsman.
  Hoefdraad vergeet te vertellen dat TELESUR een lening heeft lopen bij HUWAi en het geld uit deze lening grotendeels is doorgesluisd naar Financien als zijnde een lening / voorschot op de dividend uitkering.
  Indien TELESUR deze lening niet terugbetaald ziet het er niet zo goed uit voor TELESUR.
  Financiën kan dit bedrag niet terug betalen in valuta omdat deze niet aanwezig is.
  Sranang skeer en heeft geen valuta dus kennelijk word het uit de gowtu tap watra van Hoefdraad gehaald om terug te betalen


  Maak melding
 6. Sommige boeritjies begrijpen nog steeds niet dat alles in de economie een momentopname is,als j goedkope leningen wilt afsluiten dan moeten de economische vooruitzichten in jou land goed zijn dan krijg j goedkope lening ja,maar daar ertegen als de vooruitzichten niet goed zijn de investeerders zich ook willen in dekken bij eventuele faillisementen vandaar dat men in die periodes een hogere rente kunnen eisen ja,by the way economie is constant aan veranderingen onderhevig niets is statisch na soso wan boeritjie zou niet mee gaan met de veranderingen


  Maak melding
 7. De professoren aan de zijlijn weten het altijd beter dat is het probleem van Su het beste is ze masaal in zee dumpen opgeruimd staat netjes


  Maak melding
 8. Bloedzuiger Boefdraad!! let wel op!! China neemt jou moeder ook mee als je zo doorkraait!! Dat jij je zichzelf aan China hebt verpand, is duidelijk!!
  ij willen al jou bezittingern en de bank tegoeden zien, ook in het buitenland en een onderzoek plegen, van waar je die allemaal verkregen hebt!! En zeker is het met jou salarissen!! Dus waar het neerkomt is: Ontvangen salarissen minus kosten zijn je tegoeden!!! vb. (sal)SRD 1000,= minus Srd 2000(kosten) is miljoenen aan € en $ en srd. op de bank zowel in Europa als Suriname. Ik heb niet eens over america en of omringende landen!!! ga en maak je lieve moeder wijs!!


  Maak melding
 9. Alleen oerdomme debiele idiote dwazen met paarse schijt in hun hoofden geloven ddb en roversbende nog. Ai mek deng stem bakka in 2020 fie gratis Chinese dagoeschijt met rijst.


  Maak melding
 10. Devaluatie zou ook niet komen toch hoefdraad….Su weet nu beter…..er zou ook niet monetair zijn gefinancierd destijds….had je aldoor ontkent…..toen je uitgelogen was….kon je niet anders dan toegeven…en de gevolgen voelt iedereen nu in Su!!!


  Maak melding
 11. Mijn inziens zou het volk graag willen weten hoeveel schulden Sur.heeft bij China.Sec China.Die van IDB en Opperheimer weet men wat het is.Bij de schulden van China staat een heel groot vraagteken terwijl het een land betreft met een twijfelachtige reputatie.


  Maak melding
 12. De NDP, een criminele organisatie die nu rooft onder de naam regering, heeft al zo veel geleend en de staatskas leeg geroofd.

  Wat is er gedaan met al die miljarden,
  In wat is er geïnvesteerd en wat is dan het rendement ?

  Het lenen en de zogenaamde donaties en giften gaat maar door.

  Er is totaal niks ondernomen om de leningen terug te betalen.

  Bouta-lovers zijn dusdanig verliefd op Bouterse dat ze niet meer in staat zijn recht van krom te onderscheiden. Nu wordt er weer meer geleend voor asfaltering en volksbedrog. Maar de Bouta-lover sluit zijn ogen.

  Het NDP-volk is dom en lui.


  Maak melding
 13. Hoe kan je lenen verantwoord noemen , als je helemaal geen productie hebt.
  Lene is altijd onverantwoord, omdat je arm bent en niet kan verwezenlijken wat je wilt doen, ga je lenen, maar hoe betaal je dat terug en er zit altijd rente erop. Dus bull shit.
  Er zijn totnutoe geen enkel productie mogelijkheid gecreëerd en maar blijven lenen!!!!
  Dat noem gewoon je land verkopen aan anderen, omdat er geen enkel betalingsmogelijkheden aanwezig zijn. Dus mag de volgende generaties met de ellende veroorzaakt door deze zakkenvullers, blijven zitten. Conclusie: Het kan deze regering niet schelen wat er met Suriname gebeurd, als ze maar hun eigen zakken kunnen vullen.
  Het zijn boeven en rovers die over lijken gaan.


  Maak melding
 14. Als liegen werken is ,bestond er geen werkeloosheid in Suriname ,en er maar achter aan hollen.
  Het begint zielig te worden ,bouta z’n gedachten gaan uit naar tabbaco,hij niet eens nagel aan z’n vinger om aan zijn reet te krabben , gaat zich ook niet verdedigen bij de krijgsraad ,dan ben echt een kerel


  Maak melding
 15. Meneer Hoefdraad gebruik je reken mmachine om goed uit te rekenen hoe groot onze totale nationnale schuld.

  Ga vervolgens lezen waarvoor het geld bestemd was.

  Daarna mag je terugkomen om het volk precies te vertellen wat gelukt is en wat niet en tegen welke prijs de leningen zijn aangegaan. Geef de oppositie inzage in de overeenkomsten.

  Dan zal het volk erachter komen dat veel van de leningen in feite dezelfde verborgen ellende hebben als de gerweldige ALCOA DEAL


  Maak melding
 16. Al Onze gelden, valuta, reserves, goud, leningen,
  en al de door het Paarse regiem gedrukte ongedekte
  miljarden-SRD-bankbiljetten,
  zijn VERDAMPT !

  Gilmore weet niet dat in heel Afrika en Zuid-oost Azie,
  regimes, bij wanbetaling,worden gedwongen bedrijven en
  bezittingen over te dragen aan China !

  Gilmore praat over onderpand etc, , ALLE overheidsbedrijven,
  alle grond, water, hout, Olie en andere grondstoffen, zullen
  worden opgeeist door geld-verstrekkende landen.

  DE NIEUWE VORM VAN SLAVERNIJ MAAKT VEEL LANDEN
  TOT SLACHTOFFER !!!

  SRANAMAN UN OPO UN AI !!!

  STOP DEZE PAARSE LENINGZIEKTE, SRANAN WORDT VERKOCHT !!!


  Maak melding
 17. “Deze regering leent niet zomaar. Wat wij lenen is voor het verbeteren van het sociaal beleid, onderwijs, volksgezondheid, productie, infrastructuur. Want dat zijn de poten waarop de ontwikkeling van de natie verder zal moeten gaan.

  Als je geld leent dan moet dat geld, geld gaan maken dus investeringen in de productie sector.
  Als je met geleend geld pakketten gaat uitdelen, ziekenhuis- en onderwijspersoneel gaat betalen, dan ben je fout bezig.
  Ik denk dat deze minister een andere soort econoom is. Iemand had in DNA een juiste naam voor hem bedacht.


  Maak melding
 18. “De meest recente leningen vanuit China hebben aflossingsvrije termijnen van vier tot negen jaar.

  Wederom een voorbeeld van korte termijn denken; we hoeven voorlopig niet af te lossen. Waar ben je van plan het geld vandaan te halen te zijner tijd?
  Optie 1. nieuwe leningen. Tegen andere strengere voorwaarden. De ander heeft je bij de ballen
  Optie 2. stijging goudprijs/goudopbrengsten en opbrengsten uit olie. T
  Toekomstmuziek, daar kan en mag je niet op rekenen
  Optie 3. Niet

  “Bij een leningsovereenkomst van 2008 is een rentevoet van vijf en een half procent gehanteerd. Bij de overige recente leningen varieert die tussen nul en twee procent“, zegt Hoefdraad”

  Onwaarschijnlijk. Maar dit betekent dat er een mogelijkheid is . De heer Hoefdraad vertelt echter niet alles. (vergeten). Een land/belegger (ik schrijf dus niet investeerder!) is bereid genoegen te nemen met een lagere vergoeding als
  – de kredietwaardigheid van de lener hem geen zorgen baart.
  – er een onderpand is.
  wat Su aangaat vrees ik dat het eerste niet het geval is. Er zijn onderpanden verstrekt, die te geklde zullen worden gemaakt als Su haar verplichtingen niet nakomt.

  Vraag;
  Meneer Hoefdraad waarom op de binnenlandse markt lenen als u op de buitenlandse markt zo goedkoop kan lenen?
  Immers u beweerde recentelijk dat u geld heeft geleend van Surinaamse banken (DSB?) en gaf toen aan dat er geen sprake was van monetaire financiering
  In het boek waar u het over had en wel in het zelfde hoofdstuk is uitgelegd dat als u geld leent op de binnenlandse markt/de binnenlandse markt afroomt, de mogelijkheid voor particulieren bedrijven om te lenen minder wordt.
  In de appendix van dit boek kunt u terug vinden het crowding -out
  Indien u of uw medewerkers meer uitleg nodig hebben zoek dan de 4 saldi op (ja 4)
  begrotingssaldo (B-O), particulier spaarsaldo (S-I), saldo lopende rekening (E-M)

  Wat nog meer zorgen baart is dat nu de $ relatief goedkoop is, als straks de rente in de VS gaat stijgen zal de $ duurder worden en zal Su een dure $ moeten kopen.
  O ja, dat zijn we vergeten.


  Maak melding
 19. Deze voormalig ” chef bezemkast” bij het IMF, is in de veronderstelling dat het volk zijn pathologische leugens blijft vreten als zoete koek. Sinds 2010 bedelt hij wereldwijd om geld, leningenplafond is verhoogd van 60% > 80%. Staatskas is leeggeroofd door de paarse maffia. Scholen staken, baby’s sterven in het ziekenhuis, Ornamibo rookt het volk uit. Water en lucht zijn zwaar kwikvervuild. Er komt geen devaluatie, er wordt niet monetair gefinancierd. Wat een ranzige oplichter.


  Maak melding
 20. De politieke crisis in Sri Lanka laat zien hoe afhankelijk het eiland in korte tijd is geworden van China. Nadat de president vrijdag de regering naar huis stuurde, benoemde hij oud-president Mahinda Rajapaksa tot nieuwe premier.

  China was er als de kippen bij om de nieuwe premier te erkennen: tijdens zijn presidentschap haalde hij de banden met China aan en zorgde voor grote Chinese investeringen in Sri Lanka. De rest van de politiek in Sri Lanka heeft het nakijken. Het parlement is de komende weken buiten werking gesteld en aanhangers van beide kampen demonstreren in de straten van de hoofdstad Colombo.
  Een onrendabele haven

  Het moest een prestigeproject worden: een tweede grote haven voor Sri Lanka. Naast de haven van Colombo moest er een nieuwe haven komen in Hambantota aan de zuidkust.

  Oud-president en nu dus weer premier Rajapaksa had het goed voor met zijn geboortestreek. Een haven, een internationaal vliegveld en een cricketstadion moesten het zuiden een mooie toekomst garanderen. China wilde het allemaal wel financieren, op voorwaarde dat Chinese bouwbedrijven de opdrachten zouden krijgen.

  Toen er financiële tekorten ontstonden was China bereid om ook het extra benodigde geld op te brengen. Later kon Sri Lanka het helemaal niet meer betalen en in 2017 nam China het havenproject over. Het mag zich voor 99 jaar lang de eigenaar noemen. De gang van zaken is nauwkeurig gereconstrueerd door de The New York Times.

  De Chinese investeringen hebben zich de afgelopen jaren snel uitgebreid. Naast het project van de haven van Hambanbota, ter waarde van een miljard dollar, is er een nog veel duurder project in gang gezet bij de veel drukkere haven van Colombo.

  Ook een nieuwe kolencentrale en investeringen in huizen en landbouwprojecten in het midden en noorden van het eiland worden met Chinese leningen gefinancierd. En die laatste projecten maken ook meteen een ander sentiment los, want in het midden en noorden wonen veel Tamils, die banden hebben met India.

  Tijdens de burgeroorlog (1983-2009) streefden de Tamiltijgers naar een onafhankelijke staat. De oorlog kostte 70.000 mensen het leven,100.000 mensen werden uit hun huis verdreven.

  Na de strijd bouwde India een deel van het vernielde land weer op en herstelde spoorwegen. Nu China ook omvangrijke projecten ter hand neemt gaan in New Delhi de waarschuwingslampjes knipperen.
  Nieuwe Zijderoute

  Voor China staat Sri Lanka niet los van andere strategische investeringen. Onder de noemer Belt & Road bouwt Peking de laatste vijf jaar een groot internationaal netwerk van infrastructurele bouwwerken. In Azië worden wegen, bruggen, spoorlijnen, havens en containeroverslaglocaties aangelegd. Vaak met Chinese leningen, nog vaker door Chinese bedrijven.

  In de toekomstvisie van president Xi Jinping is zijn land in 2025 wereldleider in technologie en hard op weg om de grootste economie van de wereld te worden. En daarvoor is die infrastructuur (en Chinese zeggenschap erover) van het grootste belang.

  Want via die wegen, spoorrails en havens moet China zijn nieuwe hoogwaardige technologieproducten exporteren. En andersom grondstoffen, energie en voedsel aanvoeren. Maar de nieuwe Zijderoute beperkt zich niet tot Azië: ook in Afrika en Europa zijn leningen, investeringen en bouwactiviteiten van Chinese zijde steeds vaker aan de orde.
  Steeds venijniger

  De gang van zaken rond de haven van Hambanbota heeft wereldwijd wenkbrauwen doen fronsen. Want waar is China op uit? De economische logica die het land volgt bij zijn buitenlandse investeringen is wel duidelijk. IMF-baas Christine Lagarde waarschuwde daarom buitenlandse partners van China voor hun toenemende schulden bij en afhankelijkheid van de Chinezen.

  Maar een blik op de kaart leert dat veel van de investeringen op plaatsen worden gedaan die van strategisch belang zijn. Bijvoorbeeld omdat er belangrijke scheepvaartroutes langs lopen, zoals in het geval van Sri Lanka. Of omdat er mogelijk militaire belangen zijn, zoals in Djibouti, waar China investeert in zijn eerste buitenlandse marinebasis. Maar waar ook de trein naar Ethiopië vertrekt, en twee Chinese transportbedrijven het alleenrecht hebben.

  Nu de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China steeds venijniger wordt, is het samenvallen van economische en strategische belangen steeds belangrijker aan het worden.

  Bron NOS


  Maak melding
 21. Von poepenheuvel
  Sommige boeritjies begrijpen nog steeds niet dat alles in de economie een momentopname is,als j goedkope leningen wilt afsluiten dan moeten de economische vooruitzichten in jou land goed zijn dan krijg j goedkope lening

  Is wat je zelf aangeeft niet tegenstrijdig met elkaar?
  Eerst een momentopname en hierop aansluitend economische vooruitzichten.

  Je banksaldo is een moment weergave maar de bewegingen op je bankrekening, die het saldo weergeeft, is plannen met vooruitzicht om niet rood komen te staan en om je uitgaven te plannen en te kunnen leven van je maandsalaris

  Dus schreeuw at anders noh. Loop zelf de zee in en keer niet terug alvorens je tot bekering komt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES